ADVENDURE - Αδιαβροχοποίηση των παπουτσιών μας με μια απλή διαδικασία!

Αδιαβροχοποίηση των παπουτσιών μας με μια απλή διαδικασία! Κύριο

Τους τελευταίους μήνες ο καιρός είναι συνεχώς άστατος! Τη μια στιγμή έχει ζέστη και λιακάδα και μέσα σε λίγα λεπτά αλλάζει ξαφνικά και βρέχει καταρρακτωδώς! Αν είμαστε στο σπιτάκι μας, αραχτοί στους καναπέδες μας, λίγη σημασία δίνουμε στο κρύο και τον κατακλυσμό έξω. Αν όμως βρισκόμαστε ήδη έξω και έχουμε να τελειώσουμε την προπόνησή μας;

 

Μια λαϊκή ρήση λέει, «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται». Στη δική μας περίπτωση, θα πρόσθετα ότι δεν τη φοβάται όταν είναι καλά προετοιμασμένος. Είναι γνωστό ότι τρέχοντας δαπανούμε περισσότερη ενέργεια απ’ ότι αν περπατούσαμε. Επίσης τις περισσότερες φορές που βρέχει ή που ο καιρός έχει τα “χάλια” του, η θερμοκρασία πέφτει αισθητά! Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να μπορούμε κατά τη διάρκεια του τρεξίματος να διατηρούμαστε ζεστοί και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να προφυλάξουμε τα χέρια, τα πόδια μας και το κεφάλι, διότι από εκεί χάνονται τα μεγαλύτερα ποσά θερμότητας του οργανισμού.

 

 

Με τα χέρια και το κεφάλι εντάξει, ένα καλό ζευγάρι γάντια και ένα σκουφί ή buff ή αδιάβροχο είναι ικανά να μας προστατεύσουν. Με τα πόδια όμως τι κάνουμε; Και είμαι σίγουρος πως κανείς δεν θέλει να τρέχει με βρεγμένα παπούτσια και μουσκεμένες κάλτσες. Βρεγμένα παπούτσια και συνεπώς πόδια για μεγάλο χρονικό διάστημα - εκτός από φουσκάλες - σημαίνει πτώση της θερμοκρασίας του σώματος. Το τελευταίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πλήθος από ανεπιθύμητες διαταραχές στον οργανισμό μας και όχι μόνο να μας χαλάσει την προπόνηση αλλά ίσως και να προκαλέσει την εγκατάλειψή μας σε κάποιον ultra-trail αγώνα βουνού.

 

Οι πιο γνωστές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού προβλήματος είναι τα υποδήματα τεχνολογίας GoreTex και διάφορα προϊόντα αδιαβροχοποίησης όπως ειδικές κρέμες και σπρέι. Τα παπούτσια με GoreTex όμως κοστίζουν συχνά πολύ περισσότερο από τα κανονικά παπούτσια, και το ίδιο τα παραπάνω προϊόντα τα οποία έχουν μια μέση τιμή γύρω στα 8 με 9 ευρώ. Η δική μου λύση ακούει στο όνομα απλό κερί και πιστολάκι μαλλιών και είναι ανέξοδη! Θα το πετύχουμε αυτό απλά εφαρμόζοντας το παρακάτω τρικ. Όπως προανέφερα το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα κομμάτι κερί, κατά προτίμηση με καμπύλο σχήμα, και ένα απλό πιστολάκι μαλλιών.

 

Βήμα 1ο: Χρησιμοποιώντας το κερί περνάμε ένα χέρι όλο το παπούτσι δίνοντας έμφαση στις μεγαλύτερες επιφάνειες, όπως είναι το μπροστινό επάνω μέρος. Θα παρατηρήσετε τρίβοντας με κερί το παπούτσι πως αυτό αρχίζει να ασπρίζει, σαν να θαμπώνει. Μην ανησυχείτε!

Βήμα 2ο: Στη συνέχεια, με το πιστολάκι για τα μαλλιά στεγνώνουμε όλο το παπούτσι, χρησιμοποιώντας θερμό αέρα εκεί που έχουμε εφαρμόσει το κερί, μέχρι να εξαφανιστεί αυτή η θαμπάδα.

 

 

Με αυτά τα δύο απλά βήματα καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε ένα λεπτό αδιάβροχο στρώμα που προστατεύει το παπούτσι από το νερό. Μάλιστα όσο  περισσότερες φορές επαναλάβουμε τη διαδικασία τόσο καλύτερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία είναι παρόμοια με το κέρωμα των αυτοκινήτων μόνο που αντί για το αγαπημένο μας αυτοκίνητο έχουμε το αγαπημένο μας παπούτσι!

 

Προσοχή! Η προστατευτική αυτή στρώση χάνεται με την πάροδο του χρόνου και πολύ συντομότερα όταν βουτάμε συνεχώς τα παπούτσια σε βρώμικα νερά, λάσπες και χιόνια. Καλό είναι, λοιπόν, να επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία τακτικά.

 

Δύο πιθανά μειονεκτήματα είναι πως ελαττώνεται ελαφρώς η διαπνοή του υποδήματος, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο πόδι, και επίσης ότι πιστεύουμε πως τα παπούτσια μας είναι “άτρωτα” πλέον και τα βυθίζουμε σε λακκούβες, ρυάκια και ποτάμια πετυχαίνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα! Τέλος το πιο θετικό στοιχείο, της παραπάνω διαδικασίας αδιαβροχοποίησης, είναι πως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και στα παπούτσια που φοράμε καθημερινά, προστατεύοντας ταυτόχρονα παπούτσια, κάλτσες και πόδια από το νερό!

 

Παρακολουθήστε τη διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί:

 

 

Λεζπουρίδης Θεοχάρης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων από τον Δημήτρη Δεσποινιάδη, στο @Advendure_Net : https://t.co/WzP6Ox2JD3… https://t.co/5yMrD72dTW
"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη στο @Advendure_Net :… https://t.co/EKuycLEbwd
Εξερευνώντας τα όρια ... μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε; Ένα άρθρο που επιχειρεί να εξερευνήσει την λεπτή γραμμή πά… https://t.co/HL70w3xTrW
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Έξι υποθέσεις κι ένα συμπέρασμα για τον ROUT 2021, τον «αγώνα που έγινε χωρίς αθλητές»!

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων!

"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη!

Η Καλύβα

Ο Γιάννης Δημόπουλος και η Noora Honkala μας μιλούν για το πρώτο Sparta Running Camp!

Εγώ ούτε να οδηγώ δεν γουστάρω τόσο μακριά!

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2021 - Που πάμε ρε παιδιά ??

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών - Ενίσχυση της ταυτότητας των βουνών και βιώσιμος ορεινός τουρισμός

Ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας επιστρέφει το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Δεκεμβρίου!

Τρέξιμο στον Ομπλό με φόντο την Πάτρα, την Achaia Clauss και φιλανθρωπικό σκοπό - Συζητάμε με τον Δ. Αποστολόπουλο για το Koumaria Trail Race!

Χωρίζουν οι δρόμοι του Kilian Jornet και της Salomon!

SCARPA Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι!

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων