ADVENDURE - Geoff Roes: Γιατί τρέχουμε σε αγώνες;

Geoff Roes: Γιατί τρέχουμε σε αγώνες; Κύριο

Από 26 Απρ 2012

O Geoff Roes σε ένα άρθρο του στο iRunFar αναρωτιέται και μας εξομολογείται τι είναι αυτό που τον κάνει να τρέχει σε αγώνες. «Μου αρέσει να είμαι κοντά σε ανθρώπους όταν πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα.» μία από τις απαντήσεις του. Άλλη μια πολύ ωραία καταχώρηση που μας κάνει να θαυμάσουμε ακόμα περισσότερο τον άνθρωπο και αθλητή Geoff Roes για τον τρόπο που προσεγγίζει το άθλημα που όλοι αγαπάμε. «Η ερώτηση που πάντα έκανα στον εαυτό μου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη είναι «Γιατί τρέχω σε αγώνες»? Ποτέ δεν αμφέβαλλα για την αγάπη και την επιθυμία μου να τρέχω, πολλές φορές όμως αναρωτιέμαι γιατί μπαίνω στον κόπο να τρέχω σε αγώνες αντί να τρέχω απλά, χωρίς προγράμματα, στόχους και δεσμεύσεις.

Η συγκίνηση του ανταγωνισμού είναι ένα μεγάλο μέρος της απάντησης. Λατρεύω να μοιράζομαι την εμπειρία του να πιέζω τον εαυτό μου όσο περισσότερο μπορώ μαζί με άλλους που έχουν και αυτή το ίδιο πάθος και τρέλα για το τρέξιμο στο βουνό όπως και εγώ. Μου αρέσει να έχω καλές επιδόσεις, αλλά πολλές φορές παίρνω την ίδια ικανοποίηση όταν βλέπω άλλους να κάνουν το ίδιο. Έτσι ήμουν πάντα. Μου αρέσει να είμαι κοντά σε ανθρώπους όταν πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα. Πολλές φορές νιώθεις επίσης ότι «βοήθησες» κιόλας κάποιους να πετύχουν τους στόχους τους.

Υπάρχει βέβαια και κάτι άλλο εκτός από τον ανταγωνισμό παρόλα αυτά. Το κατάλαβα όταν παρευρέθηκα σαν θεατής/εθελοντής στον Chuckanut 50k τον περασμένο μήνα. Δεν με ενόχλησε καθόλου που δεν έτρεξα εκείνη την μέρα, πήρα την ίδια ικανοποίηση και χαρά, ήταν τόσο μεγάλη έμπνευση για μένα να είμαι ανάμεσα σε τόσο πολλούς σπουδαίους ανθρώπους.

Και αυτό με φέρνει στο σπουδαιότερο σημείο αυτού του άρθρου. Η προπόνηση μπορεί, και συχνά είναι, μία μοναχική διαδικασία. Οι αγώνες από την άλλη, είναι μία κοινή προσπάθεια, με μία δυναμική που ξεπερνά κατά πολύ την έννοια των «εγώ» όλων των μας μαζί. Σε έναν αγώνα συναντάς συναγωνισμό, ενθάρρυνση και έμπνευση που δεν μπορείς να συναντήσεις σε μία προπόνηση, κάτι που σε σπρώχνει να προσπαθήσεις ακόμα δυνατότερα από ότι αν έτρεχες μόνος σου. Αυτή η σύνδεση δεν περιορίζεται σε αθλητές που τρέχουν στον ίδιο αγώνα μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή αλλά περιλαμβάνει και αθλητές που έχουν τρέξει τον ίδιο αγώνα, τα ίδια μονοπάτια χρόνια νωρίτερα. Αθλητές που μας έχουν εμπνεύσει και μας έχουν διδάξει πολλά πράγματα. Όταν έρχεται η μέρα του αγώνα, τον νιώθεις σαν μια συνάθροιση κατά την οποία όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν ένα κοινό βίωμα, μία κοινή προσπάθεια για έναν κοινό στόχο, παρά σαν έναν απλό αγώνα όπως τον καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Στο τέλος βέβαια ο καθένας θα έχει την δική του επίδοση, είναι το κοινό βίωμα αυτό όμως που θα μας φέρει πάλι πίσω στον ίδιο αγώνα.

Η ομορφιά σε αυτές τις σκέψεις έγκειται στο ότι κανένα άτομο δεν είναι καλύτερο από κάποιο άλλο. Ασχέτως αν τελειώσεις πρώτος ή τελευταίος, έχεις το ίδιο μερίδιο σε αυτό το βίωμα. Αν είσαι εθελοντής θα βιώσεις τον αγώνα όπως και αυτοί που μάχονται για την πρωτιά. Χωρίς όλους αυτούς που είναι εκεί έξω την μέρα του αγώνα και χωρίς αυτούς που μας έχουν διδάξει και εμπνεύσει την αγάπη για το τρέξιμο, το βίωμα θα ήταν περιορισμένο. Κάθε φορά που μαζευόμαστε για έναν αγώνα, φέρνουμε μαζί μας δεκάδες άλλους ανθρώπους (φίλους, συγγενείς, προπονητές κα), κάποιοι από αυτούς από πολύ μακριά, κάποιοι ίσως όχι ακόμη εν ζωή, οι οποίοι γίνονται και αυτοί ένα μικρό κομμάτι αυτού του γεγονότος. Και τίποτα από όλα αυτά δεν κάνει έναν γρήγορο αθλητή να ξεχωρίζει από έναν αργό γιατί όλοι προσφέρουν το ίδιο κομμάτι στο παζλ.

Με αυτόν τον τρόπο κάθε αγώνα μεταμορφώνεται σε μία συλλογή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που βιώνουν την ίδια εμπειρία σε όλον τον πλανήτη. Για αυτό κάθε αγώνας είναι μία διαφορετική εμπειρία από μία απλή προπόνηση. Όταν βγαίνουμε καθημερινά έξω και τρέχουμε το κάνουμε πρωτίστως για το δικό μας όφελος. Ακόμα και όταν τρέχουμε με παρέα, η προπόνηση τείνει σε κάτι πιο προσωπικό. Οι αγώνες από την άλλη μας κάνουν ισότιμα κομμάτια ενός παγκόσμιου πάζλ από το οποίο χιλιάδες άνθρωποι εμπνέονται.

Πολλές φορές ένας αγώνας δεν έχει την κατάληξη που θα θέλαμε. Είχα και εγώ παρόμοιες εμπειρίες αρκετές πέρυσι. Την επόμενη φορά λοιπόν που ένας αγώνας δεν πάει τόσο καλά, αναλογιστείτε μόνο ότι ήσασταν ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, ότι συνεισφέρατε ισότιμα σε αυτό ασχέτως αν δεν πήγατε όσο καλά θα θέλατε ή νομίζατε ότι μπορούσατε. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει απογοήτευση από έναν κακό αγώνα ή ενθουσιασμός για έναν καλό. Εννοώ ότι η επίδοσή μας παίζει έναν ελάχιστο ρόλο στο βίωμα των αγώνων, στο πάζλ στο οποίο ανήκουμε όλοι.

Πηγή: www.iRunFar.com

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων από τον Δημήτρη Δεσποινιάδη, στο @Advendure_Net : https://t.co/WzP6Ox2JD3… https://t.co/5yMrD72dTW
"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη στο @Advendure_Net :… https://t.co/EKuycLEbwd
Εξερευνώντας τα όρια ... μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε; Ένα άρθρο που επιχειρεί να εξερευνήσει την λεπτή γραμμή πά… https://t.co/HL70w3xTrW
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Έξι υποθέσεις κι ένα συμπέρασμα για τον ROUT 2021, τον «αγώνα που έγινε χωρίς αθλητές»!

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων!

"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη!

Η Καλύβα

Ο Γιάννης Δημόπουλος και η Noora Honkala μας μιλούν για το πρώτο Sparta Running Camp!

Εγώ ούτε να οδηγώ δεν γουστάρω τόσο μακριά!

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2021 - Που πάμε ρε παιδιά ??

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών - Ενίσχυση της ταυτότητας των βουνών και βιώσιμος ορεινός τουρισμός

Ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας επιστρέφει το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Δεκεμβρίου!

Τρέξιμο στον Ομπλό με φόντο την Πάτρα, την Achaia Clauss και φιλανθρωπικό σκοπό - Συζητάμε με τον Δ. Αποστολόπουλο για το Koumaria Trail Race!

Χωρίζουν οι δρόμοι του Kilian Jornet και της Salomon!

SCARPA Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι!

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων