ADVENDURE - Ξεκινά η «μάχη» για μία από τις τελευταίες μεγάλες προκλήσεις της Εξερεύνησης και της Περιπέτειας, τη μοναχική διάσχιση της Ανταρκτικής!

Ξεκινά η «μάχη» για μία από τις τελευταίες μεγάλες προκλήσεις της Εξερεύνησης και της Περιπέτειας, τη μοναχική διάσχιση της Ανταρκτικής!

Από 08 Νοε 2018
Louis Rudd Louis Rudd

Δεν είναι πολλά τα μέρη της γης στα οποία δεν έχει επισκεφθεί ο άνθρωπος. Η Ανταρκτική και ο Νότιος Πόλος ανέκαθεν ήταν πόλος έλξης εξερευνητών και adventurers. Άλλωστε μία χρυσή σελίδα στην Ιστορία της Εξερεύνησης έχει γραφτεί για τον επικό «αγώνα» κατάκτησης του Νοτίου Πόλου των Robert Falcon Scott και του Roald Amundsen με νικητή τον 2ο για πέντε μόλις βδομάδες το 1911. Μία λοιπόν από τις τελευταίες μεγάλες περιπέτειες στον πλανήτη μας είναι και η μοναχική, χωρίς καμία εξωτερική ή άλλη βοήθεια, διάσχιση της αφιλόξενης Ανταρκτικής με τα πόδια. Μέσα τον φετινό Νοέμβριο όχι ένας, άλλα δύο φιλόδοξοι άνθρωποι της περιπέτειας και της εξερεύνησης θα ξεκινήσουν ο καθένας μόνος του, τον δικό τους «αγώνα» για να διασχίζουν σύροντας το έλκηθρό τους ολομόναχοι την νοτιότερο ήπειρο του πλανήτη μας. Ο λόγος για τους Colin O’ Brady και Louis Rudd

Από τα τέλη σχεδόν του 18ου αιώνα όπου ο captain James Cook απέδειξε φτάνοντας κοντά στην Ανταρκτική ότι υπάρχει γη ακόμα νοτιότερα από ότι πιστευόταν μέχρι τότε, η Ανταρκτική δεν έπαψε να αποτελεί Σειρήνα για τους επίδοξους εξερευνητές και εραστές της περιπέτειας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους  προσπαθώντας να επεκτείνουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής διασχίζοντας ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη στον πλανήτη. Η Ανταρκτική είναι, κατά μέσο όρο, η πιο κρύα, η ξηρότερη, και η πιο ανεμοδαρμένη ήπειρος, ενώ έχει και το υψηλότερο μέσο υψόμετρο από όλες τις άλλες ηπείρους. Τεράστια και αχανής, με μέγεθος διπλάσιο της Αυστραλίας, καλύπτεται κατά 98% από πάγο με μέσο πάχος τουλάχιστον 1,9 χιλιόμετρα! Πιο πρόσφατο θύμα της ο τελευταίος που προσπάθησε να πραγματοποιήσει αυτό που οι δύο επίδοξοι adventurers ξεκινούν φέτος, ήταν ο Henry Worsley ο οποίος το 2016 αφού είχε καλύψει 1.469 χιλιόμετρα σε 69 μέρες και ενώ απείχε μόλις 48 χιλιόμετρα από την ολοκλήρωση της διάσχισή του, πέθανε από εξάντληση και αφυδάτωση.

 

Ιστορικά, άλλοι ατρόμητοι adventurers έχουν καταφέρει να διασχίσουν την Ανταρκτική με τη βοήθεια όμως αετών (kites) ή ανεφοδιασμού. To 2012 η Felicity Aston καταφέρνει να ολοκληρώσει μία σόλο διάσχιση της παγωμένης ηπείρου με τα σκι της διανύοντας 1.744 χλμ σε 59 ημέρες έχοντας μόλις δύο σταθμούς ανεφοδιασμού. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να ολοκληρώσει μοναχική διάσχιση της Ανταρκτικής. Πιο πρόσφατο παράδειγμα του Mike Horn ο οποίος τον Φλεβάρη του 2017 κατάφερε την σόλο unsupported διάσχιση της Ανταρκτικής από βορά προς νότο χρησιμοποιώντας kite και σκι, διανύοντας μία απόσταση 5.100 χιλιομέτρων σε 57 ημέρες.

Ένα λοιπόν από τα τελευταία σύνορα της περιπέτειας παραμένουν «κλειδωμένα». Η μοναχική, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, διάσχιση της Ανταρκτικής πεζοπορώντας…

Colin O’ Brady

Ο Αμερικάνος Colin O’ Brady παρότι μόλις 33 ετών δεν είναι άγνωστος προφανώς στους λάτρεις της περιπέτειας. Μεταξύ άλλων κατέχει το ρεκόρ ολοκλήρωσης της «μικρής έκδοσης» του Explorers Grand Slam, το  «Explorers Grand Slam (Last Degree)» σε μόλις 139 ημέρες το 2016. Για να ολοκληρώσει κάποιος το συγκεκριμένο «Slam» θα πρέπει να σκαρφαλώσει στην υψηλότερη κορφή σε κάθε μία ήπειρο (7 Summits) καθώς και να καταφέρει να φτάσει στον Βόρειο και Νότιο Πόλο πεζοπορώντας μόνο το “Last Degree” από την γεωγραφική δηλαδή θέση 89ο Ν μέχρι τον Νότιο Πόλο σττην θέση 90ο , την «μικρή» έκδοση αυτού που θα προσπαθήσουν να κάνουν φέτος Brady και Roudd. Να σημειώσουμε ότι ένας από αυτούς που έχουν ολοκληρώσει το Explorers Grand Slam (Last Degree) είναι και ο Νίκος Μαγγίτσης! Πιο πρόσφατο project του, ήταν το High Points Challenge 50, η ανάβαση δηλαδή στην υψηλότερη κορφή κάθε πολιτείας των ΗΠΑ το οποίος και ολοκλήρωσε σε μόλις 21 μέρες 9 ώρες και 48 λεπτά!

Το μεγαλόπνοο φετινό του σχέδιο το έχει ονομάσει «The Impossible First». Θα έχει να αντιμετωπίσει ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, την απέραντη και μονότονη παγωμένη έρημο, τους φονικούς ανέμους. Το σημαντικότερο όμως που θα έχει να αντιμετωπίσει δεν είναι άλλο από την … ακόρεστη ανάγκη του οργανισμού του για θερμίδες! Ο Ben Saunders το 2016 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μία παρόμοια προσπάθεια επειδή ξέμεινε από φαγητό. Ο ίδιος τότε είχε αναφέρει ότι τελικά μια τέτοια διάσχιση είναι ΑΔΥΝΑΤΗ. «Αδύνατον να μπορέσεις να κουβαλήσεις τις θερμίδες τις οποίες χρειάζεσαι συνολικά».Ο Brady έχει υπολογίσει χονδρικά ότι θα χρειαστεί να καταναλώνει τουλάχιστον 8.000 θερμίδες την ημέρα.

Για αυτόν τον λόγο, σε συνεργασία με εταιρεία που τον χορηγεί ενεργειακά, του έχει παρασκευάσει ειδικές μπάρες διατροφής η οποία κάθε μία προσφέρει 1.250 θερμίδες. Σκοπεύει να τρώει 4 κάθε ημέρα καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των θερμιδικών αναγκών του. Το έλκηθρο την πρώτη μέρα της διάσχισής του θα ζυγίζει 180 κιλά τα περισσότερα εκ των οποίων θα είναι βέβαια θερμίδες! Ο ίδιος χαριτολογώντας ανέφερε ότι «Κάθε κομμάτι του εξοπλισμού που κουβαλάω πρέπει να πολύ σημαντικό. Κουβαλάω μαζί μου 140 κιλά φαγητό αλλά μόλις ένα εσώρουχο, σίγουρα δεν θα είμαι ευχάριστη παρέα στο τέλος!»

Σκοπεύει να ολοκληρώσει σε περίπου 70 ημέρες την 1.489 χιλιομέτρων πορεία του από το Messner Start (Ronne Ice Shelf). Το σημείο έχει ονομαστεί έτσι τιμώντας τον φημισμένο Reinhold Messner και την επική ολοκλήρωση της διάσχισης της Ανταρκτικής μαζί με τον Arved Fuchs  το 1990. Μέχρι τον Νότιο Πόλο θα χρειαστεί να διανύσει 911 χιλιόμετρα και να συνεχίσει από εκεί για την νότια ακτή της ηπείρου στο Leverett Glacier για άλλα 578 χιλιόμετρα.

«Τα ρίσκα είναι πολύ μεγάλα, το αντιλαμβάνομαι πολύ καλά και έχω προετοιμάσει τον εαυτό μου όσο μπορώ καλύτερα για αυτό. Όχι προφανώς για να χάσω τη ζωή μου αλλά για να μπορέσω να πάρω τις καλύτερες και ασφαλέστερες αποφάσεις μπορώ εκεί έξω μόνος μου».

Η πορεία του Brady έχει ξεκινήσει από τις 4 Νοεμβρίου. Μπορείτε και εσείς να παρακολουθήσετε την πορεία του μέσω του GPS tracker που διαθέτει, στο https://share.garmin.com/ColinOBrady

http://facebook.com/colinobrady
http://instagram.com/colinobrady
https://twitter.com/colinobrady

 

Luis Rudd

Για τον ίδιο σκοπό θα ξεκινήσει συμμετέχοντας σε έναν άτυπο αγώνα και ο Βρετανός στρατιωτικός Luis Rudd στο δικό του project “Spirit Of Endurance” με το οποίο θέλει να τιμήσει τον φίλο και μέντορά του Henry Worsley ο οποίος έχασε τη ζωή του στο παρόμοιο εγχείρημα που είχε επιχειρήσει το 2016 και με τον οποίον είχε κάνει την πρώτη του πολική διάσχιση το 2011 συμμετέχοντας στον Scott/Amundsen Centenary Race, έναν «αγώνα» που αναβίωνε την πορεία μεταξύ των δύο μεγάλων εξερευνητών του παρελθόντος. Μαζί με αυτόν, τιμάει τον άλλον σπουδαίο εξερευνητή Ernest Shackleton και την επική περιπέτεια του πληρώματος του "Endurance"  1915 η οποία θα μείνει αιώνια στην γραμμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία της εξερεύνησης.

Το 2016/2017 ηγήθηκε της 6μελούς αποστολής SPEAR17  στην οποία ακολούθησε την πορεία του Henry Worsley για να την ολοκληρώσει στην μνήμη του.

«Λατρεύω την απεραντοσύνη της Ανταρκτικής. Με συνεπαίρνει κάθε φορά που την επισκέπτομαι και, χωρίς να το γνωρίζω, προετοίμαζα τον εαυτό μου για το Spirit Of Endurance για πάνω από 10 χρόνια τώρα. Αισθάνομαι ότι αυτή είναι η μοίρα μου» εξομολογήθηκε στην Daily Mail λίγες μέρες πριν αναχωρήσει για την παγωμένη έρημο.

«Δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να σκεφτεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια, ξέρω ότι μπορώ ανά πάσα στιγμή να καλέσω για βοήθεια και το αεροπλάνο να με γυρίσει με ασφάλεια. Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να το σκεφτώ σαν επιλογή, ο μόνος τρόπος να επιβιώσω και να βγω ζωντανός από αυτό, είναι μόνο αν έχω εκπληρώσει την αποστολή μου», συνέχισε αποφασισμένος ο Rudd.

Η τύφλωση, τα κρυοπαγήματα - τα οποία γνώρισε στις άκρες των δακτύλων του το 2011 - το έγκαυμα, η αφυδάτωση, η δυσκοιλιότητα, οι φουσκάλες και η εξάντληση θα κρέμονται καθημερινά σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του. Ξέρει ότι το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει. Αν ιδρώσει τα ρούχα του, αυτά θα παγώσουν. Η υποθερμία δεν θα είναι δύσκολο να τον καταβάλλει.

Το έδαφος που θα κληθεί να διασχίσει δεν είναι απόλυτα επίπεδο βέβαια. Μπορεί να χρειαστεί να διαβεί εμπόδια τα οποία θα τον υποχρεώσουν να κουβαλάει το 140 κιλών έλκηθρό του για ώρες για να διασχίσει μερικές εκατοντάδες μόλις μέτρα. Και μετά υπάρχουν και οι κρεβάς. Οι παγετωνικές σχισμές καλυμμένες με χιόνι είναι η μεγαλύτερη παγίδα, έτοιμες να καταπιούν με οδυνηρά αποτελέσματα.

Υπολογίζει να κινείται για 16 – 19 χιλιόμετρα την ημέρα, χωρίζοντας την πορεία του σε 70λεπτα με 5 λεπτά διάλλειμα. Όσο περνούν οι μέρες και τα χιλιόμετρα, η τροφή θα καταναλώνεται, το βάρος του έλκηθρου θα μειώνεται και η ταχύτητα ελπίζει να αυξηθεί φτάνοντας μέχρι και τα 21 χλμ/μέρα.

 

Η πορεία του έχει ξεκινήσει 2 μέρες νωρίτερα από του Brady ενώ οι δύο θα ακολουθήσουν παραπλήδια διαδρομή παρότι ο Rudd στην αρχή υπολόγιζε διαφορετική πορεία. Μπορείτε να διαβάζετε updates αποστολής του στο https://www.facebook.com/louis.rudd.7

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@SCARPAspa Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι: Αναλυτικό review από το @Advendure_Net :… https://t.co/ZhYWgC1GTd
Norcha 2021 - A unique Adventure Race in Portugal: Interview with Mr Pedro Pinto, General Director of the race:… https://t.co/pI3aN2oWtv
Αόρατες παρουσίες και παιχνίδια του μυαλού .. ένα άρθρο για τις ψευδαισθήσεις και τα παιχνίδια του μυαλού στις υπερ… https://t.co/3Gg9eCb56m
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Χωρίζουν οι δρόμοι του Kilian Jornet και της Salomon!

SCARPA Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι!

HARTA SERIES 2022, το Ελληνικό πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος, οι λεπτομέρειες

Ο Άνθρωπος της Υπερβατικής Συμπεριφοράς

H The North Face έδωσε το παρών στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή!

Το πακέτο του Chianti Ultra Trail 2022 για το Advendure!!

Από την θάλασσα στην κορυφή των Λευκών Ορέων - Sfakia Sky Marathon!

To La Sportiva® Lavaredo Ultra Trail® συμμετέχει στο UTMB® World Series 2022!

Σακίδια GREGORY, ποιοτικά ορειβατικά / πεζοπορικά σακίδια!

Η Hoka One One βασικός χορηγός του UTMB®!

Τι προσμέναμε και τι μας έλειψε από το Rout Classic 100 miles 2021!

To ROUT Classic 100 miles δεν έγινε φέτος... ή μήπως έγινε;