Godforsaken Sea: Η Ιστορία Ενός Αγώνα στις πιο Επικίνδυνες Θάλασσες του Κόσμου

By 24 Σεπ 2002

Ο Νότιος Ωκεανός είναι για τους θαλασσοπόρους, ότι είναι το Έβερεστ για τους ορειβάτες. Είναι αναμφισβήτητα τα πιο επικίνδυνα “νερά” στον κόσμο: παγωμένα, πλήττονται από τυφώνες, είναι εντελώς απρόβλεπτα και τόσο απομονωμένα, που σύμφωνα με τον Derek Lundy, «μόνο οι αστροναύτες έχουν βρεθεί πιο μακριά από την στεριά, από όσο κάποιος που ταξιδεύει σ’ αυτή την περιοχή με πλοίο». Περιβάλλοντας την Ανταρκτική, αυτός ο φοβερός θαλασσινός όγκος, έχει τρομοκρατήσει γενιές ναυτικών και προκαλέσει την καταστροφή των καλύτερων πλοίων στην ιστορία των θαλάσσιων ταξιδιών.

Αυτή η περιοχή αποτελεί τώρα το επίκεντρο ενός σόλο αγώνα ιστιοπλοΐας του πιο ακραίου τύπου -χωρίς στάσεις, χωρίς υποστήριξη- που απαιτεί από τον ιστιοπλόο να περάσει την μισή απόσταση του αγώνα (13,000 μίλια) παλεύοντας με αυτήν την εφιαλτική, άσπλαχνη θάλασσα. Ο αγώνας ξεκινάει από το Les Sables-d’ Olonne στα Γαλλικά παράλια στον Ατλαντικό. Ακολουθώντας πορεία παράλληλη με την ακτογραμμή της Αφρικανικής Ηπείρου, οι ιστιοπλόοι περνούν νότια του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας και πραγματοποιούν τον περίπλου της Ανταρκτικής. Από το ακρωτήριο Χόρν κατευθύνονται βόρεια και διασχίζοντας τον Ατλαντικό επιστρέφουν στο σημείο έναρξης στο Les Sables-d’ Olonne.

Ο αγώνας ονομάζεται Vendee Globe και το Godforsaken Sea είναι η ιστορία του Vendee Globe της χρονιάς 1996-97. Δεκατέσσερις άντρες και δύο γυναίκες βρέθηκαν στο σημείο της εκκίνησης στο Les Sables-d’ Olonne. Έξι τερμάτισαν επίσημα, τρία σκάφη βυθίστηκαν και διασώθηκαν οι επιβάτες τους, ένας αναγκάστηκε να κάνει εγχείρηση μόνος του στην διάρκεια του αγώνα, ένας χάθηκε. Είναι μια δυνατή περιπέτεια, ένα γεμάτο αγωνία αφήγημα, ίσως ο πιο ακραίου τύπου, αγώνας περιπέτειας.

Ο Derek Lundy, παρουσιάζει με τρόπο κατανοητό, ακόμα και για αρχάριους, την ναυπηγική των αγωνιστικών σκαφών και την εξέλιξη των καταιγίδων. Μπαίνει στην σκέψη των 16 παράτολμων ιστιοπλόων που συμμετείχαν στον αγώνα και περιγράφει ολοζώντανα, το σωματικό και ψυχικό κουράγιο που χρειάζεται, για να παλεύει κανείς μόνος του τον ωκεανό για πεντέμισι μήνες. Παραθέτει το πορτρέτο του Raphael Dinelli, του περιπλανώμενου Γάλλου, που δέθηκε στην καρίνα του αναποδογυρισμένου σκάφους του, περιμένοντας να φτάσουν οι ομάδες διάσωσης στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής. Αφηγείται την ιστορία του γηραιότερου ιστιοπλόου του αγώνα Tony Bullimore, από την Αγγλία, που ακρωτηρίασε το δάχτυλό του στην προσπάθειά του να σωθεί, όταν το σκάφος του ανατράπηκε.

Οι λάτρεις των ιστιοδρομιών θα πιστεύουν ήδη ότι ο αγώνας Vendee Globe είναι ο κορυφαίος αγώνας των extreme sports. Με την βοήθεια του Lundy, ακόμα και οι «adventurers της πολυθρόνας» μπορούν να λάβουν θέση για το ξεκίνημα της μεγάλης περιπέτειας.  

Αγοράζοντας αυτό το βιβλίο από την Amazon ενισχύετε το Adventure Zone

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ