Η διαδρομή του Zagori TERA 80K

13 Αυγ 2013

Τσεπέλοβο – Αβάλος – Σιάδι Μύγας – Νταβάλιστα – Δρακόλιμνη – Καταφύγιο Αστράκας – Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο – Φαράγγι Βίκου – Μονοδένδρι – Βίτσα – Δίλοφο – Κήποι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο.

Ο T.E.RA είναι ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος, το ανάπτυγμα του οποίου εκτίνεται σε 80 χιλιόμετρα και η θετική του υψομετρική διαφορά υπερβαίνει τα 5000 μέτρα.


Ξεκινά από τον καλλιτεχνικό σταθμό της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο. Αφού διασχίσει το χωριό μετα από 1Χλμ, μπαίνει σε χωματόδρομο για 3 χιλιόμετρα και στη συνέχεια σε μονοπάτι στο 4,2Χλμ. Στα 6,5 Χλμ συναντά τον 1ο Σταθμό Ανεφοδιασμού στη θέση «ΣΤΑΝΗ» σε υψόμετρο 1724μ και +630μ υψομετρική.


Στα 9,2 χιλιόμετρα μέσα από το πέρασμα στα Μεγάλα Λιθάρια, οι αθλητές θα μπορέσουν να θαυμάσουν δεξιά τους την κορυφή ΓΚΟΥΡΑ και αριστερά τους την κορυφή ΚΡΕΒΒΑΤΙ της οροσειράς της Τύμφης. Στο 11οΧλμ χιλιόμετρο (2320μ , +1315) διαπερνά το πέρασμα του λαιμού της Τσούκα Ρόσας, όπου θα συναντήσει και τον 2ο Σταθμό Ανεφοδιασμού. Οι πρώτοι αθλητές θα έχουν την δυσεύρετη ευκαιρία να δουν την ανατολή του ήλιου αλλά και το μεγαλείο του φαραγγιού του Αώου από το ψηλότερο σημείο του αγώνα. Μια εμπειρία πραγματικά αξέχαστη.


Η διαδρομή, στη συνέχεια κατηφορίζει για 4 χιλιόμετρα μέχρι τη θέση ΚΑΤΣΑΝΟΣ (1665μ, +1375) και βρίσκει την πρώτη απότομη ανηφοριά όπου σε 650μ απόσταση ανεβαίνει 250μ υψομετρικά. Στο 19,5 χιλιόμετρο προσεγγίζει το μαγευτικό ΣΙΑΔΙ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ και τον 3ο Σταθμό Ανεφοδιασμού (1435μ, + 1712). Οι δρομείς πίνοντας λίγο νερό θα μπορέσουν να θαυμάσουν την επιβλητική κορυφή της Γκαμήλας που υψώνεται στα νοτιοδυτικά, αλλά και τα πεύκα που φύονται πάνω στα τεράστια βράχια.


Μετά από 1,5 χιλιόμετρο μέσα σε πυκνό δάσος και αφού περάσει από τη θέση «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» (1340μ, +1722), το μονοπάτι γίνεται έντονα κατηφορικό. Τα πανύψηλα πεύκα που ανάμεσα τους μπορεί κανείς να δει όλη τη βόρεια πλευρά της Τύμφης θα προσφέρουν πολύτιμη προστασία από οποιοσδήποτε καιρικές συνθήκες . Στο 23 χιλιόμετρο, 3 περίπου χιλιόμετρα πριν τη Μονή Στομίου θα βρίσκεται ο 4ος Σταθμός Ανεφοδιασμού Checkpoint, και όριο αποκλεισμού τις 4 ώρες και 45 λεπτά.


Από το σταθμό αυτόν ξεκινά η πιο απαιτητική, ίσως, ανηφόρα του αγώνα, που οδηγεί στο πέρασμα τις «ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ». Μέσα σε 2,5 χιλιόμετρα απόσταση η υψομετρική διαφορά εκτοξεύεται κατά 700μ. Οι δρομείς, αφού τραβερσάρουν για 2,5 χιλιόμετρα κάτω από τις ορθοπλαγιές της ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ μέχρι τη ρεματιά των αγριοκάτσικων, θα πάρουν μια ανάσα θωρώντας τον κάμπο της Κόνιτσας και τον Αώο που τον διασχίζει. Μετά από μια ακόμη ανηφοριά με +250μ υψομετρική, θα βγουν στην ΛΑΚΚΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΜΑΝΗ και το ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ και την ΛΙΜΝΗ ΡΙΖΙΝΑΣ με την σπουδαία αρχαιολογική σημασία(1). Στην αρχή της ανηφόρας που οδηγεί στη περίφημη ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ της Τύμφης θα υπάρχει ο 5ος Σταθμός Ανεφοδιασμού που θα τον συναντήσουν και στο ανέβασμα στα 31 χιλιόμετρα αλλά και στο κατέβασμα στα 34 χιλιόμετρα. Στην ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ θα υπάρχει το 2ο Checkpoint. Τι να πει κανείς για την Δρακόλιμνη που να μην έχει χιλιοειπωθεί. Είναι, χωρίς υπερβολή, ένα από τα σπάνια μέρη που οφείλουμε όλοι μας να επισκεφτούμε κάποια στιγμή της ζωής μας.


Στο 36 χιλιόμετρο η διαδρομή περνά από το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΡΑΚΑΣ (6ος Σταθμός Ανεφοδιασμού κεντρικός ) και μπαίνει σε κατηφορικό κομμάτι που οδηγεί στο Μικρό και στη συνέχεια στο Μεγάλο Πάπιγκο (44ο χιλιόμετρο). Εκεί θα υπάρχει ο 7ος και κεντρικός Σταθμός Ανεφοδιασμού με την δυνατότητα για DROP BAG (οι αθλητές και αθλήτριες που το επιθυμούν θα πρέπει να έχουν παραδώσει το Drop Bag στους διοργανωτές κατά την παραλαβή των Bib). Θα υπάρχει επίσης και το 3ο Check Point με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 10 ώρες από την έναρξη.

 


Μετά το Μεγάλο Πάπιγκο ξεκινά η κατηφόρα των 4 χιλιομέτρων που οδηγεί στις πηγές του Βοϊδομάτη και βαθιά μέσα στο φαράγγι του Βίκου από εκεί οι αθλητές μπορούν να δροσιστούν στο καθαρότερο ποτάμι στην Ευρώπη . Στο 54,5 χιλιόμετρο θα βρίσκεται ο 8ος Σταθμός Ανεφοδιασμού στη θέση «ΚΛΗΜΑ». Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα στο φαράγγι όπου οι πιο παρατηρητικοί θα δουν στα δεξιά τους κομμάτια όπου φύεται βάλσαμο (το θαυματουργό καταπραϋντικό της φύσης), μέχρι την απαρχή της σκάλας του Μονοδενδρίου. Η σκάλα αποτελεί την δεύτερη απαιτητική ανηφόρα της διαδρομής και μετά από 1,5 χιλιόμετρο και +300 μέτρα υψομετρική, βγάζει στο Μονοδένδρι όπου θα υπάρχει ο 9ος Σταθμός Ανεφοδιασμού.


Μετά από ένα πολύ μικρό κομμάτι ασφάλτου, ακολουθούν με τη σειρά τα χωριά Βίτσα (10ος Σταθμός Ανεφοδιασμού) και Δίλοφο (11ος Σταθμός Ανεφοδιασμού) και τα πετρόκτιστα γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα διασχίζουν τον δρόμο και σε 2 Χλμ περνούν πάνω από το Τρίτοξο γεφύρι . Έπονται οι Κήποι 70ο Χλμ (12ος Σταθμός Ανεφοδιασμού), το Καπέσοβο (13ος Σταθμός Ανεφοδιασμού), η περιοχή Λούτσα 78ο Χλμ (14ος Σταθμός Ανεφοδιασμού) και μέσα από από τη σκάλα Τσεπελόβου οι αθλητές και οι αθλήτριες κατακουρασμένοι αλλά και περήφανοι που έφτασαν μέχρι το τέλος, θα τερματίσουν στο σημείο από όπου εκκίνησαν, στο καλλιτεχνικό σταθμό της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο. 

 



(1) ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ


Ανάμεσα από το Λάπατο , την Αστράκα, τον Πλόσκο κα την κορυφογραμμή τις Δρακόλιμνης Σχηματίζεται ένα μεγάλο φυσικό Βύθισμα, που το κατώτερο σημείο του βρίσκεται στα 1750μ υψόμετρο. Εκεί στο τέλος της άνοιξης που λειώνουν τα χιόνια, σχηματίζοντα αναρίθμητες μικρές και μεγάλες λίμνες. Γι αυτό το λόγο η περιοχή ονομάζεται από τους παπιγκιώτες Οροπέδιο Λιμνών. Όλες αυτές οι λίμνες Ξεραίνονται το καλοκαίρι εκτός από μια την Ριζίνα στα 1806μ υψόμετρο.


Στην Πραγματικότητα η Ριζίνα δεν είναι λίμνη αλλά βάλτος με πλούσια υδρόβια βλάστηση, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για μια περιοχή που βρίσκεται σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Από επιστημονικές έρευνες που έγιναν λάσπη αυτού του βάλτου και που περιλαμβάνουν τη μελέτη των γυρεόκοκκων, που είχαν εναποτεθεί στο πέρασμα του χρόνου, βρέθηκε πως η περιοχή αποτέλεσε ένα από τα ελάχιστα φυσικά καταφύγια, όπου διασώθηκαν είδη κα δέντρων της εύκρατης ζώνης κατά την διάρκεια του τελευταίου μεγάλου παγετώνα. Ειδικότερα στο τέλος της τελευταίας παγετώδους περιόδου, η περιοχή σκεπαζόταν από πυκνά δάση με μεγάλη ποικιλότητα στον αριθμό των δασικών ειδών (16 είδη) που κατά περιόδους αυξομείωναν την έκταση κ σε αριθμό. Στα είδη αυτά περιλαμβάνονται η οξυά, το έλατο, το πεύκο, οι φράξοι, οι λεπτοκαρυές η φλαμουριά, οι γάροι η όστρυα κα. Από το 2.000 π.χ. και έπειτα συστηματικές αποξηλώσεις της δενδρώδους βλάστησης που έγιναν από τον άνθρωπο οδήγησαν στο 1.000 μΧ περίπου στην οριστική διαμόρφωση του σημερινού, γυμνού από δεντρώδη βλάστηση , τοπίου στο οροπέδιο των λιμνών. Το οροπέδιο των λιμών με τις λίμνες κ τον βάλτο του είναι μοναδικά σ την Ελλάδα.


Έρευνα- κείμενο: Χαρητάκης Παπαϊωάννου.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ