Κάλτσες YAMAtune: Κορυφαία Υποστήριξη από την Ιαπωνία για Δρομείς και Αθλητές Αντοχής!

By 13 Μάι 2024

Στις κάλτσες YAMAtune το “made in Japan” φαίνεται αμέσως από την υψηλή ποιότητα του υλικού τους καθώς και από το πόση σκέψη έχει επενδυθεί στον σχεδιασμό τους. Δεν είναι απλά άλλο ένα κλασσικό ζευγάρι toe socks. Σχεδιασμένες στην Ιαπωνία το 1982, οι κάλτσες YAMAtune Spider Arch Support παρέχουν εξαιρετική υποστήριξη καμάρας, το CoolMax υλικό τους απομακρύνει την υγρασία και έχουν επίσης απρόσκοπτη κατασκευή χαμηλής τριβής. Όλα αυτά τις καθιστούν ιδανικές για δρομείς σε ζεστά κλίματα.

 

 

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν μπορούμε να τα συνοψίσουμε στα ακόλουθα:

  1. Υποστήριξη του αστραγάλου - Αποτρέπει πιθανούς αθλητικούς τραυματισμούς και παρέχει εφαρμογή στον αστράγαλο
  2. Υλικό CoolMax - Εκπληκτική διαχείριση υγρασίας για να διατηρούνται τα πόδια δροσερά, στεγνά και άνετα
  3. Δομή πλέγματος αερισμού - Παρέχει διαπερατότητα αέρα για μείωση της υπερβολικής υγρασίας
  4. Spider Shape Supporter - Πλεκτό στήριγμα δομής για να μην κουράζεται η καμάρα του ποδιού
  5. Σωρός δακτύλων και φτέρνας - Με μαξιλαράκι με προστατευτικά δάχτυλα και φτέρνα
  6. Αντιολισθητικές κουκκίδες – Από σιλικόνη, μειώνουν την περιττή κίνηση άρα και την τριβή στα παπούτσια

 

Το "Spider Arch Support System" τυλίγει τα πόδια σαν ιστός αράχνης. Αποτρέπει έτσι την πτώση της καμάρας και διατηρεί την αρχική απορρόφηση κραδασμών του ποδιού, καταστέλλοντας την κούραση. Επιπλέον, οι κουκκίδες από σιλικόνη απλώνονται στη σόλα για να εξασφαλίσουν πρόσφυση στα άκρα των δακτύλων. Το COOLMAX® EcoMade, κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένους πόρους, χρησιμοποιείται για το επάνω υλικό. Επιπλέον, το πλέξιμο με πλέγμα ενισχύει την αναπνοή και παρέχει άνετη εφαρμογή. Το κατά 3 εκατοστά μακρύτερο επάνω μέρος προστατεύει το πόδι από άμμο και πετραδάκια, καθώς και τους αστράγαλο και αχίλλειο τένοντα.

Ανοίγοντας τη συσκευασία, αυτό που με τράβηξε άμεσα είναι τα φωτεινά χρώματα των καλτσών "spider arch" που η εταιρεία χαρακτηρίζει ως tough & grip socks. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσουν τα φωτεινά χρώματα, μπορείτε να επιλέξετε το πιο απαλό μπλε και άσπρο ή μαύρο και navy. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές επιλογές χρωμάτων για κάθε γούστο. Δοκιμάσαμε επίσης τις κάλτσες στίβου στο πολύ πιο απλό ασπρόμαυρο χρώμα, οπότε υπάρχουν πολλά χρώματα για να διαλέξετε ανάλογα με το πόσο σας ενδιαφέρει να ταιριάξετε τα υπόλοιπα ρούχα και αξεσουάρ σας για τρέξιμο.

Έχω ακούσει από πολλούς ότι τους ξενίζει η ιδέα να φορέσουν κάλτσες με πέντε δάχτυλα και κατανοώ ότι κάθε τι καινούργιο κάποιοι από εμάς το βλέπουν πιο δύσπιστα. Φορώντας τις κάλτσες με τα πέντε δάκτυλα και κοιτάζοντας κάτω στα πόδια μας, η πρώτη σκέψη θα είναι ότι τα πόδια μας φαίνονται λίγο περίεργα. Το να βλέπουμε τα δάχτυλά μας χωρισμένα από τις κάλτσες δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Όμως τα οφέλη που προσφέρουν οι κάλτσες με τα πέντε δάκτυλα (και αναφέρομαι σε αυτές έτσι επειδή υπάρχουν και οι λεγόμενες Yubi socks που είναι κάλτσες με 2 δάκτυλα), είναι τόσα πολλά που το συναίσθημα του μη συνηθισμένου, ξεπερνιέται πολύ γρήγορα!

Οι κάλτσες Spider Arch Compression, έχουν μικρές αντιολισθητικές κουκκίδες κάτω από τα πέλματα που αρχικά παραπέμπουν σε αντιολισθητικές κάλτσες που φοριούνται στη Yoga ή το Pilates αλλά με την ηλιοφάνεια και το ζεστό κλίμα της πατρίδας μας, πολλά πόδια ιδρώνουν και επομένως γλιστρούν (έστω και πολύ λίγο, σχεδόν ανεπαίσθητα) μέσα στο παπούτσι με αποτέλεσμα αυτή η τριβή να προκαλεί φουσκάλες – και αυτό μειώνεται στο μηδέν με τις κάλτσες YAMAtune και τα πόδια αισθάνονται ωραία και στεγνά, λόγω της μη τριβής και του εξειδικευμένου υφάσματος που απομακρύνει την υγρασία.

Μετά έρχεται το πλεονέκτημα των απλωμένων δάχτυλων των ποδιών. Οι κάλτσες με πέντε δάχτυλα δίνουν τη δυνατότητα να απλωθούν τα δάχτυλά και να έλθουν όσο πιο κοντά γίνεται στην φυσική μορφή τους, παρέχοντας καλύτερη σταθερότητα και στήριξη. Επίσης, θα νιώσετε καθώς τρέχετε σε κατηφόρες, τα δάχτυλα των ποδιών να είναι σε θέση να απλώνονται σε κάθε ανωμαλία του εδάφους είτε πρόκειται για πέτρες και βράχια είτε για μικρές αυλακώσεις που θα βρεθούν στην πορεία σας. Κάθε συναίσθημα ολίσθησης εξαφανίζεται και μαζί εξαφανίζεται και κάθε προβληματισμός που πιθανόν να έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν με τα πόδια σας.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι το μόνο πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί από δρομείς (κάθε επιπέδου) και είναι ο πιο συχνός λόγος DNF προέρχεται από τα πόδια και κυρίως ότι αφορά την περιοχή κάτω από τον αστράγαλο, όπως οι λεγόμενες φυσαλίδες τριβής (κοινώς φουσκάλες) που προκαλούνται από συνεχή τριβή και πίεση στο δέρμα και συμβαίνουν συχνά σε δρομείς (κυρίως μαραθωνοδρόμους και δρομείς υπεραποστάσεων) . Αποτελούν έναν από τους πιο συχνούς τραυματισμούς, μαζί µε τα διαστρέμματα και τις εκχυμώσεις (μελανιές). Συχνότερα παρατηρούνται στα δάκτυλα, στο «µήλο» του ποδιού (κεφαλές μεταταρσίων) και στην πτέρνα. Για την αποφυγή του σχηματισμού τους προτείνονται παπούτσια µε κατάλληλη εφαρμογή στο πόδι και κατάλληλες κάλτσες. 

 

Αν μπορούσα να χορέψω σαν τον Mumble από το Happy Feet, θα το έκανα!

Φόρεσα τις κάλτσες YAMAtune στην διάρκεια του Δόλιχου Άθλου (255 χλμ. και με συνολική θετική υψομετρική 5420 μέτρα) πριν 2 εβδομάδες και ειλικρινά η αίσθηση ήταν εξαιρετική. Δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα με τα πόδια μου και τερματίζοντας τον αγώνα δεν είχα ούτε φουσκάλες, ούτε μελανιές, ούτε μαύρα νύχια, όπως μπορείτε να δείτε και στην ακόλουθη φωτογραφία.

Στην αριστερή φωτογραφία ο Πάνος Αλεξάκος στο Πουρναρόκαστρο (131,9Κ) στη διαδρομή του Δόλιχου με τις κάλτσες YAMAtune και σανδάλια luna. Στη δεξιά φωτογραφία, μετά τον τερματισμό, χωρίς φουσκάλες, πρηξίματα, μελανιασμένα δάκτυλα ή μαύρα νύχια!

 

Να πούμε όμως και λίγα πράγματα για την περιοχή που παράγονται. Η Higashikawa είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται στο κέντρο του Hokkaido της Ιαπωνίας, μόλις 15 μίλια από την πόλη Asahikawa. Οι κάτοικοι του Χοκάιντο, αναφέρονται σε αυτή την περιοχή ως «παιδική χαρά των θεών».

Με αυτήν την αφθονία φυσικής ομορφιάς κατά νου, η YAMAtune επιδιώκει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες δρομέων, ποδηλατών, και όλων όσων λατρεύουν την ύπαιθρο, αθλητών αντοχής και εκείνων που θέλουν να πηγαίνουν πιο μακριά, με στόχο να εξοπλίσουν όσους είναι αρκετά τολμηροί να διασχίσουν το απαιτητικά εδάφη και να περιπλανηθούν στην παρθένα φυσική ομορφιά της φύσης με κάλτσες που δεν θα ρισκάρουν την απόδοσή τους, ανεξάρτητα από τις συνθήκες ή την εποχή.

Η τοποθεσία στο κέντρο μιας εξαιρετικά μοναδικής περιοχής έδωσε στο YAMAtune την ευκαιρία να υποστηρίξει μια σειρά αθλητών, συμπεριλαμβανομένου του κατόχου ρεκόρ skyrunning και γιατρού Takako Takamura, μεταξύ πολλών άλλων δρομέων και αθλητών αντοχής. Όμως τελικά είναι η δυνατότητα της YAMAtune να εξερευνά και να ανακαλύπτει τα ατελείωτα “θαύματα” του τοπίου που τους περιβάλλει, για τα οποία θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς.

 

Πάνος Αλεξάκος

Τις κάλτσες YAMAtune μπορείτε να τις βρείτε άμεσα αποκλειστικά στο κατάστημα Born To Run (Αγησιλάου 36, Γλυφάδα) και στο e-shop borntorun.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ