50 χρόνια outdoor και στυλ: Το “ταξίδι” της Royal Robbins!

"Πιστεύουμε ότι η φύση και η περιπέτεια είναι καλές για την ψυχή."

Η φράση αυτή ανήκει στον Royal Robbins και ειπώθηκε πριν περίπου 50 χρόνια, αντικατοπτρίζοντας ακριβώς τη φιλοσοφία που διαχρονικά ακολούθησε η εταιρεία που ίδρυσαν στο πάρκο Yosemite των ΗΠΑ, μαζί με την συζυγό του Liz. Πρωτοπόρος αναρριχητής ο ίδιος, όπως και η Liz, διαχρονικά πέρασαν αυτή τη φιλοσοφία στο σχεδιασμό των ρούχων της εταιρείας τους, προσφέροντας λειτουργικότητα, ευελιξία και κυρίως στυλ, κάτι που έλειπε και ακόμη λείπει σε ρούχα outdoor σε πολλές περιπτώσεις. Προσπάθησαν δε να περάσουν με τα ρούχα τους το πνεύμα της “περιπέτειας” στη φύση σε ανθρώπους που το επιδιώκουν σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

 

 

Υπάρχουν brand και brand που σχετίζονται με το outdoor, αναρίθμητα μέσα στις δεκαετίες, αλλά όταν κουβαλάς μια βαριά κληρονομιά, βαθιά γνώση και κουλτούρα περιπέτειας, από την ίδρυση κιόλας του brand, μπορείς να προσεγγίσεις με “άλλο μάτι” και βάθος το θέμα των ρούχων σχεδιασμένων για δραστηριότητες στη φύση. Ευελιξία και βιωσιμότητα αποκτούν χαρακτήρα πυρήνα για τη Royal Robbins. Η ομαλή και εύκολη μετάβαση από την καθημερινή ζωή στα μονοπάτια, αλλά και το διαχρονικό στυλ είναι επίσης θεμελιώδη στοιχεία και μας κάνουν να καταλάβουμε τι επεδίωξαν και κυρίως το τι πέτυχαν οι ιδρυτές της.

Και από αντοχή; Προφανώς αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό μιας και η διαχρονικότητα του ρούχου το κάνει να αντέχει χρόνια, αφήνοντας λιγότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Τα ρούχα της Royal Robbins δίνουν έμφαση στην αντοχή στο χρόνο μέσω των υλικών τους, είτε κάνει κάποιος πεζοπορία, είτε καγιάκ, είτε κατασκήνωση στη φύση. Η Royal Robbins δεν προσανατολίζεται στα μεγάλα επιτεύγματα και τις δύσκολες προσπάθειες, αλλά στην απλή, καθημερινή επαφή με τη φύση, του απλού και καθημερινού ανθρώπου.

Η περιπέτεια λοιπόν έχει να κάνει με τη χαρά της ανακάλυψης της απόλαυσης της φύσης. Η καινοτομία είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς να αγοράζει συνεχώς νέο εξοπλισμό για κάθε δραστηριότητα, επιτρέποντάς να περνάει ο άνθρωπος περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας τη φύση και λιγότερο χρόνο ψωνίζοντας στα καταστήματα (εντάξει, ίσως αυτό δεν αρέσει σε πολλούς και ιδιαίτερα στις γυναίκες, αλλά είναι βασικός όρος της βιωσιμότητας, που γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη στην ανθρώπινη κοινωνία). Σχεδιαστικά λοιπόν, εκτός από την έμφαση στο στυλ, τα ρούχα της Royal Robbins είναι διαχρονικά και μειώνουν το προσωπικό τους αποτύπωμα στον πλανήτη μέσω της επιλογής των υφασμάτων, καινοτόμων τεχνολογιών και της ευελιξίας των προϊόντων.

Η εταιρεία επίσης δίνει μεγάλη έμφαση σε κάτι πολύ δύσκολο. Να παράγει ρούχα που μπορεί να φορέσει κάποιος που είναι από 18 έως 80 ετών, κάτι που αποτελεί μεγάλο βήμα για την αγορά.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, βλέπουμε ότι μέσα στα 50 χρόνια της ιστορίας της, η Royal Robbins κατέληξε ότι ο ρουχισμός της ενδιαφέρει κυρίως δυο τύπους ανθρώπων:

  • Αυτούς που αγαπάνε πολύ τη φύση και τις δραστηριότητες σε αυτή, αλλά έχουν μεγάλους χρονικούς περιορισμούς λόγω εργασίας ή οικογένειας και καταφέρνουν να συμμετέχουν σε μία, άντε δυο, πολυήμερες εξωτερικές δραστηριότητες ετησίως. Είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε ποιοτικό εξοπλισμό για τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, συχνά ζουν σε αστικές περιοχές, αλλά αναζητούν περιπέτειες και μακριά από αυτές. Όχι συχνά όμως λόγω υποχρεώσεων.
  • Αυτούς που είναι λιγότερο δραστήριοι από την προηγούμενη ομάδα, προτιμούν γνωστές δραστηριότητες και απαιτούν τόσο το στυλ όσο και τη λειτουργικότητα στον εξοπλισμό τους. Μοιράζονται εξορμήσεις με φίλους, και συχνά εισάγονται στις δραστηριότητες στη φύση από άλλους. Επισκέπτονται συχνά πάρκα στην πόλη τους, προτιμώντας καλά διαχειριζόμενα μονοπάτια και μονοήμερες περιπέτειες, παίζοντας με τα παιδιά τους ή διασκεδάζοντας με φίλους.

 

 

Η Royal Robbins ήρθε και στη χώρα μας από την Fenix Outdoor και αφού γνωρίσαμε τη φιλοσοφία της, αλλά και σε ποιους απευθύνεται, θα εμβαθύνουμε περισσότερο στα προϊόντα της μέσα από παρουσιάσεις και δοκιμές ρούχων, κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Δημήτρης Τρουπής

 

View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ