Soleus GPS Pulse: Νέα τεχνολογία HRM στα ρολόγια προπόνησης Κύριο

Παρότι οι δρομείς ορεινού τρεξίματος θεωρούμαστε πιο ελεύθερα πνεύματα, εντούτοις δεν είναι λίγες οι φορές (αν όχι οι περισσότερες) που θέλουμε να ξέρουμε την καρδιακή μας συχνότητα ανά πάσα στιγμή. Τα οφέλη της προπόνησης με βάση την καρδιακή μας συχνότητα είναι αδιαμφισβήτητα. Εκτός από την χρήση του καρδιοσυχνομέτρου κατά την διάρκεια της προπόνησης, το να γνωρίζουμε τους παλμούς ηρεμίας μας είναι επίσης ζωτικής σημασίας, μιας και μπορεί να μας δώσει ενδείξεις υπερπροπόνησης ή κάποιας επερχόμενης ίωσης. Τα τελευταία χρόνια η αγορά έχει στην κυριολεξία κατακλυστεί από δεκάδες προϊόντα για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, τα οποία μας βοηθούν να προπονηθούμε με ακρίβεια στις καρδιακές συχνότητες που επιθυμούμε. Απαραίτητο αξεσουάρ για να γνωρίζουμε με ακρίβεια την καρδιακή μας συχνότητα ανά πάσα στιγμή είναι μία ζώνη στήθους η οποία μεταδίδει στο ρολόι (ή πρόσφατα στο smartphone μας) τον αριθμό των παλμών ανά λεπτό (bpm). Αυτό έρχεται να το αλλάξει μια νέα τεχνολογία βάσει της οποίας οι καρδιακοί παλμοί δεν «διαβάζονται» από το στήθος αλλά από τον καρπό του χεριού μας, απαλλάσσοντάς μας έτσι από το «βάσανο» της ζώνης στήθους! Εκπρόσωπος της νέας αυτής τεχνολογίας είναι το Soleus GPS Pulse, το οποίο μας τράβηξε πραγματικά το ενδιαφέρον ώστε να εξακριβώσουμε το πώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία και κατά πόσο είναι αποτελεσματική.

Η τεχνολογία

Τα παραδοσιακά καρδιοσυχνόμετρα χρησιμοποιούν την ζώνη στήθους, της οποίας οι αισθητήρες μιμούμενοι το γνωστό μας ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG) ανιχνεύουν την ηλεκτρομαγνητική λειτουργία της καρδιάς μεταδίδοντας ασύρματα την πληροφορία στο ρολόι ή στο smartphone μας. H νέα τεχνολογία, πατενταρισμένη από τα εργαστήρια της Philips Electronics, δουλεύει τελείως διαφορετικά. Με την χρήση μίας τουλάχιστον πηγής φωτός (δύο πράσινα leds στην περίπτωση του Soleus GPS Pulse), φως αντανακλάται στα τριχοειδή αγγεία του χεριού μας και ένας αισθητήρας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην φωτεινή πηγή μετράει την συχνότητα με την οποία συγκεκριμένος όγκος αίματος περνάει από αυτά μεταφράζοντας την συχνότητα αυτή σε παλμούς ανά λεπτό (bpm).

 

Τα δύο πράσινα leds με τον αισθητήρα παλμών του Soleus GPS Pulse

 

Μέχρι τώρα οι υλοποιήσεις της τεχνολογίας αυτής αρκούνταν σε ρολόγια που απλώς μετρούσαν την καρδιακή συχνότητα σε στάση, αποτελώντας πιο πολύ ένα gadget που κατατάσσονταν στην κατηγορία fitness ή sleep trackers τα οποία μεταδίδουν την πληροφορία ασύρματα στο smartphone του χρήστη ή σαν ένδειξη στο ίδιο το ρολόι. Παραδείγματα τέτοιων υλοποιήσεων αποτελούν τα Basis Peak και Withings Pulse O2. Πρώτη η MIO με το Alpha υποστήριξε ότι αποτελεί μία αξιόπιστη υλοποίηση με την οποία αθλητές θα μπορούσαν να έχουν συνεχόμενη πληροφόρηση σε όλο το εύρος των καρδιακών συχνοτήτων, ρολόι όμως που τόσο βάσει σχεδίασης όσο και μειωμένων δυνατοτήτων και customization θα το κατατάσσαμε στην κατηγορία των gadgets. Πρώτη σοβαρή προσπάθεια υλοποίησης για χρήση καθαρά από δρομείς, υλοποίηση που περιλαμβάνει ενσωματωμένο GPS αλλά και άλλες λειτουργίες που ξέρουμε τόσα χρόνια από τα κλασικά καρδιοσυχνόμετρα γνωστών εταιρειών όπως οι Garmin, Suunto και Polar και μάλιστα σε μια ανταγωνιστική τιμή αποτελεί το Soleus GPS Pulse το οποίο μελετήσαμε, δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε!

 

Πρώτες εντυπώσεις

Σχετικά λιτή η συσκευασία του Soleus GPS Pulse ακριβώς όπως και η σχεδίασή του. Στο κουτί περιλαμβάνεται εκτός από το ρολόι, το καλώδιο σύνδεσης με τον υπολογιστή τύπου «δαγκάνας» το οποίο και θα συνδέσετε σε μία ελεύθερη USB θύρα για να μεταφέρετε τις τελευταίες προπονήσεις σας ή για να το φορτίσετε. Δεν πρωτοτυπεί και δεν διεκδικεί σχεδιαστικές δάφνες θυμίζοντας τα παλιά καλά χρονόμετρα.

 

Η συσκευασία του Soleus και το καλώδιο σύνδεσης με τον ΗΥ τύπου "δαγκάνας"

 

Ωστόσο η συμπαγής αυτή σχεδίαση αλλά και η κατασκευή του σε συνδυασμό με την πολύ καλή ποιότητα των υλικών που το συνθέτουν συμβάλει στο να μπορεί να φορεθεί άνετα και εκτός προπονήσεων χωρίς να «προκαλεί». Φορώντας το στο χέρι «κάθεται» άνετα ενώ το ελαστικό λουράκι του έχει μεγάλο αριθμό από τρύπες για την όσο το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή του στον καρπό του χεριού.

 

Στιβαρή σχεδίαση, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής


Πριν ξεκινήσουμε

Περίπου 4 ώρες χρειάστηκαν για την πλήρη φόρτιση του ρολογιού όντας τελείως αφόρτιστο. Μετά την πρώτη φόρτιση ήμασταν έτοιμοι να περιηγηθούμε στις επιλογές του ρολογιού ανιχνεύοντας όλα τα χαρακτηριστικά του. Η προσπάθεια - χωρίς να ανατρέξουμε καθόλου στο εγχειρίδιο οδηγιών του - να περιηγηθούμε στο «μενού» αποδείχτηκε αρκετά δύσκολη. Χρειάζεται εξοικείωση το interface μιας και παρότι είναι ρολόι τεχνολογίας 2014 δεν έχει την υλοποίηση του «μενού» αλλά της «κυκλικής» αλλαγής ρυθμίσεων ή παραμέτρων όπου αν κατά λάθος προσπεράσεις μία επιλογή πρέπει να συνεχίσεις να πατάς το κουμπί επιλογής μέχρι να φτάσεις στην επιθυμητή ρύθμιση. Κατεβάσαμε το εγχειρίδιο οδηγιών από την ιστοσελίδα του Soleus το οποίο και αυτό δεν είναι πολύ εύκολο στην κατανόηση όπως είναι γραμμένο, εντούτοις όμως μπήκαμε στην «φιλοσοφία» του interface για να μπορέσουμε να κάνουμε τις πρώτες ρυθμίσεις και να ξεκινήσουμε την προπόνηση. Επειδή βέβαια είναι όλα θέμα συνήθειας, δεν θα σας πάρει πολλή ώρα για να εξοικειωθείτε και να αρχίσετε να παίζετε με τις επιλογές του. Από εκεί και μετά θα διαπιστώσετε ότι είναι απλό, παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένα θέμα που επιδέχεται βελτίωσης από την Soleus σε επόμενες εκδόσεις του ρολογιού. 

 

 

 

To ρολόι μας δίνει την δυνατότητα να εισάγουμε κάποια προσωπικά δεδομένα όπως φύλο, βάρος και ηλικία για να υπολογίσει σωστά τις θερμίδες που έχουν καταναλωθεί κατά την προπόνηση. Επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε μέχρι και 3 «ζώνες» καρδιακών συχνοτήτων έτσι ώστε το ρολόι να μας ειδοποιεί κάθε φορά σε ποια ζώνη προπονούμαστε. Έχει την δυνατότητα Auto Lap βάσει της οποίας μπορούμε να ρυθμίσουμε το ρολόι να κρατάει lap αφού έχουμε διανύσει συγκεκριμένη απόσταση. Συγκεκριμένα μπορούμε να ρυθμίσουμε το Auto Lap στα 400μ, ή στα 1, 2, 3, 4, 5χλμ. Πέραν αυτών των αποστάσεων δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε το ρολόι να κρατάει lap στην επιθυμητή δική μας απόσταση όπως επίσης δεν μπορούμε να ορίσουμε Auto Lap με βάση τον χρόνο. Θα πρέπει να αρκεστούμε στην επιλογή του Manual Lap και αυτό είναι ακόμη ένα σημείο που η Soleus πρέπει να δει σε μελλοντικές αναβαθμίσεις του ρολογιού ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του.

 

Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το ότι μπορούμε να παραμετροποιήσουμε το ποια πληροφορία θα βλέπουμε κατά την διάρκεια της προπόνησης. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πληροφορίες όπως Χρόνος, Απόσταση, Ταχύτητα, Τρέχον Ρυθμός, Καρδιακή Συχνότητα, Θερμίδες και Ώρα. Θα θέλαμε να υπήρχαν κι άλλες πληροφορίες για να επιλέξουμε όπως για παράδειγμα η πληροφορία του υψομέτρου που βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή ή του μέσου ρυθμού ανά lap (average lap pace), πληροφορία πολύ σημαντική κατά την εκτέλεση διαλειμματικών προπονήσεων.

 

Μπορούμε να ορίσουμε μέχρι και 6 ενδιάμεσα χρονόμετρα (interval timers) για την εκτέλεση των διαλειμματικών μας προπονήσεων καθώς και μέχρι 5 ξυπνητήρια έτσι ώστε να μην χάνουμε καμία αξημέρωτη προπόνηση!

 

Καλή αδιαβροχοποίηση διαθέτει το Soleus. Δείτε εδώ τις 4 υποδοχές για τον USB φορτιστή

 

Ένα ωραίο χαρακτηριστικό που δεν έχουμε δει σε άλλα ρολόγια αποτελεί η επιλογή Night Mode. Μπορούμε να ορίσουμε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (time frame) στο οποίο το ρολόι θα λειτουργεί σε νυχτερινό mode κατά το οποίο ο οπίσθιος φωτισμός παραμένει ανοιχτός. Για παράδειγμα αν προπονούμαστε νωρίς το πρωί στο σκοτάδι, μπορούμε να ορίσουμε το ρολόι να λειτουργεί σε νυχτερινό mode από τις 5:00-7:00. Σε αυτό το διάστημα ενεργοποιείται αυτόματα ο οπίσθιος φωτισμός του ρολογιού όταν κάνουμε την προπόνησή μας (όταν λειτουργεί το χρονόμετρο). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο mode αυτό ο οπίσθιος φωτισμός λειτουργεί μόνο όταν έχουμε πατήσει το START για να ξεκινήσει η καταγραφή της προπόνησής μας, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμη ενέργεια για την καλύτερη λειτουργία της μπαταρίας. Το Contrast φωτισμού ρυθμίζεται από το μενού παραμετροποίησης ώστε να το ρυθμίζουμε όσο χρειάζεται για να έχουμε ευδιάκριτη εικόνα.

 

Προπόνηση με το Soleus GPS Pulse

Αφού λοιπόν έχουμε εξοικειωθεί όπως αναφέραμε παραπάνω με το μενού μπορούμε εύκολα με το πάτημα δύο κουμπιών να ξεκινήσουμε την προπόνησή μας. Ο χρόνος που θα χρειαστεί ο δείκτης του GPS για να «πιάσει» δορυφόρους κυμαίνεται από 3-6 λεπτά, χρόνος που κρίνεται σχετικά μεγάλος συγκρινόμενος με άλλα ρολόγια με ενσωματωμένο GPS. Μετά λοιπόν από αυτή την μικρή αναμονή μπορούμε να ξεκινήσουμε την προπόνησή μας.

 

Ξεκινώντας την προπόνηση, ένα πρόβλημα που διαπιστώσαμε σε μερικές προπονήσεις έχοντας ενεργοποιημένο το Auto Lap, ήταν το γεγονός ότι παρότι το ρολόι μας έδινε το «GO» - ένδειξη ότι ο δέκτης GPS έχει «πιάσει» τον κατάλληλο αριθμό δορυφόρων ώστε να έχουμε μία αξιόπιστη ένδειξη του γεωγραφικού στίγματος - εντούτοις μάλλον το σήμα ακόμη δεν ήταν αρκετά δυνατό. Αποτέλεσμα της μη επαρκούς λήψης καλού σήματος ήταν στο πρώτο lap η πληροφορία της διανυθείσας απόστασης να είναι λανθασμένη. Οπότε καλό είναι ακόμη και αν το ρολόι σας δώσει την ένδειξη «GO» να περιμένετε λίγο πριν ξεκινήσετε. Το πρόβλημα πιθανότατα οφείλεται στο λογισμικό του ρολογιού και ελπίζουμε να λυθεί σε μία μελλοντική αναβάθμισή του (firmware upgrade) αν βέβαια προβλέπεται κάτι τέτοιο. Προσπερνώντας αυτήν την δυσλειτουργία, το GPS σε όσες προπονήσεις το χρησιμοποιήσαμε στο βουνό ή στην πόλη ήταν αρκετά ακριβές και δεν έχανε εύκολα το σήμα του δίνοντας στο τέλος σωστή απόσταση και υψομετρική διαφορά.

 

Πάμε λοιπόν στο … ζουμί, το οποίο δεν είναι άλλο από το να διαπιστώσουμε αν η τεχνολογία της ανάγνωσης της καρδιακής συχνότητας στον καρπό δουλεύει πραγματικά. Καταρχάς πριν ξεκινήσουμε την προπόνηση θα πρέπει το ρολόι να είναι τοποθετημένο σωστά στον καρπό κάτι που σημαίνει 10-15 ψηλότερα από την κλείδωση και αρκετά σφιχτά αφού ο αισθητήρας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάνει την επαφή με το δέρμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο buff ή περικάρπιο (δείτε την παρακάτω φωτογραφία) με τα οποία θα είστε σίγουροι ότι το ρολόι δεν θα γλιστρήσει μπρος τα μπροστά.

 

Λίγο πιο ψηλά από τον καρπό και αρκετά σφιχτά ώστε ο αισθητήρας να μην χάνει επαφή με το δέρμα πρέπει να φοριέται το Soleus

 

Να επισημάνουμε ότι όλες οι προπονήσεις έγιναν παράλληλα και με ένα δοκιμασμένο ρολόι/παλμογράφο με ζώνη στήθους για να μπορούμε να συγκρίνουμε την πληροφορία που παίρναμε από το Soleus GPS Pulse, έχοντας μια βάση αναφοράς. Ξεκινώντας την προπόνηση, σε χαμηλούς παλμούς, η πληροφόρηση που μας έδινε το ρολόι ήταν εξαιρετικά σωστή, με ακρίβεια +/- 1bpm! Τα προβλήματα ξεκινούσαν από τους 130 περίπου παλμούς. Εκεί, το Soleus έδειχνε αδυναμία να χειριστεί τις μεγάλες συχνότητες με τις οποίες η καρδιά σπρώχνει το αίμα προς τις αρτηρίες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο (pattern) βάσει του οποίου μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια την απόκλιση από την πληροφόρηση της ζώνης στήθους. Υπήρχαν στιγμές που ενώ το ρολόι με την ζώνη στήθους έδειχνε 135bpm, το Soleus έδειχνε 160-170bpm. Οι αποκλίσεις εντούτοις μίκραιναν όσο πλησιάζαμε πιο «ψηλά» ενώ εκμηδενίζονταν όταν ξεπερνούσαμε τους 160 bpm. Δεν υπάρχει δηλαδή μία αναλογικότητα στην απόκλιση κάτι που καθιστά την πληροφορία που παίρνουμε προπονούμενοι σε υψηλούς παλμούς λανθασμένη.

 

Δοκιμάζοντας να πιέσουμε λίγο παραπάνω το ρολόι (και την καρδιά μας) τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα, όχι όμως χωρίς προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα πάνω από τους 160bpm οι αποκλίσεις ήταν σαφώς μικρότερες αλλά υπήρχαν στιγμές που το Soleus δεν ανταποκρινόταν «ρίχνοντας» την ένδειξη της καρδιακής συχνότητας στα 80-90bpm. Πιθανότατα να οφείλεται στην μεγάλη και απότομη κίνηση του χεριού που αναπόφευκτα συνοδεύει τις πιο μεγάλες ταχύτητες, κάτι που προφανώς «δεν του αρέσει» όπως αναφέρει και στο εγχειρίδιο: «Minimize extreme wrist movement while the HR is in use». Αυτό κρατούσε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αρκετά όμως για να αλλοιώσει τον μέσο όρο της καρδιακής συχνότητας, κρίσιμη πληροφορία σε μία διαλειμματική προπόνηση μεγάλης έντασης. Ρίχνοντας πάλι τους ρυθμούς κάτω από αναερόβια ζώνη, το Soleus πέφτοντας πάλι στην «τρύπα» των 130bpm-160bpm, κρατούσε τις ενδείξεις της καρδιακής συχνότητας «ψηλά». Δοκιμάσαμε να τρέξουμε ένα επιταχυνόμενο κομμάτι 3.000μ ξεκινώντας από την αερόβια ζώνη ρυθμίζοντας το Auto Lap ανά 400μ για να καταγράψουμε την συμπεριφορά του και τα αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

 

 SOLEUSΖώνη Στήθους
SplitsAvg HRAvg HRMax HR
1 158 146 158
2 175 151 157
3 177 161 167
4 150 164 165
5 166 167 170
6 143 172 176
7 176 176 179
8 183 183 187

 

Στο 4ο και στο 6ο split στο Soleus η ένδειξη της καρδιακής συχνότητας έπεσε στους 80-90bpm για ελάχιστο χρόνο μεν αρκετό δε για να βγάλει τον μέσο όρο λάθος. Στο Soleus δεν υπάρχει η πληροφορία της μέγιστης καρδιακής συχνότητας στο lap για να μπορούμε να συγκρίνουμε έχοντας και αυτή την πληροφορία.

 

Με το πάτημα ενός κουμπιού αλλάζουμε την πληροφορία που εμφανίζεται στην οθόνη μας βάσει των προκαθορισμένων ρυθμίσεων που έχουμε κάνει. Οι ενδείξεις του είναι ευανάγνωστες έτσι μπορούμε με μία μόνο ματιά να πάρουμε ότι πληροφορία θέλουμε. Η διάρκεια της μπαταρίας του Soleus με ενεργοποιημένο το GPS κυμαίνεται από 6-8 ώρες ανάλογα με το κατά πόσο έχουμε χρησιμοποιήσει τον οπίσθιο φωτισμό, διάρκεια που κρίνεται αρκετά ικανοποιητική. Παρότι στα χαρακτηριστικά του ρολογιού αναφέρεται ότι είναι αδιάβροχο στα 30m δεν θα το φορέσουμε στην θάλασσα αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός του, εξάλλου αναφέρεται στο εγχειρίδιο ότι αν πατηθούν τα κουμπιά κάτω από το νερό μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Παρόλα αυτά μπορείτε να το φορέσετε άφοβα στην βροχή ή όταν κάνετε ντους. Δεν θα επηρεαστεί καθόλου.

 

Μετά την προπόνηση

Κρατώντας πατημένο το STOP το Soleus αποθηκεύει την προπόνησή μας. Η μνήμη του είναι αρκετά μεγάλη και μπορεί να χωρέσει μέχρι 30 προπονήσεις κάθε μία από τις οποίες μπορεί να έχει καταγεγραμμένα μέχρι 100 laps. To πρώτο που θα κάνει κάθε δρομέας που σέβεται τον εαυτό του είναι να καταγράψει την προπόνηση στο προσωπικό του ημερολόγιο ή ακόμη καλύτερα να μεταφέρει την προπόνηση στον υπολογιστή του. Η Soleus με το GPS Pulse προσφέρει πολύ καλή ενσωμάτωση (integration) με την πλέον δημοφιλή πλατφόρμα αποθήκευσης προπονήσεων, το www.strava.com. Αφού λοιπόν συνδέσετε το ρολόι με τον υπολογιστή σας σε κάποια ελεύθερη θύρα USB (το Soleus δεν υποστηρίζει ασύρματη μεταφορά δεδομένων μέσω ANT+ ή Bluetooth), κατεβάζετε από την ιστοσελίδα της Soleus το λογισμικό Soleus Sync και είστε έτοιμοι να «ανεβάσετε» την πρώτη σας προπόνηση. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο www.strava.com, την πρώτη φορά που θα συνδεθείτε θα σας προτρέψει να δημιουργήσετε έναν. Αφού λοιπόν ανεβάσετε τις προπονήσεις που θέλετε, μέσα στο strava.com μπορείτε να δείτε κάθε λεπτομέρεια για αυτήν όπως την διαδρομή που τρέξατε σε χάρτη, συνολική υψομετρική, laps και πολλά άλλα.

 

Μπορείτε να φορτώσετε και να αποθηκεύσετε τις προπονήσεις σας στο www.strava.com 

 

Υπέρ 

  • Στιβαρή σχεδίαση (Ύψος: 45mm, Μήκος: 45mm, Πάχος: 16.5mm, Μήκος μπρασελέ: 21mm, Βάρος: 57γρ.)
  • Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής
  • Ένδειξη καρδιακής συχνότητας χωρίς ζώνη στήθους
  • Παραμετροποιήσιμες ενδείξεις
  • Υπολογισμός θερμίδων βάσει προσωπικών στοιχείων
  • Νυχτερινή λειτουργία
  • Ενσωμάτωση (integration) με την δημοφιλής πλατφόρμα www.strava.com
  • Αδιαβροχοποίηση
  • Έξι ενδιάμεσοι timers για εκτέλεση διαλειμματικών προπονήσεων
  • Παραμετροποίηση τριών ζωνών καρδιακής συχνότητας
  • Διάρκεια ζωής μπαταρίας (μέχρι 8 ώρες με το GPS ενεργοποιημένο), 3 εβδομάδες σε time mode.
  • Μεγάλη μνήμη 3.000 laps (30 προπονήσεις Χ 100 laps)
  • Τιμή (229 Ευρώ)


Κατά

  • Interface – μενού που επιδέχεται βελτιώσεις
  • Μεγάλος χρόνος αναμονής για σωστή λήψη σήματος δορυφόρων
  • Μη σωστή πληροφόρηση καρδιακής συχνότητας σε παλμούς άνω των 130 bpm
  • Απουσία real time χρήσιμων πληροφοριών όπως τρέχον υψόμετρο ή μέσος ρυθμός ανά lap (avg lap pace)
  • Δεν υποστηρίζει ασύρματη μετάδοση δεδομένων στον υπολογιστή

 

Συμπέρασμα

Αποτελεί μία πρώτη πρωτοπόρα προσπάθεια ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας που αναφέραμε παραπάνω σε ένα ρολόι καθαρά για δρομείς, αδιάβροχο και στιβαρό που συνδυάζει ενσωματωμένο GPS και λήψη της καρδιακής συχνότητας από τον καρπό. Παρότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θέλει ακόμη δρόμο για να αποτελέσει την αξιόπιστη εναλλακτική των ζωνών στήθους σε όλο το φάσμα των καρδιακών συχνοτήτων, εντούτοις δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι είναι πραγματικά μία πολύ καλή προσπάθεια. Βάσει των δοκιμών μας θα το προτείναμε σε δρομείς που ξεκινούν τώρα την δρομική τους πορεία και δεν προπονούνται σε υψηλές καρδιακές συχνότητες ή σε δρομείς πιο έμπειρους που … απλά δεν προπονούνται βάσει των εκάστοτε ενδείξεων των ρολογιών αλλά έχουν μάθει να ακούν το σώμα τους.

 

Το Soleus GPS Pulse κοστίζει 229 Ευρώ (205 ευρώ με την τρέχουσα προσφορά), μία τιμή που το κατατάσσει στο κάτω άκρο της κατηγορίας ρολογιών με τα οποία θα μπορούσε να συγκριθεί. Έχει έναν χρόνο εγγύηση αντικατάστασης και μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Jumpout (Πλουτάρχου 26Α, 173 42, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα) που είναι και ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Αμερικάνικης Soleus στην Ελλάδα. Στο Jumpout μπορείτε επίσης να βρείτε την πλήρη γκάμα προϊόντων της Soleus που περιλαμβάνει ρολόγια προπόνησης με ότι συνδυασμό θέλετε (με/χωρίς GPS, με/χωρίς παλμογράφο) σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ