Σύστημα Κινητικής Ανάλυσης στο OUTRUN –Παρουσίαση και Δοκιμή! Κύριο

Από 21 Μάι 2015

Το τρέξιμο, είτε στην άσφαλτο, είτε σε στάδιο ή και στα βουνά, θεωρητικά είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Φοράς μπλούζα, σορτσάκι, ένα ζευγάρι παπούτσια και βγαίνεις έξω για να γράψεις χιλιόμετρα. Όσο όμως τρέχεις αρχίζουν να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κάποια κομμάτια του εξοπλισμού σου και κυρίως τα παπούτσια, σε συνδυασμό με την διαφορετικότητα που έχει ο καθένας μας σαν σωματική κατασκευή και τρόπο τρεξίματος. Ταυτόχρονα το τρέξιμο σαν μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία μπορεί να μεγεθύνει σωματικά μικροπροβλήματα και ανομοιομορφίες με αποτέλεσμα να προκύψουν χρόνιοι τραυματισμοί.

 

Στην αγορά εδώ και λίγα χρόνια υπάρχουν κάποια συστήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού, αλλά μέχρι στιγμής ήταν σχετικά απλοϊκά, απλά προσδιορίζοντας στατικά την μορφή που πατάει ο δρομέας στο έδαφος (χαρακτηριστικά καμάρας) ή απλά βιντεοσκοπώντας το τρέξιμο σε διάδρομο. Η σύγχρονη όμως κινητική ανάλυση γίνεται με καινοτόμα εργαλεία και λογισμικά τα οποία λαμβάνουν υπόψη συνολικά την κατασκευή, την κίνηση και τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του δρομέα. Ένα τέτοιο εξελιγμένο σύστημα – το MotionQuest της Γερμανικής εταιρείας Currex – υπάρχει στο κατάστημα OUTRUN, με το οποίο μετρούνται και αναλύονται τα χαρακτηριστικά του δρομέα, τροφοδοτούν μια βάση που περιέχει εκατοντάδες μοντέλα παπουτσιών και τον συμβουλεύουν για την επιλογή του μοντέλου που ταιριάζει 100% σε αυτόν. Βρεθήκαμε στο OUTRUN και σας παρουσιάζουμε αυτό το εξελιγμένο σύστημα κινητικής ανάλυσης, με την βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού του και χρησιμοποιώντας για την παρουσίαση τον εξαιρετικό δρομέα Χρήστο Καλλία της ομάδας τρεξίματος του OUTRUN.

 

Ουσιαστικά το σύστημα κινητικής ανάλυσης MotionQuest χρησιμοποιεί μετρήσεις που γίνονται είτε από τον ίδιο τον εξοπλισμό, είτε από το εξειδικευμένο προσωπικό του καταστήματος καθώς ο δρομέας εκτελεί μια σειρά συγκεκριμένων ασκήσεων, οι οποίες τροφοδοτούν το λογισμικό που με κατάλληλους αλγόριθμους και χρησιμοποιώντας τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου που είναι ήδη ενσωματωμένα στο σύστημα και ανανεώνονται κάθε εξάμηνο “προτείνει” μια σειρά μοντέλων από όλα τα brands που υποστηρίζει το κατάστημα τα οποία ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά του δρομέα. Το τρίπτυχο δηλαδή της συνολικής διαδικασίας είναι “Μετρήσεις – Εισαγωγή στο Λογισμικό για τροφοδοσία των Παραμέτρων των Μοντέλων – Εξατομικευμένες Προτάσεις ”.

 

 Η κονσόλα του συστήματος MotionQuest

 

Ένα  πολύ ενδιαφέρον και βασικότατο στοιχείο της διαδικασίας είναι οι παράμετροι των μοντέλων των διαφόρων κατασκευαστών που περιέχει η βάση δεδομένων του λογισμικού. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η απορρόφηση κραδασμών (μπροστά ή πίσω στο παπούτσι), η ελαστική επαναφορά της μεσοσόλας, η απορρόφηση ενέργειας, η διαφορά ύψους μεταξύ της μπάλας του ποδιού και της φτέρνας (heel – drop),  το βάρος ανάλογα με το φύλο του δρομέα, η ευστάθεια σε σχέση με το βάρος του δρομέα, η ευρύτητα, το πλάτος και το μήκος του μοντέλου κτλ. Όλα αυτά τα στοιχεία εμπεριέχονται ως μετρήσεις και σταθερές στο λογισμικό, ανανεώνονται ανά εξάμηνο και σε νέα μοντέλα από την Currex και τροφοδοτούμενα με τις εξατομικευμένες μετρήσεις του δρομέα καταλήγουν σε συγκεκριμένες προτάσεις με μεγάλη ακρίβεια.

 

Το σύστημα αποτελείται από τον υπολογιστή με το λογισμικό κινητικής ανάλυσης, το Footdisc το οποίο είναι μια πλάκα επάνω στην οποία πατάει ο δρομέας με κάλτσες ή χωρίς και με θερμική ανάλυση προσδιορίζεται ο τύπος πατήματος χρωματίζοντας την επιφάνεια επαφής του πέλματος και μια ειδική λωρίδα/διάδρομο για την μέτρηση της κλίσης των πελμάτων σε σύγκριση με την ευθεία γραμμή καθώς βαδίζουμε.

 

Η διαδικασία ξεκινάει από τον χρήστη (εξειδικευμένο προσωπικό καταστήματος), με την εισαγωγή στο λογισμικό συγκεκριμένων γενικών χαρακτηριστικών του δρομέα όπως το φύλο του, το βάρος του (μέχρι 70 κιλά, 70-85 κιλά και πάνω από 85 κιλά για άντρες και έως 55, 55-70 και πάνω από 70 κιλά για γυναίκες) το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της ποσότητας αντικραδασμικής προστασίας της μεσοσόλας αλλά και της χρήσης που θέλει να κάνει στα παπούτσια (τρέξιμο ή πεζοπορία) και μετά ο δρομέας εκτελεί μια συγκεκριμένη σειρά ασκήσεων που “αποκαλύπτουν” ακριβώς τα κινητικά και βιομηχανικά χαρακτηριστικά του τα οποία εισάγονται στο σύστημα κινητικής ανάλυσης για επεξεργασία. Ας δούμε κάθε μια από τις ασκήσεις και πραγματικές απεικονίσεις (screenshots) του συστήματος:

 

Κατάσταση πέλματος – πάτημα:

Η πρώτη “άσκηση” έχει να κάνει με την εξακρίβωση του ύψους της καμάρας και της μορφής που παίρνει το πέλμα του δρομέα καθώς πατάει με τα δυο πόδια σταθερά στο έδαφος. Χρησιμοποιείται το Footdisc το οποίο είναι μια ειδική πλάκα επάνω στην οποία πατάει ο δρομέας με κάλτσες ή χωρίς και με θερμική ανάλυση πέλματος προσδιορίζεται ο τύπος καμάρας χρωματίζοντας την επιφάνεια.

 

Απεικόνιση οθόνης (screenshot) για την πρώτη άσκηση

 

Προβλήματα όπως η πλατυποδία, διαφορές μεταξύ των δυο ποδιών στο πάτημα, αλλά και βασικά χαρακτηριστικά για την επιλογή παπουτσιού όπως το ύψος της καμάρας εντοπίζονται σε αυτό το βήμα και εισάγονται στο σύστημα. Μπορεί να προσδιοριστεί φυσικά και το νούμερο του παπουτσιού (size) που είναι κατάλληλο για τον δρομέα.

 

Ο δρομέας πατάει επάνω στο Footdisc. Στην μεσαία φωτογραφία η επιφάνεια πριν το πάτημα και στην δεξιά το θερμικό ίχνος που αφήνει.

 

Στατική ανάλυση ποδιών:

Η δεύτερη κατά σειρά άσκηση έχει να κάνει την κλίση των γονάτων, δηλαδή αν όταν κάθεται όρθιος ο δρομέας με τους αστραγάλους ενωμένους, τα γόνατα του στρέφονται προς τα έξω (όπως των ποδοσφαιριστών για παράδειγμα), είναι κανονικά με ευθυτενή πόδια, ή είναι ενωμένα με τις κνήμες να στρέφονται προς τα έξω (βλαισοποδία). Ουσιαστικά όπως φαίνεται και στα screenshots αλλά και στις φωτογραφίες, η μέτρηση μπορεί να γίνει οπτικά και εύκολα από τον χρήστη του συστήματος, κοιτάζοντας αν χωρούν δυο δάκτυλα του χεριού μεταξύ των γονάτων (στην περίπτωση κλίσης προς τα έξω)  ή των αστραγάλων (σε περίπτωση ενωμένων γονάτων). Η μέτρηση μπορεί να γίνει και με χρήση αξόνων αναφοράς που ευθυγραμμίζονται κατά μήκος των ποδιών του δρομέα. Οι κλίσεις των γονάτων μπορούν να δημιουργήσουν χρόνια προβλήματα υπέρχρησης στον δρομέα, αν δεν υποστηριχτεί από το κατάλληλο παπούτσι με ενίσχυση στα σημεία που την χρειάζεται κατά περίπτωση.

 

Απεικόνιση οθόνης (screenshot) και στάση δρομέα για την δεύτερη  άσκηση

 

Περιστροφή πέλματος κατά την βάδιση

Ο Δρομέας βαδίζει χωρίς να φορά παπούτσια πάνω σε μια ειδική λωρίδα/διάδρομο για την μέτρηση της εξωτερικής κλίσης των πελμάτων του σε σύγκριση με την ευθεία γραμμή (V-position test ονομάζεται αφού οι μύτες των ποδιών παίρνουν ένα σχήμα “V” καθώς βαδίζουμε). Αυτό που τσεκάρει ο χρήστης και εισάγει στο σύστημα είναι την γωνία κλίσης σε σχέση με την ευθεία γραμμή. Αυτή η περιστροφή του πέλματος αν δεν είναι σε φυσιολογικά πλαίσια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα τραυματισμών όταν “φορτώνει” χιλιόμετρα ο δρομέας και εισάγεται ως σημαντική παράμετρος στον αλγόριθμο του λογισμικού κινητικής ανάλυσης.

 

Απεικόνιση οθόνης (screenshot) και εκτέλεση της τρίτης άσκησης

 

Ευλυγισία του επάνω μέρους του αστραγάλου – Αχίλλειου τένοντα:

Η επόμενη άσκηση δίνει λεπτομέρειες σχετικά με την ευλυγισία στους αστραγάλους και το αν είναι “σφικτός” ή όχι ο Αχίλλειος τένοντας. Ο δρομέας κάθεται με ανοιχτά τα πόδια στο ύψος των ώμων του και κάνει βαθύ κάθισμα μέχρι οι γλουτοί του να ακουμπήσουν στις φτέρνες. Αυτό που εισάγεται στο σύστημα είναι το κατά πόσο ανασηκώνει τις φτέρνες του από το έδαφος (δείγμα “σφιξίματος” στον Αχίλλειο και ελαττωμένης ευλυγισίας στον αστράγαλο) ή όχι, καθώς κατεβαίνει σε εντελώς καθιστή θέση.

 

Απεικόνιση οθόνης (screenshot) και εκτέλεση της τέταρτης  άσκησης

 

Δυναμικό κάθισμα με το ένα πόδι

Η Πέμπτη στη σειρά άσκηση εξετάζει από μια άλλη οπτική γωνία και φόρτιση την κλίση των γονάτων προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Ο Δρομέας επιχειρεί κάθισμα με στήριξη μόνο στο ένα του πόδι μέχρι τις 35°, και ο χρήστης παρατηρεί αν καθώς κατεβαίνει το σώμα του δρομέα υπάρχει κλίση του γόνατος προς τα μέσα, προς τα έξω, ή είναι σε ευθεία γραμμή.

 

 Απεικόνιση οθόνης (screenshot) για την πέμπτη άσκηση, δυναμικού καθίσματος στο ένα πόδι

 

Το επάνω σώμα πρέπει να είναι ευθυτενές κατά την εκτέλεση, με τους γοφούς και την λεκάνη ευθυγραμμισμένους με αυτό. Η κατηγορία στην οποία ανήκει ο δρομέας εισάγεται σε πίνακα του συστήματος.

 

Εκτέλεση της άσκησης δυναμικού καθίσματος στο ένα πόδι από τον Χρήστο Καλλία

 

Προσγείωση ποδιού κατά το τρέξιμο:

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι πατήματος στο τρέξιμο, με την φτέρνα (heel-striker), με το μέσο του ποδιού (midfoot striker) και με το μπροστά μέρος του πέλματος (forefoot striker). Η πλειοψηφία των δρομέων (περίπου 90%) προσγειώνεται με την φτέρνα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και η ταχύτητα στην οποία τρέχουμε. Για την συγκεκριμένη άσκηση χρησιμοποιείται ο διάδρομος που έρχεται μαζί με το σύστημα και αφού ανεβάζοντας ταχύτητα (περίπου στο ρυθμό tempo του δρομέα) διαπιστωθεί ο τρόπος πατήματος του δρομέα, η κατηγορία εισάγεται στο σύστημα κινητικής ανάλυσης. Η συγκεκριμένη παράμετρος είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και από αυτήν εξαρτάται αν θα επιλεγεί μοντέλο με ενισχυμένη αντικραδασμική προστασία στην φτέρνα, μπροστά ή σε όλο το μήκος του παπουτσιού.

 

Απεικόνιση οθόνης (screenshot) για την έκτη  άσκηση, προσδιορισμού του τύπου πατήματος

 

Ευστάθεια κορμού:

Η ευστάθεια και η δύναμη του κορμού παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο τρέξιμο. Στη συγκεκριμένη άσκηση ο δρομέας επαναλαμβάνει το κάθισμα με στήριξη μόνο στο ένα του πόδι, αλλά αυτή τη φορά αντί να κοιτάζει ο χρήστης την συμπεριφορά των γονάτων, παρατηρεί εάν ο οριζόντιος άξονας στο ύψος της λεκάνης του γέρνει καθώς κατεβαίνει προς το πόδι που δεν σηκώνει το βάρος του σώματος, ή μένει παράλληλος με το έδαφος. Ένα υπάρχει κλίση, σημαίνει ότι ο δρομέας έχει φτωχή ευστάθεια κορμού. Η μέτρηση γίνεται και στα δυο πόδια ξεχωριστά.

 

Απεικόνιση οθόνης (screenshot) για την έβδομη  άσκηση, ευστάθειας του κορμού

 

Αφού εισαχθούν όλες οι μετρήσεις που έγιναν και τα πλήρη χαρακτηριστικά του δρομέα, το λογισμικό παράγει μια σειρά από αποτελέσματα, τα οποία περιλαμβάνουν μια σειρά μοντέλων παπουτσιών που ταιριάζουν στον συγκεκριμένο δρομέα και ένα πλήρες report με τα αποτελέσματα και την ανάλυση τους. Πρέπει να τονιστεί ότι ακόμη και σε αυτό το σημείο της ανάλυσης γίνεται διαχωρισμός με βάση την χρήση του παπουτσιού, δηλαδή αν θα είναι αγωνιστικό, προπονητικό, ασφάλτου ή για ορεινό τρέξιμο και trail running. Καθώς ο χρήστης του συστήματος βλέπει μαζί με τον δρομέα τα παπούτσια που έχουν επιλεγεί από το σύστημα, μπορεί να εξετάσει σε βάθος τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους στην οθόνη. Υπενθυμίζουμε ότι αυτά ανανεώνονται κάθε εξάμηνο από την Currex!

 

Tο OUTRUN διαθέτει και ένα εξελιγμένο σύστημα απεικόνισης με High-Definition κάμερα της κίνησης του δρομέα πάνω σε διάδρομο. Με το σύστημα αυτό μπορούν να αξιολογηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια  οι διαφορές ανάμεσα σε δύο, τρία ή ακόμα και σε τέσσερα μοντέλα παπουτσιών, αφού μπορεί ο δρομέας να τα δοκιμάσει και να καταγράψει το τρέξιμό του με κάθε ένα από αυτά και στην συνέχεια να τα συγκρίνει μεταξύ τους. Ο σύμβουλος του OUTRUN θα συγχρονίσει τις τέσσερις προβολές έτσι ώστε να μπορει να γίνει η σύγκριση με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια.

 

Μερικά screenshots από το TEMPLO video analysis software

 

Η ανάλυση κίνησης χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο εξελιγμένο λογισμικό, λαμβάνοντας υπόψη πολύ βασικές παραμέτρους των κατασκευαστικών και δρομικών ιδιαιτεροτήτων του κάθε δρομέα και μέσα από μια βάση που περιέχει εκατοντάδες μοντέλα με ενσωματωμένα τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και η οποία ενημερώνεται συνεχώς, είναι μια διαδικασία που σίγουρα αξίζει τον κόπο να δοκιμαστεί τόσο από νέους δρομείς που δεν γνωρίζουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τι προβλήματα έχουν και τι παπούτσι να επιλέξουν, όσο και από πεπειραμένους αθλητές που έχουν εντοπίσει θέματα αλλά θέλουν να κάνουν και συγκεκριμένες μετρήσεις που θα τους βοηθήσουν τόσο στην επιλογή παπουτσιού όσο και στην βελτίωση τους.

 

"Δεν είναι λίγες οι φορές που έμπειροι δρομείς τρέχουν με λάθος παπούτσια, καθώς επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που συζητώντας με δρομείς εξηγήσαμε για ποιόν ακριβώς λόγο κάποια μοντέλα που είχαν ήδη χρησιμοποιήσει ήταν λιγότερο βολικά από άλλα. Όπως δεν πρέπει να παίρνουμε τα φάρμακα του φίλου μας έτσι δεν πρέπει να αγοράζουμε τα παπούτσια που αγάπησε ένας φίλος μας έστω και αν έχει τον ίδιο σωματότυπο με εμάς. Μετά την ανάλυση κίνησης ζητάμε από τους δρομείς κάποιες πληροφορίες σε σχέση με το δρομικό τους προφίλ, ρυθμό, συχνότητα, όγκο προπονήσεων κλπ  και ξεκινάμε με τις προτάσεις μας. Ακούμε με προσοχή την κάθε παρατήρηση στην διαδικασία της δοκιμής και με συνεργασία καταλήγουμε στην επιλογή, στο καινούριο ζευγάρι που με σιγουριά και ασφάλεια θα βάλει κάποιος στα πόδια του για να βγει να τρέξει. Η ανάγκη να ξαναγοράζει κάποιος το ίδια και το ίδιο μοντέλο δεν υπάρχει πια",  μας δήλωσε η Δήμητρα Ανδρέου μία από τους ιδιοκτήτες του Outrun.

 

Η όλη διαδικασία μπορεί να κρατήσει από 7 λεπτά της ώρας για εύκολες περιπτώσεις και να φτάσει την μισή ώρα αν εντοπιστούν κατά την πορεία των ασκήσεων συγκεκριμένα ζητήματα που θέλουν διερεύνηση. Η κινητική ανάλυση παρέχεται δωρεάν στους χώρους του καταστήματος OUTRUN που βρίσκεται στην μαρίνα του Φλοίσβου. 

 

Ευχαριστούμε πολύ το κατάστημα OUTRUN  για την παρουσίαση και ανάλυση του συστήματος κινητικής ανάλυσης καθώς και τον εξαιρετικό δρομέα Χρήστο Καλλία της ομάδας OUTRUN για την συμμετοχή του ως μοντέλο στην εκτέλεση των ασκήσεων και συνολικά στην διαδικασία.


Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Advendure

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@HOKAONEONE Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια, παρουσίαση… https://t.co/8SYaRKuxJX
"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO