Scarpa Ribelle Run: Μια εξαιρετική πρόταση για αγωνιστικό τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Scarpa ιδρύθηκε το 1938 στο Asolo της Ιταλίας και από τότε είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην παραγωγή παπουτσιών για ορειβασία και hiking. Τα τελευταία χρόνια μπήκε δυνατά στον χώρο του ορεινού τρεξίματος και κυρίως του skyrunning, με χρονιά ορόσημο το 2020, αφού την Άνοιξη εκείνης της χρονιάς έφερε τον θρυλικό Marco De Gasperi σαν brand manager. Ο Marco με την μεγάλη εμπειρία του βοήθησε πολύ στην σχεδίαση και παραγωγή του Ribelle Run, με το οποίο μάλιστα κατέρριψε το Sentiero Roma FKT (54Km, +4.500m). Είναι ένα παπούτσι με εξαιρετική σταθερότητα και ακρίβεια, γρήγορο, με χαμηλό drop, πολύ καλή πρόσφυση και κάποιες προσεγμένες λεπτομέρειες που το φέρνουν στην αφρόκρεμα των μοντέλων για αγωνιστικό τρέξιμο σε δύσκολα, τεχνικά μονοπάτια και skyrunning καταστάσεις. Το δοκιμάσαμε στα τεχνικά και πετρώδη μονοπάτια της Ύδρας και της Ζήριας, αλλά και σε πιο ήπιες διαδρομές και σας το παρουσιάζουμε!

                                                          O Marco De Gasperi κατά τη διάρκεια του Sentiere Roma FKT!

Εξωτερικό τμήμα

Καταρχάς ας ξεκινήσουμε από την εμφάνιση του που είναι “επιθετική”, με έντονο κίτρινο χρώμα στο πίσω μέρος του που δένει όμορφα με το μαύρο του υπόλοιπου παπουτσιού.  Θα λέγαμε ότι σαν design παραπέμπει, με την πρώτη κιόλας ματιά, σε παπούτσι για skyrunning και γρήγορα τεχνικά τρεξίματα, κάτι που φυσικά επιβεβαιώνουν τα χαρακτηριστικά του και οι δοκιμές μας.

Η σύνθεση του εξωτερικού τμήματος είναι σχετικά πολύπλοκη. Το πάνω μέρος του χώρου των δακτύλων και όλο το κομμάτι περιμετρικά και χαμηλά στο πόδι αποτελείται από λεπτό, διαπνέον και ελαστικό ύφασμα (Mesh), το οποίο συμπληρώνεται από πιο παχύ και επίσης ελαστικό ύφασμα lycra στο επάνω μέρος και περιμετρικά του αστραγάλου, χωρίς να υπάρχει καθόλου γλώσσα αλλά εφαρμογή σαν κάλτσα στο πόδι, κάτι που είδαμε και στο Golden Gate ATR που παρουσιάσαμε πριν λίγο καιρό. Η εφαρμογή του κολάρου είναι εξαιρετική, προσθέτει πόντους στη σταθερότητα και κάνει πιο ξεκούραστο το παπούτσι, ενώ κη προστασία από είσοδο σκόνης, χαλικιών κτλ κορυφαία.

Στα πλάγια η πλευρική ενίσχυση επιτυγχάνεται με λεπτές ζώνες film που τυλίγουν το πόδι σε συνδυασμό με διαπνέον και ελαστικό ύφασμα (Mesh) και σφίγγουν με ένα speedlace σύστημα κορδονιών. Πολύ ωραία και χρηστική λεπτομέρεια η θηλιά για τα κορδόνια( lace keeper) περίπου στο μέσο της περιοχής τους, αλλά και η θηλιά στο πάνω μέρος τους για να ασφαλίσουν. Το σύστημα δουλεύει άψογα και τα κορδόνια δεν χαλαρώνουν σε καμία στιγμή, ενώ το πάχος του lycra υφάσματος δεν αφήνει να ερεθίσουν το πόδι αν σφίξουν αρκετά. Τέλος, αφού γλώσσα απλά δεν υφίσταται, γλυτώνουμε και από εδώ ερεθισμούς αφού αν είναι ξεχωριστή μπορεί να μετακινηθεί κάποιες φορές αριστερά – δεξιά.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σχεδίασης του Ribelle Run είναι ότι η περιμετρική ζώνη film καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος (εκτός της φτέρνας) της ενδιάμεσης σόλας στα πλαϊνά. Αυτό έχει δυο πλεονεκτήματα: Πρώτον βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της φθοράς του αφρού EVA της ενδιάμεσης σόλας, που δεν είναι πλέον εκτεθειμένη σε πλάγιες επαφές και δεύτερον αποτρέπει σε κάποιο βαθμό να “απλώνει” πλάγια ο αφρός όταν πατάμε το πόδι, ενισχύοντας την απόκριση του παπουτσιού. Πολύ έξυπνη λεπτομέρεια. Είναι όμως και το πιο ευαίσθητο σημείο φθοράς του Ribelle Run.

Το Ribelle Run γενικά θέλei λίγο μικρότερο νούμερο. Εγώ για την ακρίβεια πήγα στο 11 ½ US, σε σχέση με το 12 US που φοράω στα περισσότερα μοντέλα. Ο χώρος των δακτύλων είναι ευρύχωρος, αν και δεν είναι τόσο σημαντικό για παπούτσι μικρών – μεσαίων αποστάσεων, σε σχέση με τα ultra που πρήζεται αρκετά το πόδι.

Η προστασία στα δάκτυλα εξαιρετική με παχύ / σκληρό πλαστικό, κάτι που αναμέναμε για μοντέλο για τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια, όπου κλωτσάς πέτρες και κλαδιά ουκ ολίγες φορές.

Πίσω, επίσης διατρέχεται από σκληρό πλαστικό, κάτι που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα  χαρακτηριστικά κάνει το Ribelle Run πολύ σταθερό και ασφαλές σε τεχνικό έδαφος. Οι δοκιμές μας στα τεχνικά και σκληρά μονοπάτια του αγώνα της Ύδρας, αλλά και στην Ζήρια, έδειξαν ότι ξεχωρίζει στο θέμα σταθερότητα, ασφάλεια και άνεση. Στο θέμα διαπνοή - λόγω κυρίως του lycra υφάσματος και των πλάγιων ενισχύσεων - θα επιθυμούσαμε κάτι περισσότερο, αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι μοντέλο μικρών έως μεσαίων αποστάσεων.

 

 

Ενδιάμεση σόλα

Ο συνδυασμός ενδιάμεσης και εξωτερικής σόλας από το 2020 και μετά είναι αποκλειστικότητα της ιταλικής εταιρείας και μπαίνει κάτω από τον κωδικό Presa®. Στην ενδιάμεση σόλα έχουμε αφρό EVA, με διαφορετική πυκνότητα στη φτέρνα (πιο μαλακός) από το μπροστά μέρος του πέλματος (πιο σκληρός). Αυτό δίνει πόντους στην απόκριση όταν σηκώνεται το πέλμα από το έδαφος, ενισχύει την αντικραδασμικότητα στην περιοχή της φτέρνας, ενώ δεν προσθέτει βάρος στο παπούτσι.

 

 

Η προστασία από τους κραδασμούς κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, το χαμηλό drop (4 mm) βοηθάει το γρήγορο τρέξιμο, ενώ το όχι ιδιαίτερα υψηλό προφίλ (φτέρνα 24,5  mm – δάκτυλα  20,5 mm) – στο οποίο καταφεύγουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες – βοηθάει στην καλύτερη αίσθηση του εδάφους. Οι δοκιμές μας έδειξαν πολύ καλή αίσθηση σε όλα τα μονοπάτια, ενώ είναι λίγο σκληρό στην άσφαλτο.

Τέλος, είναι ουδέτερο (Neutral) και αυτό σημαίνει ότι οι έχοντες σοβαρό πρηνισμό ίσως πρέπει να εξετάσουν την προσθήκη εσωτερικής σόλας.

 

Εξωτερική σόλα

Η εξωτερική σόλα (PRESA® ΤΡΝ-01) χρησιμοποιεί το μείγμα καουτσούκ που η εταιρεία ονομάζει Supergum, το οποίο είναι μια προσπάθεια να κατασκευάσει κάτι που θα διαρκεί πολύ και θα έχει ταυτόχρονα κορυφαία πρόσφυση, μιας και το Ribelle Run προορίζεται για τεχνικά μονοπάτια.

Στην γκάμα των καουτσούκ που φτιάχνει η Scarpa το TPN-01 κινείται στην πιο μαλακή περιοχή (σε αντίθεση με το TPN-02 που χρησιμοποιεί το Golden Gate ATR) και δίνει εξαιρετικό κράτημα σε κάθε είδους τεχνικό έδαφος, πέτρες, χώμα, λιβάδια, στεγνό ή βρεγμένο έδαφος, εκτός από πολύ λάσπη όπου τα όχι πολύ ψηλά επιθέματα των 4 mm θα τα βρουν σκούρα.

Αν ψάχνετε για ένα αγωνιστικό παπούτσι για μικρές έως μεσαίες αποστάσεις, σε τεχνικό έδαφος ή αγώνα skyrunning, το Ribelle Run θα σας δώσει την σταθερότητα, την ακρίβεια στο πάτημα και την πρόσφυση που χρειάζεστε. Είναι γρήγορο, προσαρμόζεται σε κάθε είδους τερέν, ανθεκτικό και με πολλές λεπτομέρειες που το κάνουν ξεχωριστό. Ένα ακόμα βήμα μπροστά για την Scarpa!

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 Εξωτερικό Τμήμα:  Ripstop, ελαστικό Mesh (Lycra), Film

 Ενδιάμεση σόλα: Αφρός EVA διαφορετικών πυκνοτήτων

 Εξωτερική σόλα: PRESA® ΤΡΝ-01, Supergum outsole, επιθέματα 4mm

 Drop:  4 mm (φτέρνα 24,5  mm – δάκτυλα  20,5 mm)

 Βάρος:  280 gr (Νούμερο 42)

 Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

 Κορδόνια: Σύστημα Speedlace

 Πεδίο: Τεχνικά μονοπάτια, χωματόδρομοι, σκληρά πατημένα μονοπάτια

 Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 149,00€  

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων SCARPA στην Ελλάδα η εταιρεία POLO. Δείτε περισσότερα outdoor προϊόντα στο online shop https://www.polocenter.gr/ και στον πλήρη κατάλογο https://www.polo.gr/outdoor/

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com