Ultra Flex 2 Mid Gore-Tex®: Μια εξαιρετική πρόταση από την Salewa για γρήγορες διασχίσεις!

Τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει άνθηση οι γρήγορες πεζοπορικές διασχίσεις (Speed Hiking), τόσο σε μορφή solo, όσο και σε μορφή αγώνων, όπως για παράδειγμα το PTL-UTMB ή το ToR. Σε τέτοιου τύπου προσπάθειες μπορούν να δώσουν λύση παπούτσια που τοποθετούνται κάπου ενδιάμεσα στις ορειβατικές ή hiking μπότες και στα παπούτσια ορεινού τρεξίματος. Η Salewa με πολλές δεκαετίες εμπειρίας και στα δυο είδη μοντέλων για το βουνό, έχει βγάλει στην αγορά το Ultra Flex 2 Mid Gore-Tex®που είναι ιδανικό για τέτοιες καταστάσεις, αφού συνδυάζει την προστατευτικότητα και την ανθεκτικότητα μιας ορειβατικής μπότας με την ευλυγισία, την άνεση και το σχετικά χαμηλό βάρος ενός μοντέλου για τρέξιμο στα μονοπάτια. Φυσικά το μοντέλο είναι “λουκούμι” και για πιο απλές καταστάσεις πεζοπορίας στο βουνό.

Το μεγαλύτερο τμήμα του εξωτερικού του μέρους καλύπτεται από ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό διαπνέον ύφασμα με πλέξη από σκληρές ίνες, ώστε να αυξάνεται η αντοχή και η προστασία. Η ενδιάμεσου πάχους μαλακή γλώσσα αποτελείται επίσης από το ίδιο υλικό, ενώ μόνο το επάνω μέρος της είναι ξεχωριστό, το υπόλοιπο ενοποιείται με το υπόλοιπο ύφασμα, άρα δεν μετακινείται και καθόλου στην κίνηση.

Η Gore-Tex® Extended Comfort μεμβράνη που διατρέχει όλο το εσωτερικό του υφάσματος εξασφαλίζει την αδιαβροχοποίηση του παπουτσιού με εξαιρετικό τρόπο. Η απουσία ραφών στο εσωτερικό εξασφαλίζει την αποφυγή γδαρσιμάτων, ενώ o Ortholite® εσωτερικός πάτος πετυχαίνει πιο γρήγορη απομάκρυνση της υγρασίας, προστασία από μύκητες και συντελεί λίγο και στην αντικραδασμικότητα του παπουτσιού.

Στα πλαινά, μια λωρίδα από TPU (Θερμοπλαστική Πολυουρεθάνη) προστατεύει από πλάγιες τριβές και ενισχύει ακόμη περισσότερο την αδιαβροχοποίηση. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι στα δεξιά μπροστά που το πλάτος της λωρίδας TPU είναι μεγαλύτερο, έχει μικρές οπές για να βοηθάει στην διαπνοή.

Προφανώς μπροστά στα δάκτυλα και πίσω στη φτέρνα το πλαστικό είναι πολύ σκληρό για προστασία, ενώ η η λεπτή ταινία επιθεμάτων που διασχίζει την εξωτερική σόλα ανεβαίνει ψηλά μπροστά για καλό κράτημα σε αναβάσεις σε χώμα και βράχια.

Τα κορδόνια είναι λεπτά και σκληρά, ενώ κλασσικά πιάνουν στο πάνω μέρος της γλώσσας με κλιπ, ώστε να βγαίνει / μπαίνει εύκολα στο πόδι το μποτάκι. Χαλαρώνουν εύκολα όμως και γι’ αυτό ένας διπλός κόμπος είναι απαραίτητος.

Πολύ καλό χαρακτηριστικό η θήκη από εξαιρετικά λεπτό διχτάκι στο ενδιάμεσο τμήμα τους ώστε να “αναπαύονται” εσωτερικά όταν δεθούν.

Φυσικά και στο Ultra Flex 2 Mid Gore-Tex® η πατέντα 3F της Salewa στην περιοχή του αστραγάλου παρέχει εξαιρετική πλευρική στήριξη. Η υλοποίηση του 3F εδώ είναι με ιμάντες. Το κολάρο μαλακό και όχι παχύ, κάθεται καλά στο πόδι, προστατεύει τον Αχίλλειο και σε αντίθεση με τις βαριές ορειβατικές μπότες αφήνει ευλυγισία στη κίνηση, αυξάνοντας το εύρος της. Αυτό δουλεύει εξαιρετικά σε κατηφορικά μονοπάτια που μπορεί να το τρέξουμε και λίγο.

O χαρακτήρας γρήγορης διάσχισης του Ultra Flex 2 Mid Gore-Tex® αναδεικνύεται και από μερικά άλλα χαρακτηριστικά του. Το χαμηλό drop των μόλις 8mm (δάχτυλα 18mm – φτέρνα 26mm) που βλέπουμε κυρίως σε παπούτσια ορεινού τρεξίματος, το βάρος των 418 gr, το ότι γενικά το παπούτσι είναι fit περιμετρικά στο πόδι, με χώρο στα δάκτυλα που επίσης προσομοιάζει μοντέλο ορεινού τρεξίματος και τέλος από τον αφρό EVA διπλής πυκνότητας που δίνει αυξημένη προστασία από κραδασμούς σε κάθε μορφή κίνησης, ενώ προσφέρει απροβλημάτιστο πάτημα σε χαλίκια, βράχους και πέτρες.

Η Salewa και στο Ultra Flex 2 Mid Gore-Tex® εμπιστεύεται το καουτσούκ της Pomoca® για την εξωτερική σόλα. H Pomoca® είναι κυρίαρχη στο χώρο της κατασκευής “φωκιών” για ορειβατικά σκι, αλλά έχει μπει δυνατά και στις εξωτερικές σόλες παπουτσιών για ορεινό τρέξιμο, με 5 διαφορετικούς τύπους όπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί. Στο Ultra Flex 2 Mid Gore-Tex® χρησιμοποιείται η Speed Hiking έκδοση.

Αν παρατηρήσει κανείς την εξωτερική σόλα θα δει ότι διατρέχεται κατά μήκος από μια γραμμή λεπτών αλλά βαθιών επιθεμάτων σε σχήμα S. Το παπούτσι δηλαδή ακολουθεί την φυσική κύλιση του ποδιού, ενώ γύρω από την γραμμή S έχουν τοποθετηθεί σε όλο το εξωτερικό περίγραμμα μεγάλα επιθέματα σε διάφορες κατευθύνσεις, που δίνουν σταθεροποίηση σε πλευρικές κινήσεις.

Μια ακόμη περιοχή μεγάλων επιθεμάτων σε διάφορα σχήματα βρίσκεται μεταξύ της ζώνης S και της εξωτερικές περιμέτρου, στα κατάλληλα σημεία μπροστά και στη φτέρνα, ώστε να μειώνεται η ενέργεια παραμόρφωσης. Ο συνδυασμός του καουτσούκ που έχει επιλεγεί και της ιδιαίτερης διάταξης των επιθεμάτων προσδίδει εξαιρετική πρόσφυση τόσο σε στεγνό, όσο και βρεγμένο έδαφος, πέτρες και λάσπες. Γενικά η εξωτερική σόλα είναι από τα πιο δυνατά σημεία του μοντέλου.

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

  • Drop: 8mm (δάχτυλα 18mm – φτέρνα 26mm)

  • Βάρος: 418 gr

  • Χρήση: Διασχίσεις Ταχύτητας, hiking, trekking

  • Εξωτερικό μέρος: διαπνέον ύφασμα με πλέξη από σκληρές ίνες, Gore-Tex® Extended Comfort, TPU films, Anti-rock heel cup, Flex colar, 3F σύστημα, κανονικά κορδόνια με διχτάκι τοποθέτησης

  • Ενδιάμεση σόλα: Αφρός EVA διπλής πυκνότητας, Ortholite® εσωτερικός πάτος

  • Εξωτερική σόλα: Pomoca® Speed Hiking

  • Προτεινόμενη τιμή λιανικής: 190€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων SALEWA στην Ελλάδα είναι η εταιρεία POLO. Δείτε περισσότερα outdoor προϊόντα στο online shop https://www.polocenter.gr/ και στον πλήρη κατάλογο https://www.polo.gr/outdoor/

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ