Κασίμης & Βυζαρέλης στο Advendure πριν τον Marathon des Sables!

Όταν ένας αγώνας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «σκληρότερους» στον κόσμο σε δεκάδες λίστες που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, τότε πραγματικά δεν έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα. Ο μύθος του “Marathon des Sables” έχει χτιστεί εδώ και αρκετά χρόνια αλλά κάθε χρόνο η φήμη του κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Ο καταξιωμένος πια αγώνας έχει την φήμη της απόλυτης δοκιμασίας μέσα στο αφιλόξενο τοπίο της ερήμου και είναι ο πιο δημοφιλής στο είδος του. Οι αθλητές πρέπει να αντέξουν όλη την βδομάδα σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50ο C κουβαλώντας όλον τον εξοπλισμό και το φαγητό που θα χρειαστούν καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, δηλαδή με πλήρη αυτονομία. Η διοργάνωση παρέχει μόνο νερό σε συγκεκριμένες ποσότητες. Θα πρέπει να διασχίσουν αμέτρητους αμμόλοφους όπου κάθε προσπάθεια για τρέξιμο είναι μάταιη.

Η διαδρομή του αγώνα κινείται στο νότιο Μαρόκο στις επαρχίες Errachidia και Tinghrir καλύπτοντας συνολικά 240 περίπου χιλιόμετρα σε 5 ετάπ / 6 ημέρες και διασχίζει μερικά από τα εντυπωσιακότερα τερέν της Μαροκινής ερήμου. Είναι ένα αθλητικό γεγονός αλλά πρωτίστως μία αναμέτρηση με τον εαυτό σου, μία πρόκληση σε αντίξοες συνθήκες ακόμα και για απλή παραμονή πόσο μάλλον για μία αθλητική προσπάθεια. Από τους 23 ηρωικούς συμμετέχοντες του 1986 έφτασε πέρυσι, 30 χρόνια μετά, να απαριθμεί πάνω από 1.100 συμμετοχές από 50 και πλέον χώρες από όλον τον κόσμο. Στα 30 χρόνια που διεξάγεται ο αγώνας 20.000 εραστές της περιπέτειας έχουν επιχειρήσει να ζήσουν την εμπειρία που έζησε ο Patrick Bauer τότε το μακρινό 1984.

 

Η διαδρομή του αγώνα κινείται στο νότιο Μαρόκο στις επαρχίες Errachidia και Tinghrir καλύπτοντας συνολικά 240 περίπου χιλιόμετρα σε 5 ετάπ / 6 ημέρες και διασχίζει μερικά από τα εντυπωσιακότερα τερέν της Μαροκινής ερήμου

 

Η Ιστορία του ακόμη πιο πλούσια από την φήμη του. Σπουδαίες μορφές των υπεραποστάσεων έχουν δώσει το παρών σε αυτή την δοκιμασία, διαχρονικά όμως μεγάλες μορφές του αγώνα δεν είναι άλλες από τα αδέρφια Ahansal από το Μαρόκο. Ο Lahcen Ahansal μετράει 10 νίκες ενώ ο αδερφός του Mohamad έχει φτάσει τις 6, επικρατώντας ολοκληρωτικά στον αγώνα από το 1997 μέχρι και το 2010! Μορφή του αγώνα στις γυναίκες η γαλλίδα Laurence Klein η οποία με 3 νίκες και μία 2η θέση φτιάχνει και αυτή την δική της σελίδα στην ιστορία του αγώνα. Τα τελευταία χρόνια τα αδέρφια που έχουν ορίσει ουσιαστικά τον αγώνα με τις επικές επιτυχίες τους δείχνουν σιγά σιγά να δίνουν την σκυτάλη αφού μετά από 14 συνεχείς συνολικά νίκες τους (!!!) οι Rachid El Morabity από το Μαρόκο και ο Ιορδανός Salameh Al Aqra έχουν μπει σφήνα τα τελευταία 4 χρόνια.

 

Lahcen Ahansal, η μυθική μορφή του Marathon des Sables με 10 νίκες!

 

Πλάι στους γίγαντες της ερήμου όμως, κάποιοι συμπατριώτες μας έχουν προσπαθήσει να γράψουν την δική τους ιστορία στον Μαραθώνιο της Άμμου και τα έχουν καταφέρει μια χαρά. Πρώτος λογαριασμό άνοιξε το 2006 ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος. Όταν οι αθλητές ο ένας μετά τον άλλον εγκατέλειπαν λόγω τροφικών διαταραχών, ο Αργύρης άντεξε τις κακουχίες και τερμάτισε εξαντλημένος μεν, ανακουφισμένος δε για το τέλος του πιο δύσκολου εγχειρήματος που είχε επιχειρήσει μέχρι τότε όπως ανέφερε τότε στο ρεπορτάζ του Α-Ζ. Από τον Αργύρη το 2006 χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια για να δούμε συμμετοχή έλληνα αθλητή στον αγώνα. Ο Γιώργος Αρδαβάνης το 2010 καταφέρνει να τερματίσει μετά από 59 ώρες 4 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα τα 240 εξαντλητικά χιλιόμετρα στην Μαροκινή Σαχάρα. Έπρεπε να περιμένουμε άλλα 5 χρόνια για να δούμε ελληνική συμμετοχή. Ο Γιώργος-Ιωάννης Τσιάνος κατάφερε να προσθέσει τον επιτυχή τερματισμό του στο Marathon des Sables μετά από 39 ώρες 14 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα στους «άθλους» που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα –και δεν είναι και λίγοι!

 

Παπαθανασόπουλος, Αρδαβάνης και Τσιάνος, η Ελληνική ιστορία του Marathon des Sables

 

Συνεχιστές της μικρής σε μέγεθος αλλά μεγάλης σε σημαντικότητα ιστορίας των ελληνικών συμμετοχών στον αγώνα θα γίνουν ο καταξιωμένος αθλητής και προπονητής Δημήτρης Κασίμης και ο έμπειρος αθλητής υπεραποστάσεων Τόλης Βυζαρέλης. Ο Δημήτρης έχοντας διαγράψει μια σπουδαία ιστορία στον χώρο του τριάθλου τόσο ως αθλητής της Εθνικής Ομάδας με αρκετές περγαμηνές, όσο και ως προπονητής, έχει δημιουργήσει την Kasimis Training η οποία υπό την καθοδήγησή του «μετράει» αρκετές επιτυχίες σε αγώνες βουνού και ασφάλτου.

 

Δημήτρης Κασίμης | Photo (c): Vangelis Matsikas

 

Ο Τόλης έχει πάρα πολλά χιλιόμετρα στα πόδια του και ουκ ολίγους τερματισμούς σε αγώνες υπεραποστάσεων όπως οι UTMB (2014), Ultra Trail de l'Emmona (2012), ROUT (2013, 2014), VFUT (2008, 2011) και πολλούς άλλους.

 

Τόλης Βυζαρέλης | Photo (c): Babis Giritziotis / GOExperience

 

Όταν λίγο καιρό πριν μάθαμε το νέο της συμμετοχής τους στον σπουδαίο αυτό αγώνα αιφνιδιαστήκαμε ευχάριστα. Θέλαμε λοιπόν να τους αποσπάσουμε λίγο από το πολύ δύσκολο καθημερινό τους πρόγραμμα για να μάθουμε όσο το δυνατό περισσότερα για το πώς κατέληξαν στην απόφασή τους να συμμετάσχουν στον αγώνα, την προετοιμασία τους και πολλά πολλά άλλα!


[Advendure]: Μετά τον Αργύρη Παπαθανασόπουλο το 2006, τον Γιώργο Αρδαβάνη το 2010 και τον Γιώργο-Ιωάννη Τσιάνο το 2015 θα είσαστε με τον Τόλη Βυζαρέλη οι επόμενοι που θα εκπροσωπήσετε τα ελληνικά χρώματα σε αυτόν τον παγκόσμιου φήμης (και δυσκολίας) αγώνα. Πως αισθάνεστε για αυτό;

[Δημήτρης]: O Αργύρης Παπαθανασόπουλος και ο Γιώργος Τσιάνος μας βοήθησαν με την εμπειρία τους. Τους ευχαριστούμε και είμαστε σίγουροι πως οι γνώσεις τους θα μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες !

[Τόλης]: Όμορφα και ανυπόμονα…. Τα ονόματα που αναφέρατε κατάφεραν να κάνουν ένα όνειρο τους πραγματικότητα .

 

[Advendure]: Οι κλιματολογικές συνθήκες και το τερέν του Marathon des Sables είναι αρκετά «ξένα» ως προς το περιβάλλον που στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να προπονούμαστε. Γιατί λοιπόν Marathon des Sables και όχι κάποιον άλλο multistage αγώνα; Πως πήρατε την απόφαση να αντιμετωπίσετε μία τόσο δύσκολη πρόκληση;

[Δημήτρης]: Όπως αναφέρατε παραπάνω οι ιδιαιτερότητες του αγώνας είναι αυτές που μας έκαναν να πάρουμε αυτή την απόφαση ! Για εμάς αποτέλεσε πρόκληση και κίνητρο για προπόνηση η ιδιαίτερη φύση του αγώνα. Το να μπορείς να πλησιάσεις τις συνθήκες του αγώνα και ν’ ανακαλύψεις νέα όρια ήταν κάτι το ξεχωριστό !

[Τόλης]: Μια ερώτηση , που ακούω συχνά τελευταία, "Γιατί εκεί?". Σίγουρα, ο χαρακτηρισμός και μόνο του συγκεκριμένου αγώνα ως του δυσκολότερου στον κόσμο, αποτελεί πρόκληση για τον κάθε δρομέα ‘’περιπέτειας’’, όπως θα χαρακτήριζα και τον εαυτό μου. Επίσης η λέξη ‘’ΣΑΧΑΡΑ’’, με προδιαθέτει ότι θα ζήσω μία εμπειρία ζωής, στο Marathon des Sables. Σχετικά με το ότι οι συνθήκες είναι ξένες για το περιβάλλον της Ελλάδος , είναι ένα γεγονός που δεν με αποθάρρυνε, σκεφτόμενος ότι το 80-90 % των συμμετοχών είναι από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου οι συνθήκες είναι ακόμη πιο ‘’ξένες’’ προς το περιβάλλον της Σαχάρα. Γιατί λοιπόν αυτοί και όχι εμείς? Επίσης το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είναι αυτόνομοι, κουβαλώντας όλα τα απαραίτητα όπως, τροφή, υπνόσακο κλπ, για 6 μέρες, αποτέλεσε για μένα κριτήριο επιλογής του συγκεκριμένου αγώνα.

 

Οι κλιματολογικές συνθήκες και το τερέν του Marathon des Sables είναι αρκετά «ξένα» ως προς το περιβάλλον που στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να προπονούμαστε ...


[Advendure]: Παρότι ο ελληνικός χειμώνας φέτος δεν ήταν καθόλου βαρύς, εντούτοις απείχε προφανώς έτη φωτός από τις κλιματολογικές συνθήκες που θα συναντήσετε στο Μαρόκο. Πως κατάφερες να προσομοιώσεις το αφιλόξενο περιβάλλον έτσι ώστε να αποκτήσεις τις απαραίτητες προσαρμογές;

[Δημήτρης]: Φυσικά και είναι δύσκολο να πλησιάσεις τις συνθήκες που επικρατούν στο Μαρόκο. Αξέχαστες θα μου μείνουν οι προπονήσεις σε διάδρομο, φορώντας 5 αντιανεμικά, έχοντας τζάκι, καλοριφέρ στο φούλ με παρέα τα 8 κιλά στην πλάτη…Παρ όλα αυτά, οι διάφορες προσομοιώσεις έγιναν μέσω των προπονήσεων σε παραλίες με άμμο καθώς και τα θερμά λουτρά!

[Τόλης]: Η αλήθεια είναι αυτή, ότι ο φετινός χειμώνας δεν ήταν πολύ βαρύς και αυτό βοήθησε στη προετοιμασία μου. Σίγουρα όμως για να προσαρμοστεί κάποιος στις συνθήκες αγώνα δεν είναι εύκολο. Αξέχαστες θα μου μείνουν οι προπονήσεις σε διάδρομο, φορώντας 5 αντιανεμικά, έχοντας τζάκι, καλοριφέρ στο φούλ με παρέα τα 8 κιλά στην πλάτη… Επίσης δεν ξεχνιούνται τα longrun στην αμμουδιά της Ασπροβάλτας τρέχοντας επίσης με τον εξοπλισμό του αγώνα…

 

[Advendure]: Δημήτρη, ο Τόλης έχει συμμετάσχει ξανά σε αγώνες υπεραπόστασης με μεγάλη επιτυχία. Εσένα όμως δεν σε έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους προκλήσεις, έτσι λοιπόν το άκουσμα της συμμετοχής σου στον Marathon des Sables ομολογώ μας ξάφνιασε ευχάριστα. Παρότι η εμπειρία σου είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, δεν θεωρείς ότι ίσως χρειαζόταν μία σταδιακή αγωνιστική μετάβαση σε τέτοιου είδους αγώνες;

[Δημήτρης]: Ο συγκεκριμένος αγώνας έχει να κάνει στο ήμισυ με την προπόνηση και την εμπειρία ! Μετά την δεύτερη - τρίτη μέρα, η ψυχική δύναμη είναι αυτή που σε οδηγεί πάντα σε συνδυασμό βέβαια με την καλή προπόνηση και οργάνωση που έχουν προηγηθεί! Γνωρίζω ότι οι συνθήκες του αγώνα θα είναι ακραίες, θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ όπως άλλωστε κάνω σε κάθε μου αγώνα.

 

[Advendure]: Προπονητής και αθλητής παρέα. Τόλη, πόσο ρόλο έπαιξε στην επιλογή σου να τρέξεις στον αγώνα η παράλληλη συμμετοχή του Δημήτρη; Ήταν κοινή σας απόφαση εξ’ αρχής ή … απλώς συναντήθηκαν οι προτιμήσεις σας;

[Τόλης]: Και τα δύο! Ο αγώνας αυτός , δουλεύεται’’ στο μυαλό μου εδώ και 2-3 χρόνια. Μετά από αρκετούς τερματισμούς μου σε Ultra αγώνες, όπως το UTMB, Emmona στα Πυρηναία, ROUT, η σκέψη της συμμετοχής στο MdS ωρίμασε, και σε συνδυασμό με την όποια εμπειρία πήρα, η απόφαση δεν άργησε να έρθει … στην πορεία ήρθε ο Δημήτρης με τις ίδιες σκέψεις και το ‘’γλυκό έδεσε ‘’  τον περασμένο Μάιο. Η συμμετοχή του προπονητή μου στο ίδιο εγχείρημα ήταν για μένα η πιο ευχάριστη έκπληξη.

 

Τόλης Βυζαρέλης και Δημήτρης Κασίμης στο Metsovo Ursa Trail το 2014

 

[Advendure]: Όντας έμπειρος προπονητής Δημήτρη είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους μας να μάθουμε από πρώτο χέρι κάποιες λεπτομέρειες από την προετοιμασία σου και το πώς αντιμετωπίζεις προπονητικά έναν αγώνα με συνεχή σκληρά ετάπ.

[Δημήτρης]: Έξυπνες ώρες προπόνησης με βάση την ολοκληρωμένη φυσική κατάσταση! Ειδικές προπονήσεις με το βάρος που θα αγωνιστούμε στον αγώνα, πολύς χρόνος για αποκατάσταση .


[Advendure]: Δημήτρη προφανώς σε μία τέτοια πρόκληση ο τερματισμός από μόνος του είναι σπουδαίο επίτευγμα. Εκτός από προπονητής όμως, είσαι και αθλητής επιδόσεων οπότε η ερώτηση έρχεται αναπόφευκτα. Σκέφτεσαι κάτι παραπάνω; Ποια θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσεις στον αγώνα;

[Δημήτρης]: Σε πρώτη φάση στόχος μου είναι να τερματίσω, να χαρώ το αγώνα και να είμαι υγιής. Τα υπόλοιπα θα έρθουν στην πορεία.

 

[Advendure]: Τόλη παρότι η εμπειρία σου είναι δεδομένη από αγώνες υπεραποστάσεων βουνού, η συμμετοχή σου φέτος στον Marathon des Sables είναι η πρώτη σου απόπειρα σε multistage αγώνα. Ποια θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσεις στον αγώνα;

[Τόλης]: Μιας και ο στόχος μου είναι καθαρά ο τερματισμός, σίγουρα θα ξεκινήσω συντηρητικά. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαι σε καλή κατάσταση και με τις λιγότερες απώλειες την μέρα του διπλού μαραθωνίου στο nonstop stage, όπου καλούμαστε να ολοκληρώσουμε τα 80-90 κμ, σε συνθήκες Σαχάρας και έχοντας κάνει ήδη 3 μαραθώνιους πριν.

 

[Advendure]: «Ζω ακόμα! … Τερμάτισα με το πρώτο σκοτάδι και νιώθω συγκινημένος που έφυγε κι αυτό… Τερμάτισα με κρίση υπογλυκαιμίας και μου ήταν αδύνατο να φτάσω στη σκηνή. Φύσαγε δυνατό αέρα και δεν μπορούσα να ανάψω φωτιά για να φάω. Κοιμήθηκα νηστικός κι εξαντλημένος. … Ειλικρινά δεν βλέπω την ώρα να τελειώσει….» είναι μερικά μόνο αποσπάσματα από την συγκλονιστική μαρτυρία του Αργύρη Παπαθανασόπουλου από την συμμετοχή του το 2006. Είχατε την ευκαιρία να μάθετε από πρώτο χέρι κάποιες λεπτομέρειες για τον αγώνα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε από κάποιους που έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με την αδυσώπητη έρημο Σαχάρα;

[Δημήτρης]: Κατ αρχήν τόσο εγώ όσο και ο Τόλης σκεφτόμαστε από την αρχή της όλης προσπάθειας θετικά. Γνωρίζουμε ή για να το θέσω καλύτερα φανταζόμαστε όσο γίνεται την πραγματικότητα και ξέρουμε ότι δεν είναι κάτι εύκολο, το αντίθετο μάλιστα. Ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος και ο Γιώργος Τσιάνος μας ανατροφοδότησαν με τις εμπειρίες τους.

[Τόλης]: Ναι είχαμε την τύχη να μάθουμε από πρώτο χέρι λεπτομέρειες για τον αγώνα , τόσο από τον Γιώργο Ιωάννη Τσιάνο όσο και από τον Αργύρη Παπαθανασόπουλο, και εδώ θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και τους δύο οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν .

 

Kasimis Training Team, μία ομάδα με πολλές επιτυχίες!


[Advendure]: Αναμφίβολα η ομάδα της Kasimis Training είναι μία ομάδα με αρκετές περγαμηνές. ...παίρνω ψυχική δύναμη από του αθλητές μου... τους φίλους και την οικογένεια μου!Θεωρείς ότι η συμμετοχή σου θα εμπνεύσει περισσότερα μέλη της ομάδας να εμπλακούν στις υπεραποστάσεις; Ήταν ίσως η συμμετοχή σου στον αγώνα ένα κίνητρο για να προσεγγίσεις και να ενσωματώσεις περισσότερους αθλητές στην Kasimis Training?

[Δημήτρης]: Ήδη πολλοί αθλητές μου αγωνίζονται σε υπεραποστάσεις . Το ερέθισμα του αγώνα μου δόθηκε από τους αθλητές μου.... και συγκεκριμένα από τον συναγωνιζόμενό μου Τολη Βυζαρέλη! Τα κίνητρα είναι εκ βαθέων... Θα ήταν λάθος και πολύ ρηχό να βρω κίνητρο αγώνα για να προσεγγίσω αθλητές! Δεν μπορείς να πάρεις δύναμη από αυτό. Αντιθέτως παίρνω ψυχική δύναμη από του αθλητές μου... τους φίλους και την οικογένεια μου!


[Advendure]: Ο Marathon des Sables –όχι άδικα- περιβάλλεται από έναν μύθο αφού συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δυσκολότερους αγώνες του πλανήτη. Μπορείτε να μας αναφέρετε ποια ήταν η δική σας έμπνευση που σας ώθησε σε αυτή την πρόκληση; Ποιοι θεωρείτε ήταν οι άνθρωποι, οι καταστάσεις ή / και επιδόσεις που σας εντυπωσίασαν και διαμόρφωσαν τον θρύλο αυτού του αγώνα;

[Τόλης]: Όπως ανέφερα και παραπάνω, το άκουσμα και μόνο του Marathon Des Sables και της λέξης Σαχάρα, αποτέλεσαν για εμένα πρόκληση. Σίγουρα οι μαρτυρίες του Αργύρη Παπαθανασόπουλου στο ‘’εξομολογητήριο του ‘’, όπως είχε αποκαλέσει τότε το Α-Ζ, η παρακολούθηση του περυσινού αγώνα του Γιώργου – Ιωάννη Τσιάνου από το διαδίκτυο, καθώς και ο άθλος του Αρδαβάνη, επηρέασαν θετικά την τρελή για πολλούς απόφαση μου να σταθώ στην εκκίνηση του φετινού αγώνα.

 

[Advendure]: Για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δρομέων, τροχοπέδη για την συμμετοχή μας σε κάτι τέτοιο είναι και το αρκετά μεγάλο κόστος του εγχειρήματος για το οποίο η οικονομική / υλική στήριξη είναι εκ των ουκ άνευ. Θα ήταν πρακτικά χρήσιμο για κάποιον που στο μέλλον θα ήθελε να το επιχειρήσει αν μας δίνατε κάποια στοιχεία του κόστους μιας τέτοιας συμμετοχής για έναν Έλληνα αθλητή. Υπήρχαν άνθρωποι ή/και εταιρείες που σας στήριξαν και θα σας στηρίξουν μέχρι το πέρας του αγώνα;

[Δημήτρης]: Για να συμμετάσχουμε στον αγώνα, έχουμε στερηθεί διακοπές , εξόδους, άλλες αγωνιστικές υποχρεώσεις! Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Garmin Hellas, το κατάστημα V15, την Ιnov8 Hellas, το διαδικτυακό κατάστημα triathlonworld.gr και την Μedicore Hellas.

[Τόλης]: Το κόστος τόσο το οικονομικό όσο και το ψυχολογικό η αλήθεια είναι ότι είναι μεγάλο , ειδικά σε τέτοιες δύσκολες εποχές. Μετά από πολλές στερήσεις , και μείωση πολλών προσωπικών εξόδων ,θα καταφέρω να σταθώ στην εκκίνηση του συγκεκριμένου αγώνα. Κάποιος που στο μέλλον θα επιχειρήσει να συμμετάσχει, εκτός του οικονομικού κόστους θα πρέπει να λάβει υπόψη του και το κόστος απουσίας από την οικογένεια του, του φίλους του και πολλές φορές από την εργασία του. Προσωπικά, υπήρχαν άνθρωποι που με στήριξαν κατά την διάρκεια της προετοιμασίας μου και αυτοί δεν είναι άλλοι από την γυναίκα και τα παιδιά μου, τον προπονητή και συνοδοιπόρο σε αυτό το ταξίδι Δημήτρη Κασίμη καθώς και εταιρείες που ήταν και θα είναι δίπλα μας κατά την διάρκεια του αγώνα.

 

[Advendure]: Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην δύσκολη αυτή πρόκληση!

 

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν φέτος οι αθλητές αναμένεται να είναι από τις πιο δύσκολες όπως αναφέρει ο Patrick Bauer o οποίος δεν ήθελε να πει περισσότερα. "Θα είναι σίγουρα η πιο μεγάλη σε απόασταση από το 1986 οπότε και ξεκίνησε ο αγώνας" αρκέστηκε να αναφέρει. "Σίγουρα θα είναι μια διαδρομή που θα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για τα οποία όλοι οι συμμετέχοντες επέλεξαν τον Marathon des Sables: ατέλειωτες σειρές αμμόλοφων, αποξηραμένες λίμνες και βουνά. Το μαραθώνιο καθώς και το τελευταίο ετάπ είναι σχεδιασμένα εντελώς από την αρχή. Ετοιμαστείτε για ... αρκετή άμμο!" κλείνοντας έτσι την αναφορά του στην φετινή διαδρομή μέσω της ιστοσελίδας.

 

Ο αγώνας ξεκινάει στις 10 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 του μήνα οπότε θα διεξαχθεί και το τελευταίο ετάπ, το λεγόμενο "Charity Stage". Παρακολουθήστε σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση τον 31ο Marathon des Sables από το live.marathondessables.com

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ