Η Aρκούδα "Mεγαλώνει" - Ο Ν. Καλοφύρης μας μιλάει για το Ultra Ursa Trail!

By 19 Ιουλ 2018

Οροπέδιο του Προφήτη Ηλία, λίμνες των πηγών του Αώου, παγετωνικές  λίμνες Φλέγγα, Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα, Αρκουδόρεμα, Αυγό και δάσος κόκκινων πεύκων! Οι εικόνες που θα αντικρύσουν οι αθλητές που θα “εγκαινιάσουν” το πρώτο Ultra Ursa Trail την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι σίγουρα μοναδικές. Και τα βιώματα τους όμως θα είναι συναρπαστικά αφού μιλάμε για έναν αγώνα 100 χιλιομέτρων με +5.600 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς. Περίπου δυο εβδομάδες πριν το κλείσιμο των εγγραφών, o Νίκος Καλοφύρης  με την αποκλειστική του συνέντευξη στο Advendure, ρίχνει φως σε κάθε πτυχή του πολυαναμενόμενου αγώνα που αναμένεται να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στο μπουκέτο των αγώνων ultra-trail της χώρας μας!


[Advendure]: Tι οργανωτικές διαφορές / δυσκολίες έχεις εντοπίσει στην μέχρι τώρα προετοιμασία της οργανωτικής επιτροπής σε σχέση με το Ursa Trail;

[Νίκος Καλοφύρης]: Πρόκειται για ένα νέο αγώνα που στο μεγαλύτερο μέρος των μονοπατιών έγινε διάνοιξη μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης. Η προσέγγιση των μονοπατιών σε σχέση με τον Ursa Trail είναι πολύ δύσκολη, π.χ το πιο μακρινό κομμάτι της διαδρομής Ursa Trail δεν είναι περισσότερο από 15 χιλιόμετρα με  20 λεπτά χρόνο προσέγγισης, όταν στον Ultra Ursa Trail έχουμε τμήματα της διαδρομής που απέχουν 60 χιλιόμετρα, πολλά από αυτά με δύσκολο δρόμο και 2 έως 4 ώρες διάρκειας προσέγγισης του μονοπατιού, καθώς και άλλες 8-10 ώρες εργασιών συμπληρώνοντας κάποιες φορές  15ωρα.

 


[Advendure]: Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μονοπάτια της διαδρομής; Υπάρχει περίπτωση να έχουμε στην διαδρομή κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής;

[Νίκος Καλοφύρης]: Καθώς περνούν οι μέρες ολοκληρώνουμε τις παρεμβάσεις στα μονοπάτια. Όπου έχουμε περάσει είναι πλέον σε άριστη κατάσταση, η διαδρομή δεν θα αλλάξει και είναι αυτή που έχει αποτυπωθεί και έχει πάρει την έγκριση της ITRA, με επίσημα  τεχνικά χαρακτηριστικά το μήκος των 100 χιλιομέτρων με +5.600 μέτρα θετική υψομετρική. Με αυτά τα χαρακτηριστικά μετά τις νέες αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2019 ο αγώνας θα δίνει 5 βαθμούς. Έχουν προβλεφθεί αλλαγές στη διαδρομή σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών και αφορούν: Πρώτον, το ανέβασμα στο Αυγό, όπου μετά τη βρύση Τόσκα αντί για την τελική ανάβαση θα τραβερσάρουμε από αριστερά και  δεύτερον το ανέβασμα στην κορυφή του χιονοδρομικού Ανηλίου που πάλι θα το τραβερσάρουμε.

 

[Advendure]: Ποια κομμάτια της διαδρομής του αγώνα περιλαμβάνονται και στο Epirus Trail, το μονοπάτι που βρίσκεται υπό διεθνή πιστοποίηση, κάτι που έχει ήδη λάβει το Ursa Trail. 

[Νίκος Καλοφύρης]: Η διαδρομή από την εκκίνηση στο Μέτσοβο μέχρι και τη Βοβούσα (37 χιλιόμετρα) είναι κοινή με το Epirus Trail. Είναι το πρώτο τμήμα του Epirus Trail κι ένα από τα πιο δύσκολα που με αφορμή τον αγώνα θα ολοκληρωθεί άμεσα. Μετά τον αγώνα στην περιοχή μας θα ασχοληθούμε και με το τμήμα Μέτσοβο-Ανθοχώρι-Λάκμος-Συρράκο και παράλληλα με  εργασίες που θα ξεκινήσουν σε Κόνιτσα, Ζαγόρι και Τζουμέρκα θα αρχίσουν να συνδέονται τα τμήματα και πιστεύουμε σύντομα, με την στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, να ολοκληρωθεί αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα που θα αλλάξει τον χάρτη της Ηπείρου σε σχέση με τον ορειβατικό και πεζοπορικό τουρισμό.

 


[Advendure]: Παρότι ακόμη ο αγώνας βρίσκεται στα σπάργανα, ξέρουμε ότι στο πίσω μέρος του μυαλού σου βρίσκεται η διεθνής αναγνώριση του Ultra Ursa Trail. Αν αληθεύει, ποιες πιστεύεις ότι είναι οι ενδεδειγμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

[Νίκος Καλοφύρης]: Αρχικός και δύσκολος  στόχος που δουλεύουμε ασταμάτητα πάνω σε αυτό είναι να γίνουν λειτουργικά τα μονοπάτια, να χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο από αθλητές και πεζοπόρους και η δημιουργία ενός καλού αγώνα που σε πρώτη φάση θα αφήσει ευχαριστημένους αλλά σίγουρα κουρασμένους τους έλληνες αθλητές.  Πρέπει να προηγηθεί η εγχώρια καταξίωση, να αποκτήσει γερές βάσεις και το επόμενο βήμα θα είναι και η διεθνής προβολή του αγώνα. Η περιοχή μας έχει μεγάλες δυνατότητες και υποδομές ώστε μελλοντικά « Σαμονί θα σας κάνω» όπως έλεγε κι ο αείμνηστος Κωσταντίνος Καραμανλής.

 

[Advendure]: Μόνο φέτος μετράμε τουλάχιστον επτά αγώνες άνω των 100 χιλιομέτρων, εκ των οποίων μάλιστα οι τέσσερις μέσα σε μία βδομάδα! Υπάρχει χώρος για τόσο πολλούς αγώνες υπεραπόστασης βουνού; Που θεωρείς ότι θα οδηγήσει νομοτελειακά αυτό;

[Νίκος Καλοφύρης]: Σίγουρα η δεξαμενή των αθλητών που μπορούν να τρέξουν ultra  αγώνες είναι περιορισμένη. Αγώνες που δεν στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις αλλά φυτοζωούν από επιχορηγήσεις των Δήμων και χωρίς το όραμά τους να είναι ξεκάθαρο και ανταποδοτικό προς το αγώνισμα και την τοπική κοινωνία δεν θα μπορέσουν να σταθούν. Καλό θα είναι η επιλογή ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα να έχει θετική αλληλεπίδραση σε σχέση με το πρόγραμμα διοργανωτών και αθλητών και να μην παρασύρονται οι διοργανωτές μιμούμενοι και αντιγράφοντας άλλες διοργανώσεις.

 


[Advendure]: Με βάση την παραπάνω διαπίστωση, πόσο ευχαριστημένοι είστε από την ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα; Μην ξεχνάμε ότι η Ετήσια Έρευνα του Advendure κατέγραψε 850 Έλληνες αθλητές οι οποίοι συμμετείχαν σε αγώνες των 80 χλμ και άνω και ο αριθμός αυτός πέφτει αρκετά αν υπολογίσουμε μόνο τους αγώνες > 100χλμ.

[Νίκος Καλοφύρης]: Για πρώτη χρονιά διεξαγωγής του αγώνα δεν είναι στόχος μας να προσελκύσουμε μεγάλο αριθμό αθλητών. Θέλουμε έναν διαχωρίσιμο αριθμό αθλητών που κατά την γνώμη μου είναι κοντά στους  150. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την μέχρι τώρα ανταπόκριση καθώς απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για τη λήξη των εγγραφών. Οι καλύτεροι έλληνες αθλητές έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα τους δούμε να αγωνίζονται στα μονοπάτια του Ultra Ursa Trail. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον Παύλο Μαυρογιάννη, τον Νίκο Πετρόπουλο, τον Αχιλλέα Χριστάνα, τον Γιάννη Κουρκουρίκη, τον Σλάβεκ Μάτρα, τον Κώστα Τσαντό και τον Νίκο Ροδόπουλο.

 

[Advendure]: Δεδομένου του «ανταγωνισμού» στην προσφορά των αγώνων ορεινού τρεξίματος, τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που κάνει τον Ultra Ursa Trail να ξεχωρίζει; Ποια είναι τα «highlights» του αγώνα;

[Νίκος Καλοφύρης]: Όπως έχω αναφέρει και παλιότερα «Εν αρχή είναι η διαδρομή» και η διαδρομή του Ultra Ursa Trail περνά από τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς όπως το οροπέδιο Πολιτσιές στο 5Ο χλμ., τη λίμνη Πηγών Αώου που οι αθλητές θα την δουν καθώς θα ξημερώνει στο ανέβασμα για Μαυροβούνι, τις δίδυμες παγετωνικές λίμνες Φλέγγα στο 20ο χλμ., το κατέβασμα μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα στο 25οχλμ, στη συνέχεια η διαδρομή ακολουθώντας και τσαλαβουτώντας  στο Αρκουδόρεμα και στον Αώο μέχρι τη Βοβούσα, το δύσκολο ανέβασμα στο Αυγό, το πέρασμα ξανά από την Βάλια Κάλντα στο 54Ο χλμ. και την περιοχή με τα κόκκινα πεύκα που  είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης αυτού του είδους πεύκου στην Ευρώπη. Γενικά όλη η διαδρομή δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

 


[Advendure]:  Υπάρχει η σκέψη να μεταφερθεί το Ultra Ursa Trail μαζί με τους μικρότερους αγώνες  τον Μάιο; Έχετε καταλήξει σε ημερομηνία για το 2019;

[Νίκος Καλοφύρης]: Υπάρχει αυτή η σκέψη να μεταφερθεί με τους αγώνες του Μαΐου. Αυτό θα αυξήσει την τεχνική δυσκολία του Ultra Ursa Trail καθώς οι αθλητές θα πρέπει να διασχίσουν ποτάμια με μεγαλύτερη ποσότητα νερού και χιονούρες στη Φλέγγα και στο Αυγό.  Βέβαια θα εξαρτηθεί και από τα σχέδια των κυβερνώντων σε σχέση με την ημερομηνία των εκλογών.  Στόχος μας είναι ο αγώνας να γίνει τέλη Μαΐου  με αρχές Ιουνίου.

 

[Advendure]: Το επίπεδο παροχών προς τους αθλητές αναμένεται να είναι εφάμιλλο αυτών που γνωρίζουμε στο Ursa Trail;

[Νίκος Καλοφύρης]: Το επίπεδο παροχών θα είναι καλύτερο καθώς ο αριθμός των αθλητών είναι πολύ μικρότερος και θα είναι πιο εύκολο για εμάς να προσφέρουμε περισσότερα στους αθλητές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το pasta party θα το αναλάβει και πάλι το ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ και η THE NORTH FACE θα είναι για άλλη μια φορά μεγάλος χορηγός του αγώνα και το δώρο που θα πάρουν οι αθλητές θα είναι πολύ μεγάλης αξίας. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε νεότερα.

 


[Advendure]: Τα οργανωτικά σχέδια τα γνωρίζουμε πια πολύ καλά! Ποια είναι τα άμεσα σχέδια του αθλητή Νίκου Καλοφύρη;

[Νίκος Καλοφύρης]: Έχω εφαρμόσει ένα νέο είδος προπόνησης που βασίζεται στο «τσάπινγκ», στο αλυσοπρίονο, την μετακίνηση βράχων και το κουβάλημα μεγάλου βάρους με σακίδιο! Θα δοκιμάσω αυτό το νέο είδος προπόνησης στο Ζαγόρι και το φθινόπωρο στο Rodopi Advendurun. Είμαι ανοιχτός αφιλοκερδώς να καθοδηγήσω  προπονητικές ομάδες που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επαναστατικό πρόγραμμα  μέσα στα δάση και στα βουνά ανοίγοντας νέους δρόμους!

 

[Advendure]: Νίκο σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Καλή προετοιμασία και καλή αντάμωση στα μονοπάτια του Ultra Ursa Trail!


*** Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα στη σελίδα:www.metsovorace.gr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ