ADVENDURE - Χειμερινή ανάβαση στο Κ2 - Ο Αντώνης Συκάρης στο κυνήγι του ακατόρθωτου!

Χειμερινή ανάβαση στο Κ2 - Ο Αντώνης Συκάρης στο κυνήγι του ακατόρθωτου!

Από 23 Νοε 2020

To Κ2 βρίσκεται στα Ιμαλάια και με υψόμετρο 8.611 μέτρα αποτελεί την ψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Κορακορούμ και τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή στον πλανήτη μετά το Έβερεστ. Το παρατσούκλι του – “φονικό ή άγριο βουνό” – υποδηλώνει και την δυσκολία κατάκτησης της κορυφής του, αφού ο ένας στους τέσσερις περίπου ορειβάτες που το επιχείρησαν έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια. Κανένας ακόμη δεν έχει καταφέρει να πετύχει χειμερινή ανάβαση στο K2, αφού η δυσκολία ανάβασης του βουνού πολλαπλασιάζεται το χειμώνα λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν και οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα την ήδη δύσκολη τεχνικά προσπάθεια. Ένας Έλληνας ορειβάτης με σημαντική εμπειρία, ο Αντώνης Συκάρης, μαζί με μια ομάδα δυτικών ορειβατών και Sherpa, θα επιχειρήσει να είναι στους πρώτους ανθρώπους που θα πατήσουν χειμώνα την κορυφή του K2. Στην συνέντευξη του που δημοσιεύουμε σήμερα στο Advendure μας μιλάει για τις σκέψεις του, την προετοιμασία του εγχειρήματος και την αποστολή, τα σχέδια του για την ανάβαση και άλλα ενδιαφέροντα, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για τα Ιμαλάια.

 

 

[Advendure]: Το Κ2 θεωρείται η δυσκολότερη κορυφή πάνω από τα 8000 μέτρα, το χειμώνα όπως λένε μερικοί είναι 10 φορές πιο δύσκολη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν συχνά τους -60 C, η χαμηλή βαρομετρική πίεση που σημαίνει λιγότερο διαθέσιμο οξυγόνο, οι ισχυροί και συνεχείς άνεμοι που είναι πιο έντονοι σε αυτή την πλευρά των Ιμαλαίων και η συνακόλουθη απουσία χιονιού που κάνει την ανάβαση στον πάγο και στα βράχια μαρτύριο, έχουν προβληθεί σαν τα σημαντικότερα εμπόδια από όσους έχουν επιχειρήσει ξανά ...και έχουν επιχειρήσει οι καλύτεροι εκεί. Μετά, είναι και το ίδιο το βουνό έτσι απότομο όπως είναι που απαιτεί εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και εμπειρία. Ποιες είναι οι σκέψεις σου γι' αυτές τις δυσκολίες, θεωρείς ότι είσαι έτοιμος για το εγχείρημα ή σε ενδιαφέρει κυρίως η εμπειρία για πιθανή χρήση στο μέλλον;

[Αντώνης Συκάρης]: Ναι όντως το Κ2 είναι η δυσκολότερη κορυφή πάνω από τα 8.000 μέτρα και τον χειμώνα η δυσκολία του πολλαπλασιάζεται. Μάλιστα έχουν καταγραφεί και χαμηλότερες θερμοκρασίες από  -60 C, ενώ η χαμηλή βαρομετρική πίεση ψηλώνει το βουνό κατά 400 μέτρα, συνεπώς αν κάποιος καταφέρει να φθάσει στην κορυφή του Κ2 μέσα στην περίοδο του χειμώνα θα είναι σαν να ανέβηκε σε ένα βουνό πάνω από τα 9.000 μέτρα, Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι πάνω από τα 7.000 μέτρα το βουνό παγώνει σαν καραμέλα και καλύπτεται από blue ice, έτσι ακόμα και η εγκατάσταση μια σκηνής  είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Τέλος είναι γνωστό ότι οι χειμώνες στο Καρακόρουμ είναι πιο σκληροί και πιο κρύοι από τα κυρίως  Ιμαλάια. (Νεπάλ)

Το βουνό σαφώς έχει τεχνικές δυσκολίες, αλλά μπροστά σε όλα τα παραπάνω προβλήματα αυτές ίσως να αποτελούν το μικρότερο πρόβλημα. Θεωρώ τον εαυτό μου απόλυτα έτοιμο να προσπαθήσει και να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε τεχνική δυσκολία και σε οποιοδήποτε υψόμετρο, άλλωστε τα τελευταία τρία χρόνια  έχω επιχειρήσει σε 6 κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα και τέσσερις από αυτές είχαν κατάληξη στην σύνοδο της κορυφής. Οι τρεις από αυτές ήταν  πάνω από τα 8.500 μέτρα, Everest, Kangchenjunka και Lhotse.

Σαφώς δεν έχω εμπειρία σε  χειμερινή αποστολή στα Ιμαλάια (έχω μόνο από δυο χειμερινές προσπάθειες στο Elbrus  στο Καύκασο) και μάλιστα σε τόσο ακραίες συνθήκες θα είναι η πρώτη μου φορά - για όλα τα πράγματα υπάρχει μια πρώτη φορά - όπως και για τους περισσότερους από εμάς δυτικούς και Sherpa, αλλά αυτό δεν θα με εμποδίσει να προσπαθήσω. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ορειβασία αλλά και στην ζωή τολμηροί και αισιόδοξοι άνθρωποι όπως εμείς  τα πέτυχαν. Ο πήχης σίγουρα είναι πολύ ψηλά αλλά ψηλότερη είναι η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα μου. Αν κάτι με χαρακτηρίζει περισσότερο στην ορειβασία και στην ζωή είναι το πάθος μου για την έκβαση της επιτυχίας. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια μοναδική εμπειρία ,αυτό αναφέρω και στην ταινία trailer της αποστολής.

Είναι τιμή για μένα που συμμετέχω σε αυτήν την αποστολή. Πιστεύω ότι όσο απίθανο φαντάζει να φθάσει κανείς το χειμώνα στην κορυφή του K2, άλλο τόσο απίθανο θα ήταν για μένα να μην προσπαθήσω να φθάσω στην κορυφή. Δεν με απασχολεί αν θα αποτύχω, θα με απασχολεί όμως για το υπόλοιπο της ζωής μου, αν δεν αρπάξω την ευκαιρία και δεν προσπαθήσω!

 

 

[Advendure]: Προφανώς ένα εγχείρημα τέτοιου επιπέδου και ρίσκου απαιτεί πολύμηνη πολυεπίπεδη προετοιμασία. Τι είδους προετοιμασία εσύ προσωπικά έχεις κάνει και πόσο διαφέρει από την προετοιμασία που είχες στις άλλες σου αποστολές;

[Αντώνης Συκάρης]: Όταν είσαι αφοσιωμένος στα βουνά και κάνεις δυο αποστολές τον χρόνο στα Ιμαλάια και άλλους δυο τρεις μήνες το χρόνο βρίσκεσαι στις Άλπεις και σκαρφαλώνεις βουνά και διαδρομές , ενώ το υπόλοιπο διάστημα στην Ελλάδα είσαι σε συνεχή δράση και προπόνηση, δεν χρειάζεσαι άλλη προετοιμασία η καθημερινότητα σου και η ορειβατική σου ζωή είναι η προετοιμασία σου. Τώρα για την συγκεκριμένη αποστολή σίγουρα κάποιες διαδρομές πάγου θα ήταν χρήσιμες αλλά ακόμα η εποχή δεν το επιτρέπει και  τώρα κάποιο  γρήγορο ταξίδι στο Chamonix εν μέσω πανδημίας και μόλις 30 μέρες πριν την αναχώρηση μου δεν κρίνεται  και πολύ δόκιμη ιδέα. Άλλωστε  ήμουν  στις Άλπεις από τις 8 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου καθώς και όλο τον Ιούλιο.

Όσον αφορά την φυσική μου κατάσταση και την βελτίωση της μέγιστης πρόσληψης του οξυγόνου που απαιτείται κυρίως για το μεγάλο υψόμετρο, όλα τα χρόνια ασκούμαι καθημερινά και συστηματικά  έξι μέρες την εβδομάδα. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι για τις τελευταίες σαράντα ημέρες πριν την αναχώρηση  έχουμε εκπονήσει με την υποστηρικτή μου ομάδα, τον προπονητή μου για την φυσική μου κατάσταση Mike Bowman Cross train Center αλλά  και με τον Δρ.  Μπαρδή  Κώστα με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή και μεγιστοποίηση της απόδοσης -υπεύθυνο της ομάδας Nutrilab - ένα επιπλέον πρόγραμμα που περιλαμβάνει 19 Ημιμαραθωνίους   βουνού,500 km ποδήλατο βουνού η δρόμου, μικρές και γρήγορες αναβάσεις στην Πάρνηθα (Ξυλόσκαλο Χούνη )και άφθονη ενδυνάμωση με βάρη. Ακόμα με σκοπό τον καλύτερο εγκλιματισμό μου ήδη κοιμάμαι σε υποξική τέντα -  προσφορά της Nutrilab - για να φθάσω στο BC καλύτερα  εγκλιματισμένος και για να αποφύγω κάποια rotations στο βουνό.

 

[Advendure]: Η αποστολή αυτή της Seven Summits Treks προβάλλεται σαν μια εμπορική αποστολή από τα δίκτυα. Πως θα είναι η οργάνωση της; Θα ακολουθήσει το κλασσικό μοντέλο, με τους sherpa να στήνουν τα σχοινιά, να κουβαλούν τον εξοπλισμό και τους πελάτες να ανεβαίνουν με οξυγόνο ή προβλέπεται να πρωταγωνιστήσουν όλα τα μέλη στηρίζοντας την όποια ομάδα κορυφής προκύψει κατά την εξέλιξη της αποστολής;

[Αντώνης Συκάρης]: Η Αποστολή αυτή της Seven Summits είναι μια υβριδική αποστολή. O βασικός της κορμός θα αποτελείται από αυτούς που περιλαμβάνει η αρχική της ανακοίνωση, περίπου 11 δυτικούς και 15 πολύ ικανούς Sherpa. Η συνεννόηση που έχουμε κάνει είναι ότι όλοι μαζί θα πρωταγωνιστήσουμε πάνω στο βουνό και αυτοί που θα αντέξουν μέχρι τέλους  θα είναι και η ομάδα κορυφής. Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχουν περιθώρια σε αυτήν την προσπάθεια για Sherpa και πελάτες, με αυτές της συνθήκες είναι αδύνατον  να μεταφερθούν πολλές φιάλες οξυγόνου και αν ακόμα υπάρξουν είναι κάτι που δεν με αφορά. Σχετικά με τα σχοινιά σίγουρα κάποιοι θα βάλουμε σχοινιά, έτσι γίνεται σε όλες τις αποστολές εμπορικές ,εθνικές η διεθνείς γιατί πρόκειται για αποστολές και όχι Αλπικού στυλ προσπάθεια. Τα σχοινιά χρειάζονται για την διευκόλυνση των rotations και προβλέπεται να μπουν μέχρι τα 7.200 μέτρα, από εκεί και πάνω αν καταφέρουμε να φθάσουμε θα κινηθούμε σε σχοινοσυντροφιές . Όσον αφορά το οξυγόνο και σε αυτήν την προσπάθεια  μου  όπως  και στο Dhaulagiri θα κινηθώ  χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο.

 

 

[Advendure]: Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, δυτικούς και sherpa, γνωρίζεις τι εμπειρία έχουν από χειμερινές αναβάσεις μεγάλου υψομέτρου;

[Αντώνης Συκάρης]: Γνωρίζω τους περισσότερους από τους δυτικούς αλλά και αρκετούς Sherpa. Nομίζω κανείς - τουλάχιστον από τους δυτικούς - δεν έχει εμπειρία από χειμωνιάτικες αποστολές, πως να έχουν άλλωστε αφού πολλοί λίγες έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν όχι μόνο στο K2 αλλά και σε αλλά βουνά πάνω από τα 8.000 μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουν μεγάλη εμπειρία στα Ιμαλάια και ιδιαιτέρως οι Sherpa. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από τους Sherpa που είναι μαζί μας κάποιοι από αυτούς έχουν λάβει μέρος σε 35/37 κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα. Πρόκειται για την αφρόκρεμα των Sherpa. Γνωρίζω Sherpa που μου ζήτησαν να μεσολαβήσω για να συμπεριληφθούν στην ομάδα αλλά η Seven Summit αρνήθηκε να τους δεχτεί.

 

[Advendure]: Πόσες μέρες έχει η αποστολή περιθώριο να μείνει στο βουνό; Θεωρείς ότι είναι αρκετές οι μέρες του προγράμματος για το εγχείρημα; 

[Αντώνης Συκάρης]: Η διαμάχη για τις ημερομηνίες του τι θεωρείται  χειμώνας έχει λάβει οριστικό τέλος και αν η κορυφή δεν γίνει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου το παιχνίδι έχει τελειώσει. Όμως από τις 28  Δεκεμβρίου που θα φθάσουμε στο Bc μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ναι το περιθώριο είναι αρκετό, αρκεί φέτος να υπάρξει ένα παράθυρο 3-4 ημερών καλύτερου καιρού. Οι προηγούμενες αποστολές  δεν είχαν την τύχη να τους κάτσει ένα τέτοιο παράθυρο. Μακάρι να είμαστε  φέτος τυχεροί.

 

 

[Advendure]: Προφανώς μια τέτοια αποστολή έχει τεράστια οικονομικά έξοδα. Άδειες, κόστος γραφείου, έξοδα ταξιδιού είναι μόνο μερικά από αυτά. Για να πάρουμε μία ιδέα τάξης μεγέθους, που αναμένεται να φτάσει ο λογαριασμός;

[Αντώνης Συκάρης]: Το κόστος μιας αποστολής στο K2 και μάλιστα χειμώνα είναι πολύ υψηλό, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το καλοκαίρι μπορεί να φθάσει σε μια εμπορική οργανωμένη αποστολή και τις  50.000 $, ενώ το χειμώνα αυτό μπορεί να διπλασιαστεί. Η αποστολή αυτή είναι συγχρηματοδοτούμενη από την Seven Summit και το κόστος για την αρχική ομάδα είναι πολύ μικρό αλλά για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας το πω.

 

[Advendure]: Στην αποστολή που θα συμμετάσχεις ποιοι θα είναι αυτοί που θα σε βοηθήσουν τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού;

Οι χορηγοί μου είναι οι: Cocomat, Alpi Self Storage, BMW Βαγιανέλης, Μπισκότα Παπαδoπούλου και η εταιρεία Δημητριάδης Action Stores που  με προμήθευσε με πλήρη και ειδικό εξοπλισμό από τις κορυφαίες μάρκες που εκπροσωπεί στην Ελλάδα (Marmot , La Sportiva ,Petzl, Osprey) και θέλω να τους ευχαριστήσω  όλους από καρδιάς!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων από τον Δημήτρη Δεσποινιάδη, στο @Advendure_Net : https://t.co/WzP6Ox2JD3… https://t.co/5yMrD72dTW
"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη στο @Advendure_Net :… https://t.co/EKuycLEbwd
Εξερευνώντας τα όρια ... μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε; Ένα άρθρο που επιχειρεί να εξερευνήσει την λεπτή γραμμή πά… https://t.co/HL70w3xTrW
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Έξι υποθέσεις κι ένα συμπέρασμα για τον ROUT 2021, τον «αγώνα που έγινε χωρίς αθλητές»!

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων!

"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη!

Η Καλύβα

Ο Γιάννης Δημόπουλος και η Noora Honkala μας μιλούν για το πρώτο Sparta Running Camp!

Εγώ ούτε να οδηγώ δεν γουστάρω τόσο μακριά!

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2021 - Που πάμε ρε παιδιά ??

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών - Ενίσχυση της ταυτότητας των βουνών και βιώσιμος ορεινός τουρισμός

Ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας επιστρέφει το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Δεκεμβρίου!

Τρέξιμο στον Ομπλό με φόντο την Πάτρα, την Achaia Clauss και φιλανθρωπικό σκοπό - Συζητάμε με τον Δ. Αποστολόπουλο για το Koumaria Trail Race!

Χωρίζουν οι δρόμοι του Kilian Jornet και της Salomon!

SCARPA Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι!

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων