SALEWA – 1ο Athletes Camp - Όταν το πάθος συναντά την τεχνογνωσία!

By 10 Ιουν 2024

Πόσες φορές έχουμε βιώσει ότι η καθημερινότητά μας έχει πάρει έναν λάθος δρόμο; Αφήνουμε τις μέρες, τις βδομάδες, τους μήνες, να περνάνε και να μην ξαναγυρνούν, χαμένοι στον κυκεώνα των εργασιακών μας υποχρεώσεων τις οποίες έχουμε αφήσει να κυριαρχήσουν πάνω μας. Άβολες αλήθειες που μας κάνουν να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που τελικά αξίζει, αυτό στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα. Υπάρχουν ευκαιρίες, στιγμές που έρχονται και μας τα θυμίζουν όλα αυτά. Μία από αυτές, ήταν το 1ο Salewa Athletes Camp που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 24-25 Μαΐου στο Καταφύγιο Μπάφι στη Πάρνηθα.

Καθόλου υπερβολικά όλα τα παραπάνω. Όταν για λίγες ώρες συναντάς ανθρώπους που έχουν κάνει το πάθος τους τη δική τους πραγματικότητα, αναλογίζεσαι τι είναι αυτό που τελικά αξίζει και που ακριβώς εσύ στέκεσαι σε όλο αυτό.

Έχουμε παραβρεθεί και σε άλλα αντίστοιχα events, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Εδώ όμως, το πάθος, η αγνότητα των προθέσεων, η αγάπη για αυτό που κάνουν και η ταπεινότητα των χαρακτήρων, παρότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν διαπρέψει ο καθένας στον τομέα του, ήταν αυτό που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση.


Επτά ξεχωριστές προσωπικότητες, γνωστές στον κόσμο του βουνού, της ορειβασίας, της αναρρίχησης, των ταξιδιών είχαν πρώτη φορά τη δυνατότητα να βρεθούν από κοντά, να ανταλλάξουν απόψεις, να δοκιμάσουν προϊόντα της επόμενης σεζόν και να παρουσιάσουν τα αγαπημένα τους προϊόντα στην υπόλοιπη ομάδα. Όλα αυτά, άψογα οργανωμένα από τη «μαμά» POLO σε συνεργασία με το αγαπημένο Καταφύγιο Μπάφι, μέσα στο -όσο έχει απομείνει… - ελατοσκέπαστο δάσος της Πάρνηθας.

 

 

Το event

Η πρώτη μέρα του event ήταν αρκετά εισαγωγική. Γνωριμία από κοντά για τους περισσότερους, μια μικρή πεζοπορία στα γύρω μονοπάτια και μια παρουσίαση της ιστορίας της POLO αλλά και της συνεργασίας της κορυφαίας ελληνικής outdoor εταιρείας με την Ιταλική SALEWA, συνεργασία που μετράει πολλά χρόνια!

 

 


Η δεύτερη ημέρα είχε το περισσότερο «ζουμί». Στο πρώτο session η ομάδα της Salewa είχε την ευκαιρία να μάθει από κοντά τις αξίες που πρεσβεύει η εταιρία και πώς αυτές θα πρέπει να επικοινωνούνται μέσω των «ambassadors» στον έξω κόσμο μέσω των social media. Τα social media, καλώς ή κακώς, έχουν γίνει πια αναπόσπαστο επικοινωνιακό κομμάτι, κάτι που όλες οι εταιρίες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Στο θέμα της επικοινωνίας μας έκανε εντύπωση η αυστηρότητα με την οποία η «μαμά» Salewa θέτει τους κανόνες της. Με την καλή την έννοια πάντα, αφού δεν θέλει επ’ ουδενί οι άνθρωποί της να είναι … μαϊντανοί των social. Φαινόμενο και πραγματικότητα εδώ και χρόνια για νεόκοπους αθληταράδες και “adventurers” οι οποίοι μέσω των κοινωνικών δικτύων προβάλλουν πρώτα το ψεύτικο εγώ τους.

 

Στη συνέχεια ο Γιώργος Θεοχάρης, Sales Operation Coordinator της POLO, έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των νέων προϊόντων της επόμενης σεζόν SS25. Κύριος στόχος της SALEWA δεν είναι οι πωλήσεις. Προφανώς και είναι εταιρία που έχει στόχο το κέρδος. Όχι όμως με οποιοδήποτε τρόπο. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να αλλάξει τον χαρακτήρα της και να απευθυνθεί στο κοινό της … καφετέριας όπως έχουν κάνει άλλες εταιρίες του χώρου. Το κυριότερο slide ανέφερε τον βασικό της στόχο. «Να κάνουμε την ορειβασία πιο προσβάσιμη και προσιτή για όλους με τα προϊόντα της SALEWA». Κάποια από αυτά αρκετά εντυπωσιακά, όπως η επερχόμενη σειρά ΝΧΤ η οποία απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά, κατευθυνόμενη από 3 βασικούς άξονες: Βέλτιστη απόδοση, μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ελκυστική σχεδίαση. Ας μη μπούμε όμως σε λεπτομέρεις, θα διαβάσετε πολύ για αυτά σε μελλοντικές παρουσιάσεις και δοκιμές στο Advendure.

 

 

Σειρά πήραν οι προσωπικές εμπειρίες των αθλητών της Salewa με κάποιο από τα αγαπημένα τους προϊόντα. Αναλυτική παρουσίαση τόσο των δυνατών χαρακτηριστικών όσο και των προβλημάτων που αντιμετώπισαν στη πράξη. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό και τονίστηκε ιδιαίτερα ότι είναι κάτι που και οι πωλητές εδώ στην Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουν για να το επικοινωνούν στον κόσμο που θέλει να αγοράσει ένα προϊόν. Η αλήθεια είναι κάτι που ανταμείβεται… Highlight βέβαια ήταν το στήσιμο και η αναλυτική παρουσίαση του αντίσκηνου 3 εποχών Litetrek Pro III από τον Δημήτρη Δεσποινιάδη αλλά και της συγκινητικής και νοσταλγικής παρουσίασης των προσωπικών εμπειριών με προϊόντα POLO – Salewa των Παύλου Τσιαντού και Ηρακλή Μωυσίδη. Απλά respect…

 

 

Τέλος, όλοι είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε από κοντά τη νέα σειρά προϊόντων και να ανταλλάξουμε απόψεις για αυτά. Το μόνο που έχουμε να πούμε για αυτά είναι ότι περιμένουμε πώς και πώς να τα δοκιμάσουμε στη πράξη!

 

 

Η ομάδα

Όλγα Χαραμή

Η Όλγα εργάζεται στην Καθημερινή από το 2014 ως δημοσιογράφος στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Σπούδασε ελληνικό πολιτισμό και δημοσιογραφία και εργάστηκε ως συντάκτρια, φωτογράφος, αρχισυντάκτρια σε εκδόσεις των εφημερίδων ΤαΝέα, Βήμα, Έθνος. Δεν μένει όμως στο μόνο στο «ταξιδιωτικό». Εστιάζει στη φύση και στον πολιτισμό της χώρας μας, είναι απόφοιτη σχολής αναρρίχησης και στον ελεύθερό της χρόνο θα τη δείτε να κάνει αναρρίχηση, πεζοπορία, χειμερινό βουνό, ποδήλατο και τρέξιμο! 

Παύλος Τσιαντός

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος στη «κοινότητα» του βουνού γενικότερα που να μην γνωρίζει ποιος είναι ο Παύλος. Δεν θα μας φτάσουν οι δικτυακές σελίδες για να χωρέσουμε αυτά που έχει κάνει στο βουνό από πιτσιρικάς. Διεθνής Οδηγός Βουνού  IFMGA, Απόφοιτος της Εθνικής σχολής Σκι & Αλπινισμού της Γαλλίας (ENSA), Οδηγός Βουνού ΕΟΟΑ, Εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αναρρίχησης & Ορειβατικού Σκι., Μέλος Δ.Σ. της East European Mountain Guide Association. Όταν δεν τον βλέπετε σε κάποια κόψη ή σε κάποιον βράχινο τοίχο, σίγουρα θα δημιουργεί κάποιο ντοκιμαντέρ. Ενίοτε τα κάνει πετυχημένα και τα δύο!

 

Δημήτρης Δεσποινιάδης

Μαζί με τον κύριο της επόμενης παραγράφου είναι οι πιο γνωστοί στη κοινότητα του ορεινού τρεξίματος. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει πολυάριθμες γεωγραφικές αποστολές με τη μορφή πεζοπορικών διασχίσεων στη Χιλή, την Αργεντινή, το Περού, τον Ισημερινό, το Νεπάλ, την Ινδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Σκωτία, την Ουαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιορδανία και τη χώρα μας. Άλλωστε και εμείς εδώ στο Advendure έχουμε φιλοξενήσει ουκ ολίγα κείμενα και φωτογραφίες από τα μαγευτικά αυτά ταξίδια του. Είναι πλέον Mountain Leader (εκπαιδεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία και τη χώρα μας) και Wilderness First Responder (με εκπαίδευση στη Νορβηγία από τον πιο έγκριτο αμερικανικό εκπαιδευτικό οργανισμό-NOLS). Όταν δεν ταξιδεύει, το πιθανότερο είναι να τον πετύχετε στο Λιτόχωρο και τα μονοπάτια του αγαπημένου του Ολύμπου!

Ηρακλής Μωυσίδης

Ο Ηρακλής μπορεί να γεννήθηκε στον Πειραιά αλλά ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα από το 1997 και εμείς τον έχουμε μάθει ως βέρο Γιαννιώτη! Το όνομά του πλήρως συνδεδεμένο με το βουνό! Άρχισε την ορειβασία και την αναρρίχηση από την ηλικία των 18 και έκτοτε δεν κατεβαίνει από εκεί με τίποτα! Κάποιες από τις ορειβατικές εμπειρίες που άλλαξαν τη ζωή του ήταν η αναρρίχηση της Βόρειας πλευράς του Μatterhorn 4.478m, καθώς επίσης και οι ελληνικές αποστολές στο Pamir - Khan Tengri 7.010m and Κorzinefskaya 7.105m, Κumunism 7.495m ως μέλος της Εθνικής Ελληνικής αποστολής στο Everest το 1996. Από το 2006 έως το 2018 υπήρξε αθλητής στο ορειβατικό σκι έχοντας καταφέρει ως πρώτος Έλληνας να τερματίσει την δύσκολη σειρά αγώνων στην Ευρώπη το Grande Course, το 2014 PIERRA MENTA, 2015 TROFEO MEZZALAMA, 2016 PATROUILLE DES GLACIERS, 2017 ADAMELLO SKI RAID και το 2018 TOUR DU RUTOR. Από το 2007 εκπαιδευτής σε σχολές Ορειβατικού Σκι Αρχάριων και Μέσου επιπέδου της ΕΟΟΑ ενώ από το 2015 εκπαιδευτής και σε Σχολές Αναρρίχησης βράχου Αρχάριων και Μέσου επιπέδου της Ομοσπονδίας. Η εμπλοκή του με την εκπαίδευση δεν σταματά εδώ! Από το 2017 διδάσκει στα Δημόσια ΙΕΚ των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας στο τμήμα Συνοδών Βουνού, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής εκπαίδευσης ενήλικων της μη τυπικής εκπαίδευσης του ΕΟΠΠΕΠ και εκπαιδευτής από το 2019 στο διεθνές δίπλωμα του Συνοδού Βουνού, International Mountain Leader για την UIMLA. Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε επίσης ότι είναι διεθνής Οδηγός Βουνού IFMGA μέλος του Ελληνικού και του Αυστριακού Σωματίου Οδηγών Βουνού και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Οδηγού Βουνού σε Ελλάδα, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία!

Φώτης Θεοχάρης

Τον Φώτη σίγουρα τον έχετε γνωρίσει μέσα από τις «σελίδες» του Advendure. Παθιασμένος με οτιδήποτε που βρίσκεται «εκεί έξω», όταν δεν μας προστατεύει μιας και επαγγέλεται αστυνομικός, σίγουρα θα είναι σε κάποιο βουνό της γης. Ανάμεσα στα πολύ αξιοσημείωτα που έχει καταφέρει είναι  η πρώτη ελληνική ανάβαση στο Kangchenjunga 8.586m, η ανάβαση στο Ama Dablam 6.812m, η πρώτη ελληνική ανάβαση στο Spantik 7.027m ενώ είχε το κουράγιο στο Project #SmileClimb να ανέβει σε 113 Ορεινά συγκροτήματα (1500μ και άνω).

Γιάννης Χέλης

Ποιος έχει ανέβει στη Πάρνηθα, στα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι και δεν ξέρει τον Γιάννη; Σίγουρα αν δεν έχετε ανέβει μέχρι εκεί, τον έχετε δει να μεταδίδει βιντεάκια με τον χιονισμένο καιρό του βουνού! Από πολύ μικρός εραστής της φύσης, δεν θα μπορούσε να επαγγέλλεται κάτι που να είναι μακριά της. Είναι ο διαχειριστής στα δύο αυτά καταφύγια, υπεύθυνος για την βάση της trekking hellas parnitha και ναι, ζει μόνιμα με την υπέροχη οικογένειά του στο βουνό!

Κώστας Μουγκολιάς

Ο Κώστας είναι απόφοιτος Οδηγός Βουνού της ΕΟΟΑ, Εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αναρρίχησης & Ορειβατικού Σκι, Συνοδός Βουνού πιστοποιημένος από τον ΕΟΠΠΕΠ, χαρτογράφος στην γνωστή μας Ανάβαση, μέλος στον ΑΟΣ, μα πάνω απ όλα εραστής των Βουνών...

 

Ένα 'ευχαριστούμε' για το τέλος 

Οφείλει όλη η κοινότητα να δώσει ένα μεγάλο ευχαριστώ στη POLO η οποία το 2025 θα γιορτάσει τα 50 χρόνια ζωής της. Για όσα έχει προσφέρει στον κόσμο του βουνού, της ορειβασίας, των υπαίθριων δραστηριοτήτων, των εκδρομών στη φύση. Ένα παράδειγμα επιχειρηματικότητας προς μίμηση, όχι όμως στυγνής αλλά με τον σεβασμό που εκπέμπει στον κόσμο του outdoor ο οποίος την έχει κρατήσει τόσα χρόνια ψηλά στην εκτίμησή του...

 

SALEWA GREECE

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ