Βόλος, ιδανική εξόρμηση για Καθαρά Δευτέρα!

By 05 Μαρ 2022

Εάν ψάχνετε προορισμό για μια ξεχωριστή οδική εκδρομή, ο νομός Μαγνησίας αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις για εξόρμηση την Καθαρά Δευτέρα! Η πρωτεύουσα του νομού, ο Βόλος, είναι μια πόλη με γεωγραφικά ευνοϊκότατη θέση στον Ελλαδικό χώρο καθώς βρίσκεται στο κέντρο του χάρτη και μάλιστα συνδυάζει θάλασσα και βουνό. Σύμφωνα με τη μυθολογία, συνδέεται με την Αργοναυτική Εκστρατεία του Ιάσωνα ενώ είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Πήλιο που λέγεται ότι ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων.

Με μέτωπο στον Παγασητικό κόλπο διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή που ξεκινά κάτω από το λόφο της Γορίτσας και περιλαμβάνει αξιόλογες παραλίες που καταλήγουν στο γνωστό Τρίκερι (παραδοσιακός οικισμός σε ύψωμα) και στο εξίσου όμορφο κλασσικό ψαροχώρι, την Αγία Κυριακή, που εξυπηρετεί και ως λιμάνι της χερσονήσου.

 

 

Η άλλη μεριά συνθέτει το εκπληκτικό φυσικό τοπίο με τη φοβερή θέα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Πηλίου που αποτυπώνεται στα χωριά Μακρυνίτσα και Πορταριά. Το πίσω μέρος του βουνού κοιτάει το Αιγαίο Πέλαγος ενώ επίσης αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό οικισμών αλλά και αντίστοιχα νέα μεγάλη ακτογραμμή που εκτείνεται από το Κεραμίδι και φτάνει μέχρι τον Άγιο Γεώργιο και πιο κάτω (Δες εδώ για καλοκαίρι στο Πήλιο).

Λίγο πριν κατηφορίσει κανείς για τις φανταστικές παραλίες του Αιγαίου, βρίσκονται τα Χάνια με το χιονοδρομικό κέντρο να δέχεται ετησίως πολλούς επισκέπτες και σκιέρ που… σε μέρες με ηλιοφάνεια (ΟΙ ΤΟΛΜΗΡΟΙ) μπορούν τελειώνοντας από το σκι, να βουτήξουν στη θάλασσα που αγναντεύουν κάνοντας σλάλομ – πραγματικά μια μοναδική εμπειρία! (επικοινωνήστε με true adventure για να το οργανώσετε).

 

 

Μπείτε στους ρυθμούς της καθημερινότητας, κάνοντας μια βόλτα στον πεζόδρομο της Ερμού, τη γνωστή αγορά του Βόλου. Διαλέξτε μια από τις κεντρικές πιάτσες της πλατείας Αγίου Νικολάου και κάντε ένα διάλλειμα σε κάποια από τις καφετέριες της οδού Τάκη Οικονομάκη ή στο περιβόητο «Βολωνάκι» (Κολωνάκι του Βόλου) της οδού Κουμουνδούρου.

Ένας άλλος πόλος έλξης επισκεπτών είναι η παραλία του Βόλου. Θαυμάστε την Αργώ που είναι συνήθως δεμένη δίπλα στο λιμάνι και περπατήστε κατά μήκος της μαρίνας με τα ιστιοπλοϊκά μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο. Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεστε στο πάρκο του Άναυρου, μια ιδανική κατάσταση για οικογένειες και παιδιά ενώ στην ίδια περιοχή το Αθανασάκειο Μουσείο αξίζει την προσοχή σας.

Η ξενάγηση συνεχίζεται με την περιήγησή σας στη συνοικία Παλαιά, η οποία παραπέμπει στην ιστορία της πόλης και περιλαμβάνει τα ερείπια του Κάστρου, το Μουσείο Τσαλαπάτα και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

 

 

Σημαντικό σημείο αναφοράς τα τσιπουράδικα που «ξεφυτρώνουν» σε κάθε γειτονιά και σίγουρα θα βρεθείτε σε δίλημμα όχι μόνο για το ποιο να επιλέξετε αλλά και πόσα καραφάκια να παραγγείλετε ώστε να δοκιμάσετε τους ξεχωριστούς μεζέδες που τα συνοδεύουν!

 

Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

  • Συνοικιακά: Τα-ξύδια τηλ. 24210-23065, “Μαρίνα” τηλ. 24210-66245 (Νέα Ιωνία), Κοχύλι τηλ. 24210-52345 ή Ιώδιον τηλ. 24210-47564 Στρ.Μακρυγιάννη, Φλόκος τηλ. 24211-08168 ή Οινοφροντιστήριον Τσάρδακας τηλ. 24210-45111, Ουζερί Γιάννα (πλατεία Παλαιά) τηλ. 24210-22767

  • Παραλία: Αγ.Κωνσταντίνος 25αρι τηλ. 24210-38438, Αύρα (Άναυρος) τηλ. 24210-23383, Μίμης (Αλυκές) τηλ. 24210-88817

Αν θέλετε βέβαια να νιώσετε “τέρμα” Βολιώτες, μη ξεχάσετε να περάσετε από:

  • Μινέρβα για παγωτό μόκα ή πάστα φούρνου (Αργοναυτών 53)

  • Rainbow για πεϊνιρλί με ουγγαρέζα ή τυροσαλάτα (γνωστή ως παταούγκα) – Ιάσωνος 135

 

Όσοι αναζητούν μονοπάτια στη φύση σχεδόν μέσα στην πόλη, μπορούν να ανέβουν στο λόφο της Γορίτσας και να απολαύσουν την πόλη και το τοπίο από ψηλά. Οι Αλυκές είναι ακόμη μια επιλογή για να πάρετε τον αέρα σας πολύ κοντά αλλά έξω από την πόλη, εκεί όπου το Ηλιοδρόμιο μπορεί να ευχαριστήσει τους γευστικούς σας κάλυκες με υπέροχα πιάτα τοπικής γαστρονομίας.

 

 

Για κοντινές διαδρομές που συνδυάζουν θάλασσα/πεζοπορία με όμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο (νότια ακτογραμμή) αλλά και βόλτες/φαγητό σε κουκλίστικα χωριά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, έχετε τις παρακάτω προτεινόμενες επιλογές:

  • α) Αγριά (επίσκεψη Εργοστάσιο ΕΨΑ και All Day Hayatt για γλυκά και παραδοσιακές πίτες), Άγιος Λαυρέντιος, Λεχώνια (Μουντζούρης για φαγητό)

  • β) Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πινακάτες, Βυζίτσα-Μηλιές

  • γ) Κάτω Γατζέα, Άφυσσος, Λεφόκαστρο, Νεοχώρι (φαγητό στην πλατεία)

 

 

Τοπικά προϊόντα

  • Χειροποίητος χαλβάς «Παπαγιαννόπουλος», Τσίπουρο τηλ. 24210-88282, Λουκούμια «Ο παππούς»

Άλλες προτάσεις

  • Υπερωκεάνιο (wine bar) στην Κ.Γατζέα, Brighton τηλ. 24210-75012, Pizzaria Sogno di San τηλ. 24210-32690
  • Sweet Café στη Μακρυνίτσα, My hood για την καλύτερη κρέπα στην πόλη, Φούρνος Ιωαννίδη (28ης Οκτωβρίου 169)
BarCafe
  • Σπείρα, Blossom, Urban, Εξάντας, Duke στην Τάκη Οικονομάκη, και Μεράκι καφέ στη στοά Ματσάγγου
  • Filippou (Jazz μουσική), Grappa Vino (Βολωνάκι), Poco Pico
Διαμονή

 

 

Ημερήσιες ή διήμερες αποδράσεις εκτός νομού Μαγνησίας

  • Α) Καρδίτσα-Λίμνη Πλαστήρα
  • Β) Λάρισα-Τρίκαλα

 

 

Ελένη Αλεξίου

Με πρώτο πτυχίο από το Τμήμα Διατροφής Θεσσαλονίκης και δύο μεταπτυχιακά στην άσκηση, απασχολήθηκε αρχικά ως εργαστηριακή συνεργάτης στο ΤΕΙ Κρήτης και αυτόνομα ως διατροφολόγος. Παράλληλα συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα ενώ ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και παιδαγωγός (ΑΣΠΑΙΤΕ), διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία σε διάφορες δομές της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Συνέχισε με σπουδές στην Επικοινωνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (2019) και όταν αποφοίτησε (2019) ίδρυσε την επιχείρηση της, με σκοπό την προώθηση ενός πιο δραστήριου και βιώσιμου τρόπου ζωής. Τα τελευταία χρόνια έχει συγγραφική δραστηριότητα, συνεργαζόμενη με διαφορετικούς φορείς (ΚΑΕΛΕ, ΙΕΠ, ΙΝΕ) που έχουν αναλάβει την αναμόρφωση των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των προγραμμάτων σπουδών και των οδηγών κατάρτισης, αλλά και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού. Ως υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και ενεργό μέλος του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, συμμετέχει σε ερευνητικά έργα που αφορούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα ταξίδια ευεξίας και φύσης, τις υπαίθριες δραστηριότητες και τη βιώσιμη διαχείριση προορισμών. Η διατριβή της εστιάζει στις προοπτικές αποτελεσματικής διαχείρισης νησιώτικων προορισμών με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες στο link:

https://www.wellnesstales.com/

 

nutritionactivitynuts.blogspot.gr/