Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Από 25 Ιουν 2020

Όσο πληθαίνουν οι ενέργειες που πλήττουν ανεπανόρθωτα την φύση των ελληνικών βουνών μας, τόσο αυξάνονται οι αντιδράσεις αλλά και οι ενέργειες ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού. Τελευταία παραδείγματα η κίνηση στην Δίρφη αλλά και η διάσχιση με ΜΤΒ από μία ομάδα αθλητών φίλων. Ένα τεράστιο εγχείρημα έρχεται να προστεθεί στις φωνές αντίδρασης με σκοπό να κάνει γνωστό σε όλη την χώρα το πρόβλημα. Μία διάσχιση όλης της ορεινής Ελλάδας: Περίπου 1.000 χιλιόμετρα και 50.000 υψομετρικής διαφοράς, από 1η Ιουλίου μέχρι 21 Αυγούστου με αφετηρία την Καρδαμύλη και στόχο την Φλώρινα! Μία πρωτοβουλία Ελλήνων ορειβατών υπό την αιγίδα του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών (ΠΟΑ), της Περιφέρειας Ορειβατικών Συλλόγων Αττικής και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ).

 

Ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης ο φίλος Γιάννης Δημητράκης, έμπειρος ορειβάτης, αρχηγός αναβάσεων του ΠΟΑ ο οποίος μας αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για το εγχείρημα. Ο ίδιος μαζί με άλλους δύο ορειβάτες σκοπεύει να το πραγματοποιήσει ολόκληρο ενώ μέχρι στιγμής περίπου 30 άλλοι ορειβάτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τους συνοδεύσουν σε διάφορα σημεία της διαδρομής.

"Το εγχείρημα της διάσχισης όλης της ορεινής Ελλάδας από το νότο προς το βορρά, από την Καρδαμύλη μέχρι την Φλώρινα, τριγύριζε στο μυαλό μου πολλά χρόνια. Έχοντας ολοκληρώσει τις επιμέρους διασχίσεις της Βόρειας Πίνδου, της Νότιας Πίνδου, της Ρούμελης κι ενός μέρους της Πελοποννήσου, είχε έρθει η ώρα να ενωθούν όλα αυτά τα κομμάτια σε μια ενιαία γραμμή.

Η ευκαιρία δόθηκε αυτό το καλοκαίρι με ανορθόδοξο τρόπο, αφού το ταξίδι στη Νορβηγία  για την διάσχιση των νησιών Lofoten και στη συνέχεια στις Άλπεις με τα παιδιά από τον Πεζοπορικό Όμιλο Αθήνας (ΠΟΑ), αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσης τον τελευταίο χρόνο άρχισε να αναδεικνύεται έντονα το πρόβλημα με την αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις ψηλές κορυφές και κορυφογραμμές των βουνών μας. Όμως ακόμα περισσότερο εφιαλτικά είναι τα σχέδια και για τις μελλοντικές τοποθετήσεις στις πιο παρθένες ορεινές περιοχές. Άγραφα, Οίτη, Ορεινή Ναυπακτία, Ασπροπόταμος, Λάκμος είναι στα σχέδια για ανάπτυξη τεράστιων αιολικών βιομηχανικών πάρκων, που θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα την ορεινή φύση αυτών των περιοχών.

Χωρίς δεύτερη σκέψη λοιπόν το εγχείρημα της διάσχισης της ορεινής Ελλάδας από άκρη σε άκρη περιέλαβε και το μήνυμα της σωτηρίας των ελληνικών βουνών από την αιολική καταστροφή. Σκοπός μας είναι σε κάθε ορεινό χωριό που θα βρεθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα του κινδύνου που αντιμετωπίζει η ορεινή φύση κι οι τοπικές κοινωνίες – ηλικιωμένοι δυστυχώς οι περισσότεροι – να ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν και να είναι έτοιμοι να εναντιωθούν.

Η διάσχιση αυτή καθ’ αυτή ξεκινά την 1η Ιουλίου από την Καρδαμύλη και διασχίζοντας τον Ταΰγετο, το Μαίναλο, κομμάτι του Ερύμανθου κι όλο το Παναχαϊκό καταλήγει σε 17 μέρες στην Πάτρα μετά από 350 περίπου χιλιόμετρα και 15.000 υψομετρικά μέτρα. Μια μέρα ξεκούρασης και περνάμε στη Ναύπακτο και στην Ρούμελη απ’ όπου αρχίζει η ανάβαση στην Ορεινή Ναυπακτία, στη Νότια Ευρυτανία και στη συνέχεια περνώντας από το Καρπενήσι, στα Άγραφα και κατόπιν στη Νότια Πίνδο για να βρεθούμε μετά από 20 μέρες με 370 χλμ και 22.000 υψομετρικά μέτρα στο Μέτσοβο για άλλη μια μέρα ξεκούρασης. Στο τελευταίο κομμάτι ξεκινάμε στις 9 Αυγούστου και περνώντας από την Βάλια Κάλντα, τον Σμόλικα, τον Γράμο τις Πρέσπες και τον Βαρνούντα θα τερματίσουμε στην Φλώρινα μετά από 13 ημέρες κάνοντας 250 χλμ με 12.000 υψομετρικά μέτρα.

Λίγοι αυτοί που φιλοδοξούμε να το κάνουμε ολόκληρο αλλά πολλοί αυτοί που θα μας συντροφεύσουν σε μικρά κομμάτια. Όσοι φιλοδοξείτε να πάρετε μέρος σ’ αυτό το τεράστιο εγχείρημα, σας περιμένουμε. Πληροφορίες στη σελίδα μας https://www.facebook.com/Hellastreksave-GREEK-mountains-114698040278654/"

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Tihio Race Ultra Edition: Παρνασσός, Γκιώνα και Βαρδούσια σε μια συναρπαστική εμπειρία αγώνων ultra-trail! Μια αποκ… https://t.co/qs7fq6IqYb
Τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές ultra-trail με τη σύμπραξη @UTMBMontBlanc και Ironman και το UTMB® World Series από… https://t.co/VzspbeyIuJ
Αδιάβροχος Σάκος @nitecore WDB20 20L – DRY BAG, παρουσίαση από το @Advendure_Net : https://t.co/fAZ7MhSjL8 https://t.co/SRBeciVZoH
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Tihio Race Ultra Edition: Παρνασσός, Γκιώνα και Βαρδούσια σε μια συναρπαστική εμπειρία αγώνων ultra-trail!

Τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές ultra-trail με τη σύμπραξη UTMB® και Ironman και το UTMB® World Series από το 2022!

Αδιάβροχος Σάκος Nitecore WDB20 20L – DRY BAG!

Pau Capell: Breaking 20 και η ανάπτυξη της τεχνολογίας VECTIV™ στα νέα μοντέλα της The North Face!

Μια συζήτηση με τον Φώτη Ζησιμόπουλο και τον Δημήτρη Σελέτη!

Σακίδια ημερήσιας πεζοπορίας / ορειβασίας POLO

Annapurna I (8.091μ.): Η πρώτη, ελληνική ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του πιο επικίνδυνου βουνού της Γης!

Συσκευή Θερμικής Απεικόνισης Pulsar AXION XQ38!

The North Face Vectiv™: H νέα τεχνολογία για δρομείς βουνού ... και όχι μόνο!

70 χρόνια ΕΕΠΦ - η μνήμη της ελληνικής φύσης – 11/4/2021!

Run Messinia: Στις 5-14 Ιουνίου 2021 - 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες για την ελευθερία!

Φαράγγι Ριντόμου, Χαλασμένο, Λαγκάδα ... Ο Γιώργος Μάλαμας μας αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Γης!