Δοκιμή της Συσκευής Μυϊκής Ηλεκτροδιέγερσης VEINOPLUS® Sport! Κύριο

Ας ξεκινήσουμε με το τι ακριβώς είναι μια τέτοια συσκευή. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια φορητή συσκευή που μέσω ενός ζεύγους οβάλ ηλεκτροδίων που εφαρμόζονται πάνω στους μύες προκαλεί μυϊκούς σπασμούς – μέσω μιας πολύπλοκης κυματομορφής χαμηλής έντασης και κυμαινόμενης συχνότητας - και κατά συνέπεια ενίσχυση της αρτηριακής κυκλοφορίας και φλεβική επιστροφή του αίματος.  Η τεχνολογία της συσκευής αναπτύχθηκε μετά από 3 χρόνια έρευνας και συνεργασίας με το Εθνικό Ινστιτούτο Αθλημάτων και Επίδοσης της Γαλλίας (Institut National Du Sport, De L'expertise Et De La Performance - INSEP) και την Ολυμπιακή Ομάδα της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012.

 

Η θεωρία και η τεχνολογία πίσω από το VEINOPLUS® Sport δεν είναι κάτι καινούργιο, μιας και στηρίζεται στην πατενταρισμένη εδώ και μια δεκαετία τεχνολογία Second Heart®, η οποία απευθυνόταν αρχικά στην επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων φλεβικής ανεπάρκειας στα κάτω άκρα, αλλά μετά την επιτυχία στον τομέα αυτό η εταιρία την εξέλιξε στοχεύοντας στην αθλητική αποθεραπεία. Άρα, όταν μιλάμε για το VEINOPLUS® Sport μιλάμε καθαρά για αθλητική αποθεραπεία, ώστε να την διαφοροποιήσουμε από άλλες συσκευές του εμπορίου που έχουν και λειτουργίες εκγύμνασης μυϊκών ομάδων με χρήση διαφόρων προγραμμάτων.

 

Το ιστικό οξυγόνο κατά την διάρκεια της αποθεραπείας με το Veinoplus Sport είναι συγκρίσιμο με αυτό της παθητικής αποθεραπείας, ενώ με την ενεργητική μειώνεται σημαντικά.Η αποθεραπεία μετά από έντονη προσπάθεια (είτε αγώνας, είτε μια πολύ έντονη ή πολύωρη προπόνηση) μπορεί να γίνει ουσιαστικά με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Παθητικά, δηλαδή με ξεκούραση, ενεργητικά με κάποια άλλη μορφή χαλαρής κίνησης (π.χ. ποδηλασία), είτε με την μορφή της σύσπασης των μυών όπως ένα μασάζ ή στην περίπτωση του VEINOPLUS® Sport με την εφαρμογή ηλεκτροδιέγερσης. Οι μελέτες (1 και 2) που έχουν γίνει πάνω στην σύγκριση των τριών μεθόδων έχουν δώσει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της (επιστημονικά δεδομένα και γραφήματα εδώ). Συγκεκριμένα, το ιστικό οξυγόνο στη μάζα μυϊκού ιστού (muscle tissue oxygen saturation, StO2) όταν ο αθλητής χρησιμοποιεί το Veinoplus® Sport είναι συγκρίσιμο με αυτό της παθητικής αποθεραπείας. Αντίθετα, το ιστικό οξυγόνο μειώνεται στην ενεργητική αποθεραπεία, γεγονός που έχει να κάνει με το ότι με την ενεργητική αποθεραπεία υπάρχει μια μικρή - αλλά αξιοσημείωτη - μυϊκή καταπόνηση.

 

Σε γενικές γραμμές με την παθητική αποθεραπεία επιτυγχάνεται σωστή αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου, αλλά έχουμε μεγάλο διάστημα για την αποκατάσταση, και αργή απομάκρυνση των μεταβολικών ουσιών και του γαλακτικού, και γενικά όπως οι μελέτες έχουν δείξει μια πιο ατελή αποθεραπεία η οποία συνοδεύεται και από μια πτώση της απόδοσης σε επόμενη αγωνιστική επιβάρυνση που είναι κοντά χρονικά. Η ενεργητική αποκατάσταση έχει το πλεονέκτημα της πιο γρήγορης απομάκρυνσης των μεταβολικών ουσιών, αλλά υπεισέρχεται μυϊκή καταπόνηση και αναταραχή της αναπλήρωσης των αποθεμάτων γλυκογόνου.

 

Ρυθμός εξάλειψης γαλακτικού σε σχέση με τον τρόπο αποκατάστασης!Η μέθοδος της μυϊκής ηλεκτροδιέγερσης ουσιαστικά προσπαθεί να δώσει μια αποκατάσταση που θα έχει τα πλεονεκτήματα των δυο άλλων μεθόδων απαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό τα μειονεκτήματα τους. Επιτυγχάνει δηλαδή γρήγορη αποκατάσταση και απομάκρυνση των μεταβολικών ουσιών, χωρίς την κατανάλωση οξυγόνου και την μυϊκή καταπόνηση της ενεργητικής μεθόδου, ενώ λειτουργεί πολύ καλά στο θέμα της αναπλήρωσης του γλυκογόνου στους μύες, επιταχύνοντας σημαντικά τον κύκλο του γαλακτικού οξέως (lactate cycle) δηλαδή την ανακύκλωση του στο συκώτι όπου μετατρέπεται σε γλυκόζη και επαναχρησιμοποιείται για αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου.

 

Μια συσκευή μυϊκής ηλεκτροδιέγερσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δυο τρόπους. Η πρώτη μέθοδος αφορά την καθολική αποθεραπεία, όπου τα ηλεκτρόδια εφαρμόζονται στους γαστροκνήμιους μύες οι οποίοι δρουν ως μια “δεύτερη καρδιά” με τις μυϊκές συσπάσεις που προκαλούνται να  ενισχύουν τη φλεβική κυκλοφορία προς την καρδιά και να αυξάνουν την αρτηριακή ροή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των άχρηστων μεταβολικών παραγώγων των μυών, όπως είναι το γαλακτικό οξύ, και την γρήγορη παροχή χρήσιμων συστατικών (μέσω και του κύκλου του γαλακτικού οξέως) παρέχοντας μία "καθολική αποθεραπεία" σε όλο το σώμα. Η σύσπαση των μυών είναι πολύ έντονη ώστε να πραγματοποιηθούν τα πιο πάνω αλλά χωρίς την χρήση οξυγόνου που είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε. Τέλος, μετά από πολύ έντονη ή μεγάλης διάρκειας άσκηση (τρέξιμο στην περίπτωση μας) η επιτάχυνση και αύξηση της επιστροφής προς την καρδιά αίματος φτωχού σε οξυγόνο βοηθάει να εξαφανίζεται πιο γρήγορα η γενικευμένη κούραση που συσσωρεύεται με τον αγώνα. Η μέθοδος αυτή είναι η βασική λειτουργία του Veinoplus® Sport.

 

Η δεύτερη μέθοδος έχει να κάνει με την τοπική αποθεραπεία συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που καταπονήθηκαν από την έντονη άσκηση (τετρακέφαλοι, δικέφαλοι, γλουτιαίοι κτλ …), με σκοπό την μείωση του πόνου κάματου, την μείωση κραμπών κτλ. Η εταιρία προτείνει την εφαρμογή στις γάμπες για καθολική αποκατάσταση για 30 min και μετά αν θέλει ο αθλητής να εφαρμόσει την τεχνική σε άλλους μύες για 15 min στον καθένα.

 

Από την θεωρία στην πράξη …

 

Προμηθευτήκαμε μια συσκευή Veinoplus® Sport από την εταιρία Ostracon, την οποία δοκιμάσαμε για περίπου δυο μήνες, μετά από έντονες προπονήσεις αλλά και αγώνες, τόσο ο υπογράφων όσο και η πρωταθλήτρια του μαραθωνίου Σοφία Ρήγα που γυμνάζεται κάτω από τις οδηγίες του Γιάννη Δαγκόγλου. Τα αποτελέσματα αυτής της εκτεταμένης δοκιμής που παρουσιάζονται στο σημερινό άρθρο αποτελούν μια σύμπτυξη των εντυπώσεων που είχε η ομάδα που δοκίμασε την συσκευή, και η οποία προέκυψε μετά από πολλές συζητήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της.

 

Το χρηστικό τσαντάκι μεταφοράς του Veinoplus Sport!Σημαντικό στοιχείο της δοκιμής είναι ότι τα προπονητικά προγράμματα – και κατά συνέπεια το εύρος της δοκιμής – διέφεραν σε σημαντικό βαθμό, αφού προσωπικά ενσωματώνω στην προπόνηση μου μεγάλα ορεινά τρεξίματα (διάρκειας 3+ ωρών) σε ρυθμό αγώνα, αλλά και προπονήσεις τύπου block training (των 2 ή 3 συνεχόμενων ημερών ή προπονήσεων μεγάλης έντασης ή διάρκειας) για την προετοιμασία μου με ενδιάμεσο αγώνα το Μέτσοβο και με στόχο το Olympus Mythical Trail 100K του Ιουλίου, ενώ η Σοφία Ρήγα - η οποία ετοιμάζεται για την συμμετοχή της στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 10.000 μέτρα – ενσωματώνει στο πρόγραμμα της πολύ δυνατές προπονήσεις έντασης και μικρής διάρκειας, αλλά και διπλές προπονήσεις καθημερινά, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη καταπόνηση και μεγάλες ανάγκες σωστής και γρήγορης αποκατάστασης.

 

Η διαδικασία που ακολουθήσαμε σε όλες τις συνεδρίες περιελάμβανε 30 min καθολικής αποκατάστασης με τα οβάλ ηλεκτρόδια στους γαστροκνήμιους, και σε μερικές που ακολουθούσαν πολύ έντονα και κουραστικά προγράμματα στοχεύαμε και σε άλλες μυικές ομάδες για 15 min, ιδιαίτερα οπίσθιους δικέφαλους (προπονήσεις ταχύτητας Σοφίας) και τετρακέφαλους (παρατεταμένες ανηφόρες και ιδιαίτερα κατηφόρες για τα δικά μου).

 

Η συσκευή περιέχεται όπως και τα ηλεκτρόδια, το εγχειρίδιο λειτουργίας, ένας μικρός ιμάντας μεταφοράς, το καλώδιο σύνδεσης και οι μπαταρίες σε ένα πολύ χρηστικό και καλαίσθητο τσαντάκι μεταφοράς και φύλαξης. Τα ηλεκτρόδια πιάνουν μεγάλη επιφάνεια του δέρματος, και η δυνατότητα τους να “κολλάνε” στον μυ διαρκεί για περίπου 50 συνεδρίες σύμφωνα με την εταιρία, αν και τα δικά μας έχουν ξεπεράσει αυτό το νούμερο και δείχνουν να αντέχουν λίγο ακόμη πριν προβούμε σε αντικατάσταση τους. Προσοχή απαιτεί το ότι θέλουν καθαρό και στεγνό δέρμα ώστε να κολλήσουν σωστά.

 

Τα συμπεράσματα μας μετά την εκτενή δοκιμή είναι τα εξής:

 

1. Η πρώτη επαφή με την συσκευή – ιδιαίτερα αν κάποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν – θέλει προσοχή και είναι κάπως περίεργη ως αίσθηση. Η αύξηση της έντασης των παλμών πρέπει να γίνεται σιγά-σιγά και με απόλυτο έλεγχο, μιας και οι συσπάσεις είναι έντονες και μπορεί να έχουμε και κάποια μικρή κράμπα αν η κούραση στους μύες που το εφαρμόζουμε είναι έντονη και η ένταση παλμών μεγάλη. Προσωπικά, είχα μια-δυο τέτοιες στιγμές λόγω βιασύνης να δυναμώσω την ένταση ενώ βρισκόμουν σε μεγάλη κούραση, αλλά χαμηλώνοντας την ένταση και με προσοχή μετά η συνεδρία συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Η Σοφία άργησε λίγο να συνηθίσει την ένταση στις γάμπες της, αλλά όταν ξεπεράστηκε αυτό δούλεψε κανονικά με την συσκευή και με μεγαλύτερες εντάσεις χωρίς πρόβλημα.

 

2. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ αποδοτική ως αποκατάσταση μετά από τις δύσκολες προπονήσεις. Μάλιστα, η θετική επίδραση τους είναι σχεδόν άμεσα αντιληπτή, αφού ενώ παλιότερα χωρίς την ηλεκτροδιέγερση είχαμε πιασίματα, πόνους, κούραση και κάποια ακαμψία τις επόμενες ώρες μετά από πολύ δύσκολη προπόνηση, με την συσκευή υπήρχε σαφής βελτίωση σε αυτές τις παραμέτρους. Η άμεση απομάκρυνση των μεταβολικών ουσιών και η βοήθεια στην αναπλήρωση γλυκογόνου όταν εφαρμόζουμε καθολική αποκατάσταση βοηθάει ώστε σύντομα να αισθανόμαστε καλύτερα, όπως διαπιστώσαμε.

 

Εφαρμογή του οβαλ ηλεκτροδίου στον γαστροκνήμιο!3. Παρατηρήσαμε ότι μερικές φορές ο παλμός είναι πιο αδύνατος στον ένα γαστροκνήμιο από τον άλλο, γεγονός το οποίο εξηγείται από το ότι δεν υπάρχει απόλυτη συμμετρία μεταξύ ομοειδών μυών όσο αφορά την διέγερση από ηλεκτρικό σήμα. Το κόλπο εδώ είναι να αυξηθεί σιγά-σιγά η ένταση μέχρι το πιο “αδύνατο” σήμα αρχίσει να εξισώνεται με το άλλο. Αλλιώς – ιδιαίτερα όταν το “δυνατό σήμα στην μια γάμπα” γίνει ανυπόφορο λόγω έντασης - μπορεί κάποιος να εφαρμόσει μόνο το ένα ηλεκτρόδιο στον ένα γαστροκνήμιο ρυθμίζοντας την σωστή ένταση και μετά να  κάνει το ίδιο με τον άλλο. Στις δοκιμές μας δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο, απλά παρατηρήσαμε ότι σε ζεύγη ομοειδών μυών (γάμπες, δικέφαλοι, τετρακέφαλοι) συμβαίνει αυτό, σε διαφορετικούς μύες και εντάσεις για τον καθένα.

 

4. Όταν το εφαρμόζαμε τοπικά (15 min) σε “πιασμένες” και καταπονημένες μυϊκές ομάδες είχαμε βελτίωση. Κυρίως απομακρύνονταν πόνοι καταπόνησης και δεν εμφανίζονταν μικρές κράμπες τις επόμενες ώρες σε μερικές κινήσεις, γεγονός που προσωπικά το είχα πάθει μερικές φορές στο παρελθόν.

 

5. Βελτιώθηκε σημαντικά η αποκατάσταση και κατά συνέπεια η απόδοση στην επόμενη προπόνηση, τόσο στις ημέρες μεταξύ έντονων διαδοχικών προπονήσεων σε block για μένα όσο και μεταξύ των διπλών προπονήσεων της Σοφίας. Νομίζω ότι μια τέτοια συσκευή θα ήταν πραγματικά “θείο δώρο” για πολυήμερους αγώνες τύπου stage race, όπου ο αθλητής αγωνίζεται για πολλά και δύσκολα χιλιόμετρα καθημερινά με ενδιάμεση ξεκούραση. Επίσης, οι δυνατότητες αποκατάστασης που δίνει θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη μετά από αγώνες υπεραπόστασης, όπου μιλάμε για πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις μεταβολικών ουσιών, και πολύ έντονη καταπόνηση. Σε τέτοιες αγωνιστικές καταστάσεις η αποκατάσταση είναι ίσως το βασικότερο στοιχείο και μια τέτοια συσκευή θα βοηθούσε σημαντικά.

 

6. Το γεγονός ότι η συσκευή είναι φορητή, ότι λειτουργεί με μπαταρία, το μέγεθος της, η ευκολία χρήσης της, καθώς και το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται παρά μόνο δυο ηλεκτρόδια και όχι τέσσερα όπως σε ανάλογες συσκευές του εμπορίου, είναι πολύ σημαντικά. Την μεταφέραμε εύκολα σε αγώνες (π.χ. Taygetos Challenge, Αλεξάνδρειος δρόμος κτλ …) ώστε να μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε εύκολα και γρήγορα, αφού είναι βασικό η συνεδρία να γίνεται εντός μιας ώρας από την λήξη του αγώνα ή της προπόνησης.

 

7. Χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος σημαντικό χρόνο μετά την προπόνηση αν θέλει να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα και αυτό είναι αλήθεια ότι δεν είναι πάντα εφικτό. Επίσης, επειδή τα μέγιστα οφέλη προκύπτουν αν γίνει η συνεδρία την πρώτη ώρα μετά το τέλος της προσπάθειας, δυσκολεύει η εφαρμογή της μετά από αγώνες αφού το πρώτο διάστημα είναι δύσκολο να κρατήσουμε το μυαλό μας, ή να έχουμε την ετοιμότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο δεδομένου ότι ίσως και το ξενοδοχείο μας να βρίσκεται μακριά από τον τερματισμό. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα μειονέκτημα, το οποίο βέβαια έχει να κάνει και με το πόσο κάποιος είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει. Μικρό το κακό βέβαια, μιας και τα κυρίως οφέλη προκύπτουν από την περίοδο προπονήσεων που είναι και ο κύριος στόχος.

 

8. Η συσκευή κοστίζει 185 €, ενώ πρέπει να συνυπολογίσουμε και το περιοδικό κόστος των ηλεκτροδίων που πρέπει να αλλάζουν μετά από 40 με 50 χρήσεις. Νομίζουμε ότι η τιμή είναι πολύ καλή σε σχέση με αυτά που προσφέρει και για κάποιον που έχει σοβαρούς αθλητικούς στόχους, προπονείται πολύ έντονα και θέλει να εμβαθύνει πιο επιστημονικά και σοβαρά στο ζήτημα της αποκατάστασης. Σε αυτούς τους αθλητές άλλωστε νομίζουμε ότι στοχεύει το VEINOPLUS® Sport.

 

Ευχαριστούμε την εταιρία Ostracon για την παραχώρηση μιας συσκευής VEINOPLUS® Sport για τις ανάγκες του review.

 

Ομάδα δοκιμής: Δημήτρης Τρουπής, Γιάννης Δαγκόγλου, Σοφία Ρήγα

Photo ©: Veinoplus Sport, Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ