ADVENDURE - Οργάνωση της συμμετοχής σε αγώνες υπεραπόστασης (1/4)

Οργάνωση της συμμετοχής σε αγώνες υπεραπόστασης (1/4)

Από 03 Οκτ 2015

Ποθητός στόχος κάθε αθλητή που στέκεται στη γραμμή της εκκίνησης είναι ο τερματισμός. Ζει για εκείνη τη στιγμή που θα πλησιάζει το χωριό, τα μεγάφωνα της μουσικής, τις κουδούνες των διοργανωτών, τις αγκαλιές των δικών του ανθρώπων. Είναι ένας στόχος τον οποίο ονειρευόταν μήνες πριν, από τη στιγμή κιόλας που φυτεύτηκε βαθιά μέσα του το σαράκι της συμμετοχής στον συγκεκριμένο αγώνα. Είναι μια στιγμή που φαντασιώθηκε πολλές φορές στις δύσκολες στιγμές κάποιας προπόνησης, κι ήταν αυτή η φαντασίωση που του έδινε δύναμη να μην τα παρατήσει. Ο τερματισμός ήταν η διέξοδός του τις ώρες στη δουλειά, η ελπίδα την ώρα που η χώρα του μαζί με τον ίδιο και πολλούς σαν κι αυτόν περνούν περιόδους κρίσης και αλλαγών.

Όμως μέχρι να φτάσει στην γραμμή της εκκίνησης η πορεία είναι μακριά, πολύ πιο μακριά και από τον αγώνα τον ίδιο! Τι γίνεται από την στιγμή που ο αθλητής παίρνει την απόφαση και δηλώνει συμμετοχή στον αγώνα που επιθυμεί; Ποια είναι η σειρά των διαδικασιών, οι εκκρεμότητες που έχει να οργανώσει ώστε να φτάσει πέραν της προπόνησης έτοιμος για το ταξίδι του; Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε στο Advendure μια μεθοδολογία οργάνωσης λαμβάνοντας υπόψη τα βασικότερα θέματα που έχει να ασχοληθεί ο αθλητής μέχρι την ημέρα του αγώνα.

 

Στόχος της σειράς αυτής των άρθρων δεν είναι ούτε να δώσουμε γραμμή προπόνησης, ούτε όμως και να διδάξουμε μια συγκεκριμένη «σχολή» προετοιμασίας για έναν αγώνα υπεραπόστασης. Γιατί, όπως και τα χιλιόμετρα στους αγώνες αυτούς είναι πολλά, έτσι και οι τρόποι προσέγγισης, οι προπονητικές μέθοδοι, οι ψυχολογικές διεργασίες του καθένα αλλά και οι οργανωτικές ικανότητες είναι πολλές. Βασική μας επιδίωξη είναι να δοθούν κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες ώστε κάποιος καινούργιος αθλητής στον χώρο των υπεραποστάσεων να έχει έναν οδηγό με τον οποίο θα μπορέσει να θέσει σε ένα λογικό πλαίσιο χρονοδιαγράμματος την οργάνωση όλων όσων απαιτούνται μέχρι να φτάσει η μεγάλη μέρα. Γιατί καλές και οι προπονήσεις και ο αγώνας ο ίδιος, αλλά πέραν του «παίρνω τα δυο μου πόδια και τρέχω» είναι και πολλές άλλες λεπτομέρειες και «μυστικά» που οι πιο έμπειροι μαθαίνουν μέσα από τα λάθη, τις παραλείψεις και την επαναλαμβανόμενη συμμετοχή τους σε τέτοιους αγώνες.

 

 

Στο πρώτο άρθρο της σειράς θα ασχοληθούμε με τις διαδικασίες εγγραφής στον αγώνα και οργάνωσης του ταξιδιού. Στα επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε σε θέματα όπως ενδεικτικά προπονητικά πλάνα, την δοκιμή του απαραίτητου εξοπλισμού, την επιλογή της τροφοδοσίας, ενδεικτικό τρόπο ετοιμασίας των drop bags και τέλος, την ψυχολογική διεργασία του αθλητή.

 

1.Δήλωση συμμετοχής στον αγώνα

Οι περισσότεροι αγώνες υπεραπόστασης έχουν κριτήρια συμμετοχής, συνήθως με βάση κάποιους μικρότερους αγώνες συγκεκριμένης δυσκολίας, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε από πριν ποιοι είναι αυτοί οι αγώνες ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως και περιμένουμε άδικα την έναρξη των δηλώσεων. Κάποιοι αγώνες εξωτερικού ζητούν και την ηλεκτρονική βεβαίωση τερματισμού στους αγώνες αυτούς.

 

Πρέπει να έχουμε το νου μας για την ημερομηνία και ώρα έναρξης των δηλώσεων, ειδικά για αγώνες εξωτερικού, όπου είναι μεν μεγαλύτερος ο αριθμός των αθλητών που θα γίνουν αποδεκτοί, αλλά τεράστιος είναι και ο αριθμός των δηλώσεων και συνήθως αυτές καταλήγουν σε κλήρωση. Σε περίπτωση κλήρωσης, ας έχουμε στο νου μας ότι στους περισσότερους αγώνες όταν δηλώνουμε ως ομάδα με κάποιους φίλους μας, ένας αν κληρωθεί τότε κληρώνονται όλοι. Απλά μια πληροφορία για σκέψη. Για τους αγώνες όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας βάση δηλώσεων πρέπει να είμαστε έτοιμοι και στημένοι στον υπολογιστή την ενδεδειγμένη ώρα που ορίζεται.

 

Για τους αγώνες εσωτερικού συνήθως είναι πιο χαλαρά τα πράγματα όσων αφορά την αποδοχή μας εφόσον πληρούμε βέβαια τα απαραίτητα κριτήρια, αλλά ας είμαστε τυπικοί και εντός της ενδεδειγμένης ημερομηνίας για να διευκολύνουμε και το έργο των διοργανωτών.

 

2. Πληρωμή της οικονομικής συμμετοχής

Από την πληρωμή του αντιτίμου της συμμετοχής ξεκινούν και τα έξοδα ενός τέτοιου αγώνα. Οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε το νου μας στην καταληκτική ημερομηνία που έχουν ορίσει οι διοργανωτές. Για κάποιες διοργανώσεις απαιτείται εγγυητική κατάθεση ενός ποσού με την αίτηση, οπότε απαιτείται και η ύπαρξη μιας πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας προκειμένου να τακτοποιηθεί. Για τους περισσότερους αγώνες εσωτερικού αρκεί μια κατάθεση του χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε κάθε περίπτωση φυλάξτε το αποδεικτικό της κατάθεσης σε φάκελο με ένδειξη «Χ Αγώνας» για λόγους πρακτικούς που θα περιγραφούν παρακάτω.

 

Ενδεικτικό e-mail έγκρισης συμμετοχής από το Rodopi Advendurun!

 

3. Μεταφορά στον αγώνα

Και τα έξοδα συνεχίζονται, οπότε είναι φρόνιμο να μελετήσουμε ποιος είναι ο οικονομικότερος τρόπος μεταφοράς στο σημείο της εκκίνησης. Όταν πρόκειται για αγώνα εξωτερικού, αυτονόητο είναι πως πρέπει οπωσδήποτε να τακτοποιήσουμε τα αεροπορικά μας εισιτήρια όσο νωρίτερα γίνεται για να προλάβουμε οικονομικότερες θέσεις. Να μην ξεχάσουμε να δούμε και το θέμα των επιτρεπτών αποσκευών, μιας και κάποιες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν μονάχα μία χειραποσκευή και χρεώνουν παραπάνω την αποσκευή… απλά το διευκρινίζουμε για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως και με τα μπατόν μας στο χέρι!

 

Επίσης, να μελετήσουμε από το αεροδρόμιο τι επιλογές έχουμε για να ταξιδέψουμε στον χώρο της εκκίνησης. Κάποιες διοργανώσεις έχουν πούλμαν σε συγκεκριμένες ώρες. Διαφορετικά μπορούμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο εξοπλισμένο με GPS του οποίου η παραλαβή και παράδοση θα γίνει στο αεροδρόμιο. Και πάλι όμως να μελετήσουμε από νωρίς τα δικαιολογητικά που χρειάζονται (δίπλωμα, ταξιδιωτική ασφάλεια, πιστωτική κάρτα κλπ)ώστε να είμαστε έτοιμοι για αναχώρηση μόλις μπουν οι υπογραφές και έχουμε το κλειδί στο χέρι.

 

Όταν ο αγώνας είναι κοντά στο μέρος της κατοικίας μας η μεταφορά μας δεν είναι τόσο δύσκολο  ζήτημα. Τι γίνεται όμως όταν είσαι από την Νότια Ελλάδα, Πελοπόννησο, Αττική, ή κάποιο νησί και θέλεις να τρέξεις στην Ροδόπη ή το Λιτόχωρο (μιας και οι μεγαλύτεροι αγώνες ultra-trail γίνονται εκεί); Όταν η απόφαση έχει παρθεί με μια καλή μας και μεγάλη παρέα μπορεί η μεταφορά να γίνει με ένα ή δυο οχήματα, όπου όλοι θα μοιραστούν τα έξοδα και φυσικά δεν τίθεται ζήτημα μεταφοράς των αποσκευών. Αυτό έχει το πλεονέκτημα της εναλλαγής των οδηγών ώστε να ξεκουράζονται όλοι, για συχνές στάσεις για ξεμούδιασμα, καφέ και φαγητό και ατελείωτες ώρες για κουβέντα και εκδρομικές στιγμές.

 

Διαφορετικά υπάρχει η επιλογή του τρένου (ή και λεωφορείου ΚΤΕΛ) για να γίνει και πιο περιπετειώδης και εκδρομική η εμπειρία με την παρέα μας, αλλά έχετε υπόψη σας ότι ο τρόπος αυτός προσθέτει ώρες κούρασης που ούτε πριν τον αγώνα ενδείκνυται ούτε όμως και μετά, έχοντας τρέξει 100 ή 160 χιλιόμετρα! Οπωσδήποτε όμως την κούραση αποζημιώνει η θέα των πανέμορφων τοπίων που διασχίζει ο σιδηρόδρομος. Υπάρχει και η λύση του αεροπλάνου και στη συνέχεια η ενοικίαση αυτοκινήτου από το κοντινότερο αεροδρόμιο. Λύσεις υπάρχουν, απλά χρειάζεται μελέτη και οργάνωση από νωρίς, ώστε να γίνει πιο οικονομικό το ταξίδι, μιας και διανύουμε δύσκολους καιρούς. Σε περίπτωση που ταξιδέψετε με αεροπλάνο και υπάρχει περιορισμός στις αποσκευές, μιας και οι αγώνες αυτοί δεν μας αφήνουν να ταξιδέψουμε “light”, μπορούμε να δώσουμε την αποσκευή μας σε κάποιον φίλο που θα ταξιδέψει με αυτοκίνητο και να μας το παραδώσει στον προορισμό.

 

Όποιος κι αν είναι ο τρόπος μεταφοράς τελικά, είτε πρόκειται για εισιτήρια ή ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής αεροπορικού εισιτηρίου, τοποθετήστε τα στον φάκελο «Χ Αγώνας». Φυσικά πάντα και με όλους τους τρόπους η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι συμβαίνουν και απρόοπτα… απεργίες τρένων, της πολιτικής αεροπορίας, των πρατήριων καυσίμων… αλλά αυτά δεν είναι στο χέρι μας, πρέπει να ρισκάρουμε!

 

 

4. Διαμονή

Εδώ ισχύει το ίδιο είτε πρόκειται για αγώνα εξωτερικού, είτε εσωτερικού. Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να φροντίσουμε από νωρίς την κράτηση δωματίου σε σαλέ (πχ στο Chamonix ή στην Cortina για να μιλήσουμε για κάποιους δημοφιλείς στους Έλληνες αγώνες) ή σε κάποιο ξενοδοχείο που να βρίσκεται κοντά στην εκκίνηση. Σίγουρα οι διοργανώσεις μπορούν να μας δώσουν προτεινόμενες λύσεις στις ιστοσελίδες τους. Διαφορετικά μιας και ολοένα περισσότεροι έλληνες έχουν συμμετάσχει σε αγώνες εξωτερικού από Ευρώπη μέχρι Ασία και Αμερική, μπορούμε να απευθυνθούμε σε φίλους και γνωστούς για πληροφορίες.

 

Για τους αγώνες της Ροδόπης, τόσο τα ROC, Rodopi Advendurun όσο και το VFUT διαθέτoυν περιορισμένο αριθμών δωματίων στα «σπιτάκια», οπότε ένα τηλεφώνημα από νωρίς μπορεί να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση του να ψάξουμε για ξενοδοχείο. Βέβαια υπάρχει και η ομάδα των τολμηρών και δρομέων που τους εμπνέει η περιπέτεια που επιλέγουν να μείνουν σε σκηνές! Όλες οι λύσεις είναι αποδεκτές στις υπεραποστάσεις! Όπως  και τα εισιτήρια σας, εκτυπώστε το επιβεβαιωτικό e-mail της ξενοδοχειακής κράτησης ή το voucher και τοποθετήστε το στον φάκελο «Χ Αγώνας».

 

Έχοντας τελειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες τόσο της εγγραφής όσο και της οργάνωσης του ταξιδιού μας, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο σημαντικό βήμα προς τον αγώνα μας, την έναρξη της προπονητικής μας περιόδου. Αυτό θα είναι και το θέμα του επόμενου άρθρου της σειράς.

 

Άντζυ Τερζή

Photo ©: eigerultratrail.ch, Mondeval-®Francesco-Berlucchi

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων από τον Δημήτρη Δεσποινιάδη, στο @Advendure_Net : https://t.co/WzP6Ox2JD3… https://t.co/5yMrD72dTW
"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη στο @Advendure_Net :… https://t.co/EKuycLEbwd
Εξερευνώντας τα όρια ... μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε; Ένα άρθρο που επιχειρεί να εξερευνήσει την λεπτή γραμμή πά… https://t.co/HL70w3xTrW
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Έξι υποθέσεις κι ένα συμπέρασμα για τον ROUT 2021, τον «αγώνα που έγινε χωρίς αθλητές»!

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων!

"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη!

Η Καλύβα

Ο Γιάννης Δημόπουλος και η Noora Honkala μας μιλούν για το πρώτο Sparta Running Camp!

Εγώ ούτε να οδηγώ δεν γουστάρω τόσο μακριά!

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2021 - Που πάμε ρε παιδιά ??

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών - Ενίσχυση της ταυτότητας των βουνών και βιώσιμος ορεινός τουρισμός

Ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας επιστρέφει το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Δεκεμβρίου!

Τρέξιμο στον Ομπλό με φόντο την Πάτρα, την Achaia Clauss και φιλανθρωπικό σκοπό - Συζητάμε με τον Δ. Αποστολόπουλο για το Koumaria Trail Race!

Χωρίζουν οι δρόμοι του Kilian Jornet και της Salomon!

SCARPA Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι!

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων