Saltstick κάψουλες ηλεκτρολυτών - review

Από 07 Δεκ 2012

Τις κάψουλες saltstick άρχισα να τις χρησιμοποιώ περίπου πριν ένα χρόνο. Μέχρι τότε χρησιμοποιούσα σε αγώνες και σε μεγάλες σε διάρκεια προπονήσεις, διαλύματα ηλεκτρολυτών καθώς και ταμπλέτες που διαλύονταν στο νερό. Άρχισα να τις "δουλεύω" για αρκετούς μήνες στις προπονήσεις, αλλά και σε κάποιους μικρότερους αγώνες, με σκοπό να αποτελέσουν την κύρια πηγή λήψης ηλεκτρολυτών στον πρώτο πολύ μεγάλο στόχο της χρονιάς, το Olympus Mythical Trail 100K, που διεξαγόταν μέσα στην καρδιά και την ζέστη του καλοκαιριού και κατά συνέπεια απαιτούσε ειδικό χειρισμό όσο αφορά την αποφυγή της αφυδάτωσης, αλλά και της υπονατριαιμίας (μείωση νατρίου στο αίμα μετά την συνεχή λήψη για μεγάλο χρονικό διάστημα αποκλειστικά νερού που οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα τον αθλητή).

Η εξέλιξη του αγώνα, με ένα σοβαρό χάσιμο της διαδρομής μετά το Μπιχτέσι στο 45o χιλιόμετρο της διαδρομής, και η αφυδάτωση που έπαθα γιατί αναγκάστηκα να κινηθώ πάνω από 1 ½ ώρα χωρίς νερό σε θερμοκρασία 30+ με έκανα τελικά να εκτιμήσω την αξία τους πολύ περισσότερο από μια κατάσταση που θα ήταν ομαλή και χωρίς “παρατράγουδα”.  Αυτό συνέβη διότι μετά τον επόμενο σταθμό, στον οποίον έφτασα κακήν-κακώς (Πηγάδι – 54 Km), και την λήψη υγρών και τροφής μέχρι να συνέλθω, συνέχισα αλλάζοντας λίγο το κανονικό τους πρωτόκολλο το οποίο είναι μια κάψουλα ανά μισή με μία ώρα, παίρνοντας πλέον μια κάψουλα ανά 20 λεπτά περίπου ώστε να φέρω τα επίπεδα Νατρίου, Καλίου και Μαγνησίου σε τιμές τέτοιες που να μπορέσω να συνεχίσω την προσπάθεια μου. Όταν επανήλθα εντελώς συνέχισα με την κανονική λήψη τους. Φυσικά όταν ο αθλητής βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης δεν μπορεί εύκολα το στομάχι του να δεχτεί υγρά ηλεκτρολυτών, αντίθετα με τα saltstick που δεν απαιτούν τίποτε άλλο παρά ελάχιστο νερό.

Αυτό είναι και το πρώτο πλεονέκτημα που έχουν οι κάψουλες αυτές. Όσοι τρέχουμε αγώνες υπεραποστάσεων ξέρουμε ότι από ένα σημείο και πέρα οτιδήποτε με γλυκιά γεύση σαν και αυτή που έχουν τα διαλύματα ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, μια από τις βασικότερες αιτίες εγκατάλειψης σε μεγάλους χρονικά και χιλιομετρικά αγώνες. Ουσιαστικά μια κάψουλα saltstick περιέχει μόνο Νάτριο (215 mg), Κάλιο  (63 mg), Ασβέστιο (22 mg), Μαγνήσιο (11 mg) και Βιταμίνη D (100 IU - βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό του αθλητή.), οπότε το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί πλέον μέσα στον αγώνα είναι η λήψη υδατανθράκων και τροφής. Απλοποιούνται έτσι τα πράγματα, και αυτό άλλωστε είναι μια από τις βασικές επιδιώξεις που πρέπει να έχει ο αθλητής μέσα σε έναν αγώνα. Λήψη ηλεκτρολυτών από τα saltstick και ενέργειας / υδατανθράκων από gels ή οτιδήποτε άλλο μας βολεύει.

Ουσιαστικά, με την χρήση saltstick ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στον αγώνα εξασφαλίζει ο αθλητής την ισορροπία ηλεκτρολυτών, η διαταραχή της οποίας φέρνει ναυτία, ζάλη, υπόταση, μυϊκές κράμπες κτλ.  Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος βέβαια εάν το προϊόν απευθύνεται αποκλειστικά σε elite αθλητές υψηλών επιδόσεων. Εγώ θα έλεγα ότι το αντίθετο ισχύει. Ο μέσος και ακόμη περισσότερο ο αργός αθλητής μένει πολύ περισσότερες ώρες στο πεδίο και κατά συνέπεια έχει πολύ μεγαλύτερη εφίδρωση και απώλεια ηλεκτρολυτών. Η εμπειρία δείχνει ότι όσο αυξάνουν οι ώρες της αγωνιστικής προσπάθειας τόσο περισσότερο μετράει η σωστή ρύθμιση του ισοζυγίου ηλεκτρολυτών. Και όσο πιο εύκολη και εύπεπτη είναι η διαδικασία λήψης τους τόσο λιγότερα τα προβλήματα που μπορούν να βγάλουν τον αθλητή από τον στόχο του. Σαν παράδειγμα να αναφέρω ότι παλιά χρησιμοποιούσα έναν συνδυασμό που περιελάμβανε φακελάκια Almora για το Νάτριο και ταμπλέτες μαγνησίου που είναι προβληματικό σαν σχήμα, μιας και μετά από πολλές ώρες τρεξίματος κάθε πολυπλοκότητα φαντάζει βουνό. Θεωρώ ότι καλύτερη είναι η τροφοδοσία από μια πηγή, παρά από διαφορετικές.

Μιας και είμαστε πλέον στην καρδιά του χειμώνα, πρέπει να τονιστεί ότι το κρύο αμβλύνει το μηχανισμό της δίψας. Ο αθλητής νιώθει λιγότερο διψασμένος παρά την αξιοσημείωτη απώλεια ιδρώτα (εάν έχει ντυθεί με περισσότερα ρούχα από ότι πρέπει), και μάλιστα αν συνυπολογιστεί και η απώλεια υγρών από την αναπνοή.  Κατά συνέπεια, είναι καλό οι δρομείς τον χειμώνα να καταναλώνουν συνειδητά  υγρά, αλλά φυσικά και ηλεκτρολύτες, ώστε να αναπληρώνουν το νερό και τα άλατα που χάνουν μέσω της “κρυφής” απώλειας ιδρώτα και της αναπνοής. Όταν αναπνέει ο αθλητής στον κρύο, υγρό αέρα, το σώμα θερμαίνεται και υγραίνει τον αέρα. Καθώς εκπνέει, χάνει σημαντικές ποσότητες νερού. Παρότι λοιπόν φαίνεται παράδοξο, η κατανάλωση νερού και ηλεκτρολυτών ακόμη και τον χειμώνα είναι απαραίτητη.

Όπως προανέφερα, οι στομαχικές διαταραχές, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες προβλημάτων σε αγώνες αντοχής και υπεραποστάσεων. Τις περισσότερες φορές αυτού του είδους τα προβλήματα ξεκινάνε από το γεγονός ότι μέσα στο στομάχι "κάθονται" κάποιες ποσότητες υγρών ή τροφών που έχουμε καταναλώσει για να συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, στην περίπτωση μας τα διαλύματα ηλεκτρολυτών. Ταυτόχρονα, όσο αργεί η πέψη λόγω της έντονης προσπάθειας διαρκείας που μειώνει την στομαχική λειτουργία, μειώνεται η απορροφητικότητα που είναι πολύ σημαντική για την συνέχεια του αγώνα. Αντίθετα, τα saltstick έχουν πολύ γρήγορη απορρόφηση και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα τους.

Το σακίδιο μου για τα μεγάλα ultra - όλοι οι ηλεκτρολύτες σε ένα σακουλάκι!Στις οδηγίες χρήσης αναφέρει ότι η μέγιστη καθημερινή χρήση είναι 10 κάψουλες, αλλά για πολύ ακραίες καιρικές συνθήκες και εφίδρωσης σε πολύωρες προσπάθειες νομίζω ότι και να ξεπεραστεί λίγο το όριο αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα. Κατανάλωσα σαφώς περισσότερες στην κατάσταση αφυδάτωσης στο Olympus Mythical Trail 100K χωρίς πρόβλημα. Προσοχή όμως, αυτό αφορά 1-2 σπάνιες περιπτώσεις κάθε χρονιά και όχι συχνή υπέρβαση της προτεινόμενης χρήσης. Άλλωστε, ιδιαίτερα σε αγώνες υπεραπόστασης (π.χ. ROUT, VFUT), και σε κανονικές θερμοκρασιακές συνθήκες, κινούμαστε αργά και δεν έχουμε τις ίδιες απώλειες ιδρώτα όπως σε μεσαίας διάρκειας αγώνες υψηλής έντασης μέσα στο καλοκαίρι (π.χ. Olympus Marathon), οπότε μπορούμε με βάση την εμπειρία μας από τις προπονήσεις να παίρνουμε τις κάψουλες σε πιο αργά διαστήματα, π.χ. κάθε 1.30-2.00 ώρες.

Η τροφοδοσία από μια πηγή, όπως ανέλυσα πιο πριν, μας οδηγεί σε ένα άλλο σημαντικό αβαντάζ των saltstick. Μεταφέρονται εύκολα σε ένα μικρό αδιάβροχο σακουλάκι, το οποίο δεν καταλαμβάνει σχεδόν καθόλου χώρο στην ζώνη μας ή στο σακίδιο αν ο αγώνας είναι υπεραπόστασης. Το μόνο πρόσθετο είναι η μεταφορά νερού που έτσι και αλλιώς είναι απαραίτητη. Αποφεύγουμε επίσης να μεταφέρουμε ξεχωριστά μπουκάλια για νερό και ηλεκτρολύτη, πράγμα που τουλάχιστον εμένα με βολεύει πολύ.

Η διαταραχή ηλεκτρολυτών μπορεί να φέρει τον αθλητή σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση!Ένα σημείο που πρέπει να επισημανθεί για τις κάψουλες saltstick είναι ότι το Μαγνήσιο που περιέχουν είναι σε μικρότερη ποσότητα ανά δόση από τα περισσότερα διαλύματα ηλεκτρολυτών που διατίθενται σε σκόνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν επαρκεί η ποσότητα αυτή για τον οργανισμό, που οι ανάγκες του διαφέρουν έτσι και αλλιώς σημαντικά από αθλητή σε αθλητή λόγω βάρους, ποσότητας εφίδρωσης κτλ. Εγώ μεταφέρω μαζί μου στους πολύωρους αγώνες και 3-4 κάψουλες μαγνησίου ώστε να συμπληρώσω αν χρειαστεί την ποσότητα, αν και δεν μου έχει χρειαστεί μέχρι στιγμής μιας και τα gel παρέχουν εκτός από ενέργεια και αρκετά mg μαγνησίου. Όσο αφορά το Νάτριο που είναι ο βασικός ηλεκτρολύτης που χάνουμε με τον ιδρώτα είναι υπερεπαρκής η ποσότητα που έχουν.

Βγαίνουν σε δυο συσκευασίες. Η μικρή περιέχει 30 κάψουλες και στοιχίζει 12,95 ευρώ ενώ η οικονομική περιέχει 100 κάψουλες και στοιχίζει 22,95 ευρώ. Υπάρχει και έκδοση με καφεΐνη που στοιχίζει 29,95 ευρώ και περιέχει 100 κάψουλες. Αν και είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνει κάποιος τιμές, θα έλεγα ότι με μια βαριά χρήση δύο saltstick ανά ώρα, το κόστος έρχεται περίπου στα  0,46 €, ενώ των ηλεκτρολυτών σε σκόνη από 1,5-2,20 € ανά ώρα (θεωρώ ότι η κατανάλωση είναι 1 lt/ώρα), και των έτοιμων ποτών ηλεκτρολυτών από 2,5-3,5 € ανά ώρα (λίτρο).  Βέβαια, τα διαλύματα ηλεκτρολυτών περιέχουν και υδατάνθρακες, που στην περίπτωση των saltstick θα πρέπει να υπολογιστούν πρόσθετα ως gels κτλ.

Saltstick και με καφεΐνη!Οι κάψουλες saltstick ανακαλύφτηκαν το 2006 από τον Jonathan Toker, έναν επαγγελματία τριαθλητή αλλά ταυτόχρονα και κάτοχο διδακτορικού (Ph.D) στην οργανική χημεία. Ο Toker χρησιμοποιούσε ταμπλέτες αλατιού μέχρι να ανακαλύψει την φόρμουλα που περιέχει το saltstick, και να τροφοδοτήσει την αγορά αρχικά του τριάθλου και μετά όλων των αθλημάτων αντοχής με τις συγκεκριμένες κάψουλες, που παρείχαν πλέον μια ολοκληρωμένη συνταγή ηλεκτρολυτών. Έχουν πάντως καθιερωθεί πλέον τόσο σε αγώνες τριάθλου, όσο και τρεξίματος.

Καταλήγοντας, οι κάψουλες saltstick παρέχουν τους ηλεκτρολύτες που χρειάζονται κατά τις πολύωρες προπονήσεις και αγώνες, απλοποιώντας την διαδικασία της τροφοδοσίας σε σημαντικό βαθμό και λύνοντας μια σειρά προβλήματα που πιθανόν προκύπτουν από την χρήση διαλυμάτων ηλεκτρολυτών. Βέβαια, κάθε αθλητής έχει δοκιμασμένες λύσεις και συνταγές τροφοδοσίας που έχει δουλέψει και δεν αλλάζει εύκολα, αλλά θα πρότεινα να κάνετε μια δοκιμή. Τέλος, η μεγάλη συσκευασία είναι σαφέστατα πιο οικονομική, και στέκεται φθηνότερα από τις περισσότερες άλλες λύσεις για τροφοδοσία ηλεκτρολυτών.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Saltstick για την Ελλάδα είναι η εταιρία New Life.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@HOKAONEONE Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια, παρουσίαση… https://t.co/8SYaRKuxJX
"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO