Κύλινδροι Blackroll της Ostracon για Αθλητικό Μασάζ! Κύριο

Από 16 Ιουλ 2014

Το αθλητικό μασάζ είναι μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος φυσικής θεραπείας και αποκατάστασης την οποία όλο και περισσότεροι δρομείς εισάγουν στην προπονητική τους πρακτική. Στην περίπτωση που κάποιος αθλητής θέλει να εφαρμόσει τέτοιες τεχνικές χωρίς επίσκεψη σε ειδικούς αλλά ατομικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει αφρώδεις κυλίνδρους (foam rollers), μια τεχνική που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη εδώ και χρόνια σε ασκήσεις Pilates και Yoga. Χρησιμοποιούμε εδώ και αρκετό καιρό τους κυλίνδρους της Γερμανικής εταιρείας BLACKROLL®, τους οποίους αντιπροσωπεύει στην χώρα μας η εταιρεία Ostracon, και στο σημερινό άρθρο επιχειρούμε μια λεπτομερή παρουσίαση της λειτουργικότητας τους και των τρόπων που κάποιος αθλητής μπορεί να τους εντάξει στην προπονητική ρουτίνα του.

 

Η προσέγγιση που ακολουθεί το μασάζ με τα BLACKROLL® στοχεύει στην απελευθέρωση της μυοπεριτονίας (myofascial release) - η οποία είναι το μαλακό συστατικό του συνδετικού ιστού που παρέχει υποστήριξη και προστασία στις περισσότερες δομές του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβάνοντας τους μύες - μέσω μιας σειράς ασκήσεων που οδηγούν τελικά στην χαλάρωση και διάταση των μυϊκών ομάδων. Ουσιαστικά η απελευθέρωση της μυοπεριτονίας έχει σαν αποτέλεσμα τη χαλάρωση των συσταλμένων μυών, αυξάνοντας την αιματική κυκλοφορία, τη παροχέτευση της λέμφου, όπως επίσης τονώνοντας το αντανακλαστικό της διαστολής των μυών.

 

BLACKROLL® έχουν καθιερωθεί στους χώρους της Λειτουργικής Άσκησης (Functional Training) και Ορθοπεδικής Χειροθεραπείας (Manual Therapy) εδώ και χρόνια, ενώ θεωρούνται πλέον πολύ σημαντικό βοήθημα και στον δρομικό χώρο και μάλιστα για αθλητές και αθλούμενους κάθε επιπέδου. Η δρομική προσπάθεια χρειάζεται ενίσχυση της ευλυγισίας και της κινητικότητας των μυών, δυνατό μυοσκελετικό σύστημα και μείωση του πόνου που προκύπτει έπειτα από επίπονες προσπάθειες είτε σε αγώνες είτε σε προπονήσεις. Αν ο αθλητής δεν επιλέξει το αθλητικό μασάζ από κάποιον ειδικό, η χρήση των BLACKROLL® του παρέχει μια ουσιαστική εναλλακτική λύση στο θέμα.

 

 Χειροθεραπεία ή εναλλακτικά ασκήσεις στην ίδια μυική ομάδα στήριξης της σπονδυλικής στήλης με BLACKROLL® Duo Ball!


Αφρώδεις κύλινδροι (foam rollers) υπάρχουν στο εμπόριο από διάφορες εταιρείες, αλλά η ιδιαιτερότητα αυτών της BLACKROLL® είναι ότι έχουν μεγαλύτερη σκληρότητα από τους άλλους του εμπορίου. Παρόλα αυτά, προσφέρονται σε μία ποικιλία από σκληρότητες (πάντα όπως είπαμε πάνω από αυτή των κοινών foam rollers) έτσι ώστε να εξασφαλίζουν ένα δυνατό και βαθύ αποτέλεσμα και να δρουν στην απελευθέρωση της περιτονίας, αλλά κάνοντας το με έναν σταδιακό τρόπο και ανάλογα με το επίπεδο του μυϊκού συστήματος του αθλητή. Για παράδειγμα, ξεκίνησα αρχικά να χρησιμοποιώ το roller μαύρου χρώματος και μικρότερης σκληρότητας μιας και δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν και σταδιακά μετά από λίγο καιρό πέρασα στο πορτοκαλί roller με ραβδώσεις που είναι σκληρότερο και “δουλεύει” σε μεγαλύτερο βάθος το μυϊκό σύστημα.  Είναι σημαντικό ότι κατασκευάζονται εξ' ολοκλήρου στη Γερμανία από 100% ανακυκλώσιμα υλικά χωρίς χημικά, γεγονός που αποτρέπει αλλεργικούς ερεθισμούς στο δέρμα κατά την τριβή. Τέλος, έχουν κερδίσει ένα σημαντικό βραβείο, το Physio Award 2009, για τα οφέλη της χρήσης τους.

 

Με τα Blackroll μπορεί κάποιος να εκτελέσει πληθώρα ασκήσεων σε ολόκληρο το σώμα!

 

Η κανονική έκδοση είναι το roller με το μαύρο χρώμα. Είναι διαστάσεων 30x15 cm και έχει ματ υφή. Είναι θα λέγαμε το εισαγωγικό στάδιο, με μια μέση σκληρότητα και μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε ολόκληρο το μυϊκό μας σύστημα. Σημαντικά στοιχεία είναι ότι αποτελείται από 100% ανακυκλώσιμο υλικό, και ότι η εφαρμογή του ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα κανονικό μασάζ. Στην περίπτωση που για πρώτη φορά εφαρμόζει κάποιος roller νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσει από αυτό.

 

Η κανονική έκδοση με μαύρο χρώμα - δεξιά διακρίνεται καθαρά η ματ υφή του!

 

Αν θέλει μετά από κάποιον καιρό να ανέβει επίπεδο, μπορεί να πάει στο BLACKROLL® Groove Pro, το οποίο είναι 50% σκληρότερο από την κανονική έκδοση αλλά έχει και στην επιφάνεια του ραβδώσεις ώστε ο κύλινδρος να πάλλεται καθώς τον χρησιμοποιούμε και το ρολάρισμα να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Εδώ αν το δοκιμάσει κανείς θα διαπιστώσει άμεσα το πόσο βαθύτερα δουλεύει αφού “πονάει” και περισσότερο, οπότε μιλάμε για εντονότερο μασάζ, κατάλληλο για προετοιμασία των μυών πριν τον αγώνα ή την προπόνηση. Και αυτό είναι από 100% ανακυκλώσιμο υλικό και όπως διαπίστωσα δεν ερεθίζει καθόλου το δέρμα.

 

Blackroll Groove Pro, με 50% μεγαλύτερη σκληρότητα από το κανονικό και έντονες ραβδώσεις κατά μήκος!

 

 

                                                    Βίντεο ασκήσεων με BLACKROLL®

 

Κάτι πιο εξειδικευμένο είναι το BLACKROLL® Duo Ball, το οποίο ουσιαστικά είναι δυο ενωμένες αφρώδεις μπάλες διαμέτρου 8 η 12 cm (αυτό που χρησιμοποιώ είναι 8 cm), για εστιασμένη χρήση κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, του αυχένα και του Αχίλλειου τένοντα. Βγαίνει σε 2 διαστάσεις, Blackroll Duo Ball!27x12x12 cm και 16x8x8 cm. Έχει μια μέση σκληρότητα και είναι από 100% ανακυκλώσιμο υλικό. Η εφαρμογή του στον Αχίλλειο τένοντα είναι εύκολη και ιδιαίτερα δραστική, ενώ στην μέση (καθώς ουσιαστικά κυλάμε το σώμα μας επάνω σε αυτό ενώ βρίσκεται στο έδαφος και οι δυο μπάλες εφαρμόζουν στους μύες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης) θέλει εξάσκηση, αλλά όταν μάθει κάποιος την τεχνική διαπιστώνει την εξαιρετική αποφόρτιση της μέσης και την ενδυνάμωση του συστήματος στήριξης της σπονδυλικής στήλης που επιτυγχάνει. Χρειάζεται δυνατή στήριξη με τα χέρια καθώς κάνουμε την κίνηση και ρολάρουμε πάνω σε αυτό (όπως φαίνεται στο βίντεο) μέχρι να το εφαρμόσουμε μερικές φορές και να συνηθίσουμε την επίπονη αρχικά διαδικασία. Μετά μπορούμε να στηριζόμαστε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στους μύες της μέσης/πλάτης.

 

                                        Ασκήσεις μέσης με το BLACKROLL® Duo Ball

 

Χρησιμοποιώ επίσης και το BLACKROLL® Mini, διαστάσεων 15x5,3 cm, κυρίως για δουλειά κατά μήκος των πελμάτων που καταπονούνται πολύ μετά από μεγάλα τρεξίματα, ιδιαίτερα σε σκληρό έδαφος. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και στα χέρια ή σε μικρότερες μυϊκές ομάδες, αλλά και ως συνδετικό κομμάτι 2 κανονικών Blackroll (συνολικό πλάτος 60cm), αφού αυτά έχουν στα πλάγια οπές κατάλληλης διαμέτρου. Μεγάλο πλεονέκτημα του Mini (όπως και του Duo Ball) είναι ότι λόγω μικρού μεγέθους μεταφέρεται εύκολα μαζί σε ταξίδια.

 

To Blackroll Mini είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το κάτω μέρος του πέλματος!

 

Το να “κυλάς” πάνω σε ένα BLACKROLL® έχει παρόμοια επίδραση με την δουλειά που κάνει στο σώμα ένας φυσιοθεραπευτής. Σίγουρα είναι μια επίπονη διαδικασία μέχρι να την συνηθίσει το σώμα, και χρειάζεται σταδιακό ανέβασμα από την κανονική έκδοση στην σκληρότερη με τις ραβδώσεις. Επίσης, χρειάζεται κάποιο χρόνο ώστε να εκτελέσει κάποιος σωστά τις ασκήσεις και ίσως στην αρχή του φανεί λίγο παράξενο, επίπονο και πολύπλοκο. Όπως διαπίστωσα όμως εδώ και καιρό που τα χρησιμοποιώ, μόλις συνηθίσει κάποιος την ρουτίνα οι ασκήσεις γίνονται εύκολα και σχεδόν μηχανικά. Σημαντικό είναι ότι απαλλάσσει σε μεγάλο ποσοστό από την διαδικασία επισκέψεων για αθλητικό μασάζ, είναι κάτι που μπορεί να το έχει κάποιος μαζί του όταν πάει κάπου για αγώνες και αν εξαιρέσουμε το μικρό έτσι και αλλιώς κόστος της αρχικής επένδυσης αποτελεί και μια λύση που εξοικονομεί χρήματα μακροπρόθεσμα. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των BLACKROLL® στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι η εταιρεία Ostracon και είναι άμεσα διαθέσιμα στο e-shop της εταιρείας.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Δημήτρης Τρουπής, Physiofrontis, BLACKROLL®

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@HOKAONEONE Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια, παρουσίαση… https://t.co/8SYaRKuxJX
"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO