Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

By 14 Σεπ 2020

Η κόψη Ναούμ είναι μια απαιτητική αλπική ανάβαση προς το Οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο. Η διαδρομή προσφέρει απλόχερα εκπληκτική θέα στα αγριότερα μέρη του βουνού των θεών. Η συνολική δυσκολία της διαδρομής έχει βαθμολογηθεί ως AD+. Πρακτικά και παίζοντας με τα λόγια: πολύ δύσκολη από τις εύκολες, πολύ εύκολη από τις δύσκολες!

 

Ο Γομαρόσταλος (ή Γομαροστάλι) είναι μια όχι πολύ δημοφιλής διαδρομή που δίνει άμεση πρόσβαση στο Οροπέδιο για πεζοπόρους και δρομείς από την αντίθετη μεριά του βουνού. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει καθώς όλο και περισσότεροι την προτιμούν καθώς αποτελεί την πιο γρήγορη διαδρομή για να ανέβει κάποιος εκεί. Συνάμα και την πιο απότομη. Από το πάρκινγκ στα Πριόνια μέσω του Γομαρόσταλου για το οροπέδιο, θα χρειαστεί κανείς να διανύσει 4,5 μόλις χιλιόμετρα με 1.600μ όμως υψομετρικής διαφοράς. Στο τελευταίο δε κομμάτι δεν λείπει και το scrambling.

 


Μερικές μέρες πριν, μαζί με τον Grzegorz Olesiak (σ.σ τον Πολωνό που από τότε που έτρεξε πρώτη φορά στον Mythical το 2016 μένει μόνιμα στο Λιτόχωρο!), προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε αυτές τις δύο αναβάσεις σε μία μέρα.

Δουλεύοντας πάνω στο βιβλίο μου για τον Barkley Marathons (σ.σ. εδώ ο Michiel μας έδωσε είδηση!) τους τελευταίους μήνες επισκέφθηκα ουκ ολίγες φορές την «κάθετη βράχινη έρημο» στην βόρεια μεριά του Οροπεδίου και ζήτησα από τον Greg να με συνοδεύσει στην Κόψη Ναούμ. Εμπνευσμένος από τον τρεις φορές τερματίσαντα του Barkley Jared Campbell, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια διαδρομή περιπέτειας & αντοχής επεκτείνοντας την περιβόητη Κόψη. Με αρχή και τερματισμό τα Πριόνια η διαδρομή μέσω Γομαρόσταλου θα έφτανε στο οροπέδιο και από εκεί έπρεπε να βρεθεί μία γρήγορη πρόσβαση στην βάση της Κόψης Ναούμ. Η επιλογή ήταν εύκολη και η τελική διαδρομή είχε σχεδιαστεί: Πριόνια - Γομαρόσταλος - Οροπέδιο - κατάβαση των Καζανιών από τις Πόρτες - ανάβαση Κόψη Ναούμ – Οροπέδιο – κατάβαση από το «κοφτό» στα Πριόνια! Θέλαμε να δούμε αν ήταν εφικτό να γίνει σε μία μέρα. Ήταν! Μας πήρε έξι ώρες να ανέβουμε τον Γομαρόσταλο και να κατέβουμε από τα Καζάνια στην αρχής της Κόψης Ναούμ. Για την ανάβαση της Κόψης χρειαστήκαμε άλλες πέντε ώρες ενώ άλλες τρεις για να κατέβουμε από το «κοφτό» μέχρι τα Πριόνια. Συνολικά κάτι λιγότερο από 14 ώρες συμπεριλαμβανομένων και τριών στάσεων!


Τα αναρριχητικά μέρη (τόσο στο Γομαροστάλι όσο και μέχρι το πρώτο ραπέλ στην Κόψη Ναούμ) είναι ιδιαίτερα απαιτητικά, ειδικά όταν χρειάζεται να κουβαλάς αναρριχητικό εξοπλισμό. Η ανάβαση στην Κόψη απαιτεί αλπική εμπειρία, αναρριχητικό εξοπλισμό και ένα 70μετρο σχοινί για τα τρία ραπέλ (το μέγιστο είναι 35 μέτρα). Για κάποιον έμπειρο ορειβάτη / αναρριχητή δεν είναι δύσκολο, οι λιγότερο έμπειροι θα χρειαστούν σε κάποια σημεία να ασφαλιστούν με σχοινί και καραμπίνερ αλλά και έναν έμπειρο να τους οδηγήσει! Ο χρόνος είναι σημαντικός για το project. Το αλπικό τερέν απαιτεί φως ημέρας, σταθερό καιρό και ικανότητες εύρεσης διαδρομής σε τέτοιο τερέν. Σε συνδυασμό με τον Γομαρόσταλο όπως το καταφέραμε εμείς γίνεται μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προφανώς. Υπολογίστε ανάλογα την εμπειρία και την φυσική σας κατάσταση από 10 έως 20 ώρες. Η ανάβαση του Γομαρόσταλου και η κατάβαση από τα Καζάνια κάνει τα 800 μέτρα ανάβαση μέχρι το πρώτο ραπέλ της Κόψης Ναούμ μία ιδιαίτερη πρόκληση ακόμη και για τον πιο έμπειρο ultra runner.

 

Σημαντική παράμετρος η έλλειψη πηγών υδροδοσίας. Νερό θα βρείτε μόνο στα δύο καταφύγια του Οροπεδίου. Μία ομάδα υποστήριξης στην βάση της Κόψης Ναούμ για να σας παρέχει τον αναρριχητικό εξοπλισμό νερό και φαγητό θα σας γλίτωνε κόπο και χρόνο. Η προσπάθειά σας όμως μετά θα χαρακτηριζόταν «supported».

Οι εντυπώσεις του Gzregorz

Δεν νομίζω ότι είχα ξαναζήσει μια τόσο έντονη εμπειρία στα βουνά πριν από αυτό. Νιώθεις να πετάς, να αιωρείσαι στον αέρα. Κόψη Ναούμ στα δεξιά, Κόψη Μπαρμπαλά στα αριστερά. Τα ραπέλ στον κάθετο βράχο προσθέτουν στην συνολική εμπειρία πολλούς πόντους. Γομαρόσταλος, Ρέμα Ναούμ / Καζάνια, Κόψη Ναούμ, Κοφτό και Ε4. Από μόνο του το καθένα μία μοναδική εμπειρία! Ο συνδυασμός των παραπάνω μας έδωσε μια συνολική εμπειρία 14 ωρών που δεν θα μπορούσα να είχα φανταστεί στο παρελθόν ότι ήταν εφικτό. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ μια διαδρομή στον Όλυμπο η οποία προσφέρει τόσο μοναδικές εμπειρίες και απαιτεί τέτοιες ικανότητες: αναρριχητική εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση. Εδώ στον Όλυμπο η κάθε μέρα μας προσφέρει νέες ανακαλύψεις και νέες δυνατότητες!

 

Τεχνικές Λεπτομέρειες Bardotka*

*Bardotka στα Πολωνικά σημαίνει … ενισχυμένος στηθόδεσμος ή αλλιώς wonder bra! Η ονομασία βγήκε γιατί το προφίλ της διαδρομής μοιάζει ακριβώς με τέτοιο!!!

  • Μήκος: 32 χλμ
  • Υψ. Διαφορά: 3.100μ
  • Δυσκολία Κόψης Ναούμ: AD+
  • Αναρριχητικός εξοπλισμός: κράνος, μποντριέ, 70μ+ σχοινί, εξοπλισμός ραπέλ, καραμπίνερς για αυτασφάλιση. Ιμάντες για αυτασφάλιση σε μερικά αναριχχητικά περάσματα. Σε τέσσερα σημεία θα βρείτε και μερικά καρφιά για να ασφαλιστείτε.
  • Σήμανση: Πολύ καλή στον Γομαρόσταλο, ψηλά στα Καζάνια στις Πόρτες μερικά σήματα οδηγούν σε ένα φιξαρισμένο σχοινί, συνίσταται η χρήση GPS. Το ίδιο ισχύει και για την Κόψη Ναούμ. Μερικά κόκκινα σήματα δείχνουν την σωστή κατεύθυνση Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε GPS μέχρι το πρώτο ραπέλ. Μετά ακολουθήστε την πολύ καλή περιγραφή στο routes.gr: https://www.routes.gr/?Page=el/Climbing/Routes/KopsiNaoum

 

*Σ.Σ: Πολύ καλή περιγραφή της Κόψης Ναούμ μπορείτε να βρείτε και στο «Ανεβαίνοντας»: https://anevenontas.gr/olympos-xerolaki-kopsi-naoum/

 

View this photo set on Flickr

Μichiel Panhuysen

Michael Panhuysen Profession: Writer. 

"Semi Resident" in Litochoro

+ 5 Barkley ('12 '13 '14 '16 '19)
+ 5 PTL '15-'19
Among other staff...

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ