The Tunnel – Τα πιο σκοτεινά και ανυπόφορα 200 μίλια αγώνα!

Φαίνεται ότι το να τρέχει κανείς, ακόμα και σε υπερμαραθώνιους, σε extreme συνθήκες και τεράστιες αποστάσεις, δεν πτοεί την εφευρετικότητα κάποιων διοργανωτών, ιδιαίτερα αν είναι και οι ίδιοι ultra δρομείς, όπως ο Βρετανός MarK Cockbain. Έχοντας ο ίδιος ολοκληρώσει δοκιμασίες όπως το διπλό Badwater στην κοιλάδα του θανάτου στην Καλιφόρνια ή το Trans333Km στην Σαχάρα, έστησε έναν αγώνα που δοκιμάζει απίστευτα όποιον αποφασίσει να συμμετάσχει. Λέγεται “The Tunnel” και είναι .. αυτό ακριβώς που περιγράφει. Ο αθλητής τρέχει 200 φορές εμπρός – πίσω το 1 μίλι ενός σκοτεινού τούνελ που βρίσκεται στο Bath της Μεγάλης Βρετανίας, για 200 μίλια, τα οποία πρέπει να έχει συμπληρώσει σε 55 ώρες!

 

Και αν για όλους όσους τρέχουμε σε ultra, η νύχτα αποτελεί μια δοκιμασία, σίγουρα η φράση με την οποία περιγράφεται ο αγώνας (δοκιμασία του μυαλού με ακραία αντοχή και αποτροπή αισθήσεων), είναι ακριβής, μιας και 2 ημέρες και νύχτες σε σκοτάδι, τρέχοντας μοναχικά πέρα – δώθε, είναι σίγουρα ακραία κατάσταση. Λόγω της στέρησης ύπνου και του απόλυτου σκοταδιού, είναι σύνηθες να παρουσιάζονται παραισθήσεις καθώς τα χιλιόμετρα περνούν, ενώ φέτος ένας δρομέας ισχυρίστηκε ότι τυφλώθηκε για ένα μέρος του αγώνα. Προφανώς το “The Tunnel” είναι ο πιο “σκοτεινός” ultra στον πλανήτη και σίγουρα ο μοναδικός που το 99% διεξάγεται κάτω από το έδαφος.

Ο φετινός αγώνας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Μαρτίου και 2 Απριλίου και νικητής ήταν ο David Harvey, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 48 ώρες και 50 λεπτά. "Κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας ώρας, δεν ήξερα πραγματικά τι έκανα ή πού βρισκόμουν", δήλωσε ο Harvey. "Ήταν εντάξει για την πρώτη νύχτα, και μετά τα παιχνίδια του μυαλού άρχισαν τη δεύτερη - και απλά δεν μπορούσα να κοιτάξω τίποτα χωρίς να εμφανιστούν πρόσωπα από την πλευρά των τοίχων..…"

Η Agnieszka Kaminska κατέλαβε τη δεύτερη θέση με χρόνο 50 ώρες και 5 λεπτά, πετυχαίνοντας ρεκόρ χρόνου γυναικών στον αγώνα. Ο Richard Hinson (53:23), ο Chris Sayles (54:11) και ο Paul Sutherns (54:24) τερμάτισαν επίσης εντός του χρονικού ορίου των 55 ωρών! Στον αγώνα συμμετείχε και ένας Έλληνας, ο Δημήτρης Κεχαγιόγλου, ο οποίος κατάφερε να διανύσει τα 120 από τα 200 μίλια του αγώνα σε χρόνο 32.53.56, καταλαμβάνοντας την 9η θέση στη γενική κατάταξη (σταμάτησε την προσπάθεια του λόγω προβλήματος στο γόνατο).

Συνολικά αποτελέσματα των τεσσάρων αγώνων (2019 – 2023) που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μπορείτε να δείτε εδώ.

Πόσο κοστίζει για να δοκιμάσει κάποιους αυτή την “τουνελάτη” δοκιμασία; £250 για να τρέχει 55 ώρες στα σκοτάδια ενός τούνελ της Μεγάλης Βρετανίας, με τις παραισθήσεις να του τριβελίζουν το μυαλό. Φυσικά ακουστικά (μουσική) δεν επιτρέπονται, ούτε και εξωτερική βοήθεια …

Ο MarK Cockbain διοργανώνει και άλλες ασυνήθιστες ultra δοκιμασίες, τις οποίες μπορείτε να δείτε στο site του: https://www.cockbainevents.com/. Ιδιαίτερη μνεία για εμάς τους βουνίσιους το Hill Ultra, που είναι και αυτό μια ακραία δοκιμασία ψυχικής και σωματικής δύναμης 160 μιλίων με χρονικό όριο 48 ωρών. Πρόκειται για 55 φορές τρέξιμο πάνω / κάτω του The Hill (μέρος του Shining Tor), έναν από τους υψηλότερους λόφους στο Peak District!

Not bad at all ... που λένε και στο UK!

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Πηγές: https://www.cockbainevents.com/, Runnersworld

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ