Ξεκινούν οι εγγραφές του TNF® Ultra-Trail du Mont-Blanc®

Ξεκινά στις 19 Δεκέμβρη 2013 η διαδικασία των εγγραφών για τους αγώνες του The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc® 2014, μία διαδικασία η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου. Το 2014 η πιο σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με την προσθήκη του νέου αγώνα που περιλήφθηκε στο ήδη υπερπλήρες μπουκέτο, τον OCC (Orsieres - Champex - Chamonix), έναν αγώνα 53 χλμ και 3.300 θετικής υψομετρικής διαφοράς, αλλά και με την σημαντική αύξηση του κόστους συμμετοχής που ξεπέρασε τα 200 ευρώ για τον μεγάλο αγώνα. Χωρίς αλλαγές κατά τα άλλα στους κανονισμούς και στην διαδικασία εγγραφών φέτος, κάτι που γινόταν σχεδόν κάθε χρόνο αφού οι διοργανωτές προσπαθούσαν να βρουν την χρυσή τομή για να ικανοποιήσουν την τεράστια ζήτηση που έχει το μπουκέτο των αγώνων του πιο δημοφιλούς αγώνα βουνού στον κόσμο, η "κορωνίδα του ultra trail running" όπως έχουμε συνηθίσει να ονομάζονται οι αγώνες που διεξάγονται κάθε τέλος Αυγούστου στο πανέμορφο Chamonix. 

Το 2013 ο αγώνας ήταν αναμφισβήτητα πετυχημένος μιας και ο καιρός ήταν με το μέρος τόσο των αθλητών όσο και των διοργανωτών που έβλεπαν τον αγώνα τους να μην μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία τα προηγούμενα τρία χρόνια, αρχής γενομένης από τα τραγελαφικά γεγονότα του 2010. Φέτος οι αιτήσεις που θα κατατεθούν αναμένεται -λόγω και της διεξαγωγής του νέου OCC- να ανέβει πολύ πάνω από το περσινό ρεκόρ των 10.000 αιτήσεων παρόλο που τα κριτήρια έχουν δυσκολέψει αρκετά και η διαδικασία της κλήρωσης έχει γίνει πιο πολύπλοκη.

 

Πέρυσι οι αιτήσεις των Ελλήνων αθλητών είχαν φτάσει τις 31, αριθμός που δεν αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικός φέτος αφήνοντάς μας μία νοσταλγία για τις -όχι πολύ παλιές- εποχές που βλέπαμε τον πίνακα των αιτησάντων 70 και πλέον ελληνικά ονόματα. 

 

Είναι να απορεί πάντως κανείς με την απόφαση των διοργανωτών να συμπεριλάβουν άλλον έναν αγώνα στο ήδη υπερπλήρες πακέτο. Θέλοντας να ικανοποιήσουν πιθανότατα τοπικές ανάγκες(?) της περιοχής, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν έναν αγώνα που θα ξεκινάει από ελβετικό έδαφος αφού "κάτι τέτοιο είναι κάτι που έλειπε" όπως και οι ίδιοι παραδέχονται. Ο νέος αγώνας με την ονομασία OCC ξεκινάει από το πανέμορφο -κατά τα άλλα- Orsieres για να φτάσει στο Champex και από εκεί να πατήσει στην διαδρομή των υπόλοιπων δύο αγώνων που κινούνται στο πασίγνωστο μονοπάτι TMB πριν φτάσει στο Chamonix. H απόσταση που διανύει φτάνει τα 53 χιλιόμετρα και η θετική υψομετρική τα 3.300 μέτρα.

 

Συνοπτικά, θα διεξαχθούν οι εξής 5 αγώνες:

  1. UTMB > 168Κ, +9600, 46ώρες, για 2300 αθλητές. 
  2. TDS > 119K, +7250, 33ώρες, για 1600 αθλητές. 
  3. CCC > 101K, +6100, 26ώρες, για 1900 αθλητές. 
  4. OCC > 53K, +3300, 14 ώρες, για 1000 αθλητές. 
  5. PTL > 306Κ, +22000, 141 ωρες, για 100 ομάδες των 3/2 αθλητών.

 

Συνοπτική περιγραφή διαδικασίας εγγραφών 

Από τις 19/12/2013 έως και τις 6/1/2014 οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν αίτηση εγγραφής στον αγώνα της αρεσκείας τους, καταβάλλοντας το ποσό των 50 ευρώ, ποσό που είναι το ίδιο για όλους τους αγώνες. Θα πρέπει βέβαια να πληρούν τα κριτήρια στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προεγγραφών, ξεκινάει η διαδικασία της κλήρωσης. Εδώ να πούμε ότι μπορούν κάποιοι αθλητές να δηλωθούν σαν "ομάδα" μόνο για την διαδικασία της κλήρωσης κάτι που σημαίνει ότι αν ένας από την "ομάδα" κληρωθεί, αυτόματα κληρώνονται και οι υπόλοιποι. Δεν αλλάζει η πιθανότητα καλύτερης κλήρωσης με αυτόν τον τρόπο καθώς στην "κληρωτιίδα" μπαίνει μόνο ένας λαχνός για όλη την "ομάδα" Οι τυχεροί αθλητές έχουν μερικές μέρες καιρό να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό της συμμετοχής τους αλλιώς χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής καθώς, το δικαίωμα συμμετοχής κατα προτεραιότητα την επόμενη χρονιά και το ποσό των 50 ευρώ που είχαν καταβάλλει. Στους άτυχους επιστρέφονται τα 50 ευρώ και μεταφέρουν το δικαίωμά τους να μπουν στην κλήρωση την επόμενη χρονιά με έναν παραπάνω "λαχνό". Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για 2η φορά την επόμενη χρονιά και αν πάλι είναι άτυχοι, τότε την 3η χρονιά έχουν δικαίωμα συμμετοχής χωρίς κλήρωση! Κάποιες λεπτομέρειες της διαδικασίας:

  • Η προτεραιότητα ισχύει μόνο για τον αγώνα που είχε δηλωθεί και την προηγούμενη χρονιά.
  • Θα πρέπει να γίνει η προεγγραφή στις προβλεπόμενες ημερομηνίες με την ίδια ακριβώς διαδικασία. 
  • Θα πρέπει να πληρούν τα αγωνιστικά κριτήρια της χρονιάς που δηλώνουν εκ νέου. Κάποιος που πέρυσι είχε τα κριτήρια αλλά δεν κληρώθηκε, φέτος θα πρέπει πάλι να πληρεί τα κριτήρια για να μπορεί να συμμετάσχει.
  • Στους αθλητές που δεν θα λάβουν μέρος στην κλήρωση αφού έχουν προτεραιότητα θα τους αποσταλεί προσωπικό email εξηγώντας τους την διαδικασία. Η διοργάνωση τηρεί αρχεία για κάθε αθλητή και κάθε αθλητής έχει το δικό του λογαριασμό (account). Έτσι οι διοργανωτές ξέρουν το ιστορικό του κάθε αθλητή αφού για να συμμετάσχεις στην κλήρωση αναγκαστικά χρησιμοποιείς τον λογαριασμό σου.


Κριτήρια

  • UTMB : 7 πόντοι που έχουν αποκτηθεί το 2012 ή το 2013 σε τρεις αγώνες το μέγιστο
  • CCC : 2 πόντοι που έχει αποκτηθεί το 2012 ή το 2013 σε έναν ή δύο αγώνες
  • TDS : 2 πόντοι που έχουν αποκτηθεί το 2012 ή το 2012 σε έναν ή δύο αγώνες
  • OCC : Δεν υπάρχει κάποιο προαπαιτούμενο κριτήριο (προς το παρόν...)


Ισχύουν μόνο αγώνες στους οποίους ο αθλητής έχει τερματίσει. Κατ'εξαίρεση στους αγώνες κριτήρια μετρούν και οι UTMB-CCC-TDS του 2011.

Να εξηγήσουμε λίγο εδώ ποιοί αγώνες λογίζονται στα κριτήρια και πως υπολογίζονται οι πόντοι:


Μόνο αγώνες Ορεινού Τρεξίματος μπορούν να θεωρηθούν αγώνες-κριτήρια. Αγώνες (με ένα ή πολλά εταπ) δηλαδή που διεξάγονται σε ορεινό περιβάλλον, έχουν σημαντική θετική υψομετρική διαφορά και τελούν υπό καθεστώς ημι-αυτονομίας. Αγώνες δρόμου, τριάθλου ή άλλοι multisports αγώνες δεν λαμβάνονται υπόψη στην επίσημη λίστα των αγώνων κριτηρίων του UTMB.


Το βασικό κριτήριο για να συμπεριληφθεί ένας αγώνας στην λίστα κριτηρίων είναι η αντικειμενική δυσκολία που μεταφράζεται από την απόσταση και την θετική υψομετρική διαφορά. Για αγώνες ενός ετάπ προστίθεται η απόσταση σε χιλιόμετρα και η θετική υψομετρική διαφορά διαιρεμένη με το 100. Για παράδειγμα ένας αγώνας 98χλμ με θετική υψομετρική διαφορά +5600 μας δίνει 98+(5600/100)=154 βαθμό δυσκολίας. Κανείς αγώνας με βαθμός δυσκολίας μικρότερο των 65 δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην λίστα κριτηρίων. Έτσι λοιπόν σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι αγώνες με βαθμό δυσκολίας:

- 65 - 89: δίνουν 1 πόντο
- 90 - 129: δίνουν 2 πόντους
- 130 - 179: δίνουν 3 πόντους
- 179 - ... : δίνουν 4 πόντους

Άλλα κριτήρια όπως η δυσκολία του τεραίν ενός αγώνα ή το επίπεδο αυτονομίας του έχουν ληφθεί υπόψιν, έτσι ώστε να μειωθούν οι πόντοι που δίνει ένας αγώνας αν τυχόν έχει μεγάλο ποσοστό της διαδρομής του σε άσφαλτο ή πολλούς σταθμούς τροφοδοσίας χάνοντας έτσι την έννοια της ημι-αυτονομίας


Πολυήμεροι αγώνες (multistage) εξετάζονται μεμονωμένα λαμβάνοντας υπόψιν των αριθμό των ετάπ, την απόσταση και την θετική υψομετρική διαφορά του μεγαλύτερου ετάπ.


Σε κάθε περίπτωση η διοργάνωση του UTMB είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση της λίστας αυτής και κανείς αγώνας που δεν βρίσκεται εκεί δεν γίνεται δεκτός σαν κριτήριο.


Κόστος συμμετοχής
UTMΒ: 207€
CCC: 128€
TDS: 142€
OCC: 68€
PTL: 670€


Παραπομπές

- Κεντρική σελίδα αγώνων: http://ultratrailmb.com/page/104/The_5_races.html
- Διαδικασία εγγραφών: http://www.ultratrailmb.com/page/197/Inscriptions%202014.html
- Τα κριτήρια - τι ισχύει: http://www.ultratrailmb.com/page/17/Qualifying_races.html
- Aγώνες κριτήρια: http://www.ultratrailmb.com/page/87/List_of_qualifying_races.html

 

Ευχόμαστε καλή τύχη και καλή επιτυχία σε όσους θελήσουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους στις πανέμορφες Άλπεις! 

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ