Koumaria Trail Series 2023: Η χρονιά της εδραίωσης!

H Πάτρα είναι εδώ και δεκαετίες μια πόλη που το τρέξιμο – είτε σε άσφαλτο, είτε σε βουνό – είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, έχοντας μάλιστα βγάλει και μεγάλους πρωταθλητές. Αυτά σε αγωνιστικό επίπεδο γιατί σε οργανωτικό και όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο αξιόλογες προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν, χωρίς να στεριώσουν όμως. Πιστεύουμε ότι μετά τη φετινή δεύτερη επίσημη έκδοση του Koumaria Trail Series, στις 15 Ιανουαρίου 2023, η Πάτρα απέκτησε επιτέλους μια μεγάλη διοργάνωση σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα με την φετινή πετυχημένη προσθήκη αγώνα μαραθώνιας απόστασης.

Καταρχάς ο τόπος που φιλοξενεί την διοργάνωση και γίνεται η εκκίνηση, ο τερματισμός, η τελετή των απονομών και γενικότερα οι εκδηλώσεις της, το ιστορικό οινοποιείο της Achaia Clauss και τα αμπέλια του, είναι από τους εμβληματικότερους στην Ελλάδα. Ο Ομπλός που δεσπόζει πάνω από την πόλη με τα μονοπάτια του γεμάτα κουμαριές και την ασύγκριτη θέα στον Πατραϊκό κόλπο και την Πάτρα, συμπληρώθηκε φέτος στην απόσταση του μαραθωνίου με περιοχές που ακόμη και οι ντόπιοι αθλητές δεν φαντάζονταν ότι υπάρχουν γύρω τους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό όχι μόνο για το άθλημα μας, αλλά και για την ενεργοποίηση των κατοίκων της πόλης σε ποικίλες outdoor δραστηριότητες. Το πακέτο των αθλητών ξεχωριστό, με πολλά και σημαντικά δωράκια που σπανίζουν πλέον στις διοργανώσεις, το κέφι και η μουσική, η σημαντικότατη φιλανθρωπική δράση της διοργάνωσης, η εξαιρετική δουλειά στα μονοπάτια και οι άψογοι εθελοντές συμπληρώνουν το παζλ μιας διοργάνωσης που σταθεροποιείται πλέον σαν σημαντική στο καλεντάρι των αγώνων ορεινού τρεξίματος της χώρας μας.

Εμείς, μετά τη συμμετοχή στο περσινό Koumaria Trail Race 21K, δοκιμάσαμε φέτος την μικρή διαδρομή, τον Omplos Hills των 12Κ (+700m) και μπορούμε να πούμε ότι μας ενθουσίασε. Μικρή, αλλά με τις δυσκολίες της, ιδιαίτερα στην ανηφόρα για τον Ομπλό και την τεχνική κατηφόρα αμέσως μετά και πολύ “παιχνιδιάρα” με συνεχείς εναλλαγές χωματόδρομων και μονοπατιών που έκαναν το τρέξιμο απολαυστικό και με ποικιλία. Ο καταπληκτικός καιρός μάλιστα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την απόλαυση της διαδρομής. Εξαιρετική δουλειά στα μονοπάτια, άψογοι εθελοντές και ένα τελευταίο κομμάτι που σου επέτρεπε να τρέξεις πολύ γρήγορα και να ανεβάσεις την αδρεναλίνη στα ύψη. Λίγο προσοχή συστήνουμε όσο αφορά τη σήμανση στις διασταυρώσεις χωματόδρομων με μονοπάτια, ίσως με τη χρήση ανθρώπων – δεικτών – στα κρίσιμα σημεία, κάτι που ήδη μάθαμε από τη διοργάνωση ότι το διαπίστωσε και θα το διορθώσει την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς, σε πολλούς αγώνες στη χώρα μας έχουμε διαπιστώσει κακοπροαίρετους που αφαιρούν τη σήμανση σε κρίσιμα σημεία και δυσχεραίνουν το έργο των διοργανώσεων. Το Omplos Hills είναι ιδανικό για τους άπειρους στο βουνό αθλητές που θέλουν να γνωρίσουν το ορεινό τρέξιμο, αλλά και τους έμπειρους που θέλουν να “ξεμπουκώσουν” σε μια πολύ γρήγορη διαδρομή.

Ας δώσουμε όμως το λόγο σε αθλητές και αθλήτριες που έτρεξαν τους δυο άλλους αγώνες της διοργάνωσης και μας είπαν τη γνώμη τους γι’αυτές:

 

Χρήστος Κατσιρόπουλος (Koumaria Trail Race – 21K, +1.430m)

Καταρχήν πολλά συγχαρητήρια στην Οργανωτική επιτροπή της Διάβα, όχι μόνο για την πρωτοβουλία τους αλλά και για την άρτια διοργάνωση αυτού του αγώνα. Είναι σημαντικό να πούμε εδώ ότι μετά από 20+ χρόνια βλέπουμε αγώνα μαραθώνιας απόστασης στην Πάτρα και για 1η φορά ορεινό μαραθώνιο στην Πάτρα. Φυσικά δεν έλειψαν και οι μικρότεροι αγώνες των 12 και 21χλμ, που έδιναν την ευκαιρία σε άπειρους και έμπειρους να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Και μην ξεχνάμε και τους παιδικούς αγώνες που χαίρεσαι πάντα να βλέπεις την αγνή συμμετοχή των μικρών, που ακόμα δεν τους απασχολούν οι χρόνοι και οι θέσεις, τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι. Μάλιστα το γεγονός ότι μέρος των εσόδων θα πάει στην Φλόγα κάνει ακόμα το εγχείρημα πιο σπουδαίο.

Στα του αγώνα καθαυτού, εγώ που συμμετείχα στον αγώνα των 21K είδα Σταθμούς Ανεφοδιασμού που ήταν πλήρεις και συνάντησα εθελοντές υποδειγματικούς και χαρούμενους. Η διαδρομή του αγώνα ήταν εξαιρετικά καθαρισμένη, και με τις εναλλαγές που είχε σε τερέν και υψομετρικά δεν σε άφηνε ούτε να χαλαρώσεις αλλά ούτε και να διαλυθείς. Η σηματοδότηση ήταν πολύ καλή με κάποιες ελάχιστες παραλείψεις, αλλά είμαι σίγουρος ότι του χρόνου ούτε αυτές θα υπάρχουν. Η τσάντα συμμετοχής υπερπλήρης με δώρο αθλητικές τεχνικές κάλτσες και διάφορα άλλα καλούδια.

Έτσι με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό σχεδόν 300 άτομα καταχαρήκαμε τον αγώνα που θεωρώ ότι έλειπε από την Πάτρα και ευελπιστώ να γίνει θεσμός.

Μπράβο στην διοργάνωση, Θεού θέλοντος θα είμαστε εκεί και του χρόνου!

 

 

Ειρήνη Στεργιοπούλου (Marathon – 40K, +2.400m)

Η πρώτη φορά που έτρεξα σε χώμα ήταν ακριβώς πριν ένα χρόνο στο 12αρι του koumaria Trail και ενθουσιάστηκα! Μέχρι τότε έτρεχα μόνο άσφαλτο κ ο αγώνας αυτός ήταν η αφετηρία για να πάρω τα βουνά!!!

Το φετινό 40αρι όμως ήταν φανταστικό. Εγω που προπονούμαι κυρίως στο Παναχαϊκό δεν πίστευα όταν τερμάτισα και ότι υπήρχε αυτό το μέρος και δεν το γνώριζα. Καταρχήν η δουλειά που είχε γίνει από όλους είναι αξιέπαινη. Παρολο που το τερέν ήταν αρκετά δύσκολο λόγω της πέτρας, τα μονοπάτια ήταν πολύ καλά καθαρισμένα κ η σήμανση ήταν εμφανής χωρίς να σε μπερδεύει.

Πολύ καλή πρώτη προσπάθεια στην πόλη μας, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους αγώνες βουνού, ούτε σαν διοργάνωση ούτε σαν φυσικό τοπίο. Η διαδρομή είχε απ' όλα, σκληρή ανηφόρα, απότομες κατηφόρες και φυσικά αντιπυρική που ήθελες να "κλάψεις"από την κλίση!!

Ξεχωριστή εμπειρία για μένα, μόλις ο δεύτερος μου μαραθώνιος και ήδη ανυπομονώ για το επόμενο koumaria Trail Series, δεν σας κρύβω!

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους της διοργάνωσης!

 

 

Μάκης Φόρτης (Marathon – 40K, +2.400m)

Για πρώτη φορά ένας ορεινός μαραθώνιος στην Πάτρα, στη καρδιά του χειμώνα. Ολοκαίνουρια, φρεσκοανοιγμένα και επιμελώς καθαρισμένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια. Τεχνικό υπέδαφος με συνεχείς εναλλαγές κλίσης και τοπίου. Σκληρές ανηφόρες σε κατάφυτους λόφους με κουμαριές και πουρνάρια. Έντονες κατηφόρες που εκτόξευαν την αδρεναλίνη. Ερειπωμένα πετρόχτιστα οικίσματα μια άλλης εποχής. Ανεξερεύνητα χωριουδάκια, ποταμάκια, ρυάκια και μεγάλοι νερόλακκοι. Αντιπυρικές ζώνες που μπουσουλούσες από την μεγάλη κλίση. Καταπράσινες πλαγιές με θέα Ερύμανθο, Παναχαϊκό και Πατραϊκό κόλπο.

Τέλος αχανείς αμπελώνες που κατέληγαν στο επιβλητικό οινοποιείο της Αχαΐα Κλάους. Πυργίσκοι, πετρόχτιστα κτίρια, πολεμίστρες! Θα έλεγε κανείς ότι βρισκόσουν στην Δανία. Κι όμως, όλα αυτά συνέβησαν στον τόπο που μένουμε αγαπούμε και προπονούμαστε. Πραγματικα το απολαύσαμε.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους τους εθελοντές! 

 

 

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης είχαμε στο Koumaria Marathon 40Κ τον Φιλάρετο Μπούκη νικητή στους άντρες με χρόνο 4:15, δεύτερο τον Νίκο Ροδόπουλο με χρόνο 4:33 και τρίτο τον Μάκη Φόρτη με χρόνο 4:44. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Marcella Van Hemert με χρόνο 6:00, δεύτερη ήταν η Φωτεινή Τσοχαντάρη με χρόνο 6:14 και τρίτη η Ειρήνη Στεργιοπούλου με χρόνο 6:32.

Στο Koumaria Trail Race 21Κ νικητής στους άντρες ήταν ο Μανώλης Πούρικας με χρόνο 1:59, δεύτερος ο Ανδρέας Ανδριόπουλος με χρόνο 2:06 και τρίτος ο Γιάννης Παπαδόπουλος με χρόνο 2:18. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Μίρκα Τασολάμπρου με χρόνο 3:06, δεύτερη η Θεριανή Τσιάτη με χρόνο 3:10 και τρίτη η Δανιηλίδα Τζόβολου με χρόνο 3:12.

Στον Omplos Hills 12Κ 700D+ νικητής του αγώνα στους άντρες ήταν με μικρή διαφορά ο Βασίλης Τσόλης με χρόνο 1:02, δεύτερος ο Ιωάννης Κανελλόπουλος με χρόνο 1:04 και τρίτος ο Πάνος Πλώτας με χρόνο 1:09. Τρομερή μάχη δόθηκε στις γυναίκες με τις θέσεις του βάθρου να κρίνονται στα δευτερόλεπτα, με πρώτη την Μαρία Αργυροπούλου με χρόνο 1:30:08.320, δεύτερη την Νίκη Ανδρεοπούλου με χρόνο 1:30:08.447 και τρίτη την Αγγελική Αλαμάνου με χρόνο 1:30:12!

Συνολικά πήραν εκκίνηση 346 αθλητές (61 στον Marathon, 110 στον Koumaria Trail Race 21K & 175 στον Omplos Hills 12K), ενώ 60 παιδιά γνώρισαν τον αθλητισμό μέσα από τον παιδικό αγώνα της διοργάνωσης, ο οποίος έγινε για πρώτη φορά φέτος. Τα συνολικά αποτελέσματα βρίσκονται εδώ.

Στο επόμενο διάστημα θα μάθουμε περισσότερα για την ομάδα που οργανώνει το Koumaria Trail Series, την Koιν.Σ.Επ Διάβα, μιας και πεδίο της δεν είναι μόνο το ορεινό τρέξιμο, αφού όπως αναφέρει: “Mε τη δημιουργία του οργανισμού αυτού σκοπεύει να δικτυώσει μέσω μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής προσέγγισης τον κόσμο και τους φορείς που αναζητούν την επαφή με την φύση, τα υπαίθρια αθλήματα και τις δράσεις ανάδειξης του πολιτιστικού, ιστορικού κοινωνικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.”

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ