Συνέντευξη σφηνάκι: Ο Νίκος Καλοφύρης για το Ursa Trail 2024!

Δεν αλλάξαμε τον τίτλο της συζήτησης με τον Νίκο Καλοφύρη τον οποίο είχαμε βάλει αρχικά, αλλά μόνο “σφηνάκι” δεν ήταν τελικά η συζήτηση μας, αφού έχοντας μπει στην εβδομάδα της “Αρκούδας” του Μετσόβου, τελικά πολλά είχε να μας πει και πολύ σημαντικά για τη φετινή 12η διοργάνωση. Πως πάνε οι προετοιμασίες, τι άφησε ο Daniel και τι διορθώθηκε ώστε να τρέξουν σε όμορφα μονοπάτια οι αθλητές, τι ξεχωριστό σε παροχές θα δούμε φέτος, για πρώτη ίσως φορά σε αγώνα ορεινού τρεξίματος υπάρχουν προβλέψεις για τους πρωταγωνιστές, αλλά και αν υπάρχουν εξελίξεις με το θέμα του μεγάλου αγώνα των 100Κ που έχει σταματήσει εδώ και κάποια χρόνια. Φυσικά ο Νίκος, είναι βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος και αυτό φαίνεται στην τελευταία απάντηση του. Καλό αγώνα και καλή διασκέδαση σε όλους στα μονοπάτια της αρκούδας το επόμενο Σαββατοκύριακο!

 

 

[Advendure]: Μια εβδομάδα πριν τη φετινή διοργάνωση, πως πάνε οι προετοιμασίες και πως είναι το κλίμα στο Μέτσοβο;

[Νίκος Καλοφύρης]: Φτάσαμε στην εβδομάδα της Ursa για να μην πω διαβολοβδομάδα και μας παρεξηγήσει η αρκούδα. Τα μέτωπα είναι πολλά και συνεχίζουμε σε εντατικούς ρυθμούς, όπως επιβάλλει η κατάσταση. Όσον αφορά τα μονοπάτια ασχολούμαστε με το φινίρισμα της διαδρομής, κυρίως με το χορτοκοπτικό, ώστε να έχουμε ένα όμορφο πράσινο μονοπάτι με εμφανές το ίχνος του. Αν το αφήναμε τα χόρτα φέτος θα έφταναν πάνω από το γόνατο. Τα άλλα θέματα είναι διαδικαστικά, αφορούν παραλαβή υλικών, συναντήσεις με φορείς που εμπλέκονται στη διοργάνωση κλπ. Υπάρχει προσμονή για τη μεγάλη γιορτή που έρχεται. Συμπληρώνουμε φέτος 12 χρόνια διοργανώσεων, το ursa trail έχει γίνει πλέον θεσμός και όλοι το περιμένουν.

 

Advendure]: Ο Daniel είχε αφήσει τα καταστροφικά σημάδια του και στην περιοχή του Ursa Trail. Πως πήγε η αποκατάσταση στα μονοπάτια; Είναι όλα πλέον λειτουργικά και έτοιμα για τους αγώνες;

[Νίκος Καλοφύρης]: Μετά την επίσκεψη του Daniel πολλά σημεία της διαδρομής έγιναν αγνώριστα από τις καταστροφές. Η περιοχή του Ανηλίου δέχτηκε την τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα νερού πανελλαδικά. Μονοπάτια έγιναν ρέματα, πολλά πεσμένα δέντρα και καθιζήσεις δρόμων. Όλα αυτά επέβαλαν να ξεκινήσουμε πολύ νωρίς την αποκατάσταση και πιστεύω ότι οι αθλητές δεν θα καταλάβουν τις ζημιές που είχαν γίνει.

 

Advendure]: Πως πήγαν οι φετινές εγγραφές και πόσους αθλητές περιμένετε φέτος στους αγώνες της διοργάνωσης;

[Νίκος Καλοφύρης]: Το πρώτο διάστημα οι εγγραφές κινούνταν με αργούς ρυθμούς και οι συμμετοχές φαινόταν ότι θα είναι μειωμένες. Αυτό όμως άλλαξε και φτάσαμε πάλι στα ανώτατα επίπεδα εγγραφών αφού οι αθλητές αποφάσισαν να μας τιμήσουν ξανά με τη συμμετοχή τους και τους ευχαριστούμε γι΄ αυτό.

 

Advendure]: Πάντα πλούσιο σε παροχές το Ursa Trail, τι ξεχωριστό θα δούμε φέτος;

[Νίκος Καλοφύρης]: Όπως έχω πει και σε παλιότερες συζητήσεις, σε ότι κάνουμε το μέτρο είναι ο αθλητής. Προσπαθούμε να κρατάμε το κόστος συμμετοχής σχετικά χαμηλά, αλλά οι παροχές να είναι υψηλές. Μεγάλη βοήθεια σε αυτό έχουμε από τους χορηγούς, συνεργάτες και συνοδοιπόρους θα έλεγα μετά από τόσα χρόνια. Οι χορηγίες τους είναι στοχευμένες και έχουν σκοπό να αυξήσουν το επίπεδο παροχών προς τους αθλητές. Φέτος, η ελληνική εταιρία κατασκευής αθλητικού εξοπλισμού Anthrax σε συνεργασία με τη διοργάνωση θα δώσει στον αγώνα των 40Κ τεχνικό αμάνικο γιλέκο και στον αγώνα των 21Κ τεχνικό μπλουζάκι, και τα δύο ειδικά σχεδιασμένα. Η εταιρεία Dynafit που κάθε χρόνο μας στηρίζει, θα δώσει αθλητικό εξοπλισμό (κορδέλα στα 40Κ, κάλτσες ή καπέλο στα υπόλοιπα). Επίσης θα έχουμε και κάποιες άλλες εκπλήξεις. Φυσικά και όλα όσα αναφέρονται στις παροχές και αποτελούν ένα πλούσιο πακέτο για αθλητές και συνοδούς.

 

Advendure]: Σε επίπεδο κορυφής, τι συναγωνισμό βλέπεις να έχουν οι αγώνες; Αθλητές και αθλήτριες που ξεχωρίζουν στη μάχη για τα βάθρα;

[Νίκος Καλοφύρης]: Υπάρχουν δυνατοί αθλητές που θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και φέτος προσπαθώντας να κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Στα 40Κ έχουμε την χαρά να δούμε να αγωνίζεται ξανά ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, πολυνίκης στη διοργάνωση, ο Βαγγέλης Νούλας που σίγουρα θέλει να κυνηγήσει την πρώτη θέση, ο Δημήτρης Ελευθερίου με μεγάλες δυνατότητες μπορεί να κάνει την έκπληξη, ο Θοδωρής Ζήσης που τρέχει πολύ δυνατά, ο Αρης Γκιζλής, ο Γιώργος Λουφέκης , ο Γουβαϊλης και ο Αζέλης από τους ντόπιους αθλητές, είναι από αυτούς που μπορούν να διακριθούν. Μην ξεχάσουμε και τις συμμετοχές του Αχιλλέα Χριστάνα που έχει τερματίσει όλες τις χρονιές, τον Γιάννη Κουρκουρίκη που έχει τρέξει στις περισσότερες και τον Φάνη Αρκουμάνη, νικητή στην πρώτη διοργάνωση το μακρινό 2013.

Στις γυναίκες η Μαρία Παπαποστόλου περσινή νικήτρια, η Νίκη Ζιώγα, η Κρυσταλία Κουτσιμάνη και η νεοεμφανιζόμενη σε μεγάλη απόσταση Κωνσταντίνα Μποσκοπούλου θα τρέξουν έναν πολύ όμορφο αγώνα προσφέροντας θέαμα και αγωνιστικές συγκινήσεις, διεκδικώντας τη νίκη.

Στα 21Κ ο Χάρης Καλαμπούκας, ο Αλέξανδρος Φωτιάδης ,ο Βασίλης Μπαλαμώτης, ο Γιώργος Διαλεκτός και ο Σωτήρης Παπαποστόλου μπορούν να δώσουν πολύ γρήγορο ρυθμό στον αγώνα. Στις γυναίκες λάμπει το άστρο της Χριστίνας Γιαζιτζίδου, Ολυμπιονίκη στην κωπηλασία που πλέον κάνει εξαιρετικούς αγώνες και στο ορεινό τρέξιμο. Η Μαριαλένα Μπαρούτη έχει δείξει ότι σε αυτές τις αποστάσεις είναι πολύ δυνατή όπως και η Φωτεινή Μεϊντάνη.

Στα 11 χλμ. αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι ο Κύπριος Χριστόφορος Πρωτόπαπας που έχει κερδίσει σε όλες τις προηγούμενες συμμετοχές του. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε τη συμμετοχή πολλών νέων παιδιών που θα γνωρίσουν με τη συμμετοχή τους το αγωνιστικό ορεινό τρέξιμο κι ελπίζουμε κάποιοι από αυτούς να είναι οι μελλοντικοί πρωταθλητές.

Στο Vertical το ενδιαφέρον κυρίως είναι στους άνδρες, με τους Διαλεκτό, Μπαλαμώτη και Παπαποστόλου να δίνουν μια σκληρή μάχη στις ανηφόρες της Κατάρας.

 

Advendure]: Στην συνέντευξη σου στη σειρά άρθρων του Advendure για τις “ψυχές των αγώνων” είχες πει: “Και τέλος δεν ξεχνάμε τον μεγάλο αγώνα των 100Κ. Θα προσπαθήσουμε να τον ξανακάνουμε, υπάρχουν σχέδια και για αγώνα 100 μιλίων”. Τι γίνεται με αυτό το θέμα που το αναζητά όλη η κοινότητα των ultra trail στη χώρα μας, μιας και έχουν ελαττωθεί σημαντικά οι αγώνες αυτής της κατηγορίας; Υπάρχει ακόμη στα σχέδια;

[Νίκος Καλοφύρης]: Με προβληματίζει που δεν γίνονται πλέον πολλοί αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Αυτό δείχνει πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα και πόσο μεγάλη προσπάθεια γίνεται από τους διοργανωτές για να το φέρουν εις πέρας. Ο αγώνας των 100Κ, το Ultra Ursa Trail, είναι στο μυαλό μας αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να αναλάβουν μέρος των υποχρεώσεων και οι άλλες κοινότητες που περνάει η διαδρομή. Για εμας είναι μεγάλο το σωματικό και ψυχολογικό κόστος τελειώνοντας η διοργάνωση της άνοιξης να ξεκινά αμέσως η προετοιμασία για τον μεγάλο αγώνα. Είναι πολλά τχιλιόμετρα και είμαστε αριθμητικά ασθενέστεροι

 

Advendure]: Μόλις λίγες ημέρες πριν τη διοργάνωση, υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις για τους αθλητές που θα τρέξουν και φέτος στα χνάρια της αρκούδας;

[Νίκος Καλοφύρης]: Να έχουν στο νου τους όσοι έχουν την τύχη αυτό το τριήμερο να συμμετέχουν στους αγώνες, ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και αυτό που κάνουν να τους βγάζει χαρά. Κάποιες μικρές αβλεψίες των διοργανωτών να μην τις κρίνουν πολύ αυστηρά γιατί έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια σε εθελοντική βάση για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να έχουν ανοιχτές τις αισθήσεις τους γιατί η φύση ειδικά αυτή την εποχή είναι υπέροχη κι είναι πραγματικά τυχεροί όσοι μπορούν να τρέξουν σε αυτές τις διαδρομές.

Καλή αντάμωση και καλή επιτυχία σε όλους μας!

 

 Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ