Οι γραφικές χλαμύδες … Κύριο

Από 02 Αυγ 2016

«Τι κάνουν αυτοί οι γραφικοί με τις χλαμύδες ; ξυπόλητοι περιμένουν να έχουν επιδόσεις σε 90 μέτρα διαδρομή; Και τρέχουν στα χώματα  ισχυριζόμενοι πως ζωντανεύουν αυθεντικές αρχαίες αθλητικές συνήθειες, στο αρχαίο Στάδιο της Νεμέας ; Τι να το κάνουν το βραβείο που τους δίνουν ; το στεφάνι του άγριου σέλινου,  που σε μια μέρα έχει ξεραθεί ; Και γιατί εναποθέτουν συμβολικά τα όπλα  στο πέρασμα μιας ιέρειας,  που το πλήθος την φωνάζει με το όνομα «εκεχειρία»,  καθώς εκείνη μεταφέρει την ιερή δάδα στο βωμό του σταδίου, μαζί με την στεφανωμένη Νεμέα.

 

Πρώτη φορά στο χώρο. Γυρνούσα τα μάτια δεξιά κι αριστερά. Κόσμος. Συμμετέχοντες από το εξωτερικό, πρέσβεις ξένων χωρών, εκπρόσωποι τη πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Προεξέχει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απευθύνει χαιρετισμό και έδωσε το έναυσμα των αγώνων αναφέροντας χαρακτηριστικά «τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και του αίειν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων». [1]


Γιατί δε το ξέρει κανείς αυτό το γεγονός; Γιατί ήρθε στα αυτιά μου απλώς σαν τοπικό μυστικό;

 

Στριφογύρισα το βλέμμα μου και έψαχνα… Πού είναι οι μπλούζες των χορηγών που υποστηρίζουν τους αθλητές; Τα διαφημιστικά πανώ, σημαίες ; μόνο σημαίες ξένων χωρών βλέπω να δεσπόζουν. Φωτογράφοι; μόνο κάμερες από ξένα κανάλια. Μάλιστα. Έπρεπε να ξεφυλλίσω καλύτερα το φυλλάδιο που μου είχε δοθεί στην είσοδο, να δω περί τίνος πρόκειται ... »

 

  

Πρόκειται για την αναβίωση των Νέμεων αγώνων, ενός από τους τέσσερις γνωστότερους αθλητικούς αγώνες πανελλήνιας συμμετοχής, το λεγόμενο κύκλο των ιερών πανελληνίων αγώνων. Εκτός από τους Δελφούς, τα Ίσθμια και την Ολυμπία, η Νεμέα φιλοξενούσε από το 573 π.Χ. τους αγώνες, που οργάνωσαν πρώτη φορά τότε οι επτά επί Θήβας, στο πέρασμά τους προς το Άργος. Οι Αγώνες στήθηκαν για πρώτη φορά ως επιτάφιοι, λόγω του θανάτου του μικρού Οφέλτη, του γιού του Λυκούργου και της Ευρυδίκης, που θανατώθηκε από ένα φίδι. Το αγαλματάκι-ομοίωμα του παιδιού, κυκλοφορούσε στους αγώνες σαν σύμβολο και αναθηματικό, δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από το manneken pis, εκτός από το έξυπνο κόλπο των Βρυξελλών να το διαφημίζουν συνέχεια και να το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Ακόμα δεν ήξερα πολλά για το γεγονός….

 

Ο ναός του Νεμείου Δία, ένα από τα σπανιότατα αρχιτεκτονικά δείγματα, που συνδυάζει αρμονικά και τους τρεις ρυθμούς, το Δωρικό τον Ιωνικό και τον Κορινθιακό, στεκόταν αγέρωχος στους εννέα κίονες του. Ποιος άραγε να ξέρει πως στο χρόνο είχαν αντέξει μόνο οι τρεις από αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι έξι ξαναστήθηκαν στα πόδια τους, μετά από την πολυετή προσπάθεια μελέτης και αναστήλωσης (βλ. φωτογραφίες).

 

Καθαρισμός του σταδίου από τους εθελοντές! 

 

Ο προαύλιος χώρος του ναού ήταν γεμάτος από κόσμο. Στα σκαλοπάτια του, στέκονταν σε χορωδία, με κατάλευκους χιτώνες, οι νύμφες. Από το ιερό ξεπρόβαλε η Ιέρεια Εκεχειρία, με μια ευχή στα χείλη, για κατάπαυση του πυρός από όλες τις πόλεις-κράτη και στην συνέχεια στεφανώνει την Νεμέα, που συμβολίζει η κόρη που είναι μαζί της. Μαζί λαμβάνουν από το ιερό του ναού την ιερή φλόγα, που με πομπή θα μεταφέρουν στο βωμό του σταδίου, όπου θα γινόντουσαν οι αγώνες. Το αρχαιοπρεπές οπλιτικό άγημα «Λεωνίδας» αποθέτει τα όπλα του καθώς περνά η δάδα από μπροστά του. Ο βωμός στο στάδιο δεσπόζει στο τέρμα της  διαδρομής όπου, την επόμενη ημέρα, δώδεκα αθλητές κάθε φορά, σε ομάδες κατά φύλο και ηλικία, θα συναγωνιζόντουσαν για το ποιος θα καλύψει πρώτος τα σωζόμενα ενενήντα μέτρα του σταδίου. Οι αθλητές που συμμετέχουν ορκίζονται… «να ακολουθήσουν τους κανόνες των Νεμέων Αγώνων και να μη κάνουν κάτι που θα ντροπιάσει εκείνους, την οικογένειά τους ή το πνεύμα των Αρχαίων Αγώνων».

 

Όρκος. Διαδικασία. Λύτρωση. Οι αθλητές ξυπόλητοι, με λευκή χλαμύδα, περνούν, όπως τότε, μέσα από μία στοά μήκους 36 μέτρων για να βγουν στο στάδιο. Το πέρασμα αυτό θεωρείται ιεροτελεστία που την συναντάμε ως τις μέρες μας, σε πολλά αθλήματα, το ποδόσφαιρο, το μποξ, την πάλη. Είναι η είσοδος από τα αποδυτήρια στο πεδίο που καλείσαι να ξεπεράσεις τα όριά σου. Είναι η στιγμή πριν τον αγώνα που συγκεντρώνεσαι στον εαυτό σου.  Το σκοτάδι βοηθά σε αυτό και το ξαφνικό φως από την άλλη πλευρά, σαν τους σημερινούς προβολείς σε «μπάζει» στο «χορό». Μια στοά που στέκει εκεί 2.500 χρόνια και το στάδιο, που ήταν θαμμένο για χρόνια, τώρα σε περιμένουν.

 

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πολλοί ξένοι. Την συμμετοχή τους δήλωσαν 1.800 άτομα από 49 χώρες !!! «Εγώ έκανα μια προσπάθεια, έκανα μια προσφορά. Αν δεν χρησιμοποιείται, η προσφορά πάει χαμένη», μου είπε ο κ. Στέφανος Μίλλερ και σηκώθηκε να περάσει τη στοά, όταν τον συνάντησα, μία εβδομάδα πριν τους αγώνες. Πριν από αυτόν, είχαν περάσει την στοά, πολύ νωρίς το πρωί, οι εθελοντές που ήρθαν για να καθαρίσουν το στάδιο. Απομάκρυναν κάθε είδους πέτρας και εναποτιθέμενου χώματος, για να μπορούν να τρέξουν οι αθλητές. Οι εθελοντές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την αίγλη και τη δόξα από τους αθλητές. Όλοι υπηρετούν το ίδιο αθλητικό πνεύμα. Ακολουθώντας τον Σ. Μίλλερ μέσα στη στοά, εξερχόμενοι στο στάδιο, κοίταξε το χώρο και μου συμπλήρωσε την προηγούμενη σκέψη του: “Το πρώιμο αυτό ελληνιστικό στάδιο είναι εδώ και περιμένει τον καθένα μας. Όχι σαν μνημείο να το επισκεφτείς, αλλά να το ζήσεις! Να το χρησιμοποιήσεις, για αυτό που ακριβώς ήταν φτιαγμένο: τον αγώνα! Δεν αναβιώνουμε εθιμοτυπικά τους νέμεους αγώνες. Τους ζούμε! Πόσο πιο σημαντικό να συμμετέχεις σε αγώνες που στήθηκαν πριν 2.500 χρόνια και συνεχίζουν να υπάρχουν; Σε έναν τόπο μαγικό». Η αναβίωση των αγώνων συνοδεύεται και από μια σύγχρονη διαδρομή 7,5 χλμ, «τα βήματα του Ηρακλή» που ακολουθεί το δρόμο που πήρε ο Ηρακλής, από τις Κλεωνές στη Νεμέα, θέλοντας να βρει το λιοντάρι του οποίου ο θάνατος είχε οριστεί ως ο πρώτος του άθλος.

 

  

Όλο αυτό το οικοδομικό συγκρότημα, με το ναό, τα λουτρά, ο ξενώνας των αθλητών, τα αποδυτήρια, η στοά, το στάδιο, είναι αποτέλεσμα πολύχρονης ανασκαφικής προσπάθειας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και σε περιμένει να το ζήσεις. Πιο κάτω, το μουσείο, όνειρο ζωής για τον Αμερικάνο αρχαιολόγο, στεγάζει όλα τα ευρήματα. Αν βέβαια θες να μάθεις κάτι περισσότερο για το χώρο, οι δυνατότητες σε περιορίζουν, αφού το κράτος δεν επέτρεψε στον πατέρα όλου αυτού του ανασκαφικού έργου, να πουλάει στους χώρους αυτούς τα βιβλία του. Ο Μίλλερ από την δεκαετία του 1970 ξέχασε την πατρίδα και έκανε πατρίδα του, αυτά εδώ τα εδάφη. Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στις ανασκαφές και με δική του προσπάθεια βρέθηκαν τα χρήματα για όλο αυτό το έργο. Ήταν φοιτητής και στο μάθημα της αρχαιολογίας όταν εμπνεύστηκε για την σημασία της ανακάλυψης, από έναν Έλληνα αρχαιολόγο, ονόματι Μυλωνάς, όπως δηλαδή και το δικό του όνομα στα αγγλικά. Στο μυαλό του γεννήθηκαν οράματα να ανακαλύψει μέρη στην Ελλάδα. Όταν βρέθηκε μέρος για να κάνει την πρακτική του, είπε αμέσως ναι. Αρχικά στόχος του ήταν το ανάκτορο του Νέστορα, στη Πύλο, αλλά η ευκαιρία δόθηκε στη Νεμέα. Ήταν μοιραίο. Στα χέρια του είδαν πρώτη φορά το φως τόσα ευρήματα κατά την τριακονταετή του ανασκαφή. Ζωντάνεψε ένας ολόκληρος κύκλος ζωής των αρχαίων Ελλήνων, ήθη, έθιμα, μία ιεροτελεστία και μια αθλητική δραστηριότητα, που στολίζει ένα μεγάλο κεφάλαιο της παράδοσής μας.

 

  

Το στάδιο κρύβει μία ολόκληρη φιλοσοφία και τεχνογνωσία. Τα μάτια του επισκέπτη πρέπει να πέσουν στον λίθινο αύλακα που ζώνει το στάδιο, όχι βέβαια για διακοσμητικούς λόγους, αλλά καθαρά πρακτικούς, μιας και εκεί κυλούσε νερό, που έφτανε από μία παρακείμενη πηγή και γέμιζε και την λεκάνη, που σώζεται στο νότιο μέρος του σταδίου. Όλο αυτό το άψογα διατηρημένο υδραυλικό σύστημα χρησίμευε είτε για παροχή πόσιμου νερού, είτε για να καταβρέχεται και να κοπάζει η σκόνη του σταδίου.  (πηγή: Wikypedia commons). Η αφετηρία, κρύβει το μηχανισμό της ύσπληγας, που παραπέμπει σε μέλη του αρχαίου καταπέλτη, αφού δύο σκοινιά όριζαν το χρόνο εκκίνησης σύμφωνα με το νεύμα του κριτή. Τα ευρήματα δίπλα στη λίθινη γραμμή εκκίνησης, που με την σειρά της, όριζε την ακριβή αφετηρία με την τοποθέτηση των δαχτύλων των ποδιών των αθλητών, ζωντανεύουν στη φαντασία μας όλο το σκηνικό. Ένα σκηνικό πραγματικών εγκαταστάσεων που μετρούν 2.500 χιλιάδες χρόνια λειτουργίας…

 

 

 

Πόσο γραφικοί μπορεί λοιπόν να είναι οι 965 αθλητές που έτρεξαν στο στάδιο και πόσο περίεργοι τελικά οι 400 δρομείς που ακολούθησαν τα βήματα του Ηρακλή. Σε ποιόν πολυδιαφημιζόμενο αγώνα έχουμε τέτοιες συμμετοχές; η Νεμέα όμως, τα κατάφερε, χωρίς τους γνωστούς αθλητικούς σπόνσορες, να συγκεντρώσει, γύρω από το όραμα του Στ. Μίλλερ [2], μια αγκαλιά ανθρώπων και να συντελεί, από το 1996, κάθε 4ετία, το σκοπό των αρχαίων αγώνων: την ομόνοια των ανθρώπων που προέρχονται από τόσες χώρες! Την εκεχειρία! Την αγάπη για τον αθλητισμό! Με μια δόξα που δεν φτιάχνει νικητές απρόσιτους, είδωλα, υπεραθλητές που φαντάζουν θεοί. Οι νικητές των αγώνων στεφανώνονται με αγριοσέληνο, που διαρκεί μία μέρα, όσο και η δόξα τους. Ξεχωρίζουν στο πλήθος απλώς κρατώντας ένα φύλλο από φοίνικα και φέροντας μια ταινία.

 

Μια τιμή που οφείλουν όλοι οι αθλητές να βάλουν στόχο να πετυχαίνουν κάθε 4ετία, πριν από την συμμετοχή τους σε κάθε άλλο αγώνα.

 

Μαρία Παπαμιχαήλ

Photo ©: Μαρία Παπαμιχαήλ, www.nemeangames.org


[1] Την τελετή και έναρξη της 6ης Νεμεάδας, παρακολούθησε εκτός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Κορίνθιας Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Τσόγκας και Χρήστος Δήμας, ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Καλαντζής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων Σπύρος Κυριάκος, ο Δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Καλαντζής, η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας Παναγιώτα Κασίμη, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, της γενικής διεύθυνσης για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jens Nymand Christensen.

[2] Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, εχει τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει αναγνωριστεί ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» από το Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004. 1982-1987,όταν διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley.


Gallery Φωτογραφιών:


 

View this photo set on Flickr

 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η @courtdauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail: https://t.co/SeIqvFnBuf https://t.co/kXG99H3j4y
Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγ… https://t.co/pA02LKnLWr
@GregoryPacks - Citro 30L, αναλυτική δοκιμή και παρουσίαση στο @Advendure_Net : https://t.co/GW95UEVAsD https://t.co/fJ5JODDZTj
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Courtney Dauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail!

Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγώνων του Tihio Race 2020!

ITRA Infographic 2013 - 2019

GREGORY Packs - Citro 30L

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100!

DYNAFIT Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!