Wonder Run – Ένα διαφορετικό project!

Ο Walter Streightiff είπε κάποτε, πριν πολλά χρόνια, ότι στα μάτια ενός παιδιού δεν υπάρχουν τα 7 θαύματα του κόσμου αλλά 7 εκατομμύρια θαύματα! Απ’όλα αυτά, ένα μόνο θαύμα έχει πραγματικό νόημα για εμάς τους ενήλικες και αυτό συμβαίνει όταν με οποιοδήποτε τρόπο χαρίζεις ευτυχία σε κάποιο παιδί. Ξέρετε, τα παιδιά είναι καταπληκτικοί μαχητές! Μολονότι, τις περισσότερες φορές οι φόβοι τους προέρχονται από δημιουργήματα της φαντασίας τους, στους πραγματικούς κινδύνους δείχνουν απίστευτη γενναιότητα και συχνά καταλήγουν να δίνουν θάρρος σε εμάς, τους μεγαλύτερους.

 

 

Την αλληλουχία των παραπάνω σκέψεων διέκοψε η φωνή του Θωμά. “Ρε Χάρη, η ζωή μερικές φορές είναι πολύ σύντομη. Δεν αντέχω να βλέπω τους ανθρώπους να είναι αισιόδοξοι κάθε Κυριακή, να τρέχουν σε αγώνες, να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, γεμάτοι αυτοπεποίθηση, και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας να ξεχνούν τα όνειρά τους και να βουλιάζουν στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Θέλω να αλλάξω τη στάση ζωής τους!”. Τα λόγια του, ευθύς, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Αν επιθυμείς να αλλάξεις τον κόσμο στον οποίο ζεις πρέπει να αλλάξεις εσύ ο ίδιος, πρώτα! Οφείλεις να γίνεις το παράδειγμα όντας ένας ζωντανός καθρέφτης των αλλαγών που θες να δεις στους υπόλοιπους. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο και χρειάζεται αρκετή δουλειά και χρόνο! Καταλήξαμε, λοιπόν, με τον Θωμά στο ότι συμφωνούσαμε οι δυο μας, έχοντας βρει το ίδιο αποτέλεσμα μέσα από ένα σύνολο διαφορετικών, προσωπικών εμπειριών και κάπως έτσι ξεκινήσαμε να συζητάμε για το “Wonder Run”.

 

Για αυτούς που δε γνωρίζουν το Θωμά Πουρλίδα, οφείλω να τους αποκαλύψω πως τον τελευταίο καιρό αποτελεί μέλος της ομάδας της “Vibram Hellas”. Η συνεχής προσπάθειά του για βελτίωση, σε κάθε τομέα της ζωής του, και η ταπεινή προσωπικότητα που κατέχει στάθηκαν αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η υπέροχη συνεργασία με τη μεγάλη εταιρία! Ο ίδιος, παρότι δρομέας εδώ και αρκετά χρόνια, έχει μόλις από το 2017 που αγωνίζεται σε αγώνες ultra. Κι όμως, αυτά τα τρία χρόνια έχει καταφέρει πάρα πολλά αφού οι πετυχημένες συμμετοχές του συμπεριλαμβάνουν τους δυσκολότερους ορεινούς αγώνες της Ελλάδας, όπως οι  Rodopi Challenge 80km, Rodopi Ultra Trail 160km, Olympus Mythical Trail 100km, Ultra Trail Lower Olympus 70km, Paranesti Nature Trail Race 110km και Frozen Peaks Panorama 265km. Το να μπορείς κάθε χρονιά να συμμετέχεις σε τέτοιου είδους αγώνες είναι κάτι που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και κυρίως αφοσίωση! Δεν είναι εύκολο να είσαι οικογενειάρχης, να εργάζεσαι καθημερινά, να σηκώνεσαι χαράματα τα Σαββατοκύριακα για να βγεις να προπονηθείς και ταυτόχρονα να είσαι παρών σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα δική σου ή των παιδιών σου. Πολλές φορές η διάθεσή σου μπορεί να είναι χάλια και αυτό είναι αρκετό για να σε αποτρέψει να κάνεις σχέδια για μελλοντικούς αγώνες, τα επόμενα χρόνια! Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι αγώνες διοργανώνονται στο εξωτερικό και συχνά κοστίζουν μια μικρή περιουσία για να βρεθείς εκεί! Όσοι από εμάς το κάνουμε, αλήθεια, το αγαπάμε. Κι ο Θωμάς είναι ένας από εμάς! Θέλει πειθαρχεία για να πεις πως σε ένα χρόνο από τώρα, για παράδειγμα, θα κάνεις κάτι και όταν έρθει εκείνη η ώρα πραγματικά να το κάνεις! Ωστόσο, όλο αυτό θα αλλάξει τη στάση ζώης σου και αυτό από μόνο του είναι ένα θαύμα!

 

 

Το “Wonder Run”, λοιπόν, είναι αυτό ακριβώς! Η εκπλήρωση μιας υπόσχεσης που έδωσε στον εαυτό του ο Θωμάς και η αρχή της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2020 μ’ ένα ξεχωριστό αγώνα, τον Vibram Hong Kong 100! Ο συγκεκριμένος αγώνας έχει πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον μιας που με αυτόν ξεκινάει το πρωτάθλημα του Ultra Trail World Tour το οποίο συγκεντρώνει κάθε φορά τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του ορεινού τρεξίματος! Τα 103 χιλιόμετρα της διαδρομής του αγώνα ξεκινούν από το Pak Tam Chung στη χερσόνησο Sai Kung και τα μονοπάτια του καλύπτουν μερικά από τα πιο όμορφα τοπία στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων και παρθένων παραλιών του, των υπεραιωνόβιων δασών και των απόκρημνων λόφων. Η διαδρομή βασίζεται στο διάσημο μονοπάτι Maclehose του Χονγκ Κονγκ αλλά με κάποιες τροποποιήσεις ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι δρομείς θα περάσουν περισσότερο χρόνο στα πιο γραφικά τμήματα του, καθώς και ότι θα διασχίσουν την κορυφή του Χονγκ Κονγκ (Tai Mo Shan). Η μεγαλύτερη δυσκολία που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλοι οι δρομείς που θα συμμετάσχουν είναι τα ατελείωτα σκαλοπάτια, στο δεύτερο μισό του αγώνα, μιας που πρόκειται για μια “γρήγορη” διαδρομή με αρκετά πάνω-κάτω! Ο Θωμάς Πουρλίδας θα σταθεί στη γραμμή εκκίνησης αυτού του μοναδικού αγώνα και εμείς θέλουμε να του ευχηθούμε από τώρα καλή επιτυχία!

 

 

Ωστόσο, το πραγματικό θαύμα του “Wonder Run” είναι αυτό που θα συμβαίνει, όλο αυτό το διάστημα, εδώ στην Ελλάδα, κι όχι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μας. Το αξιοθαύμαστο “project” έχει πλέον συνδεθεί στενά με τη μονάδα αυτιστικού ατόμου με νοητική αναπηρίαΕΛΠΙΔΑ”! Η μονάδα αυτή, που στεγάζεται στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, είναι ένα αναγνωρισμένο, φιλανθρωπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1978 από γονείς παιδιών με αυτισμό. Η απόφαση του Θωμά να διαθέσει όλα τα έσοδα που θα προέλθουν από τις χορηγίες του, προέκυψε δίχως δεύτερη σκέψη και είναι κάτι που τον τιμάει ιδιαίτερα! Μάλιστα, αυτό θα γίνεται κάθε φορά, για τα επόμενα χρόνια που ο Θωμάς θα βρίσκεται στην εκκίνηση κάποιου δύσκολου αγώνα του εξωτερικού, αφού έχει επιλέξει όλα του τα έξοδα να τα καλύπτει ο ίδιος! Άραγε αυτό τον κάνει φιλάνθρωπο; Δε γνωρίζω προσωπικά για να σας απαντήσω μα ξέρω, με βεβαιότητα ότι αυτό τον κάνει διαφορετικό από εμάς τους υπόλοιπους! Το να μάθεις να προσφέρεις χωρίς αντίκρυσμα και αντάλλαγμα γι’ αυτό που κάνεις είναι ένα θαύμα! Ένα θαύμα που τόσο έχουν ανάγκη πολλοί συνάνθρωποί μας! “Χάρη, δε με νοιάζει αν θα με αποκαλούν φιλάνθρωπο ή όχι, αφού μπορώ να το κάνω θα το κάνω!” μου εκμυστηρεύθηκε λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας.

 

 

Το “Wonder Run”, λοιπόν, αποτελεί το προσωπικό στοίχημα του Θωμά. Είναι ένα ταξίδι που θα διαρκέσει χρόνια και μέσα από το οποίο ελπίζει ο ίδιος να κερδίσει μεγαλύτερη αυτογνωσία, να πλουτίσει τις αναμνήσεις του και να γίνει, αν σταθεί τυχερός, σοφότερος απέναντι στη ζωή. Είναι ένα ταξίδι που, για να μοιραστεί πραγματικά με εμάς, απαιτείται και η δική μας συμμετοχή! Όχι, εμείς δε θα χρειαστεί να τρέξουμε σε απαιτητικές διοργανώσεις του εξωτερικού, σε απομακρυσμένες περιοχές με ασυνήθιστες γεωγραφικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες. Αυτό θα το κάνει ο Θωμάς για εμάς! Ωστόσο, εμείς έχουμε την επιλογή να στηρίξουμε το ανθρωπιστικό χαρακτήρα όλης αυτής της προσπάθειας ακολουθώντας το παράδειγμά του. Η μονάδα αυτιστικού ατόμου με νοητική αναπηρία “ΕΛΠΙΔΑ” λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια από δωρεές ιδιωτών, εταιριών και από τα έσοδα που εισπράττει από εκδηλώσεις που διοργανώνει η ίδια. Ας στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια κι εμείς, ας γίνουμε διαφορετικοί κι ας χαρίσουμε ένα θαύμα στα μάτια κάποιου παιδιού! Αφού μπορούμε να το κάνουμε, ας το κάνουμε!

 

Την προσπάθεια του Θωμά Πουρλίδα έχει αποφασίσει να στηρίξει το Advendure, το οποίο θα αποτελέσει χορηγό επικοινωνίας του ώστε να ενημερώνονται όλοι οι φίλοι, δρομείς για την πορεία του στο μέλλον. Εκτός αυτού, μπορείτε οι ίδιοι να ακολουθήσετε το Θωμά (@thomasprlds) μέσω των εφαρμογών του Facebook και Instagram. Σε συνέντευξη που θα ακολουθήσει, μαζί του, θα μάθουμε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες του “Wonder Run”. Γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι.

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης