Η Courtney Dauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail!

Η Courtney Dauwalter δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και είναι η μεγαλύτερη αθλήτρια ultra-trail αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, με νίκες και ρεκόρ σε εμβληματικούς αγώνες, όπως το Western States 2018 και το UTMB 2019. Την γνωρίσαμε μάλιστα πολύ καλά στην χώρα μας μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Advendure, μετά τη νίκη της στο Western States. Μεγάλος στόχος της για φέτος το καλοκαίρι ήταν το Hardrock 100, αλλά η πανδημία της άλλαξε τα σχέδια, όπως και σε πολλούς άλλους elite αθλητές του ορεινού τρεξίματος που βρήκαν το Holy Grail τους σε αυτή την δύσκολη περίοδο στα FKTs (Fastest Known Times). Η Courtney λοιπόν, έβαλε στόχο να σπάσει το ρεκόρ σε ένα από τα ομορφότερα και δύσκολα trail των Ηνωμένων Πολιτειών, το Colorado Trail, των 490 μιλίων, με τα 27.000 θετικής υψομετρικής διαφοράς.

 

 

Η προσπάθεια της είναι supported, ξεκινάει σήμερα 7 Αυγούστου και έχει επιλέξει την πιο δύσκολη από τις τέσσερεις επιλογές που έχει κάποιος για να διασχίσει τα βουνά του Colorado, από το Durango στο Denver (Ανατολικά προς Δυτικά). Στην προσπάθεια της θα διασχίσει 6 Εθνικά Πάρκα και μεγάλα δάση της περιοχής, 5 μεγάλα ποτάμια και 8 από τα επιβλητικά βουνά του Colorado. Η επιλογή αυτής της κατεύθυνσης της προσθέτει κάποια χιλιόμετρα και υψομετρική σε σχέση με τις άλλες επιλογές στο Colorado Trail.

 

Στόχος της να σπάσει το ρεκόρ που κατέχει ο Bryan Williams από το 2017, όταν πραγματοποίησε αυτή την διάσχιση σε 8 ημέρες και 30 λεπτά. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να διασχίζει περίπου 100 χιλιόμετρα την ημέρα, ενώ τα βράδια θα ξεκουράζεται στο βαν του συζύγου της που θα υποστηρίζει την προσπάθεια της μαζί με τον αθλητή υπεραποστάσεων και film maker Jamal Coury, ο οποίος θα βιντεοσκοπήσει την προσπάθεια για λογαριασμό της Salomon, στην ομάδα της οποίας ανήκει η Courtney. Άλλωστε μην ξεχνάμε το πόσο ανταγωνιστική και πεισματάρα είναι σαν αθλήτρια, αφού δεν της αρκεί να σπάσει των ρεκόρ των γυναικών στο Colorado Trail αλλά να “κερδίσει τα αγόρια – beat the boys”, όπως λένε και οι Αμερικανοί!

 

 

Η πρώτη προσπάθεια να οριοθετηθεί το Colorado Trail ξεκίνησε το 1973, από ένα άρθρο σε περιοδικό που ανέφερε το πόσο ωραίο θα ήταν να υπάρχει ένα μονοπάτι που να διασχίζει μοναδικά τις επιβλητικές οροσειρές του Colorado. Τελικά, ολοκληρώθηκε περίπου μια δεκαετία μετά και κατά την προσφιλή συνήθεια των ανθρώπων πέρα από τον Ατλαντικό να φτιάχνουν όμορφες ιστορίες και ονόματα, βαφτίστηκε: “Το μονοπάτι για το πουθενά” (The Trail to Nowhere)!

 

Το πρώτο ρεκόρ (κατεύθυνση  από Δυτικά προς Ανατολικά) επιτεύχθηκε το 1988, από την τετράδα των Dale Garland, Dave LaFranboise, John McAward και John Wolgamott, που το διέσχισαν σε 17 ημέρες. Από τότε πολύ μεγάλα ονόματα του ultra-trail, όπως οι Buzz Burrell, Hal Koerner και Joe Grant (πέρσι) έκαναν FKTs στο μονοπάτι.

 

 

Αν η Courtney Dauwalter τα καταφέρει, θα είναι το πρώτο της FKT, το οποίο θα προστεθεί στην λίστα των επιβλητικών της εμφανίσεων σε μεγάλους αγώνες.

 

Δημήτρης Τρουπής

Πηγή: Trail Runner Magazine

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com