Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως!

By 28 Μαρ 2019

Άλλη μια επανάληψη της διαδρομής από Αθ. Διάκο (Βαρδούσια) μέχρι τη Ράχη Τυμφρηστού (Μνημείο Κοκάλια) πραγματοποιήθηκε με ορειβατικά σκι. Η διάσχιση έγινε το ΣΚ 9-10/03/2019 από τους Νίκο Κωστόπουλο, Αλέξη Καμπουρόπουλο, Δήμητρα Μπίκα, Νίκο Ροδίτη και Λουκά Πρατίλα. Μια διαδρομή με υπέροχη θέα που όμως σπάνια επαναλαμβάνεται χειμώνα. Ο φετινός χειμώνας με τα πολλά χιόνια ευνόησε αυτή την μεγάλη διάσχιση.

Περπάτημα με τα πέδιλα στην πλάτη έγινε μόνο από την πλατεία της Μουσουνίτσας (Αθ. Διάκος) μέχρι την γνωστή δεξαμενή (πρώτο μισάωρο). Έπειτα ακολουθήθηκε με σκι η γνωστή πορεία προς Σταυρό. Μια μικρή παράκαμψη έγινε με ανάβαση στο Βουνό της Χωμήριανης. Η κατάβαση έγινε από λούκι (35-40 μοίρες) στη νότια πλευρά (Μεγάλο Ζάστανο).

Η διαδρομή σε πολλά σημεία της ράχης ήταν ξέχιονη καθώς ο αέρας είχε παρασύρει το χιόνι μέσα στο δάσος. Έτσι στο τέλος της πρώτης ημέρας με τα σκι η παρέα έφτασε μέχρι το χωριό Γραμμένη Οξυά. Η δεκατετράωρη πορεία με τους φακούς κεφαλής φορεμένους τελείωσε ευχάριστα στο φιλόξενο χωριό (ο πρόεδρος του χωριού φρόντισε για την διατροφή της ομάδας και ο Νίκος Αντωνίου για τη διαμονή στο σπίτι του).

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Οξυάς, την Σαράνταινα. Η παρέα διασπάστηκε στα δύο καθώς κάποιοι επέλεξαν την κατάβαση στο χωριό Γαρδίκι ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν μέχρι το Μνημείο Κοκάλια και κατέληξαν στο δρόμο Καρπενήσι – Τρίκαλα. (Εδώ οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και το Πάνο Κανατά που ανέλαβε τις μεταφορές της παρέας).

Η συνολική πορεία ήταν περίπου 60χλμ. με 4000μ. θετικής υψομετρικής. Αυτό που σίγουρα θα μας μείνει από αυτή την διάσχιση είναι ο Μους. Ο μικρός σκυλάκος που από την πλατεία της Μουσουνίτσας μας έκανε για δυο μέρες παρέα….και έτσι κέρδισε ένα νέο σπίτι να τον φιλοξενεί!

Διαβάστε το "Μια προσπάθεια για FKT που κατέληξε σε περιπέτεια", την πρώτη προσπάθεια της διαδρομής το 2015

View this photo set on Flickr

Λουκάς Πρατίλας

Ο Λουκάς Πρατίλας από τη δεκαετία του ’90 ασχολήθηκε ενεργά με το ορεινό τρέξιμο και τους αγώνες περιπέτειας σαν αθλητής. Η ανάγκη που υπήρξε για περισσότερους ορεινούς αγώνες στη χώρα μας τον ώθησαν να δημιουργήσει νέες διοργανώσεις. Ξεκίνησε την άνοιξη του 2007 με το «Μονοπάτι Παρνασσού» σε συνεργασία με το Δημήτρη Μπουραζάνη. Το φθινόπωρο του 2007 εμπνεύστηκε τον Ορεινό Μαραθώνιο Οίτης «Ηρακλής» και το 2008 την «Ανοπαία Ατραπό» (Μονοπάτι Εφιάλτη). Τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με αρκετές διοργανώσεις σαν τεχνικός διευθυντής. Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η συνεργασία του με τον ΣΕΓΑΣ για την δημιουργία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορεινού Δρόμου που διεξάγεται σε ετήσια βάση. Αξίζει να αναφερθεί και η συμμετοχή του στην πενταμελή οργανωτική ομάδα του Ελληνικού Πρωταθλήματος Skyrunning.  Η τελευταία του σημαντική δημιουργία είναι ο πρώτος αγώνας κατάβασης (downhill) στο πλαίσιο των ορεινών αγώνων της Ύδρας.

www.natureinaction.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ