Σάκος ανεφοδιασμού (drop bag), ένας μεγάλος σύμμαχος!

Από 07 Οκτ 2015

Ένας αγώνας υπεραπόστασης απαιτεί πολύμηνη προετοιμασία, ατέλειωτες ώρες προπόνησης, ταξίδια για αγώνες προετοιμασίας, έξοδα για ανανέωση ή αγορά καινούριου εξοπλισμού και διατροφής μεταξύ άλλων. Αυτά τα άλλα είναι που κάνουν αυτούς τους αγώνες ακόμη πιο γοητευτικούς και ελκυστικούς. Ένας πολύ μεγάλος παράγοντας που θα μας οδηγήσει με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια σε μία πετυχημένη εμφάνιση (για κάποιους επίδοση, για άλλους τερματισμός) είναι και η οργάνωση των “logistics” που αυτοί οι αγώνες απαιτούν. Αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό είναι αρκετό για να τους διαφοροποιήσει στο 100% από αγώνες μικρότερης διάρκειας. Μία πολύ σημαντική παράμετρος που πολλοί αγνοούν ή δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία είναι και η σωστή διαχείριση του σάκου ανεφοδιασμού –κατά κόσμον drop bag- που οι περισσότεροι αγώνες υπεραποστάσεων μας δίνουν την δυνατότητα να συναντάμε κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα μας!

To drop bag αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολυσύνθετου πάζλ της αγωνιστικής μας προσπάθειας και είναι μείζονος σημασίας τόσο το να περιέχει τα απαραίτητα που θα χρειαστούμε για τον αγώνα, όσο η σωστή διαχείριση και τακτοποίησή του μέσα στον αγώνα. Άρα μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να χωρίσουμε την διαχείριση του σάκου ανεφοδιασμού σε 2 μέρη, πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα.

 

Πριν τον αγώνα

 

Των φρονίμων τα παιδιά…

Ενημερωθείτε επακριβώς για το ακριβές χρονικό σημείο της διαδρομής του αγώνα στο οποίο θα βρείτε τον σάκο σας. Υπολογίστε με όση ακρίβεια μπορείτε τις ώρες που θα σας χωρίσουν από την πολυπόθητη συνάντηση μαζί του έτσι ώστε να περιέχει ότι ακριβώς χρειάζεστε. Περισσότερα δεν είναι κακό, λιγότερα όμως μπορεί να κοστίσει τον αγώνα σας.

 

Υπολογίστε πόσο όγκο τροφής θα πρέπει να περιέχει έτσι ώστε να πάρετε μαζί σας πριν φύγετε από τον σταθμό. Πόσες ώρες θα είστε μόνοι σας πριν συναντήσετε τον επόμενο σταθμό τροφοδοσίας;

 

Πολύ σημαντικό επίσης και για ευνόητους δηλαδή λόγους, είναι να γνωρίζουμε αν θα συναντήσουμε τον σάκο ενώ έπεται η νύχτα ή κάποια ψηλά και παγωμένα σημεία της διαδρομής ή αφήνουμε την νύχτα πίσω μας με την ζεστές ώρες της ημέρας να καιροφυλακτούν. Αν η νύχτα μας περιμένει στον σάκο θα έχουμε ζεστά ρούχα, μακρυμάνικο μπλουζάκι, σκούφο, γάντια και γενικά ότι χρειάζεται για να βγει η παγωμένη νύχτα … αναίμακτα. Αν μπροστά μας έχουμε ολόκληρη μέρα τότε ο σάκος θα πρέπει να περιέχει τον ανάλογο εξοπλισμό: κοντομάνικη μπλούζα, καπέλο, αντηλιακό κλπ

 

Πόσους σάκους μου παρέχει η διοργάνωση;

Πολύ σημαντική πληροφορία που πρέπει από πριν να γνωρίζουμε! Για παράδειγμα στον ROUT η διοργάνωση δίνει την δυνατότητα οι αθλητές να παραδώσουν 2 διαφορετικούς σάκους ανεφοδιασμού, έναν εκ των οποίων θα τον συναντήσουν οι αθλητές 2 φορές μέσα στον αγώνα, δηλαδή δίνει την δυνατότητα για συνολικά «3» drop bags! Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό αυτόματα σημαίνει ότι κάποια πράγματα που θέλουμε να έχουμε στους σάκους μας θα πρέπει να τα έχουμε αγοράσει x 2 (πχ κρέμα ποδιών Gewhol). Επίσης, θα πρέπει να περιέχουν διαφορετικό τύπο εξοπλισμού αφού τον έναν σάκο μπορεί να τον συναντήσουμε πριν μπει η νύχτα, ενώ τον άλλον λίγο πριν ξημερώσει.

 

Υποχρεωτικός εξοπλισμός

Έχει ο αγώνας που θα τρέξετε κάποιον υποχρεωτικό εξοπλισμό; Αν ναι, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να έχετε τα αντίστοιχα υλικά για λόγους ασφαλείας στον σάκο ανεφοδιασμού σας. Αν και τις περισσότερες φορές οι διοργανωτές δεν μας υποχρεώνουν να πάρουμε κάτι που δεν θα παίρναμε έτσι κι αλλιώς, εντούτοις κάποιοι χρειάζονται και … μπαμπούλα! Καλό είναι λοιπόν να έχουμε κατά νου ότι μια βροχή θα έχει μουσκέψει το αδιάβροχό μας και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να φεύγουμε από έναν σταθμό μέσα στην νύχτα με στεγνό και ζεστό αδιάβροχο… Σίγουρα όλα αυτά τα κομμάτια του υποχρεωτικού εξοπλισμού δεν είναι δυνατόν να τα έχουμε αγοράσει διπλά και τριπλά αλλά … για αυτό δεν είναι οι φίλοι; Μην διστάσετε να δανειστείτε από έναν φίλο σας κάτι που δεν θα το χρειάζεται για εκείνες τις μέρες.

 

Οργάνωση σάκου

Τίποτα πιο σημαντικό από έναν οργανωμένο σάκο, τίποτα χειρότερο από έναν σάκο … χύμα! Χωρίστε λοιπόν τα πράγματά σας σε σακούλες. Αυτό δεν θα σας γλυτώσει μόνο από το να ανακατεύετε τον σάκο μέσα στο κρύο και στο σκοτάδι χωρίς να βρίσκετε τίποτα, αλλά σίγουρα επίσης θα κρατήσει τα ρούχα σας στεγνά από μία βροχή την ώρα που μεταφέρονται (ή πιο σωστά πετιούνται) από σταθμό σε σταθμό. Θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο αν αυτές οι σακούλες είναι διαφανείς. Θα μπορείτε έτσι πολύ πιο εύκολα να βλέπετε τι περιέχει και θα γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο. Υπάρχει βέβαια και το υπέρτατο tip: κολλήσετε ένα μεγάλο αυτοκόλλητο έξω από κάθε σακούλα που θα αναγράφει τι ακριβώς περιέχει: «ΤΡΟΦΙΜΑ», «ΡΟΥΧΑ», «ΑΝΤΙΑΝΕΜΙΚΟ» κλπ. Πιστέψτε μας … θα το εκτιμήσετε!

 

Οι διαφανείς σακούλες είναι προτιμότερες

 

Επιλογή Σάκου

Θα πρέπει να γνωρίζουμε από πριν αν θα χρησιμοποιήσουμε δικό μας σάκο ανεφοδιασμού ή θα μας παρέχει η διοργάνωση έναν όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές στο εξωτερικό. Ακόμα και έτσι να είναι, μην περιμένετε να φτάσετε μία μέρα πριν για να τον φτιάξετε. Στην ησυχία και αυτοσυγκέντρωση του σπιτιού σας η πιθανότητα παράλειψης είναι πολύ μικρότερη. Άλλωστε πρόκειται και για μία μικρή ιεροτελεστία αλλά και σύνηθης φωτογραφία που φιγουράρει στα social media!!

 

Ιεροτελεστία!

 

Πολύ σημαντικό εδώ βέβαια είναι να μάθετε τι μέγεθος είναι αυτός που θα σας δώσουν για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Φτιάχνετε λοιπόν εκ των προτέρων έναν και μεταφέρετε απλώς τα πράγματα σε αυτόν που σας δίνει η διοργάνωση.

 

Αν τώρα η διοργάνωση σας αφήνει να χρησιμοποιήσετε κάποιον δικό σας, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Προφανώς δεν θέλετε να πάρετε τον καινούριο Samsonite σάκο σας, έχετε δει πως στοιβάζονται όλοι μαζί στον πάτο ενός φορτηγού. Χρησιμοποιήστε κάποιον που δεν θα σας νοιάζει αν πάθει κάτι. Θα πρέπει βέβαια να είναι αξιόπιστος και με αρκετά μεγάλη χωρητικότητα έτσι ώστε να είστε άνετοι. Πολύ σημαντικό: θα πρέπει να δοκιμάσουμε τα φερμουάρ αν είναι πλήρως λειτουργικά, κλείνουν καλά και δεν κολλάνε στο άνοιξε - κλείσει. Αν κολλάνε από την υγρασία λίγο υγρό γράσο (WD40) μερικές μέρες πριν κάνει θαύματα!

 

Φανταστείτε, έτσι όπως είναι εδώ οι σάκοι ανεφοδιασμού, να βρέξει! Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί πρέπει ΟΛΑ τα πράγματά σας να είναι προστατευμένα!

 

Λίστα

Εν αρχή ην η λίστα! Όσες φορές και να έχει τρέξει κάποιος σε έναν αγώνα υπεραπόστασης αποκλείεται να θυμάται από μνήμης τι πρέπει να πάρει μαζί του πριν ξεκινήσει το ταξίδι για τον αγώνα. Ετοιμάστε λοιπόν μία λίστα με τα απαραίτητα. Τηρείστε την με ευλάβεια. Η λίστα θα μπορούσε να χωριστεί σε 3 στήλες:

 

 1. Απαραίτητος εξοπλισμός κατά την εκκίνηση. Γιατί μην δώσετε σημασία μόνο στο drop bag, κάπως θα πρέπει να ξεκινήσετε και τον αγώνα!
 2. Εξοπλισμός σακιδίου (άλλο μεγάλο κεφάλαιο αυτό)
 3. Εξοπλισμός drop bag

 

Δείτε εδώ μία ενδεικτική λίστα και μπορείτε να δημιουργήσετε μία παρόμοια:

 

 

Εν ολίγοις παρακάτω παρατίθεται μία ενδεικτική λίστα με προτεινόμενα υλικά που θα πρέπει να έχει ένα drop bag:

 

 • Πλήρης εξοπλισμός: σαν να μας γέννησε η μαμά μας εκείνη την ώρα! Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να έχετε εσώρουχα, κάλτσες, ρούχα και παπούτσια σαν να ντύνεστε πρώτη φορά εκείνη την ώρα.
 • Ρούχα εγκατάλειψης: ας μην έρθει ποτέ η απευκταία αυτή στιγμή. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι σε μία εγκατάλειψη δεν θα είμαστε ακμαίοι και μέσα στην καλή χαρά. Η υποθερμία, η εξάντληση, η νύστα θέλουν ζεστά και στεγνά ρούχα γιατί μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε ώρες για να μας μεταφέρει η διοργάνωση πίσω. Ας είναι μία φανέλα, μία μπλούζα, ένα σκουφάκι και άλλο ένα ζευγάρι κάλτσες. Θα μας σώσουν!
 • Παπούτσια: κι ας μην σκοπεύετε να τα φορέσετε ποτέ. Αν φτάσετε όμως στον σταθμό και αυτά που φοράτε πλατσουρίζουν, τότε θα τα εκτιμήσετε.
 • Καπέλο, γάντια, σκούφος, μπαντάνα: Μικρά και πολύτιμα!
 • Τροφή: αντίστοιχη των ωρών προσπάθειας που έχετε μπροστά σας και μέχρι τον επόμενο σταθμό ή να ξαναβρείτε άλλο drop bag. Ένας πρόχειρος και μπακαλίστικος υπολογισμός είναι να πάρετε ένα υλικό (μπάρα, τζελ, παστέλι κλπ) ανά ώρα προσπάθειας συν 1-2 για ψυχολογικούς λόγους. Το πιο πιθανό είναι να τα πάτε βόλτα αλλά καλύτερα έτσι παρά να μείνετε νηστικοί στην μέση του πουθενά.
 • Αντηλιακό: Μπορείτε να βρείτε μικρά δειγματάκια από φαρμακεία για να κουβαλάτε και μαζί σας
 • Έξτρα φακός – έξτρα μπαταρίες: η νύχτα θέλει καλό φως, ο φακός είναι το Α και το Ω του εξοπλισμού μας την νύχτα. 
 • Πετσέτα: γιατί είναι αλλιώς να αλλάζουμε μπλούζα και να μην είμαστε ιδρωμένοι
 • Μωρομάντηλα: ακόμη και λίγα δευτερόλεπτα βασικής υγιεινής μας ανεβάζουν ψυχολογικά και όχι μόνο
 • Ψαλιδάκι: προσπαθήστε να κόψετε το tape που έχετε βάλει στα δάχτυλα των ποδιών σας χωρίς αυτό μετά από 30 ώρες αγώνα …
 • Σακούλες. Πολλές σακούλες. Δεν πιάνουν χώρο ούτε έχουν βάρος και θα σώσουν τα υπόλοιπα και καθαρά ρούχα που 
 • Παραμάνες – Tier up (δετήρες καλωδίων): Θα μπορούσατε να τα κουβαλάτε και μαζί σας. Είναι πάμπολλες οι πατέντες που μπορείτε να κάνετε με αυτά, απλά σκεφτείτε να σας κοπεί ένας ιμάντας του σακιδίου στην μέση του πουθενά…
 • Sudocrem, Gewhol, βαζελίνη: ή ότι άλλες κρέμες έχει μάθει ο καθένας να χρησιμοποιεί για φουσκάλες και σημεία τριβής τα οποία δεν είναι και λίγα μετά από 30 και 40 ώρες αγώνα…
 • Κορδόνια παπουτσιών: Φανταστείτε να σας κοπούν στην μέση της αγωνιστικής σας προσπάθειας… Μία καλή πατέντα είναι να χρησιμοποιήσετε τα tier-up που κουβαλάτε μαζί σας για να δέσετε τα παπούτσια πρόχειρα, να φτάσετε μέχρι το drop bag και εκεί χρησιμοποιώντας το ψαλιδάκι, τα κόβετε και αλλάζετε κορδόνια. Υπερβολικός; Έχει τύχει …

 

Τι ΔΕΝ πρέπει να βάλετε στο drop bag

Αν και οι περισσότερες διοργανώσεις αναφέρουν κατηγορηματικά στους κανονισμούς τι δεν πρέπει να φέρει ένα drop bag, καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι τα παρακάτω καλό είναι τα παραλείψουμε:

 

 • Πολύτιμα αντικείμενα: Πορτοφόλι, κινητό ή οτιδήποτε αν απολεσθεί θα μας κοστίσει σε χρήμα και χρόνο.
 • Μεγάλα τηλεσκοπικά μπατόν: είναι επικίνδυνα όχι μόνο να καταστρέψουν τον δικό μας σάκο αλλά και κάποια αντικείμενα που έχουμε σε αυτόν αλλά και τα αντίστοιχα των συναθλητών μας. Είναι κρίμα… Αντίθετα, τα μικρά σπαστά μπατόν στην θήκη τους και τυλιγμένα με ένα πανάκι δεν θα δημιουργήσουν το ίδιο πρόβλημα.
 • Γυάλινα αντικείμενα: Δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλιο…

 

Κατά τον αγώνα

Και έρχεται η μεγάλη στιγμή που σε λίγο φτάνετε στον κύριο σταθμό τροφοδοσίας με τον σάκο σας να σας περιμένει. Ένα καλό παιχνίδι πριν φτάσετε εκεί που θα σας κρατήσει και σε εγρήγορση είναι να φτιάξετε στο μυαλό σας μία νοητή σειρά με την οποία θα κάνετε ότι χρειάζεται στον σταθμό. Αν έχετε δει ότι ακόμη και αυτό δεν δουλεύει τότε γράψτε μία πρόχειρη to-do λίστα και έχετέ την μέσα στο drop bag έτσι ώστε να μην ξεχάσετε τίποτα! Σχηματίστε μία νοητή εικόνα και αποφασίστε εκ των προτέρων τι θα κάνετε πρώτα! Γενικώς θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χρόνο που θα κάτσετε στον σταθμό. Μην βιαστείτε να φύγετε! Δέκα λεπτά «χαμένα» στον σταθμό είναι 20 λεπτά κερδισμένα στον αγώνα. Αν βέβαια κάνει πολύ κρύο και αρχίσει το τρέμουλο ξέρετε ότι ήρθε η ώρα της αναχώρησης. Πριν όμως συμβεί αυτό θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι τα έχετε κάνει όλα σωστά. Στον σταθμό τροφοδοσίας με σάκο ανεφοδιασμού, τρία είναι τα σημαντικότερα που έχουμε να κάνουμε και έχουμε διαπιστώσει ότι δουλεύει καλύτερα η ακόλουθη σειρά:

 

 1. Αλλαγή ρούχων, περιποίηση ποδιών, αλλαγή καλτσών. Αυτό καλό είναι να γίνεται στην αρχή γιατί θα φτάσετε ιδρωμένοι ή βρεγμένοι. Αν κάτσετε έτσι έστω και 5 λεπτά, αρχίζει το τρέμουλο και αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Όσον αφορά τις κάλτσες, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποια υποψία φουσκάλας ή “hot spot” μην τσιγκουνευτείτε τον χρόνο και την ενέργεια να αλλάξετε κάλτσες. Καλό είναι πριν τις αλλάξουμε να καθαρίσουμε λίγο τα πέλματα και τα δάκτυλα με ένα μωρομάντηλο, να αλείψουμε με gewhol και να βάλουμε τις καθαρές κάλτσες. Άλλη αίσθηση!
 2. Τροφοδοσία, ενυδάτωση: Φάτε και πιείτε χωρίς πίεση. Ένα πεντάλεπτο θα σας κάνει να νιώσετε άλλος άνθρωπος.
 3. Ανεφοδιασμός από το drop bag. Μην ξεχάσετε τίποτα! Εδώ είναι που βοηθάει αυτή η μικρή λίστα με τα πράγματα που πρέπει να πάρετε μαζί σας: 2η μπλούζα, 2ες κάλτσες, γάντια, buff, φαγητό, φακός, μπαταρίες…

 

Οι σπουδαιότεροι αγώνες βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας και μία πολύμηνη προετοιμασία πολύ πίσω μας. Είναι κρίμα λοιπόν ο αγώνας μας να χαλάσει από κάτι που πολλοί ίσως θεωρούν λεπτομέρεια, αλλά για την ακρίβεια είναι κάτι που μπορεί να μας στοιχίσει πολύ ακριβά. Ας είμαστε λοιπόν καλά προετοιμασμένοι για να απολαύσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα την μοναδική εμπειρία που μας προσφέρει ένας αγώνας υπεραπόστασης στο βουνό!

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@HOKAONEONE Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια, παρουσίαση… https://t.co/8SYaRKuxJX
"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO