Hoka Tecton X: Ένα γρήγορο και ελαφρύ αγωνιστικό μοντέλο ορεινού τρεξίματος, κατάλληλο για την πλειοψηφία των εδαφών!

Η ονομασία πού έδωσε η Hoka στο Tecton X είναι εμπνευσμένη από τις τεκτονικές πλάκες του φλοιού της Γης και την κίνηση τους, θέλοντας να τονίσει με αυτόν τον τρόπο την χρησιμοποίηση δυο παράλληλων πλακών από ανθρακονήματα στην ενδιάμεση σόλα του μοντέλου, για πρώτη φορά σε παπούτσι της ορεινού τρεξίματος. Είναι ένα ελαφρύ, γρήγορο, αγωνιστικό μοντέλο με μια σειρά από σχεδιαστικές καινοτομίες που το ξεχωρίζουν και κατάλληλο για την πλειοψηφία των εδαφών που θα συναντήσει ο δρομέας στην προπόνηση ή τον αγώνα του.

Εξωτερικό μέρος

Θα ξεκινήσω από το χαρακτηριστικό που τράβηξε πρώτα τη ματιά μου. Τα κορδόνια κατεβαίνουν πολύ χαμηλά στα δάκτυλα. Είναι μια σχεδίαση που την βλέπει κανείς σε κάποιες ορειβατικές μπότες, αλλά σε παπούτσια ορεινού τρεξίματος εγώ προσωπικά δεν την έχω ξαναδεί. Ανεβαίνοντας ψηλότερα και πάλι η τοποθέτηση τους είναι ενδιαφέρουσα αφού οι τρείς τελευταίες θηλιές πιάνουν σε “φτερά” υφάσματος – η πιο κοντινή περιγραφή που μπορώ να κάνω – και δένουν πολύ όμορφα ψηλά στο κουτεπιέ.

Το ύφασμα δείχνει πολύ μοντέρνο, είναι ενιαίο με πλέξη τύπου ζακάρ (Jacquard) που είναι υπεύθυνη για τα σχέδια που βλέπουμε πάνω σε αυτό, χωρίς πλάγια στήριξη με πλαστικά για να κρατηθεί χαμηλά το βάρος. Αυτό μειώνει την σταθερότητα σε πολύ τεχνικά μονοπάτια, αλλά το αντισταθμίζει σε ένα βαθμό η σχεδίαση και το μεγάλο μήκος κορδονιών που δένουν σφικτά και κρατάνε το πόδι. Το ύφασμα στεγνώνει εύκολα και είναι ανθεκτικό, ενώ η διαπνοή του κινείται σε καλά επίπεδα.

Η γλώσσα είναι πολύ λεπτή, στηρίζεται σε πλάγιους ιμάντες και σε μια θηλιά στο επάνω μέρος της όπου περνάει το κορδόνι, ενώ ανεβαίνει ψηλά στα πλάγια ώστε να μην αφήνει άμμο ή πετραδάκια να μπουν στο πόδι, όπως διαπίστωσα πολύ καλά τρέχοντας αρκετή ώρα σε άμμο στην διάρκεια των 21Km του Navarino Challenge πριν λίγες ημέρες.

Στα δάκτυλα μπροστά υπάρχει πλαστικό για προστασία από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά, ενώ η εξωτερική σόλα ανεβαίνει επίσης ψηλά μπροστά και συνεισφέρει και αυτή τόσο στην προστασία, όσο και στο γράπωμα σε σαθρό ανηφορικό έδαφος.

Η περίμετρος στη φτέρνα είναι χαμηλή στα πλάγια, και έτσι δεν “χτυπάει” το κόκκαλο της φτέρνας σε πλάγια κλίση, ενώ πίσω ανεβαίνει ψηλά και προστατεύει τον Αχίλλειο. Είναι μεσαίου πάχους και ικανοποιητικής στήριξης περιμετρικά, αλλά όχι όπως κάποια σκληροπυρηνικά μοντέλα για πολύ τεχνικό τρέξιμο και skyrunning.

 

 

Ενδιάμεση σόλα

Στην ενδιάμεση σόλα βρίσκεται μεγάλο μέρος από το “ζουμί” των εξαιρετικών επιδόσεων του Tecton Χ, το οποίο ας μην ξεχνάμε ότι προορίζεται για αγωνιστικό παπούτσι. Αν ξεκινήσουμε από τα φανερά στο μάτι, η τεχνολογία της Hoka Profly™ είναι μια μίξη μαλακού και σκληρότερου αφρού EVA. Ο σκληρότερος (γκρι χρώμα) βοηθάει στην προώθηση μετά το πάτημα ώστε να μην βυθίζεται πολύ το πόδι, ενώ αμέσως από πάνω του είναι πιο μαλακός αφρός (πορτοκαλί χρώμα) που παρέχει το μαλακό πάτημα και την απορρόφηση κραδασμών στο επίπεδο ενός HOKA μοντέλου. Αυτό που η Hoka πετυχαίνει με αυτό το συνδυασμό είναι να δίνει μια νότα πιο γρήγορο τρέξιμο λόγω επιστροφής ενέργειας με αρκετή όμως προστασία από κραδασμούς, κάτι που εύκολα διαπιστώνει κανείς αν το τρέξει σε ομαλά μονοπάτια, χωματόδρομους, ακόμη και άσφαλτο.

Εντάξει όμως θα πει κάποιος … τέτοιες μίξεις σκληρού / μαλακού αφρού τις βλέπουμε συχνά .. τίποτε άλλο; Το αόρατο τμήμα της ενδιάμεσης σόλας, το οποίο δίνει και το όνομα στο μοντέλο, είναι αυτό το άλλο και δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Tecton X. Στο εσωτερικό του παπουτσιού υπάρχουν δυο παράλληλες πλάκες από ανθρακονήματα, οι οποίες όταν το πέλμα πατά στο έδαφος μαζεύουν ενέργεια και δημιουργούν αναπήδηση ώστε να υπάρχει προώθηση όταν το πέλμα αφήνει το έδαφος. Αυτή η αναπήδηση γίνεται αισθητή ως “σκληράδα” στα μοντέλα που έχουν τέτοιες πλάκες, γι ‘αυτό η HOKA τοποθέτησε δυο παράλληλες ώστε να μειώσει αυτό το αίσθημα, το οποίο αθροίζεται διαφορετικά όσο περνάνε οι ώρες στον αγώνα ή την προπόνηση. Φυσικά οι πλάκες αυτές λειτουργούν και σαν rock plates, παρέχοντας προστασία όταν τρέχουμε σε χαλικόδρομους κτλ. Η αίσθηση που σου αφήνει στο τρέξιμο όλη αυτή η σχεδίαση είναι ότι μπορείς να κινηθείς γρήγορα αλλά με “τόσο όσο χρειάζεται” αίσθηση “βουλιάγματος” στον αφρό. Νομίζω ότι το πετυχαίνει αυτό πολύ καλά.

Φυσικά το drop είναι χαμηλό, στα 5mm, η σχεδίαση είναι Meta-Rocker ώστε να “κυλάει” το πέλμα από το πάτημα στην απογείωση και είναι ουδέτερο (Neutral).

 

Εξωτερική σόλα

Εδώ θα βρούμε την πολύ γνωστή Vibram® Megagrip, στην πιο ελαφριά έκδοση της με την ονομασία Litebase, η οποία προορίζεται για αγωνιστικά μοντέλα, σαν το Tecton X. Ουσιαστικά καλύπτει το μπροστά και το πίσω μέρος του πάτου του παπουτσιού με ένα μεγάλο κομμάτι στο μέσο να έχει εκτεθειμένο τον αφρό της ενδιάμεσης σόλας. Σίγουρα αυτό συντελεί στο χαμηλό συνολικό βάρος του μοντέλου, αλλά αφήνει τον αφρό εκτεθειμένο σε πιθανή πιο γρήγορη φθορά. Δεν έχουμε κάνει τα χιλιόμετρα που απαιτούνται για να προσθέσουμε εδώ την άποψη μας, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια φθορά, αλλά θα επανέρθουμε όταν τρέξουμε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα το παπούτσι.

Τα επιθέματα (lugs) είναι ύψους 4mm και με αρκετά πολύπλοκο pattern. Η διάταξη τους μπροστά ευνοεί το να γραπώνουν στην ανηφόρα και πίσω στο να φρενάρουν στην κατηφόρα και το κάνουν πολύ καλά. Αδυναμία δείχνουν στην πολύ λάσπη, αλλά το Tecton X δεν προορίζεται για κάτι τέτοιο. Σε σαθρά εδάφη, πέτρα στεγνή ή μαλακή έχει εξαιρετική απόκριση, ενώ η πυκνή τοποθέτηση τους και το ύψος τους κάνουν το Tecton X να είναι πολύ άνετο και στην άσφαλτο. Γενικά η εξωτερική σόλα είναι σχεδιασμένη για να “τραβάει” καλά σε ποικιλία εδαφών και όχι να στοχεύει συγκεκριμένα σε κάποιο τύπο εδάφους.

Σε ποιους απευθύνεται το Hoka Tecton X; Σε αθλητές που αναζητούν ένα γρήγορο, ελαφρύ αγωνιστικό μοντέλο, κατάλληλο για την πλειοψηφία των εδαφών - εκτός από πολύ τεχνικά και πολύ λασπώδη μονοπάτια - και με σημαντικές καινοτομίες που το κατατάσσουν στην high-end περιοχή παπουτσιών για ορεινό τρέξιμο. Κορυφαία απόκριση, προστασία από κραδασμούς, επιστροφή ενέργειας και άνεση είναι οι κυριότερες αρετές του. Κατάλληλο για οποιαδήποτε απόσταση, ανάλογα βέβαια και με το σωματότυπο του αθλητή.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα: Πυκνό ύφασμα με πλέξη ζακάρ (Jacquard), πλαστικό για προστασία στα δάκτυλα

Ενδιάμεση σόλα: Meta-Rocker, Profly™, Αφρός EVA σε 2 επίπεδα σκληρότητας, 2 παράλληλες πλάκες ανθρακονημάτων.

Εξωτερική σόλα: Vibram® Megagrip Litebase, 4mm επιθέματα (lugs)

Drop: 5 mm (30mm φτέρνα / 25mm στα δάκτυλα)

Βάρος: 240 gr (Νούμερο 42)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Λεπτά, κλασσικά, από πολυεστέρα, ανακυκλούμενα, κατεβαίνουν πολύ χαμηλά στα δάκτυλα

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 215€  

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων HOKA  στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ