Wave Mujin 9: Απεριόριστα χιλιόμετρα και αξεπέραστη πρόσφυση στα μονοπάτια από τη Mizuno!

By 07 Ιουν 2023

Οι Ιάπωνες της Mizuno πάντα δίνουν στη σειρά παπουτσιών της εταιρείας για ορεινό τρέξιμο ονομασίες που με μια λέξη αποδίδουν το σκοπό και τη φιλοσοφία σχεδίασης του κάθε μοντέλου. Στα ελληνικά λοιπόν η λέξη Mujin" (無尽) αποδίδεται ως “χωρίς τέλος / απεριόριστο” και μετά από τις δοκιμές μας στον αγώνα του Μετσόβου και αλλού, νομίζουμε ότι με το όνομα πέτυχαν ακριβώς και την φιλοσοφία του Mujin 9, το οποίο είναι η ναυαρχίδα της εταιρείας όσο αφορά το τρέξιμο στα μονοπάτια. Θα σε πάει για πολλά χιλιόμετρα, με άνεση, μεγάλη ασφάλεια και σταθερότητα, σε αργά τρεξίματα όπως είναι τα ultra και με μια πρόσφυση από τις καλύτερες που έχουμε δει μέχρι στιγμής σε παπούτσι ορεινού τρεξίματος. Ας προχωρήσουμε όμως στην ανάλυση των χαρακτηριστικών του.

 

Εξωτερικό Μέρος

Η πρώτες εντυπώσεις που σου αφήνει το Mujin 9 όταν το πιάσεις στα χέρια σου και πριν ακόμα το φορέσεις, είναι το βάρος του, το πόσο στιβαρό δείχνει και το όμορφο χρώμα του. Πραγματικά σχεδιαστικά είναι πολύ όμορφο παπούτσι. Εδώ μια παρένθεση, που αφορά το πόσο όμορφα και με εντυπωσιακά χρώματα σχεδιάζονται συνήθως τα μοντέλα για ορεινό τρέξιμο, ενώ ξέρουμε ότι μετά από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα στα λασπωμένα, τεχνικά χωμάτινα μονοπάτια, θα λυπόμαστε που τα φορέσαμε … Αλλά ας αφήσουμε τις φιλοσοφικές αναζητήσεις, μιας και αυτό που ενδιαφέρει είναι το πόσο ποιοτικό είναι ένα μοντέλο, σε τι αποσκοπεί και σε ποιους αθλητές ταιριάζει.

Εξωτερικά το Mujin 9 διατρέχεται σε μεγάλο τμήμα του από ένα πυκνό, δικτυωτό ύφασμα, του οποίου η διαπνοή κινείται στο μέσο όρο, αφού περιμετρικά υπάρχουν αρκετές λωρίδες TPU (Θερμοπλαστική Πολυουρεθάνη), σε διάφορα σχήματα και τοποθετήσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν εξαιρετική σταθερότητα και ασφάλεια στην κίνηση. Δεν είναι ελαστικό, δείχνει αφράτο και άνετο και πραγματικά είναι όπως διαπιστώσαμε και στο Ursa Trail που το τεστάραμε αγωνιστικά. Επίσης δείχνει να προσαρμόζεται εύκολα και άνετα στην κίνηση και στον τρόπο που τρέχουμε, ενώ δείχνει ανθεκτικό, αλλά είναι κάτι που θέλει εκατοντάδες χιλιόμετρα χρήσης για να το πούμε με ασφάλεια.

Πηγαίνοντας προς τη φτέρνα, παρατηρούμε – και νιώθουμε στο τρέξιμο – μεγάλη ενίσχυση της σταθερότητας και της προστασίας, που θα λέγαμε ότι προσεγγίζει τα επίπεδα παπουτσιών για hiking. Σκληρό πλαστικό περιμετρικά στο κάτω μέρος της φτέρνας και παχύ αφρώδες υλικό περιμετρικά, κάνουν το Mujin 9 πολύ σταθερό και στιβαρό, με trade off όμως το βάρος του που φτάνει τα 340gr (US9).

Επιστρέφοντας στο μπροστά τμήμα του παπουτσιού, βλέπουμε εξαιρετική προστασία με σκληρό πλαστικό στα δάκτυλα και πολύ χώρο μπροστά, τόσο που θα λέγαμε ότι είναι από τα πιο “πλατιά” στο μπροστά τμήμα τους παπούτσια που έχουμε δοκιμάσει. Μεγάλο συν για αγώνες ultra trail.

Η γλώσσα του είναι αφράτη και στηρίζεται στα πλάγια εσωτερικά με υφασμάτινες λωρίδες, ενώ τα κορδόνια του είναι κλασσικά, πλατιά και “γρέντζα” που σημαίνει ότι δεν λύνονται εύκολα. Ακόμα καλύτερα, στο πάνω μέρος της γλώσσας η οποία ανεβαίνει ψηλά υπάρχει μια ευρύχωρη δικτυωτή θήκη ώστε να τα “παρκάρουμε” μέσα όταν τρέχουμε.

Για το μέγεθος θα λέγαμε ότι καλό είναι να το δοκιμάσει κάποιος πριν το αγοράσει γιατί μάλλον χρειάζεται ½ νούμερο λιγότερο από ότι φοράει συνήθως ο καθένας.

 

Ενδιάμεση σόλα

Με το Mujin 9 ξεχάστε το τρέξιμο πάνω σε “συννεφάκι” που υποστηρίζουν τα max cuchion παπούτσια. Θα σας φανεί σκληρό στα πρώτα τρεξίματα (εδώ παίζει ρόλο και η σχεδίαση της εξωτερικής σόλας, όπως θα δούμε αργότερα στο άρθρο), θα στρώσει στη συνέχεια αλλά θα παραμείνει σε αυτή τη φιλοσοφία, με τις τεχνολογίες της Mizuno που αποτελούν την ενδιάμεση σόλα να υποστηρίζουν με ασφάλεια και πολύ καλή αντικραδασμική προστασία μεγάλα και αργά τρεξίματα και αγώνες ultra trail.

Η ενδιάμεση σόλα της κλασσικής τεχνολογίας Wave της Mizuno έχει ένα μέσο drop 10mm και σχετικά υψηλό προφίλ (28mm μπροστά / 38mm στη φτέρνα), ενώ ουσιαστικά αποτελείται από τρία στρώματα. Στο κάτω μέρος υπάρχει το Enerzy, δηλαδή η τεχνολογία της Mizuno που “δουλεύει” την επιστροφή ενέργειας με ένα ειδικά φτιαγμένο κράμα αφρού. Στο ενδιάμεσο υπάρχει αφρός EVA διπλής πυκνότητας και στο επάνω μέρος υποστηρίζεται από το εξελιγμένο U4icX ελαφρύ αντικραδασμικό υλικό που κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς όσο αφορά την πολύ καλή απορρόφηση κραδασμών που παρέχει το Mujin 9. Θα λέγαμε ότι η ενδιάμεση σόλα παρέχει ένα ικανοποιητικό μείγμα απορρόφησης κραδασμών και επιστροφής ενέργειας, για αργά τρεξίματα, ιδιαίτερα σε αθλητές με μέσο και μεγαλύτερο βάρος, και για μεγάλες αποστάσεις και πολλές ώρες στα μονοπάτια.

 

Εξωτερική σόλα

Τεσταρισμένη πλέον και στο λασπώδες και με έντονες κλίσεις τερέν του Μετσόβου, μπορούμε να πούμε ότι η εξωτερική σόλα του Mujin 9 είναι το μεγάλο του ατού και σίγουρα μια από τις 2-3 καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει στο Advendure. Φυσικά, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και το Mujin 9 φοράει καουτσούκ Michelin εξαιρετικής αντοχής και πρόσφυσης σε οποιοδήποτε τύπο μονοπατιού, χωμάτινο η πετρώδες, βρεγμένο ή στεγνό, σαθρό ή σκληρό.

Η καινοτομία στην εξωτερική σόλα είναι όμως η σχεδίαση των επιθεμάτων (lugs). Η περιμετρική εξωτερική σειρά περιλαμβάνει στο μεγαλύτερο μέρος της ψηλά (6mm) μονοκατευθυντικά επιθέματα, που γραπώνουν το έδαφος εξαιρετικά. Στη φτέρνα υπάρχει ένα pattern που διευκολύνει την προσγείωση. Τα εσωτερικά επιθέματα έχουν ένα καινοτομικό τριγωνικό σχήμα για να μην κρατάνε λάσπες, ενώ κάθε επίθεμα έχει δυο επίπεδα για καλύτερο κράτημα, όπως φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα. Μειονέκτημα εδώ ότι και η σχεδίαση της εξωτερικής σόλας συντελεί στο βάρος του παπουτσιού, αλλά και το ότι δεν είναι κατασκευασμένη σε τμήματα, άρα είναι κάπως μονοκόμματη και το νιώθεις αυτό στο τρέξιμο. Όσο αφορά την πρόσφυση, είναι όπως είπαμε κορυφαία και δίνει εμπιστοσύνη σε τεχνικά μονοπάτια, κατηφόρες και ανηφόρες κάθε είδους και ποιότητας εδάφους. Σίγουρα το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του Mujin 9.

Σε ποιόν απευθύνεται λοιπόν το Mujin 9; Στο αθλητή που έχει μέσο και μεγαλύτερο βάρος, τρέχει πιο αργά αλλά μακριά, σε πολύωρες προπονήσεις και αγώνες ultra trail, ενώ θα λέγαμε ότι μπορεί άνετα να υποστηρίξει και μεγάλα κομμάτια ορεινών διασχίσεων, αγωνιστικών όπως το PTL ή το TorX, αλλά και ατομικών που θέλουν και ταχύτητα. Πολύ στιβαρό, άνετο και ασφαλές, με καταπληκτική πρόσφυση που προσδίδει εμπιστοσύνη, σίγουρα ένα μοντέλο στο οποίο αξίζει να δώσετε προσοχή.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα: Πυκνό δικτυωτό υλικό, λωρίδες από TPU, πλαστικά προστασίας, αφράτη γλώσσα και περίμετρος αστραγάλου

Ενδιάμεση σόλα: U4icX, αφρός EVA διπλής πυκνότητας, τεχνολογίες Wave & Enerzy

Εξωτερική σόλα: Μείγμα καουτσούκ Michelin, επιθέματα 4mm & 6mm

Drop: 10mm (28mm / 38mm)

Βάρος: 340gr (Νούμερο 9US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Κλασσικά, πλατιά και “γρέντζα”, με θήκη τοποθέτησης

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 175€ (σε προσφορά στα 155 αυτή την περίοδο)

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ