Ο Μαροκινός Mohamed el Morabity και η Γαλλίδα Maryline Nacache μεγάλοι νικητές του 37ου Marathon des Sables!

Ο Mohamed el Morabity είναι ο μεγάλος νικητής του 5ου stage, μαραθώνιας απόστασης, αλλά επίσης και συνολικά του φετινού 37ου Marathon des Sables, μετά και τις εξελίξεις με τις ακυρώσεις, αλλά κυρίως τη σπουδαία του εμφάνιση και νίκη σε 4 από τα 5 stages! Στο 5ο stage κέρδισε με χρόνο 3.18.34, ενώ συνολικά πέτυχε επίδοση 19.19.54. Στη δεύτερη θέση, τόσο στο 5o stage με χρόνο 3.23.37, όσο και συνολικά με 19.29.09 o επίσης Μαροκινός Aziz Yachou και τρίτος συνολικά, με επίδοση 21.21.27, ο Γάλλος Mathieu Blanchard (τερμάτισε 4ος στο 5o stage πίσω από τον Ρώσο Vasili Korytkin που πέτυχε χρόνο 3.35.24).

 

Στις γυναίκες δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στην κατάταξη συνολικά. Μεγάλη νικήτρια του MdS 2023 ήταν η Γαλλίδα Maryline Nacache με συνολικό χρόνο 27.02.17 (πρώτη και στο 5ο stage με χρόνο 4.18.04), δεύτερη η Μαροκινή Aziza el Amrany με επίδοση 27.53.37 (τρίτη στο 5ο stage με χρόνο 4.36.33) και τρίτη η Γιαπωνέζα Tonomi Bitoh με χρόνο 29.39.51 (δεύτερη στο 5ο stage με χρόνο 4.33.37)!

Τα συνολικά αποτελέσματα μπορείτε να τα βλέπετε εδώ.

Διαβάστε πιο κάτω την εξέλιξη του αγώνα:

Marathon des Sables (Μετά το 4ο stage) – Εκτός αγώνα ο Rachid el Morabity: Ενώ σε λίγη ώρα ξεκινάει το 5ο stage στο 37o MdS, το οποίο είναι και το τελευταίο που μετράει στην κατάταξη, χτες μετά τον τερματισμό του μεγάλου 4ου stage των 90Κ, συνέβησαν συγκλονιστικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν αρχικά στην ποινή και στη συνέχεια στην εγκατάλειψη του αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας του θρύλου του αγώνα και δεύτερου μέχρι εκείνη την ώρα στην κατάταξη Rachid El Morabity. Αρχικά ξεκίνησαν να κυκλοφορούν φήμες για μια σημαντική ποινή για παρατυπίες. Οι διοργανωτές θα έκαναν ανακοίνωση σχετικά, αλλά με επίσημη δήλωση την ανέβαλαν για ένα δίωρο. Τελικά, η διοργάνωση δημοσιεύει το ανακοινωθέν και τις ποινές της ημέρας, οι οποίες περιλαμβάνουν 180' για τον Rachid για τη λήψη μη εξουσιοδοτημένης βοήθειας και 60' επειδή η ομάδα του είχε ήδη εγκαταλείψει το bivouac ενόψει της επερχόμενης καταιγίδας (ίδια ποινή και για τον Aziz el Akad, o οποίος ήταν 12ος μέχρι εκείνη τη στιγμή αλλά δέχτηκε την ποινή και συνεχίζει από την 160η θέση). Ο Rachid όταν ενημερώθηκε απείλησε τη διοργάνωση ότι θα εγκαταλείψει τον αγώνα αν δεν ανατραπεί η ποινή. Η ένταση αυξήθηκε πολύ και έφτασε σε προσπάθεια βιαιοπραγίας κατά του Aziz Yachou, τρίτου στην γενική κατάταξη, με βάση τις πληροφορίες. Στη συνέχεια, ο Rachid El Morabity πηγαίνει σε μια από τις σκηνές των διοργανωτών για να ανακοινώσει την απόφασή του να εγκαταλείψει το bivouac και συνεπώς τον αγώνα. Δεν αποδέχεται την ποινή, την οποία θεωρεί άδικη και αποσύρεται επίσημα από τον αγώνα. Δεν συμμετέχει πλέον στον MdS, αλλά παραμένει στο bivouac, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς στο Ouarzazate εκείνη τη στιγμή. Σίγουρα μια από τις πιο μελανές στιγμές στην καριέρα ενός μεγάλου και θρυλικού αθλητή, που ίσως έχει και συνέπειες για το μέλλον του στην διοργάνωση, αλλά και μια από τις δυσκολότερες και πιο συγκλονιστικές στιγμές στα 37 χρόνια της διοργάνωσης, η οποία έδειξε ότι δεν λογαριάζει ονόματα!

 

 

Marathon Des Sables - Stage 4: Η 4η ημέρα του "μαραθώνιου της άμμου" είναι συνήθως και η πιο καθοριστική. Ενενήντα (90) πολύ σκληρά χιλιόμετρα στην έρημο Σαχάρα, που συνήθως ξεκαθαρίζουν την κατάσταση. Όχι φέτος όμως, τουλάχιστον στους άντρες, όπου έγινε μια φοβερή μάχη που έκρινε την κούρσα στα δευτερόλεπτα για την πρώτη τριάδα! Ο Mohabed El Morabity κατάφερε να κερδίσει και αυτό το stage με χρόνο 8.14.39, αλλά αυτή τη φορά με δεύτερο τον Aziz Yachou, μόλις 6 (ναι, 6!!!) δευτερόλεπτα πίσω του με χρόνο 8.14.45 και τρίτο τον μεγάλο αδερφό του και θρύλο του αγώνα Rachid El Morabity που τερμάτισε 19 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή αδερφό του με χρόνο 8.14.58! Για μια απόσταση 90Κ είναι σίγουρα απίστευτα μικρές οι διαφορές, που δεν επηρέασαν φυσικά και την κατάταξη στο σύνολο, όπου προηγείται μετά την 4η ημέρα ο Mohamed, δεύτερος ο Rachid και τρίτος ο Yachou. Αυξήθηκε όμως η διαφορά των τριών από τον τέταρτο Γάλλο Mathieu Blanchard που τερμάτισε σε χρόνο 9.15.41, περίπου μια ώρα πίσω από την τριάδα.

Στις γυναίκες το stage 4 αποδείχτηκε καταστροφικό για το μεγάλο φαβορί, την Ολλανδή Ragna Debats, η οποία είχε νικήσει στα τρία πρώτα αλλά σήμερα έμεινε πολύ πίσω στην κατάταξη. Νικήτρια η Μαροκινή Aziza El Amrany με χρόνο 11.44.39, δεύτερη η Γαλλίδα Maryline Nacache σε 11.50.04 και τρίτη η Γιαπωνέζα Tomomi Bitoh σε 12.43.03. Με αυτά τα αποτελέσματα άλλαξε και η τριάδα στην γενική των 4ων πρώτων ημερών που είναι πλέον: Nacache πρώτη, Amrany δεύτερη και Bitoh τρίτη!

Οι εγκαταλείψεις ανέβηκαν στις 306, με το 4ο stage σε εξέλιξη!

Στην φωτογραφία του Ian Corless τα δυο αδέρφια - Rachid (bib 1) και Mohamed (bib 2) Morabity σε δράση, ώμο με ώμο!

 

 

Marathon Des Sables - Stage 3: Τρίτη μέρα στο 37o Marathon Des Sables και ο Mohabed El Morabity κέρδισε και αυτό το stage (34.4Κ), μετά το δεύτερο, με χρόνο 2.30.21, τερματίζοντας 3.25 λεπτά μπροστά από τον μεγαλύτερο αδερφό του και μεγάλο φαβορί του αγώνα Rachid, ανεβαίνοντας πλέον και στην πρώτη θέση συνολικά στο τριήμερο. Σταθερά στην τρίτη θέση ο επίσης Μαροκινός Aziz Yachou που τερμάτισε σε χρόνο 2.33.49, δίνοντας μάχη με τον Rachid και μένοντας μόνο 3 sec πίσω του. Μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν στην κεφαλή της κούρσας των αντρών, λαμβάνοντας υπόψη ότι τελείωσαν και τα “εύκολα” των τριών πρώτων ημερών και ακολουθεί το stage των πολλών χιλιομέτρων (82Κ) στην καυτή Σαχάρα, αλλά και το ότι οι τρεις πρώτοι είναι πολύ κοντά στο συνολικό χρόνο (7.46.41, 7.49.39 και 7.50.47 αντίστοιχα). Ο 4ος Γάλλος Mathieu Blanchard έχει μείνει αρκετά πίσω με συνολικό χρόνο 8.29.04 και για την ώρα δείχνει δύσκολο να τους απειλήσει αν δεν υπάρξει εγκατάλειψη ή κατάρρευση κάποιου από την πρώτη τριάδα, αν και πάντα είναι όλα ανοιχτά σε τέτοιους επίπονους και μάλιστα πολυήμερους αγώνες! Και στις γυναίκες αμετάβλητη στο stage 3 η πρώτη τριάδα, με την Ολλανδή Ragna Debats και πάλι νικήτρια με επίδοση 3.29.36, δεύτερη την Γαλλίδα Maryline Nacache με χρόνο 3.41.04 και τρίτη την Μαροκινή Aziza El Amrany με χρόνο 3.42.36. Το 37ο MdS ξεκίνησαν 1.085 αθλητές από 49 χώρες και χωρίς να έχει ακόμη τελειώσει το 3ο stage υπάρχουν 142 εγκαταλείψεις.

H φωτογραφία του εξαιρετικού Ian Corless αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το τοπίο που διεξάγεται ο "μαραθώνιος της άμμου"!

 

 

Marathon Des Sables - Stage 2: Στην Μαροκινή Σαχάρα το 37ο Marathon Des Sables είχε σήμερα το δεύτερο stage, μήκους 39Κ. H πρώτη τριάδα στους άντρες παρέμεινε η ίδια, με αλλαγή όμως στις πρώτες δυο θέσεις, αφού ο μικρότερος αδερφός Mohamed El Morabity κέρδισε με χρόνο 2.29.05 την πρώτη θέση, ελάχιστα μπροστά από το μεγάλο φαβορί και αδερφό του Rachid που τερμάτισε σε 2.29.38, μόλις λίγα δευτερόλεπτα πίσω του. Σταθερός στην τρίτη θέση ένας άλλος Μαροκινός, ο Aziz Yachou με χρόνο 2.29.42, δηλαδή μόλις 4 sec πίσω από τον Rachid! Αθροιστικά μετά τα δυο πρώτα stages προηγείται ο Rachid, δεύτερος ο Mohamed και τρίτος ο Yachou. Στις γυναίκες η πρώτη τριάδα ήταν ίδια με την πρώτη μέρα, οπότε δεν άλλαξε κάτι και στη συνολική κατάταξη των δυο πρώτων stages. . Η Ολλανδή Ragna Debats επικράτησε άνετα και στο δεύτερο stage με χρόνο 3.19.14, δεύτερη η Maryline Nacache με επίδοση 3.36.36 και τρίτη η Aziza El Amrany με χρόνο 3.55.55. Ο αγώνας της άμμου συνεχίζεται αύριο με το τρίτο stage – και πάλι λίγο επάνω από 30Κ - μέχρι να φτάσει η ώρα του πολύ κρίσιμου και πολύ δύσκολου τέταρτου stage των 82Κ!

 

 

Marathon Des Sables - Stage 1: Στην Σαχάρα ξεκίνησε ο περίφημος Marathon Des Sables, στην 37η έκδοση του, με το πρώτο stage των 36K! Ήδη ο περίφημος Μαροκινός Rachid EL Morabity κέρδισε την πρώτη μέρα με επίδοση 2.46.15, συνεχίζοντας να κυνηγάει την 8η νίκη του που θα τον φέρει κοντύτερα στο θρυλικό ρεκόρ των 10 νικών του Lahcen Ahansal! Στο κατόπι του, ποιος άλλος, ο μικρότερος αδερφός του Mohamed που τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 2.47.15. Τρίτος, ένας ακόμη Μαροκινός, ο Aziz Yachou, με χρόνο 2.47.16! H γνωστή μας από τον Olympus Marathon Ragna Debats ξεκίνησε με νίκη στο πρώτο stage (3.26.40), κυνηγώντας το repeat μετά την επικράτηση της το 2019. Δεύτερη η Maryline Nacache με χρόνο 3.36.29 και τρίτη η Aziza EL Amrany με επίδοση 3.53.54.

Περισσότερα για τον περίφημο Patric Bauer, τον άνθρωπο που δεν εμπνεύστηκε μόνο τον MdS, αλλά και το stage racing γενικότερα, στο παλιότερο άρθρο του Advendure: https://bit.ly/Patrick_Bauer_MdS

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ