To Golden Trail Series by Salomon επιστρέφει δυναμικά το 2019!

Ακόμα πιο δυναμική η επιστροφή του πολύ πετυχημένου Golden Trail Series by Salomon το 2019, μιας σειράς "μικρών» και πλέον δημοφιλών αγώνων στον πλανήτη η οποία πέρυσι συγκέντρωσε την αφρόκρεμα των πιο δυνατών δρομέων του αθλήματος. «Εναρκτήριο λάκτισμα» της φετινής σεζόν ένας θρυλικός αγώνας, ένας από τους πιο κλασικούς στον πλανήτη, ο  Zegama-Aizkorri marathon το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου ενώ το ίδιο ενδιαφέρον προκαλούν οι υπόλοιποι έξι της σειράς σε όλον τον κόσμο!

Ενώ η παρθενική χρονιά του Golden Trail Series κατάφερε να δημιουργήσει περισσότερο ανταγωνισμό ανάμεσα στους κορυφαίους του αθλήματος, η φετινή σεζόν αναμένεται να είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αφού στους δεκάδες κορυφαίους δρομείς που πέρυσι είχαν συναγωνιστεί στους κορυφαίους αγώνες της σειράς, φέτος έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους ακόμη περισσότεροι και δυνατότεροι αθλητές. Δείτε πιο κάτω την πλήρη λίστα των επιβεβαιωμένων συμμετοχών.

Για το 2019, η σειρά Golden Trail World Series (GTWS) έχει σαν σκοπό να μεταδώσει το άθλημα του ορεινού τρεξίματος σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό μέσω μεγάλων ΜΜΕ τα οποία μέχρι τώρα έχουν μόνο σποραδικά ασχοληθεί με αυτό. Συγκεντρώνοντας τους καλύτερους αθλητές από διάφορες χώρες στους αγώνες του Golden Trail ο σκοπός του είναι να μεγαλώσει τον ενθουσιασμό της κοινότητας του αθλήματος, να τονώσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και να δώσει έτσι μεγαλύτερη αίγλη στο άθλημα. Μέσω της πιο «επιθετικής» επικοινωνίας, η ελπίδα είναι ότι θα αυξηθεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης προσελκύοντας έτσι μεγαλύτερο αριθμό αθλητών στα μονοπάτια σε όλον τον κόσμο.

Ο άνθρωπος που θεωρείται δικαίως ο πιο ολοκληρωμένος trail runner στον πλανήτη, ο Kilian Jornet της Salomon, έτρεξε πέρυσι έξι από τους αγώνες της σειράς και αναφέρθηκε σε αυτούς με τα καλύτερα τονίζοντας πόσο συναρπαστικοί και όμορφοι ήταν. Ο Kilian, μετά την 3η περυσινή του θέση στο Golden Trail αφού ένας τραυματισμός δεν τον άφησε να αγωνιστεί στον τελικό στην Ν. Αφρική, δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει να συναγωνίζεται τους καλύτερους του κόσμου, μαζί με τη νέα γενιά που έρχεται φουριόζα!

«Την περασμένη χρονιά το Golden Trail Series ήταν ένα πολύ θετικό βήμα μπροστά στο να συγκεντρώσει μαζί τους καλύτερους δυναμώνοντας έτσι τον συναγωνισμό» ανέφερε ο 31ος πια Kilian. «Τις προηγούμενες σεζόν, αυτό συνέβαινε μία ή δύο φορές τον χρόνο. Νεαροί ταλαντούχοι δρομείς όπως οι Rémi Bonnet, Davide Magnini, Jacob Adkin, Stian Angermund-Vik και Jan Margarit έχουν αποδείξει ότι έχουν τεράστιες δυνατότητες. Είμαι σίγουρος ότι το 2019 θα είναι ακόμη πιο «πεινασμένοι», περισσότεροι έμπειροι και ανυπόμονοι να δουν κατά πόσο μπορούν να ξεπεράσουν την δική μας γενιά»

 

 

Όσον αφορά τις γυναίκες, η περυσινή πρωταθλήτρια του Golden Trail Ruth Croft της Scott είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το στέμμα της. Κατά την διάρκεια της off season προπονούταν στην πατρίδα της, στη Νέα Ζηλανδία και δηλώνει έτοιμη να ανταγωνιστεί τις καλύτερες και φέτος.

«Η Golden Trail Series απαρτίζεται από αγώνες με αρκετά διαφορετικό στυλ μεταξύ τους, έτσι το να είσαι σε τοπ επίπεδο σε όλους αυτούς είναι από μόνο του μία πρόκληση» ανέφερε μεταξύ άλλων η Croft. «Βέβαια, ένας από τους λόγους πέρυσι που οι αγώνες ήταν ελκυστικοί, ήταν και το επίπεδο του ανταγωνισμού. Μου αρέσει να βρίσκομαι στην εκκίνηση με κορίτσια τα οποία θα μπορούσαν να κερδίσουν τον αγώνα, Μεγαλύτερος ανταγωνισμός σημαίνει και βελτιστοποίηση του επιπέδου και αυτό πάντα είναι επιθυμητό!»

 

H Golden Trail World Series θα αποτελείται πάλι από τους πέντε γνωστούς από πέρυσι αγώνες ενώ προστίθεται άλλος ένας κλασικός αγώνας, ο Dolomyths Run (πρώην Dolomites Skyrace) στους Ιταλικούς Δολομίτες. Ο μεγάλος τελικός μεταφέρεται από τη Ν. Αφρική στο Νεπάλ και στον Annapurna Trail Marathon ο οποίος φτάνει σε μέγιστο υψόμετρο τα 4.122 μέτρα!

 

Οι αγώνες του 2019

Η σεζόν ξεκινάει σε ένα από τους πλέον αυθεντικούς αγώνες βουνού, στη χώρα των Βάσκων και τον Zegama Aizkorri. Πολλές φορές οι συνθήκες είναι αντίξοες αλλά η υποστήριξη και ο ενθουσιασμός του κόσμου είναι παράγοντες που κάνουν όλους τους δρομείς του πλανήτη να θέλουν να ζήσουν αυτές τις μοναδικές στιγμές. Μεγάλη επιστροφή φέτος εκεί για τον Kilian καλώς εχόντων των πραγμάτων μιας και πέρυσι ένας τραυματισμός του στέρησε την συμμετοχή στον αγαπημένο του αγώνα. Οι Stian Angermund-Vik, Rémi Bonnet, Davide Magnini, Oriol Cardona, Pascal Egli και πολλοί άλλοι θα είναι εκεί να του χαλάσουν τα πλάνα! Όσον αφορά τις γυναίκες η περυσινή νικήτρια Ida Nilsson θα έχει στο κατόπι της τις Ruth Croft, Megan Kimmel, Holly Page, Sheila Aviles μεταξύ άλλων έτοιμες να διεκδικήσουν μία θέση στο βάθρο

Από την χώρα των Βάσκων, το Golden Trail μεταφέρεται στις γαλλικές Άλπεις και σε έναν άλλο κλασικό ορεινό μαραθώνιο, τον Marathon du Mt Blanc. Διαφορετικού ύφους αγώνας και τερέν από τον Zegama, ένα συνεχές roller coaster πριν την τελική δύσκολη ανάβαση, θα δοκιμάσει τις αντοχές των δυνατών δρομέων αναγκάζοντάς τους σε έναν αγώνα στρατηγικής.

Στους Ιταλικούς Δολομίτες και σε μια μυθική διαδρομή στον Dolomyths Run, σε μια μικρή αλλά φαρμακερή διαδρομή 21χλμ, στο «κουλουάρ της Κόλασης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο φετινό βίντεο trailer, ο θρύλος συναντά τη νέα γενιά η οποία θα έχει την δυνατότητα να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους καλύτερους του κόσμου!

Μιλώντας για κλασικούς αγώνες, πώς να μην πάει το μυαλό στον Sierre-Zinal στην Ελβετία; Fast & Furious αγώνας, συγκεντρώνει δρομείς από ένα ευρύ φάσμα «ειδικοτήτων» οι οποίοι έρχονται να τρέξουν σε ένα εύκολο και ειδυλλιακό τερέν.

Με τη σεζόν να έχει πια ανάψει για τα καλά, η δράση μεταφέρεται από την Ευρώπη, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού στα υψίπεδα του Colorado σε άλλον έναν θρυλικό μαραθώνιο βουνού, στον Pikes Peak Marathon. Η συνταγή είναι απλή: Ανέβα όσο πιο γρήγορα μπορείς 21 χιλιόμετρα μέχρι τα 4.300 μέτρα και κατέβα άλλα 21 χιλιόμετρα ακόμα γρηγορότερα. Μία κούρσα την οποία ακόμη «στοιχειώνει» το απίστευτο ρεκόρ του Matt Carpenter από το 1993 είναι πάντα δέλεαρ για τους καλύτερους του κόσμου. Θα καταφέρει κάποιος φέτος να κατεβάσει το 3:16:39 του θρύλου Carpenter; Πέρυσι η Megan Kimmel ήταν αυτή που κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ γυναικών που κρατούσε από το … 1981 ενώ μην ξεχνάμε ότι ο αγώνας πρώτη φορά διοργανώθηκε το 1956…

Για τον τελευταίο «κανονικό» αγώνας της σειράς οι δρομείς ταξιδεύουν πάλι στην Ευρώπη, στα highlands της Σκωτίας και τον Ring of Steall, την τελευταία ευκαιρία των δρομέων να πάρουν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό στο Νεπάλ. Οι δρομείς για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να σκαρφαλώσουν σε τεχνικές κόψεις, να τρέξουν μέσα σε παγωμένα ποτάμια και σε συνεχόμενα γλιστερό τερέν μέσα στις προβλέψιμα απρόβλεπτες Σκωτσέζικες καιρικές συνθήκες!

Τέλος, στον μεγάλο τελικό στον Annapurna Trail Marathon, καλούνται οι 10 πρώτοι άντρες και γυναίκες από τους προηγούμενους έξι αγώνες μαζί με έναν καλεσμένο της επιλογής τους, σε μια πραγματική «αρένα» στην σκιά του επιβλητικού γίγαντα των Ιμαλαϊων.

 

Το ... καστ! 

Άντρες

Stian Angermund-Vik (Team Salomon) - Νορβηγία
Marc Lauenstein (Team Salomon) - Ελβετία
Kilian Jornet (Team Salomon) - Ισπανία
Oriol Cardona (Team Dynafit) - Ισπανία
Bartlomiej Przedwojewski (Team Salomon) - Πολωνία
Aritz Egea (Team Salomon) - Ισπανία
Stephan Wenk (Team Scott) - Ελβετία
Alexis Sevennec (Team Scott) - Γαλλία
Sage Canaday (Team Hoka One One) - ΗΠΑ
Thibaut Baronian (Team Salomon) - Γαλλία
Davide Magnini (Team Salomon) - Ιταλία
Nadir Maguet (Team La Sportiva) - Ιταλία
Anthony Costales (Team Rabbit) - ΗΠΑ
Pascal Egli (Team Dynafit) - Ελβετία
David Sinclair (Team Salomon) - ΗΠΑ
Rémi Bonnet (Team Salomon) - Ελβετία
Γαλλίαsco Puppi (Team Stance) - Ιταλία
Andy Wacker (Team Trail Nike) - ΗΠΑ
Jan Margarit Solé (Team Salomon) - Ισπανία
Petter Engdahl (Team Salomon) - Σουηδία
Eugeni Gil (Team Buff) - Ισπανία
Robert Krupička (Team Salomon) - Τσεχία
Julien Rancon (Team Hoka One One) - Γαλλία
Cole Watson (Team Hoka One One) - ΗΠΑ
Adrien Michaud (Team Scott) - Γαλλία
Nicolas Martin (Team Hoka One One) - Γαλλία
Ismail Razga (Team La Sportiva) - Morocco
Bhim Gurung (Team Salomon) - Nepal
Ricky Lightfoot (Team Salomon) - Μεγάλη Βρετανία
Andrew Douglas (Team Hoka One One) - Μεγάλη Βρετανία
Pablo Villalobos Bazaga (Team Salomon) - Ισπανία
Antonio Martínez Pérez (Team Wild Trail Project - Nike)
Andrea Simon Aymerich (Team Buff) - Ισπανία
Jackson Brill (Team Salomon) - ΗΠΑ
Henri Ansio (Team Salomon) - Φινλανδία
Jacob Adkin (Team Salomon) - Μεγάλη Βρετανία
Tony Moulai (Trail Team Isostar) - Γαλλία
Jessed Hernandez Gispert (Team Inverse) - Ισπανία
Ondrej Fejfar (Team Inov8) - Τσεχία
Finlay Wild (Team Mountain Equipment) - Μεγάλη Βρετανία
Jose Manuel Quispe (Team Lippi) - Perú
Nick Elson (Team La Sportiva) - Canada
Pascal Buchs (Team Scott) - Ελβετία
Thibaut Garrivier (Team Hoka One One) - Γαλλία
Ionut Alin Zinca (Team CSA Steaua Bucuresti) – Ρουμανία
Karl Egloff (Team Movistar) – Ecuador
David Laney (Team Nike) – ΗΠΑ
Stian Aarvik (Team Salomon) – Νορβηγία
Florian Neuschwander (Team Red Bull/Gorewear/Garmin/On Running) - Γερμανία
Min Qi (Team Salomon) - Κίνα

 

Γυναίκες 

Ruth Croft (Team Scott) New-Zeland
Ida Nilsson (Team Salomon) Σουηδία
Holly Page (-) Μεγάλη Βρετανία
Eli Gordon (Team Salomon) Ισπανία
Megan Kimmel (Team Salomon) ΗΠΑ
Silvia Rampazzo (Team Tornado) Ιταλία
Fanny Borgstrom (Team Salomon) Σουηδία
Megan Mackenzie (Team Salomon) N. Αφρική
Sheila Aviles (Team Adidas) Ισπανία
Céline Lafaye (Provence Endurance - Merrel) Γαλλία
Michelle Maier (-) - Γερμανία
Yiou Wang (Team Under Armour) - ΗΠΑ
Elisa Desco (Team Scarpa/Berg Outdoor) - Ιταλία
Ragna Debats (Team Merrell) - Netherland
Denisa Dragomir (Team Hoka One One) - Ρουμανία
Simone Troxer (Team Running Conseil) - Ελβετία
Victoria Wilkinson (Team Inov8) - England
Azara Garcia (Team HG AML) - Ισπανία
Dominika Stelmach (Team Adidas) - Πολωνία
Yngvild Kaspersen (Team Adidas) - Νορβηγία
Maude Mathys (Team Salomon) - Ελβετία
Amandine Ferrato (Team Hoka One One) - Γαλλία
Taylor Nowlin (Team Ultimate Direction/Rabbit/Drymax) - ΗΠΑ
Lina El Kott Helander (Team Merrell/Gorewear/Sportsgym) - Σουηδία
Sandi Nypaver (Team Rabbit) - ΗΠΑ
Maya Chollet (Team Mizuno) - Ελβετία
Stéphanie Auston (Team Salomon) - Αυστραλία
Emily Schmitz (-) - ΗΠΑ
Toni McCann (Team Altra) - N. Αφρική
Kelly Wolf (Team Under Armour) - ΗΠΑ
Sanna El Kott Helander (Team Merrell/Gorewear/Sportsgym) - Σουηδία
Sarah McCormack (Team Prozis) - Ireland
Mia Yao (Team Salomon) - Κίνα
Judith Wyder (Team Salomon) - Ελβετία
Emma Pooley (Team Salomon) - Ελβετία
Eli Anne Dvergsdal (-) - Νορβηγία

 

Photo ©: Jordi Saragossa

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ