Αθλητική περιήγηση: Ένα νέο μοντέλο εσωτερικού τουρισμού!

Από 30 Οκτ 2017

Όλυμπος, Ροδόπη, Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Ταύγετος, Ζήρια και Χελμός, ενδοχώρα της Κρήτης αλλά και των νησιών μας ... 

Πολλές γωνίτσες σε ολόκληρη την Ελλάδα ανακαλύφθηκαν και έγιναν πασίγνωστες τα τελευταία χρόνια…

Οι ομορφιές τους... Οι άνθρωποι τους...

Ξαφνικά γέμισαν πλατείες με τόσο κόσμο που –ειλικρινά- ούτε καν  είχαν σχεδιασθεί να φιλοξενήσουν!

Ο λόγος ;  Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος !


Tόσα μονοπάτια έμεναν χορταριασμένα, έρημα, γνωστά περάσματα μόνο σε ζώα και σε θυμισιές γραφικών γερόντων.  Ξεχορτιάστηκαν από εθελοντές και οι πλάκες τους τραντάχθηκαν ξανά από ποδοπεράσματα δρομέων.

 

Τα τελευταία έξι χρόνια ξεμυτίζουν σαν μανιτάρια, ολοένα και περισσότερα καλέσματα σε αγώνες στην κατηγορία «trail-μονοπατιού». Αγώνες που στην αρχή ήταν κοντά στα αστικά κέντρα, αλλά σιγά-σιγά εξαπλώθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα και τελευταία και στη νησιωτική.  

 

Ένα κάλεσμα που δημιούργησε νέα προπονητικά πεδία. Ανοίγονται αγωνιστικές διαδρομές που κυκλώνουν κορυφές, διασχίζουν ρεματιές, καίνε τα πόδια σου σε ξερολιθιές, μα σου προσφέρουν θέα σε υπέροχα τοπία. Διαπιστώνεται πως συνεχώς και αθέμιτα, αναπτύσσεται και ένας λογικός «ανταγωνισμός» για το ποιος θα παρουσιάσει το πιο ιδιαίτερο μονοπάτι, την πιο καλή διαδρομή και την ολοένα και πιο δύσκολη.

 

Οι αγώνες trail-μονοπατιού, ουσιαστικά επιτελούν, αθόρυβα και ασυνείδητα, ένα άλλο μεγαλύτερο έργο…. Ξεδιπλώνουν την Ελλάδα μέσω ενός νέου εσωτερικού τουρισμού…. Μια εξερεύνηση που δεν μένει μόνο σε μια απλή τοπογραφική επίσκεψη …Δυναμικός Εσωτερικός τουρισμός


Την πραγματική ουσία των αγώνων trails, είναι πιο δύσκολο να την συνειδητοποιήσουμε αμέσως. Αν ανοίξει η «κάμερα» και «ανοίξουμε» τη ματιά μας πέρα από το γεγονός, την ίδια την εκδήλωση, θα δούμε πως τα καλέσματα αυτά μετακινούν, με αφορμή την εκάστοτε αθλητική διοργάνωση, έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, που θα φιλοξενηθούν σε έναν ξένο -μέχρι τότε για εκείνους- τόπο, εκτός τουριστικής περιόδου και συνήθως εκτός των σχεδίων των επίσημων διακοπών τους.

 

Άνθρωποι, στα ξαφνικά, θα διανύσουν μία μεγάλη, συνήθως, απόσταση, για να τρέξουν σε μια διαδρομή νέων τεχνικών γνωρισμάτων. Θα συναντήσουν χωριά, που ίσως δεν θα επισκέπτονταν ποτέ, έρχονται σε επαφή με λαλιές και συνήθειες ανθρώπων της επαρχίας,  σε ένα νέο περιβαλλοντολογικό πλαίσιο, με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, άγνωστα γεωλογικά φαινόμενα και μικροκλίμα, μέχρι τότε για αυτούς. Θα αναρωτηθούν για τις συνθήκες διαβίωσής των μόνιμων κατοίκων, που στερούνται βασικών «αστικών» προσόντων, αλλά απολαμβάνουν απλόχερα μαγικά, φυσικά προϊόντα και χάρες. Θα αναρωτηθούν τί σημαίνει να λυμαίνονται από αγέρες και δύσκολους χειμώνες, αλλά και πώς όμορφα το μάτι ταξιδεύει σε ορεινούς ορίζοντες, λίμνες, οροπέδια και θάλασσες, δημιουργώντας συν-ήθ(η)-ειες. Θα γνωρίσουν την άυλη πολιτισμική μας κληρονομιά.

 

Η ιστορία μιας χώρας κρύβεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων….


Η ιστορία ενός τόπου δεν μπαίνει μόνο στις σελίδες  των βιβλίων, ούτε αφορά αποκλειστικά αρχαιοελληνικά και βυζαντινά μνημεία, μάχες, ήρωες, πολέμους κι αυτοκρατορίες. Η ιστορία ενός τόπου, είναι η ιστορία που βιώνεται, η ιστορία της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων. Άνθρωποι που άφησαν τα ίχνη της δράσης τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν στη λωρίδα γης που τους δόθηκε.

 


Άυλη πολιτιστική κληρονομιά


Η ιδιαιτερότητα και η ποικιλομορφία σε παραδόσεις που εμφανίζει η ελληνική επαρχία, είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα. Κάθε περιοχή-νομός, αποτελεί μία ξεχωριστή περιφέρεια, όπου στην διαφορετικότητά της συμπεριλαμβάνεται η λαλιά, η μουσική, το φαγητό, ο χορός, η επαγγελματική δραστηριότητα, όπως αυτή έχει προσδιοριστεί από τα φυσικά γεωλογικά φαινόμενα. Πρόκειται για την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά.

 

Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά συνίσταται από τα μη απτά χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου πολιτισμού, τα οποία εντοπίζονται στα κοινωνικά έθιμα, στους τρόπους και τα μέσα συμπεριφοράς μιας κοινωνίας, τις κοινωνικές αξίες και τις παραδόσεις, τα έθιμα και οι πρακτικές, τις αισθητικές και πνευματικές αντιλήψεις, την καλλιτεχνική έκφραση, το γλωσσικό ιδίωμα, καθώς και άλλες πτυχές της ανθρώπινης πολιτιστικής δραστηριότητας.

 

Συζητώντας με τόσους αθλητές σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, διαπίστωσα πως ότι θεωρούνταν παλιό, έχουμε ανάγκη να το διατηρήσουμε. Ένιωσα πως υπάρχει ενδόμυχα μια περηφάνια για τα έθιμα ανακαλύπτουν ακόμα και αυτά που κάποτε, θα τα θεωρούσαμε οπισθοδρομικά, άμα τα ακολουθούσαμε. Τώρα τα γνωρίζουμε και τα αναδεικνύουμε, σαν ταυτότητα. Είδα να ψάχνουν συνταγές και τραγούδια. Είδα να αγοράζουν πραγματάκια αντίκες, λαϊκής τέχνης. Είδα πως νεότεροι αναμορφώνουν παλιά δημοτικά τραγούδια και λαλιές, σαν να διατυπώνουν ξανά ένα παραμύθι, με το δικό τους τρόπο. Συναντούν νέους, σε εκείνους τους τόπους, που «ψάχνουν» παλιές, παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και δίνουν «τόπο» στο παλιό… εννοώντας πως αναδεικνύουν τους αγνούς παλιούς τρόπους, έχοντας όμως στο μυαλό τους βοηθό την σύγχρονη γνώση. 

 


Εισαγωγή του όρου «Αθλητική Περιήγηση»


Ο δρομέας ορεινού τρεξίματος είναι ένας σύγχρονος περιηγητής. Θα λιώσει τα παπούτσια του σε καλντερίμια που τα έχουν φτιάξει χεράκια πριν από εκατό και πλέον χρόνια. Ανακαλύπτει πεζούλες που ζώνουν βουνά, γεφύρια που ενώνουν πλαγιές και χωριά, μεταφέροντας τρόφιμα, αναγκαία προϊόντα με τα ζώα, οδηγούσαν σε πηγές για νερό και σε κρυψώνες σε καιρούς πολέμων. Ανακαλύπτει ίχνη συνθηκών ζωής παλαιότερων χρόνων: περνάει από παλιές καλλιέργειες σε δύσβατες πλαγιές, γιδόστρατες που οδηγούσαν σε οροπέδια με χορτάρι για τα ζώα, εκχερσώσεις στις λίμνες. Φύση και άνθρωπος μαζί.

 

Ο δρομέας ασυνείδητα λαμβάνει όλες αυτές τις πληροφορίες και αποτυπώνει αυτά τα σημάδια του αγώνα του τότε ανθρώπου να δαμάσει τη φύση και μαζί της να πορευτεί. Το σημαντικότερο όμως είναι πως αυτήν την πληροφορία την μεταδίδει. Τη μεταδίδει σε εμάς και την διατηρεί.

 

Μέσω της αθλητικής περιήγησης ερχόμαστε σε επαφή με μία ιστορία… με μία διεργασία…. που έχει διαμορφώσει το πολιτιστικό μας χαρακτήρα. Ερχόμαστε σε επαφή με τους μηχανισμούς της φύσης που αιώνες τώρα καθορίζουν την δράση του ανθρώπου, του κατοίκου αυτών των χωριών. Με τις ευκολίες της ζωής, άρχισαν να κλείνουν τα μονοπάτια, να κρύβονται από τους θάμνους τα γεφύρια και να πέφτουν τα εργαλεία ανέμελα από τα χέρια και να θάβονται στη γης ως λαογραφικά κειμήλια. Ο δρομέας, λοιπόν, κάνει μια προφορική καταγραφή, στοιχείων και σημείων, που δεν θα είχαμε γνώση οι υπόλοιποι.

 

Με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, το πάθος για το τρέξιμο παντρεύεται με τον έρωτα της ανακάλυψης και της περιήγησης. Μέρη κρυμμένα για λίγους, αποκτούν νέους μύστες.  Τα γερά μας πόδια, μας οδηγούν σε φυσικού κάλλους σημεία, απρόσιτα από μηχανές και αυτοκίνητα και πολλοί τρέχοντας, έχουν  ομολογήσει, πως λαχταρούν να σταματήσουν για λίγο να θαυμάσουν το τοπίο, μα κυρίως να συνειδητοποιήσουν πού ακριβώς βρισκόντουσαν: «Μα που βρίσκομαι !», «τί ευλογία είναι αυτή η κρυμμένη μαγική φυσική γωνιά !».

 

Αρκετοί θέλουν να συμμετάσχουν στον ίδιο αγώνα, ακριβώς για αυτό το λόγο: για να διαβούν τα ίδια μονοπάτια και να αντικρύσουν τις ίδιες ομορφιές. Άλλοι ακούν τις περιγραφές τους και τους ακολουθούν τις επόμενες χρονιές σε εκείνον τον αγώνα. Οι διαδρομές, για να συνδυάσουν διαφορετικά τεχνικά πεδία, δημιουργούν περάσματα που ξαναζωντανεύουν μονοπάτια που σέρνονται γύρω από λίμνες (τεχνητές ή φυσικές, εποχιακές ή κορυφής - δρακόλιμνες), εκτείνονται κατά μήκος ποταμών, περνούν γεφύρια, διασχίζουν προστατευόμενα δάση και περνούν από χωριά που έχουν κρεμάσει στα μπαλκόνια τους τα χέρια των κατοίκων που χειροκροτούν το πέρασμα των αθλητών. Ένα νέο φαινόμενο: «Ήρθαν να τρέξουν στο χωριό μας!».

 

Δεν αλλάζει μόνο η ματιά του δρομέα, αλλάζει και του κατοίκου: η παρουσία των αθλητών, την πρώτη φορά μπορεί ίσως σε μερικές περιπτώσεις να αποτελέσει ενόχληση. Αρκετοί μπορεί να είναι αρνητικοί στους διοργανωτές, προληπτικοί. Τις επόμενες χρονιές, οι κάτοικοι, όμως, τους περιμένουν! Όλοι νιώθουν πως συμμετέχουν σε μια γιορτή. Στη γιορτή του τόπου τους ! στη γιορτή που αναδεικνύει τον τόπο τους! Ένα ξανάνιωμα της ελληνικής επαρχίας!

 

Ας μην ξεχνάμε πως μαζί με τους αθλητές ακολουθούν και συγγενείς και φίλοι, που έχουν το χρόνο να επισκεφτούν μουσεία, παλαιά δημόσια κτήρια, τοπικές φάμπρικες, οικογενειακές επιχειρήσεις που αναζωογονούνται οικονομικά από την επίσκεψή τους.

 

 

Όταν το αθλητικό μέρος ολοκληρωθεί, οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να κάτσουν στα καφενεδάκια να συνομιλήσουν με τους κατοίκους, να ανταλλάξουν εμπειρίες. Η επαφή ολοκληρώνεται με την εμπειρία της τοπικής γεύσης και μουσικής.

 

Η μουσική θεωρείται ο βασικότερος εκφραστής μιας τοπικής κοινωνίας και το φαγητό αποτελεί ένα πολύ δυνατό πρεσβευτή του κάθε τόπου. Ο τρόπος που μαγειρεύεται ένα προϊόν, που ταιριάζει με άλλα τοπικά υλικά, χαρακτηρίζει το μέρος από το οποίο προέρχεται. Οι καλύτεροι μεσίτες είναι οι άνθρωποι που έχουν χαρεί τα προϊόντα εν τη γενέσει τους και κυρίως κατανοούν γιατί στη συγκεκριμένη αυτή περιοχή παράγονται αυτά τα προϊόντα, ποιοι είναι οι φυσικοί λόγοι που  δίνουν αυτή τη γεύση και ποια ανθρώπινη δραστηριότητα οδήγησε σε αυτήν την παράδοση…. μέλι, τυρί, γιαούρτι, κρέας, ποτό. Σίγουρα όλοι μετά θέλουν να αγοράσουν ένα τοπικό προϊόν: μια μαρμελάδα, ένα γλυκό κουταλιού, μέλι, τυριά, ηδύποτα ή βότανα.

 

 

Η λαογραφία που κλείνεται ερμητικά σε βιβλία ερευνητών, τα οποία, όσο ζούμε στη πόλη, δεν έχουμε αναζητήσει ποτέ στη βιβλιοθήκη μας, με αυτές τις εξορμήσεις, γίνεται βίωμα. Και όταν ζούμε τα έθιμα του κάθε τόπου τότε και μένουν μέσα μας. Τα σεβόμαστε και ενίοτε τα ακολουθούμε.

 

Μετά από μια τέτοια επίσκεψη, μπολιάζεται το μυαλό τόσων ανθρώπων, με ιδέες για τόπους προορισμού και σε περιόδους διακοπών. Η αγάπη των κατοίκων εφοδιάζουν τους νέους αυτούς ντελάληδες με αναμνήσεις που θα πείσουν κι άλλους να τους επισκεφτούν.

 

Η ελληνική επαρχία, γίνεται vintage!


Μαρία Παπαμιχαήλ (Marigo Melissa)

Photo copyright: Μαρία Παπαμιχαήλ (Marigo Melissa)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ