Οι “Ψυχές” των Αγώνων: Θωμάς Ρούμπας και το Tihio Race!

Το Τείχιο είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Φωκίδας, που το άγγιξε το “μαγικό ραβδάκι” του ορεινού τρεξίματος το οποίο κρατούσε ένας άνθρωπος που δεν ήθελε να το βλέπει να ερημώνει και αποφάσισε, πίσω στο 2014, να του δώσει πνοή και να το κάνει γνωστό, μέσα από μια διοργάνωση, το Tihio Race. Θυμάμαι σαν σήμερα πόσο είχαμε εκπλαγεί από το πράσινο, την ομορφιά της φύσης και την γραφικότητα του, όσοι είχαμε τρέξει σε εκείνο τον πρώτο αγώνα. Από τότε, το Tihio Race μεγάλωσε, συμπεριέλαβε αγώνες ultra trail που έβαλαν και εμβληματικές κορυφές της Στερεάς Ελλάδας στο “παιχνίδι”, αλλά και mountain bike και έγινε γνωστό σε χιλιάδες ανθρώπους που το επισκέφτηκαν - αφού πλέον έχει και τουριστική υποδομή – και δεν είχαν ιδέα τι όμορφο κρύβεται, μόλις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτικη Ναύπακτο. Αν προσθέσουμε την χορηγική και φιλανθρωπική του προσφορά, δεν θα μπορούσε να λείψει από τη στήλη των ανθρώπων – “ψυχών” των αγώνων ορεινού τρεξίματος ο Θωμάς Ρούμπας και το Tihio Race!

 

 

[Advendure]: Πότε και πως γεννήθηκε η ιδέα για μια διοργάνωση ορεινού τρεξίματος στο Τείχιο;

[Θωμάς Ρούμπας]: Βλέποντας το χωριό μου να ερημώνει από κατοίκους σκέφτηκα ότι πρέπει να κάνω κάτι για αυτό. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό μου έδωσε την ιδέα για αγώνες ορεινού τρεξίματος και έτσι ξεκίνησαν όλα. Τον Μάιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι αγώνες στο Τείχιο, το Tihiorace όπου περιελάμβανε δύο διαδρομές 5 & 25 χιλιομέτρων.

 

[Advendure]: Ο αρχικός αγώνας εμπλουτίστηκε με το πέρασμα των χρόνων με αγώνες ultra trail, αλλά και Mountain Bike. Πως προσεγγίσατε τη σχεδίαση και την εξέλιξη μέσα στα χρόνια των διαδρομών της διοργάνωσης;

[Θωμάς Ρούμπας]: Μαζί με τους αγώνες εξελιχθήκαμε και εμείς. Βλέποντας τις ανάγκες της εποχής και του τόπου με τους κατάλληλους συνεργάτες, σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε τις καλύτερες διαδρομές για τον επισκέπτη προβάλλοντας τις ομορφιές του τόπου μας και ικανοποιώντας τις ανάγκες του αθλητή. Δημιουργήσαμε διαδρομές για όλα τα γούστα και όλα τα επίπεδα από 10 έως 250 χιλιόμετρα και προσθέσαμε και αγώνες Mountain Bike, καθότι προσφέρεται η περιοχή με τα δάση, τα βουνά και το μοναδικό τερέν της.

 

[Advendure]: Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που κάνει το τρέξιμο στα μονοπάτια του Τειχείου και της περιοχής της Δωρίδας τόσο ξεχωριστό;

[Θωμάς Ρούμπας]: Όπως προαναφέρω η περιοχή προσφέρεται και μάλιστα απλόχερα. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι ο νομός Φωκίδας, όπου ανήκουμε, διαθέτει 3 κορυφές στα 2.500 μέτρα υψόμετρο (Βαρδούσια, Γκιώνα και Παρνασσός), τη λίμνη του Μόρνου, ιστορικά πετρόχτιστα χωριά, βρέχεται από τον Κορινθιακό, μάλιστα διαθέτει και νησί (Τριζόνια). Όλα αυτά μαζί με τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ορεινών μονοπατιών (μαζί και του Ε4), δάση βελανιδιάς, έλατα, πλατάνια και αμέτρητες ρεματιές προσφέρουν το καλύτερο τερέν, ευτυχώς παρθένο αυτή τη στιγμή, για αγώνες.

 

[Advendure]: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που συνάντησες στην πολύχρονη διαδρομή του Tihio Race;

[Θωμάς Ρούμπας]: Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να δημιουργήσουμε συνθήκες διαμονής για τους αθλητές, καθώς στο χωριό δεν υπήρχε ξενώνας ή ξενοδοχείο, και έτσι έπρεπε να βρούμε τρόπους να φιλοξενήσουμε τους επισκέπτες. Αυτό με τα χρόνια βελτιώνεται, αρκετά σπίτια είναι πλέον διαθέσιμα και έτσι από 0 κλίνες το 2014 τώρα πια μετράμε περίπου 130 κλίνες στο Τείχιο και στα δύο κοντινά χωριά (Παλαιοξάρι & Ποτιδάνεια).

 

[Advendure]: Δώσε μας 2-3 από τις πιο όμορφες στιγμές για σένα στην ιστορία της διοργάνωσης.

[Θωμάς Ρούμπας]: Από τις πιο όμορφες στιγμές είναι που βλέπω κάθε χρόνο την τοπική κοινωνία να αγκαλιάζει τις διοργανώσεις μας και να βοηθάει εθελοντικά στην υλοποίηση τους, μικροί και μεγάλοι από το Τείχιο και τα γύρω χωριά βοηθούν με τον τρόπο τους. Δε θα ξεχάσω μόνιμους κατοίκους να τερματίζουν στον 1ο αγώνα σε ηλικία περίπου 80 ετών!

Άλλη μία ευχάριστη στιγμή ήταν οι πολλές συμμετοχές στον 1ο αγώνα Ultra 75 χιλιομέτρων από τους Δελφούς στο Τείχιο!

 

[Advendure]: Τι είναι αυτό που σε ευχαριστεί περισσότερο καθώς περνούν τα χρόνια, ως ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε τη διοργάνωση;

[Θωμάς Ρούμπας]: Αυτό που με ευχαριστεί ιδιαίτερα, εκτός από το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη των αθλητών μετά τον τερματισμό και η αναγνωσιμότητα των αγώνων στο αθλητικό κοινό, είναι η προσέλκυση επισκεπτών στο Τείχιο πέρα από την περίοδο των αγώνων, καθώς και η αύξηση των μόνιμων κατοίκων του χωριού σε αντίθεση με τα περισσότερα ορεινά χωριά στην Ελλάδα.

 

[Advendure]: Ποια πράγματα είδες να αλλάζουν ριζικά για τη διοργάνωση από την πρώτη της χρονιά μέχρι και την πιο πρόσφατη; Για το Ορεινό Τρέξιμο γενικότερα; Για σένα ως άνθρωπο μέσα από την εμπειρία σου με τη διοργάνωση;

[Θωμάς Ρούμπας]: Το Tihiorace με την πάροδο των χρόνων έχει κατακτήσει τη θέση του και έχει γίνει ένας από τους πιο γνωστούς αγώνες Ορεινού Τρεξίματος μαζί με τα μεγάλα ονόματα της χώρας μας. Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με τους πιο μεγάλους αγώνες στην Ελλάδα (Ζαγόρι, Όλυμπο, Μέτσοβο) γιατί εκεί υπάρχουν σημαντικές υποδομές. Το Ορεινό Τρέξιμο είναι πλέον ένα άθλημα και όχι ένα χόμπι ορισμένων λίγων αθλητών. Στο εξωτερικό οι αγώνες Ορεινού Τρεξίματος γεμίζουν με θεατές που θέλουν να θαυμάσουν και να χειροκροτήσουν τους αθλητές. Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμη οι αθλητές δεν συναντούν τόσο κόσμο στις διαδρομές αλλά σύντομα και αυτό θα γίνει. Έχω πάρει μεγάλη χαρά βλέποντας όλη αυτή την εξέλιξη στο χώρο και γνωρίζοντας ότι έχω συμβάλει προσωπικά σε αυτό, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό.

 

[Advendure]: Ποιες δράσεις αφορούν τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διοργάνωσης, η οποία διατρέχει ένα ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα όπως είναι αυτό της περιοχής του Τείχιου, αλλά και βουνά αρκετά μακρύτερα από αυτό στους αγώνες ultra της διοργάνωσης;

[Θωμάς Ρούμπας]: Προσπαθούμε πραγματικά να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα χρησιμοποιώντας όσο το δυνατό λιγότερο πλαστικό, μαζεύοντας τα υλικά από το δάσος, κάνοντας συστάσεις στους αθλητές στην τεχνική ενημέρωση να προσέχουν και να μην ρυπαίνουν το δάσος, αλλά δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα ανακύκλωσης στην περιοχή. Φανταστείτε ότι υπάρχουν φορές που μεταφέρουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα με ιδιωτικά οχήματα στη Ναύπακτο. Όσον αφορά τους αγώνες Ultra αυτοί είναι πιο διαχειρίσιμοι καθώς είναι ημιαυτόνομοι και οι αθλητές ρυπαίνουν λιγότερο.

 

[Advendure]: Πόσο επηρέασε τo Τείχιο η διοργάνωση, όσο αφορά τους ανθρώπους, τις υποδομές και τον τουρισμό;

[Θωμάς Ρούμπας]: Ο στόχος μου από την αρχή ήταν το Τείχιο να αποτελέσει πρότυπο παράδειγμα χωριού στην Ελλάδα, το οποίο αντί να σβηστεί από τον χάρτη, να ζωντανέψει, διατηρώντας τον πλούτο της παρθένας φύσης και του περιβάλλοντος. Το 2014 σχεδόν κανείς δεν γνώριζε το Τείχιο ούτε καν που βρίσκεται στην Ελλάδα και τώρα πια μέσω των αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων του Tihiorace κάποιες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όχι μόνο το γνωρίζουν άλλα το έχουν επισκεφτεί κιόλας!

 

[Advendure]: Μέσα από το Tihio Race υποστηρίζεις ενεργά ταλαντούχους αθλητές, αλλά κάνεις και σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Μίλησε μας λίγο για αυτό το κομμάτι της προσφοράς σου.

[Θωμάς Ρούμπας]: Το κομμάτι των χορηγιών δεν το κάνω για να ακουστώ, ούτε για να με ευχαριστήσουν οι αθλητές που βοηθάω. Το κάνω γιατί θέλω να δώσω τη δυνατότητα σε κάποιους αθλητές στους οποίους πιστεύω, όχι μόνο για τις αθλητικές τους επιδόσεις αλλά κυρίως για την συνολική τους συμπεριφορά και χαρακτήρα, να αισθανθούν ελεύθεροι και να μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα στο άθλημά τους χωρίς να έχουν δεύτερες σκέψεις που θα τους κρατούν πίσω.

Μέσω του Tihiorace_Care προσφέρουμε αγάπη στον συνάνθρωπο και την κοινωνία κάνοντας φιλανθρωπικές και φιλοζωικές εκδηλώσεις όπως εθελοντική αιμοδοσία δύο φορές το χρόνο, συγκέντρωση και μοίρασμα υλικών και ρούχων σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, συλλογή δωρεών για στείρωση αδέσποτων, δημιουργία καταφυγίου ζώων και πολλά άλλα.

Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει ένα τουριστικό portal για την ανάδειξη της Δωρίδας (visitdorida.gr), όπου προβάλλουμε όλα τα χωριά της Δωρίδας. Επίσης, έχουμε καθιερώσει τα αθλητικά βραβεία Runners Of The Year, που γίνονται εδώ και δύο χρόνια, και βραβεύουμε τους Έλληνες δρομείς και αθλητές. Φέτος θα γίνει πολύ μεγάλη εκδήλωση ROTY στις 27/01 στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο Κλειστό γήπεδο Μπάσκετ.

 

[Advendure]: Κάποιες σκέψεις σου για την διοργάνωση του 2024, οι οποίες είδαμε ότι έχουν αλλαγές όσο αφορά τις ημερομηνίες των αγώνων;

[Θωμάς Ρούμπας]: Η σκέψη μου για το 2024 είναι να προσελκύσουμε elite αθλητές του εξωτερικού στους αγώνες Ultra γι’ αυτό και η αλλαγή ημερομηνίας. Ξεκινήσαμε φέτος με τη συμμετοχή της Γαλλίδας Claire Bannwarth (νικήτρια του αγώνα 3Ultra Summits Tihiorace 250km για το 2023) και άλλων, και περιμένω ότι του χρόνου θα δούμε περισσότερους αθλητές στη γραμμή εκκίνησης. Επίσης όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στόχος μας είναι να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία και ευχαρίστηση στους αθλητές που μας τιμούν με την παρουσία τους σε όποιον αγώνα και αν έρθουν.

 

 Δημήτρης Τρουπής

Προηγούμενα άρθρα της στήλης:

Οι “Ψυχές” των Αγώνων: Νίκος Κωστόπουλος και ο Taygetos Challenge!

Οι “Ψυχές” των Αγώνων: Νίκος Καλοφύρης και το Ursa Trail!

Οι “Ψυχές” των Αγώνων: Λουκάς Πρατίλας και Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης!

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ