Η Αφρικανική Οδύσσεια: Διασχίσεις που έγραψαν ιστορία!

Την Κυριακή 7 Απριλίου, ένας Αμερικανός, ο Russ Cook, γνωστότερος στον κόσμο της υπεραντοχής με το παρατσούκλι “The Hardest Geezer”, έφτασε τις ακτές της Μεσογείου, ολοκληρώνοντας ένα δρομικό ταξίδι 16.300 χιλιομέτρων. Η προσπάθεια του είχε ξεκινήσει 352 μέρες νωρίτερα, από το ακρωτήριο Agulhas στη Νότια Αφρική και τελείωσε στο Ras Angela της Τυνησίας. Ο Cook διέσχισε κατά μήκος την Αφρική, από τα δυτικά της. Σίγουρα ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, το οποίο φυσικά διαχύθηκε με την ταχύτητα του φωτός στα media σε όλο τον πλανήτη, αφού άλλωστε και αντίθετα με τον Forest Gump (Tom Hanks) της εξαιρετικής ομώνυμης ταινίας του Robert Zemeckis ο οποίος έτρεχε χωρίς σκοπό, ο Cook μάζεψε 755.000 δολάρια για φιλανθρωπίες (Running Charity & Sandblast Charity). Δεν ήταν όμως ο πρώτος που διέσχισε κατά μήκος με τα πόδια αυτή την εκπληκτικής ομορφιάς και άγριας φύση ήπειρο. Προηγήθηκαν και άλλοι, απλά σε εποχές που δεν υπήρχε αυτή η τεράστια διάδοση της πληροφορίας που χαρακτηρίζει τις μέρες μας. Ας πούμε λοιπόν λίγα λόγια για όλους αυτούς που το κατόρθωσαν. Άλλωστε όπως είπε η J. Nozipo Maraire, γιατρός και συγγραφέας από την Ζιμπάμπουε: “Μέχρι το λιοντάρι να μάθει να γράφει, κάθε ιστορία θα δοξάζει τον κυνηγό”.

 

Αφού δώσαμε λοιπόν το πλαίσιο, ας επανέλθουμε στον Βρετανό γενειοφόρο “The Hardest Geezer”, ο οποίος βέβαια δεν ξεκίνησε τις “τρελές” περιπέτειες του από την Αφρική, αφού το 2019 είχε τρέξει από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Λονδίνο σε 66 ημέρες, διασχίζοντας 11 χώρες. Έχει κάνει και κάτι πιο τρελό βέβαια, αφού το 2020 πραγματοποίησε το γρηγορότερο μαραθώνιο τραβώντας ένα .. αυτοκίνητο .. σε 9 ώρες και 56 λεπτά!

Η διάσχιση της Αφρικής από τον Cook συμπεριελάμβανε το πέρασμα από 16 χώρες αλλά και δυο ερήμους, τη Ναμίμπια και τη Σαχάρα. Διέσχισε βέβαια και το περίφημο τροπικό δάσος του Κονγκό, το δεύτερο μεγαλύτερο στον πλανήτη. Είχε υποστήριξη από ένα βαν με λίγους φίλους, πέρασε πολλά και διάφορα όπως είναι λογικό σε μια διάσχιση σε τέτοια άγρια φύση και σε χώρες που αλλάζουν τα πάντα σε λίγες ώρες και γίνονται επικίνδυνες, κατάφερε να ξεπεράσει και όλα τα λογιστικά (visa κτλ) κάτι καθόλου εύκολο στην Αφρική, έπαθε και μια σοβαρή δηλητηρίαση την οποία ξεπέρασε και κατάφερε να το βγάλει σε διόλου ευκαταφρόνητο χρόνο μάλιστα.

 

Αφήνοντας τον Russ Cook, πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο περίπου 26 χρόνια, στο 1998, όταν ο επίσης Βρετανός (μοντέλο τότε και επιχειρηματίας κατόπιν) Nicholas Bourne, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει κατά μήκος με τα πόδια την Αφρική. Η δική του πορεία των 12.069 χιλιομέτρων ξεκίνησε επίσης από τη Νότια Αφρική, αλλά κατέληξε στην Αίγυπτο. Του πήρε 318 ημέρες, ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου και τελείωσε στις 5 Δεκεμβρίου του 1998 στις πυραμίδες της Αιγύπτου.Η προσπάθεια του μάλιστα καταγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness!

O Bourne έκανε δηλώσεις για την επιτυχή προσπάθεια του Cook στην Βρετανική Dailymail: “Θα ήθελα να συγχαρώ τον Russ για την ολοκλήρωση μιας απίστευτης πρόκλησης και ελπίζω να λάβει την αναγνώριση που του αξίζει και να εμπνεύσει και άλλους να αναλάβουν τη δική τους πρόκληση και να συναντήσουν απίστευτους ανθρώπους στην πορεία”. Απευθυνόμενος στη διαμάχη στα media για το ποιος το έκανε και πότε, πρόσθεσε: "Ήταν πριν από πολύ καιρό, οπότε δεν υπάρχει λόγος ο Russ να το γνωρίζει απαραίτητα. Έχω επιχειρήσει μερικές παρόμοιες προσπάθειες υπεραντοχής, τόσο στο τρέξιμο όσο και στην ποδηλασία, και το τοπίο έχει αλλάξει στο ότι πριν από 30 χρόνια δεν υπήρχε κάτι κεντρικό που να τα ελέγχει, οπότε το συμπέρασμα από αυτό είναι ότι όποιος σχεδιάζει ένα ρεκόρ έπρεπε να το επικοινωνήσει σε κάτι κεντρικό. Και οι διοικητικοί φορείς θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness, καθώς συχνά εξακολουθούν να αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής. Ελπίζω περισσότεροι άνθρωποι να εμπνευστούν για να πραγματοποιήσουν ταξίδια με αυτόν τον τρόπο. Είναι μια απίστευτη εμπειρία που προσφέρει κάποια εικόνα των καθημερινών προκλήσεων των ατόμων και των κοινοτήτων σε διάφορα μέρη του απίστευτα όμορφου κόσμου μας, τον οποίο πρέπει να φροντίζουμε καλύτερα από ό,τι κάνουμε".

Περίπου 10 χρόνια αργότερα, ένας Δανός, ο Jesper Olsen από την Κοπεγχάγη, ολοκλήρωσε το δικό του “ταξίδι” κατά μήκος της Αφρικής. Ξεκίνησε από την Taba της Αιγύπτου στις 28 Δεκεμβρίου του 2008 και μετά από 12.791 χιλιόμετρα και 434 ημέρες τρέξιμο τερμάτισε στο εμβληματικό Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική, ακολουθώντας την αντίθετη πορεία από τους Burnes και Cook. Μαθαίνοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας του Cook και αναφερόμενος και σε πολλά δημοσιεύματα που “ξέχασαν” εντελώς τους προηγούμενους ανθρώπους που το κατάφεραν, ο Olsen δήλωσε: “Ο κύριος Cook δεν είναι ο πρώτος, ούτε και εγώ όμως. Ο κόσμος μας με τους δρομείς σαν και εμάς είναι πολύ μικρός. Δεν γίνεται να προσπαθείτε να αγνοήσετε άλλους ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια στο παρελθόν. Ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε το μήκος της Αφρικής ήταν ο Nicholas Bourne από το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό επικυρώθηκε από το βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Πρέπει οπωσδήποτε να πω ότι σίγουρα σέβομαι το τρέξιμο (του κυρίου Cook) και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή προσπάθεια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν είναι αυτό.”

 

Θα κλείσουμε τον κύκλο των ανθρώπων που διέσχισαν την αφρικανική ήπειρο με μια γυναίκα αυτή τη φορά. Η Ffyona Campbell από το Devon της Μεγάλης Βρετανίας, ξεκίνησε στις 2 Απριλίου του 1991 από το Cape Town της Νότιας Αφρικής και μετά από 2 ολόκληρα χρόνια και 16.000 χιλιόμετρα, έφτασε με τα πόδια στην Ταγγέρη του Μαρόκου, την 1 Σεπτεμβρίου του 1993. Δεν την βάζουμε στο ίδιο πλαίσιο με τις άλλες προσπάθειες που ήταν διασχίσεις ταχύτητας, αλλά σίγουρα η προσπάθεια της πρέπει να καταγραφεί, να αναφερθεί και είναι φυσικά αξιοσημείωτη. Η Campbell έχει κάνει και άλλες διασχίσεις με τα πόδια που έγραψαν ιστορία, όπως της Μεγάλης Βρετανίας στα 16 της χρόνια, της Αμερικής (από τη Νέα Υόρκη στο Los Angeles) στα 18 της, της Αυστραλίας στα 21 της και άλλες μικρότερες.

 

Ματαιοδοξία ίσως θα πουν πολλοί για τέτοιες προσπάθειες, αλλά τα ίχνη που άφησαν αυτοί οι άνθρωποι αντηχούν στην απέραντη έκταση της Αφρικής, υπενθυμίζοντας μας το πόσο απεριόριστο είναι το ανθρώπινο πνεύμα κυνηγώντας διαρκώς τη γοητεία της περιπέτειας σε βουνά, θάλασσες και ηπείρους. Πηγή έμπνευσης και για τις “οδύσσειες” της καθημερινότητας μας ίσως.

 

Δημήτρης Τρουπής

Πηγές πληροφοριών: Dailymail, irunfar, wikipedia

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ