La Sportiva Kaptiva - Ταχύτητα και πρόσφυση στο maximum

By 30 Ιουλ 2019

H La Sportiva, η κορυφαία Ιταλική μάρκα κατασκευής εξοπλισμού / ρουχισμού βουνού, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια παράδοση τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στη χώρα μας, παίρνοντας ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς. Τουλάχιστον όσον αφορά τα παπούτσια ορεινού τρεξίματος που αποτελεί και το ίσως πιο ενδιαφέρον και «ανακινούμενο» κομμάτι της αγοράς μιας και αποτελούν το πιο αναλώσιμο κομμάτι στην γκαρνταρόμπα ενός δρομέα. Έχοντας στην γκάμα της επιλογές για όλες τις απαιτήσεις συνεχίζει και βγάζει στην αγορά κλασικά και αγαπημένα πλέον μοντέλα όπως τα Raptor & Akasha, ενώ δεν σταματάει να εξελίσσει τα παλιά μοντέλα της όπως είδαμε με το Bushido II και να δημιουργεί καινούρια όπως το Kaptiva που αποτελεί και το αντικείμενο της σημερινής παρουσίασης, το οποίο είναι ένα ελαφρύ, «γρήγορο» παπούτσι για ορεινούς ημιμαραθώνιους και μαραθώνιους με κάποια πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

 

Εφαρμογή

 

Ξεκινάμε την παρουσίαση με το ίσως πιο ενδιαφέρον σημείο του παπουτσιού που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή του! H La Sportiva στο Kaptiva σχεδίασε το πάνω μέρος του παπουτσιού έτσι ώστε η γλώσσα να αποτελεί μέρος του κυρίως παπουτσιού ή αλλιώς πιο σωστά … να μην υπάρχει γλώσσα, μία σχεδίαση που η εταιρεία ονόμασε «SLIP ON» μειώνοντας τα περιττά layers άρα και το βάρος. Ουσιαστικά φοράτε το παπούτσι σαν κάλτσα εφαρμόζοντας τέλεια στο πόδι χωρίς να αφήνει περιθώρια για γλιστρήματα μέσα σε αυτό. Αυτό θα σας δώσει τεράστια αυτοπεποίθηση στο τεχνικό μονοπάτι έτσι ώστε να μπορέσετε να πατήσετε όπου και όπως θέλετε γνωρίζοντας ότι το παπούτσι θα υπακούσει.

 

 

Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα λόγω της απόλυτης εφαρμογής τους, το γεγονός ότι δεν θα αφήσει να εισχωρήσουν πετραδάκια και χώμα μέσα στο παπούτσι. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί λίγο στενό αφού πιέζει λίγο το κουτεπιέ, μετά από 2-3 τρεξίματα όμως θα σας μάθει και θα το μάθετε.

Προσοχή θα χρειαστεί και στην επιλογή του νούμερου αφού το πιο πιθανό είναι να χρειαστείτε μισό νούμερο παραπάνω.

Πάνω μέρος

 

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως κυριαρχεί η ιδιαίτερη σχεδίαση «κάλτσας» που δίνει στο Kaptiva έναν ιδιαίτερο και πολύ μοντέρνο χαρακτήρα. Για να γίνει αντιληπτή η εφαρμογή του, θα μπορούσατε να τρέξετε με ήπιους ρυθμούς ακόμη και χωρίς κορδόνια!! Τραβηγμένο, αλλά αληθές. Δεν θα το κάνετε αλλά δίνει εύστοχα το πώς εφαρμόζει στο πόδι.


Ενώ το παπούτσι συνολικά είναι στενό, στο μπροστά μέρος ο χώρος για τα δάκτυλα είναι υπέρ του δέοντος ικανοποιητικός θυμίζοντας παπούτσι για ultra. Η καλή εφαρμογή του όμως στην ποδοκνημική δεν θα αφήσει το πόδι να γλιστρήσει.

Το ίδιο - παραδοσιακά La Sportiva - καλή είναι και η προστασία μπροστά στα δάκτυλα με σκληρό πλαστικό TPU.


Καλής ποιότητας και αρκετά δροσερό και διαπνέον το δικτυωτό υλικό του παπουτσιού το οποίο υποστηρίζεται από θερμοκολλημένες λωρίδες πολύ λεπτού πλαστικού για προστασία και σταθερότητα. Στο εσωτερικό του κρύβεται ένα πιο λεπτό ύφασμα πυκνής ύφανσης για να εμποδίζει το χώμα να εισέρχεται στο παπούτσι.

Το πίσω μέρος είναι αρκετά στενό και χαμηλό, τόσο ώστε να σας δίνει την σταθερότητα που χρειάζεστε για ταχύτητα στα τεχνικά μονοπάτια. Εντούτοις το «μαξιλαράκι» στον αστράγαλο και την φτέρνα δεν υπολείπεται της απαιτούμενης άνεσης.

Μεσόσολα


Η μεσόσολά του είναι κατασκευασμένη από αφρώδες EVA συμπίεσης (και άρα διατήρησης της ιδιότητας της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα), διπλής πυκνότητας (άρα και σχετικά σκληρό) ενώ σε συγκεκριμένα σημεία στο εσωτερικό της έχουν προστεθεί κομμάτια σκληρότερου υλικού για στρεπτική ακαμψία. Σαν να μην έφταναν αυτά, το 1,5mm «rockplate» έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πολύ καλή αυτή μεσόσολα. Πρακτικά αυτό σημαίνει έναν εκρηκτικό συνδυασμό απορρόφησης κραδασμών και προστασίας με πολύ καλή απόκριση και εξαιρετικό «διάβασμα» του εδάφους χωρίς να είναι ούτε πολύ «αφράτο» αλλά ούτε και σκληρό ή άκαμπτο. Μπορείς να αισθανθείς τι είναι αυτό που πατάς χωρίς να σε πονέσει ούτε να σε κουράσει για 3-4 ώρες. Το 6mm drop του είναι ιδανικό για γρήγορο τρέξιμο σε συνδυασμό με την εκπληκτική του εφαρμογή, άρα έχετε στα πόδια σας ένα εξαιρετικά γρήγορο μοντέλο για αγώνες ή μικρές και γρήγορες προπονήσεις. Για περισσότερη άνεση το σύνολο υποστηρίζεται από έναν Ortholite πάτο πάχους 4mm. Μην περιμένετε την αιθέρια αφράτη αίσθηση για πολύωρο τρέξιμο, για αυτό υπάρχουν τα Akasha!

Σόλα


Η ιδιαίτερη σχεδίαση συνεχίζεται και στην σόλα! Κυριαρχούν οι πολυγωνικές τάπες σχετικά υψηλού προφίλ 4-5 mm οι οποίες είναι τοποθετημένες με διαφορετικό προσανατολισμό ανάλογα με το σημείο της πατούσας για καλύτερο φρενάρισμα ή με το εμπρός ή με το πίσω μέρος του ποδιού (Impact Break System). Σαν λάστιχο η La Sportiva έχει επιλέξει το FriXion White, το λάστιχο με το καλύτερο δυνατό grip για παπούτσι τρεξίματος θυσιάζοντας λίγη από την αντοχή της. Το αμέσως καλύτερο grip σε λάστιχο το εφαρμόζει σε αναρριχητικά παπούτσια όπως θα δείτε και στο παρακάτω πινακάκι.

Αυτό σημαίνει ιδανική πρόσφυση σε όλα τα τερέν και πράγματι έτσι είναι! Στην Πάρνηθα όπου μπορείς να βρεις όλων των ειδών τα τερέν (σαθρό, μυτερές πέτρες, πέτρινες πλάκες, μαλακό χώμα) συμπεριφέρθηκε άψογα ενώ μένει να δοκιμαστεί και σε λασπώδες τερέν, δύσκολο όμως τέτοια εποχή!

Συμπέρασμα


Δύσκολο να βρεις κάποιο ψεγάδι σε ένα τόσο μοντέρνο παπούτσι και προηγμένο τεχνολογικά παπούτσι. Αρκεί να μην το πάρεις για να τρέξεις 100 χιλιόμετρα! Ιδανικό για skyrunning αγώνες, ορεινούς ημιμαραθωνίους ή και μαραθωνίους για πιο έμπειρους δρομείς. Η εφαρμογή του είναι το μεγαλύτερο ατού του Kaptiva, ενώ το χαμηλό του βάρος (280 γραμμάρια, EU42 αντρικό), το μέσο / χαμηλό drop των 6mm, και το εξαιρετικό «διάβασμα» του εδάφους που προσφέρει η μεσόσολα δίνουν την δυνατότητα για μεγάλες ταχύτητες με σιγουριά.

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 280 γραμμάρια (EU42 αντρικό)
  • Drop 6mm
  • Σόλα: FriXion White
  • Τιμή: 149

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ