Τα μυστικά του Λαϊλιά – Συνέντευξη με τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα Χρήστο Καραμέτσο!

Πριν καιρό διαβάσατε, εδώ στο Advendure, για έναν ορεινό άγωνα τρεξίματος στις Σέρρες που μας άφησε ν’ ανυπομονούμε για τη διεξαγωγή του! Ποιος, άλλωστε, θα διαφωνούσε μαζί μας για την ομορφιά του Λαϊλιά; Μια γρήγορη ματιά, σε φωτογραφίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, αρκεί για να ερωτευθείς το συγκεκριμένο μέρος, πόσο μάλλον όταν το έχεις επισκεφθεί και από κοντά! Η οροσειρά της Βροντούς κρύβει ένα πανέμορφο στολίδι μέσα της κι αυτό δεν είναι άλλο από το δάσος του Λαϊλιά! Οι Σερραίοι έχουν κάθε δικαίωμα να καυχιούνται για το συγκεκριμένο τόπο αφού είναι προικισμένος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος! Φυσικά, εμείς βρήκαμε τον άνθρωπο, που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, ότι καυχιέται περισσότερο απ’ όλους για το Λαϊλιά! Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως δεν είναι Σερραίος! Τον βρήκαμε, λοιπόν, και σας τον παρουσιάζουμε και καμία σημασία δεν έχει η καταγωγή του. Αυτό που, πράγματι, έχει σημασία είναι η αγάπη του για το βουνό γενικότερα και ειδικότερα για την οροσειρά της Βροντούς και το πανέμορφο δάσος από οξιές του Λαϊλιά. Φίλοι και φίλες του Advendure, με χαρά φιλοξενούμε στη σημερινή συνέντευξή μας τον Χρήστο Καραμέτσο, τεχνικό διευθυντή και έναν από τους δύο διοργανωτές του Lailias Mountain Running!

 

 

[Advendure]: Χρήστο καλωσήρθες στην παρέα μας! Μιας που έχω πάρα πολλά ερωτήματα για τον αγώνα, στο μυαλό μου, δεν θα καθυστερήσω περισσότερο χρονοτριβώντας και θέλω να μου απαντήσεις ευθύς αμέσως πώς πηγαίνουν οι ετοιμασίες του αγώνα. Οι σφοδρές χιονοπτώσεις του χειμώνα σίγουρα έκαναν πολλούς, μικρούς φίλους να χαμογελάσουν, ωστόσο, η ζημιά που μπορεί να προκάλεσαν στα μονοπάτια χρειάζεται αρκετές μέρες δουλειάς για να διορθωθεί. Πώς κύλησε ο φετινός χειμώνας για εσάς;

[Χρήστος Καραμέτσος]: Καλημέρα Χάρη! Όντως ο χειμώνας ήταν πάρα πολύ δύσκολος. Ο καθαρισμός ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου και θα διαρκέσει έως την τελευταία βδομάδα του αγώνα. Ως διοργάνωση ασχοληθήκαμε το προηγούμενο διάστημα από τον καθαρισμό περισσότερο με τον σχεδιασμό του αγώνα - λόγω μεγάλου ύψους χιονιού - και με σημεία της διαδρομής που ήθελαν αλλαγή.

 

 

[Advendure]: Μίλησέ μας με λίγα λόγια για τον αγώνα που διοργανώνετε στην οροσειρά της Βροντούς. Τι σε ώθησε να προχωρήσεις σε ένα τέτοιο εγχείρημα και πότε ξεκίνησε, ακριβώς, όλη αυτή η προσπάθεια;

[Χρήστος Καραμέτσος]: Έπρεπε να περάσω αρκετά χρόνια προπόνησης στον Λαϊλιά για να καταλάβω και εγώ ο ίδιος την ομορφιά και την μαγεία αυτού του βουνού. Με διακατείχε προσωπική λύπη για την εγκατάλειψη και την αδιαφορία αυτού του τόπου. Η ανησυχία και ο προβληματισμός υπήρχε από καιρό. Τα χρόνια περνούσαν και ουσιαστικά τίποτα, ερημιά! Ήταν καιρός η σκέψη να γίνει πράξη το 2017.

 

 

[Advendure]: Την τελευταία φορά που είχαμε βρεθεί μου είχες πει για τις δυσκολίες που είχες αντιμετωπίσει την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης, προσπαθώντας να στήσεις έναν ωραίο αγώνα. Θα θέλαμε να μας πεις ποιοι ήταν αυτοί που στάθηκαν δίπλα σου και σε στήριξαν, από την αρχή, και με ποιο τρόπο, ώστε να μιλάμε αυτή τη στιγμή για μια διοργάνωση που δεν πρέπει κανείς να χάσει.

[Χρήστος Καραμέτσος]: Δεν θα αναφερθώ στα πρόσωπα της οικογενείας μου γιατί το θεωρώ κάτι αυτονόητο. Αυτοί οι άνθρωποι που πίστεψαν σε μας ουσιαστικά ήταν οι χορηγοί μας που δεν έπαψαν να μας στηρίζουν οικονομικά αλλά και ψυχολογικά έτσι ώστε κάθε χρόνο ο αγώνας να προοδεύει σε σημείο που κανείς δεν θα το πίστευε!

 

 

[Advendure]: Θα θέλαμε να σου ζητήσουμε να μας κάνεις μια σύντομη περιγραφή της διαδρομής. Τι θα συναντήσουν οι αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα;

[Χρήστος Καραμέτσος]: Η διαδρομή χαρακτηρίζεται τόσο από εναλλαγές στο τοπίο όσο και στο τερέν. Ανηφόρες όσο πρέπει να είναι, κατηφόρες και ευθείες για ανάσες και τρέξιμο. Εναλλαγή! Και το βασικότερο; Τα 7 σταντ τροφοδοσίας του αγώνα που ψυχή σε αυτά δίνουν οι εθελοντές μας καθώς η βοήθεια τους είναι απαραίτητη και εξαιρετικά παραγωγική για εμάς.

 

 

[Advendure]: Στο δελτίο τύπου που μας στείλατε, πριν μερικούς μήνες, αναφερθήκατε στην αντικατάσταση των πρώτων χιλιομέτρων της διαδρομής. Γιατί θεωρήσατε απαραίτητη αυτήν την αλλαγή; Ήταν κάτι που σας ζητήθηκε από τους αγωνιζόμενους τις προηγούμενες χρονιές;

[Χρήστος Καραμέτσος]: Αυτό που θέλαμε σαν διοργάνωση ήταν να αφαιρέσουμε κάποια δρομικά κομμάτια και να εντάξουμε περισσότερα δασικά μονοπάτια στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής και αυτό καταφέραμε.

 

 

[Advendure]: Χρήστο, ποια σημεία της διαδρομής, κατά την άποψή σου, είναι αυτά που θα μας μαγέψουν με την ομορφιά τους και θα μας μείνουν αξέχαστα και ποια είναι εκείνα που θα μας κάνουν να ιδρώσουμε παραπάνω;

[Χρήστος Καραμέτσος]: Τα ατελείωτα μονοπάτια στην οξιά του δάσους, ο πανύψηλος βράχος της Κατίγκος που σου κόβει την ανάσα και η κορυφή του Λαϊλιά με την υπέροχη θέα της είναι κάποια από αυτά που θα μείνουν αξέχαστα στους αθλητές.

 

 

[Advendure]: Θα θέλαμε, τώρα, να μας πεις μερικά λόγια για της παροχές της διοργάνωσης προς τους αθλητές. Αυτό που θυμάμαι από τη συζήτησή μας, είναι η επιθυμία σου κάθε αγωνιζόμενος να μη χρειαστεί να έχει μαζί του τίποτα περισσότερο πέρα από ένα άδειο φλασκί. Πώς σκοπεύετε να το καταφέρετε αυτό;

[Χρήστος Καραμέτσος]: Όπως τα λες και εσύ Χάρη, αυτός είναι ο σκοπός μας! Ο αριθμός των 7 σταντ τα λέει όλα. Ισοτονικά, νερό, salt stick, cola, μπανάνες, αλμυρά – γλύκα σνακ, μπάρες δημητριακών κ.α είναι αυτά που μπορεί να βρει ο κάθε αθλητής στην διάρκεια της διαδρομής. Σε λίγες μέρες μάλιστα θα ανακοινωθεί και ο πλήρης κατάλογος της τροφοδοσίας του αγώνα. Το βασικότερο όμως σε όλα αυτά είναι η σωστή χιλιομετρική κατανομή των σταθμών.

 

 

[Advendure]: Οι δύο διαδρομές των 27 και 12 χιλιομέτρων σίγουρα δε θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο! Παρόλα αυτά, όταν κάνουμε λόγο για την οροσειρά της Βροντούς και για το δάσος του Λαϊλιά μιλάμε για μια μεγάλη, σε έκταση, ορεινή, δασική περιοχή που προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες για δραστηριότητες που έχουν σχέση με το βουνό. Μήπως, εσείς, έχετε κάποια σχέδια που θα θέλατε να μας εκμυστηρευτείτε σχετικά με το μέλλον;

[Χρήστος Καραμέτσος]: Χάρη δεν θα στο κρύψω. Υπάρχουν αρκετές σκέψεις και πόσο μάλλον μεγάλες προοπτικές διότι όπως λες και εσύ μιλάμε για μια μεγάλη ορεινή έκταση. Στα σχέδιά μας είναι η συνδιοργάνωση αγώνα διάθλου (ποδήλατο – τρέξιμο) , ένας μαραθώνιος βουνού και γιατί όχι ένας αγώνας Ultra.

 

 

[Advendure]: Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης μου, θέλω να προσθέσω ότι ένας ορεινός αγώνας δεν είναι παρά ένα γεγονός που διοργανώνεται μια φορά το χρόνο! Βέβαια, με χαρά διαπιστώνω πως ο εναλλακτικός τουρισμός στη χώρα μας ακμάζει διαρκώς τον τελευταίο καιρό οπότε δε μπορώ παρά να σας ρωτήσω αν έχετε και ‘σεις στο μυαλό σας, ως διοργάνωση του Lailias Mountain Running να προβάλλετε τον Λαϊλιά με άλλους, διαφορετικούς τρόπους.

[Χρήστος Καραμέτσος]: Αυτό μπορεί να γίνει στην συνέχεια της συνεργασίας μας με ένα αφιέρωμα στον ορεινό όγκο του Λαϊλιά παρουσιάζοντας την ομορφιά αυτού του βουνού.

 

 

[Advendure]: Σύμφωνα με την άποψή μου ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για κάθε διοργάνωση, που αφορά έμμεσα και όλους τους συμμετέχοντες, είναι αυτό της διαφήμισης, της επικοινωνίας και της προβολής του αγώνα. Εσείς, ως νέα διοργάνωση, με ποιους ακόμη τρόπους, εκτός της συνεργασίας με την ιστοσελίδα του Advendure, έχετε σκοπό να προωθήσετε τον Lailias Mountain Running;

[Χρήστος Καραμέτσος]: Η προώθηση του “ Lailias Mountain Running” γίνεται μέσω του χορηγού επικοινωνίας ΕΡΤ3, ΕΡΤ Σερρών, Social media (facebook) και σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Sports Traveler 76.

 

 

[Advendure]: Συνηθίζω, στο τέλος κάθε συζήτησης με διοργανωτές αγώνων, να χρησιμοποιώ την τελευταία ερώτηση ως μέσο για να μιλήσουν οι ίδιοι οι διοργανωτές για οτιδήποτε θεωρούν αυτοί σημαντικό για τη διοργάνωσή τους ή και το ορεινό τρέξιμο γενικότερα. Οπότε, Χρήστο, αυτή είναι η ευκαιρία σου να προσθέσεις οτιδήποτε μπορεί να έχει ξεφύγει από εμάς!

[Χρήστος Καραμέτσος]: Αυτό που θέλουμε σαν διοργάνωση είναι να ανεβάσουμε νέο κόσμο στο βουνό τόσο στα 12 όσο και στα 27 χιλιόμετρα, με τα χρονικά όρια των αγώνων να είναι 3 ώρες και 6 ώρες αντίστοιχα. Αρκετός χρόνος για έναν νέο δρομέα καθώς υπάρχει χρόνος για περπάτημα και τρέξιμο. Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία που μας δώσατε και να αφήσω μια υπόσχεση ανοιχτή για του χρόνου, ότι η οικογένεια του Lailias Mountain Running θα αυξηθεί και θα προσφέρει κάτι πολύ μεγαλύτερο!!

 

[Advendure]: Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο που δαπάνησες να λύσεις όλες τις απορίες μας! Το Advendure ανανεώνει το ραντεβού του για το Μάιο, όπου θα βρίσκεται στα μονοπάτια του Λαϊλιά για να ζήσει και να αποτυπώσει όλη αυτήν την εμπειρία με το δικό του, γνωστό τρόπο. Όλοι οι υπόλοιποι φίλοι και φίλες να θυμάστε, “Πρέπει να πας στο Lailias!

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης

 

View this photo set on Flickr

 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ