Patrick Bauer: Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το Stage-Racing! Κύριο

O "μαέστρος" του MdS Patrick Bauer σε δράση! O "μαέστρος" του MdS Patrick Bauer σε δράση!

Όλα ξεκίνησαν από την έρημο Σαχάρα. Ήταν Ιανουάριος του 1984, και ο νεαρός τότε Patrick Bauer – πρώην υπεύθυνος προώθησης συναυλιών στην Γαλλία – είχε ήδη περάσει περίπου 2 ολόκληρα χρόνια εξερευνώντας την Δυτική Αφρική με αυτοκίνητο. Θέλοντας να βιώσει σε όλη του την έκταση το περιβάλλον της ερήμου, ξεκινά μια σχεδόν αυτόνομη από πλευράς τροφοδοσίας, προσπάθεια να διασχίσει με τα πόδια 350 χιλιόμετρα στις ερήμους της νότιας Αλγερίας. Ο 26χρονος Γάλλος, κουβαλάει τα πάντα μαζί του, εκτός από το νερό, που του το προμηθεύει μια φορά την ημέρα ένα αυτοκίνητο στο οποίο βρίσκονται ο αδελφός του και ένας φίλος του. Δώδεκα μέρες αργότερα φτάνει στα σύνορα του Νίγηρα, και το μυαλό του έχει επικεντρωθεί σε μια σκέψη: Πώς θα κάνει και άλλους ανθρώπους να ζήσουν την εμπειρία που μόλις έζησε ο ίδιος. 

 

Δυο χρόνια μετά, ο πρώτος Marathon Des Sables (MdS), των επτά ημερών με τα έξι στάδια (stages) και τα 250 χιλιόμετρα τρεξίματος με αυτονομία (οι αθλητές κουβαλούν τα πάντα εκτός του νερού μαζί τους, όπως ακριβώς και ο Bauer στην διάσχιση που του έδωσε την έμπνευση του διάσημου αγώνα), διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην πιο ευνοϊκή σε σχέση με τις πολιτικές συνθήκες Μαροκινή Σαχάρα.

 

Στην πρώτη διοργάνωση έλαβαν μέρος 23 αθλητές γράφοντας ιστορία. Ο Mario Machado, αρχισυντάκτης του Πορτογαλικού περιοδικού για το τρέξιμο Spiridon,  θυμάται πολύ καλά αυτόν τον αγώνα. “Η πιο ισχυρή μνήμη μου είναι μια αίσθηση μοναξιάς, εμείς οι 23 αθλητές και η έρημος! Για 10 χιλιόμετρα κάθε φορά μεταξύ των σημείων ελέγχου ήμουν μόνος σε μια διαδρομή χωρίς σημάδια, χρησιμοποιώντας την πυξίδα μου για να βρίσκω τα περάσματα. Σίγουρα ήταν τρομακτικό, αλλά και πολύ συναρπαστικό”. O Machado έχει και άλλη μια ζωηρή μνήμη: “Εκείνες τις μέρες δεν ήταν εύκολο να βρεις κατάλληλα πακεταρισμένη ξηρή τροφή. Είχα φέρει μαζί μου τροφή που χρησιμοποιείται σε εξοπλισμό διάσωσης … ήταν απαίσια!”.

 

Ο αγώνας γιγαντώθηκε με ραγδαίους ρυθμούς. Το 1989 στάθηκαν στην γραμμή εκκίνησης 170 αθλητές, ενώ το 2012 ο αριθμός έχει εκτοξευθεί στα 854 άτομα! “Ο Patrick είναι ο λόγος που αυτός ο αγώνας είναι τόσο δημοφιλής”, λέει ο Jay Batchen, ο υπεύθυνος εγγραφών του MdS για την Βόρεια Αμερική. Ο Batchen έχει τερματίσει τον αγώνα 8 φορές και όπως λέει για τον Bauer: “Θέλει ο κάθε αθλητής να τερματίζει, αλλά ταυτόχρονα θέλει να τον κάνει να νιώσει μια υπερβατική εμπειρία”.

 

Η ρύθμιση όλων των λεπτομερειών ενός πολυήμερου αγώνα με χαρακτηριστικά εκστρατείας, μέσα στην σκληρή, απομονωμένη και αφιλόξενη έρημο Σαχάρα, ήταν πάντα κάτι το εξαιρετικά δύσκολο. “Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ένας τέτοιος αγώνας αποτελούσε μοναδικό γεγονός. Ουσιαστικά ξεκινήσαμε από το μηδέν”, λέει ο Bauer. Κάθε χρονιά έφερνε και μια απροσδόκητη εξέλιξη.

 

Ο Batchen θυμάται τον αγώνα του 2006, με όχι και τόσο θετικά συναισθήματα. “Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, εκατοντάδες δρομείς αρρώστησαν. Ξύπνησα ένα πρωί κάνοντας εμετούς”. Τέτοιας μαζικότητας ήταν η αρρώστια, που απείλησε την ικανότητα εκατοντάδων δρομέων να τερματίσουν τον αγώνα. Ο Batchen λέει ότι ο Bauer ενέτεινε άμεσα την φροντίδα των άρρωστων δρομέων, και αύξησε τις ποσότητες νερού που αντιστοιχούσαν σε κάθε αθλητή, έτσι ώστε να τους δώσει την δυνατότητα να αποκατασταθούν και να ολοκληρώσουν τον αγώνα. “Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδα να ξεδιπλώνεται το γνήσιο ενδιαφέρον του Bauer να εξασφαλίσει την εμπειρία που έπρεπε να ζήσει κάθε δρομέας”. 

 

Όταν ερωτηθεί ο Bauer για αναπάντεχες προκλήσεις στον MdS, η απάντηση του είναι άμεση: “Θυμάμαι το 2009! Η πλημμύρα … μια ποσότητα νερού στην έρημο που δεν είχαμε ξανασυναντήσει. Η ικανότητες προσαρμογής μας στις καταστάσεις δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί σε τέτοιο βαθμό.” Εκείνη την χρονιά η έρημος Σαχάρα είχε υποστεί τεράστιες πλημμύρες, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ημέρες του αγώνα σε τέσσερεις και η συνολική απόσταση στα 202 χιλιόμετρα. Άλλαξε εντελώς η διαδρομή του αγώνα, και εφαρμόστηκαν διαδικασίες ώστε να είναι ασφαλείς όλοι οι δρομείς σε τόσο κρύες και υγρές συνθήκες.

 

Ο Patrck Bauer, διευθυντής του Marathon Des Sables, είναι σήμερα 55 ετών και παντρεμένος από το 1998 με την Marie, έχοντας συζήσει σαν ζευγάρι για πολλά χρόνια. Οι δυο τους έχουν έναν δεκάχρονο γιό, τον Rayane. Η οικογένεια κατοικεί στην Γαλλία, αλλά περνάει κάποιους μήνες κάθε χρονιά στο Μαρόκο. Ο Bauer συνεχίζει να τρέχει, αλλά όπως λέει ο ίδιος  γελώντας: “Λοιπόν τρέχω, αλλά όταν δεν είμαι τραυματισμένος”. Ταυτόχρονα με τον αγώνα, που αποτελεί πλέον την εργασία του, δουλεύει και σε διάφορα οικολογικά project στην έρημο Σαχάρα, τα οποία περιλαμβάνουν και την κατασκευή πηγαδιών σε απομονωμένα χωριά της ερήμου στις περιοχές που περνάει ο MdS, επιστρέφοντας δηλαδή με αυτόν τον τρόπο κάτι σημαντικό στους κατοίκους της περιοχής που φιλοξενεί τον αγώνα.

 

Ότι ξεκίνησε σαν μια πολυήμερη περιπέτεια στις ερήμους της Αλγερίας για έναν άνθρωπο, έχει πλέον “ανθίσει” σε έναν τύπο αγώνα που έχει γίνει τόσο δημοφιλής, ώστε δεκάδες αγώνες multi-stage με χιλιάδες αθλητές να πραγματοποιούνται κάθε χρονιά σε όλον τον πλανήτη.

 

Απλά ήθελα να δώσω την ευκαιρία σε ανθρώπους να κυνηγήσουν μια τέτοια εμπειρία, με βάση την αίσθηση της περιπέτειας που έχουν μέσα τους, και είμαι συνεπαρμένος από το ότι βλέπω δεκάδες άλλους αγώνες να δίνουν χώρο για να πραγματοποιηθεί αυτό. ” Ο Patrick σταματάει για λίγο στοχαζόμενος και ολοκληρώνει: “Η έρημος μου “μίλησε”. Το ήξερα ότι το ίδιο θα έκανε και με άλλους ανθρώπους!

 

Highlights:

 

1984 > Ο Patrick Bauer πεζοπορεί 350 χιλιόμετρα (σχεδόν solo) διασχίζοντας την έρημο της Αλγερίας. Κατά την διάρκεια της περιπέτειας του, εμπνέεται την ιδέα των πολυήμερων αγώνων σε στάδια (multi-stage races)

 

1986 > O Bauer διοργανώνει τον πρώτο Marathon Des Sables

 

1994 > Ο Mauro Prosperi, πρώην ολυμπιονίκης από τη Σικελία, συμμετείχε στον αγώνα το 1994, αλλά βγήκε 299 χιλιόμετρα εκτός διαδρομής εξαιτίας μιας σφοδρής αμμοθύελλας. Χάθηκε για 10 ημέρες προτού βρεθεί στην Αλγερία, μετά από μια καλά οργανωμένη έρευνα στην έρημο.

 

1997 > Ένας Μαροκινός, ο Lancen Ahansal, κερδίζει τον MdS, για πρώτη φορά. Το γεγονός τραβάει το ενδιαφέρον δρομέων από το Μαρόκο, και από τότε, κορυφαίοι Μαροκινοί δρομείς συναγωνίζονται κάθε χρονιά στην έρημο της Σαχάρας.

 

1999 > Ο Bauer εισάγει στον αγώνα μια μετακινούμενη νοσοκομειακή μονάδα, που από τότε έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην υγεία των καταπονημένων αθλητών, σώζοντας μάλιστα και πολλές ζωές

 

2005 > 777 δρομείς παίρνουν εκκίνηση στον Marathon des Sables

 

2009 > Τεράστιος όγκος βροχής, σε ποσά που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών, πλημμύρησαν την έρημο Σαχάρα. Ο Bauer αναγκάζεται να προχωρήσει σε αλλαγή της διαδρομής, και προσαρμόζει το μέγεθος του αγώνα έτσι ώστε να εξασφαλίσει την υγεία των αθλητών αλλά και την πραγματοποίηση του αγώνα.

 

2012 > Ο περίφημος Ιορδανός δρομέας Salameh Al Aqra κερδίζει τον αγώνα με επίδοση 19:59:21

 

2012 > Οι Μαροκινοί αδελφοί Lahcen και Mohamad Ahansal, οι οποίοι κέρδισαν 10 και 6 εκδόσεις του MdS αντίστοιχα, ενώ ο Mohamad ήταν επίσης 7 φορές δεύτερος πίσω από τον αδελφό του.

 

2019 > O Μαροκινός Rachid El Morabity, με 7 νίκες τα τελευταία χρόνια και τις 6 συνεχόμενες μέχρι και το 2019. 

 

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Πηγή: TrailRunner magazine

Photo ©: blogs.menshealth.es, Phillip Gatta

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ