Μικρές συμβουλές για ασφαλή κατασκήνωση στο χιόνι!

By 27 Νοε 2018

Όταν κυνηγάμε τα πρώτα «πατήματα» και τις ανέγγιχτες πλαγιές από αφράτο χιόνι, το να εισχωρούμε βαθύτερα μέσα στο άγριο τοπίο είναι συχνά η καλύτερη επιλογή. Δείτε πώς μπορείτε να περάσετε τη νύχτα εκεί έξω. Ο Xavier de le Rue ξέρει ένα ή δύο πράγματα για τις εξορμήσεις στα πιο απομακρυσμένα μέρη, ενώ είναι επίσης fan της εξερεύνησης της αυλής του δικού του σπιτιού. Και οι δύο περιπέτειες, σε κοντινή ή μακρινή απόσταση, συχνά συνεπάγονται τη διανυκτέρευση - και συνεπώς, την οργάνωση ενός κάμπινγκ στον πάγο και στο χιόνι. Ποια είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσετε; Μάθετε εδώ!

 

  1. Επιλέξτε μια ασφαλή τοποθεσία

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι η έκθεση στο κρύο, οι χιονοστιβάδες, οι πέτρες ή ο πάγος, οπότε επιλέξτε μια τοποθεσία που να βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τις κατακόρυφες πέτρινες και γεμάτες πάγο επιφάνειες, όπου μπορούν να πέσουν πάνω σας κομμάτια πάγου ή πέτρες. Θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από τις πλαγιές, ώστε να αποφύγετε τις χιονοστιβάδες. Αυτές δεν είναι απαραίτητο να είναι απότομες για να είναι επικίνδυνες: τρεις στις τέσσερις χιονοστιβάδες πραγματοποιούνται σε πλαγιές με κλίση μεταξύ 34º και 45º, οι οποίες εκ πρώτης όψεως μοιάζουν ελκυστικά σημεία για κάμπινγκ. Να είστε έξυπνοι με το σημείο που θα επιλέξετε για να κοιμηθείτε.

 
  1. Στήστε τη σκηνή

Αφού αποθηκεύσετε τη μπύρα σας στο χιόνι (δεν θέλετε να πιείτε ζεστή μπύρα!), συμπτύξτε το χιόνι ώστε να δημιουργήσετε μια επίπεδη βάση. Αφήστε το να «καθίσει» για 10 λεπτά και θα δείτε ότι το χιόνι θα σκληρύνει. Εργαστείτε ως ομάδα για να στήσετε τη σκηνή και βεβαιωθείτε ότι η εξωτερική σκηνή κάθεται σφιχτά πάνω από την εσωτερική, ώστε να μην σας «πέσει» μέσα στη νύχτα.

Στήσε τη σκηνή / © BEANIE DE LE RUE
 
  1. Ασφαλίστε τους πασσάλους

Στο χιόνι χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό χιονιού για να ασφαλίσετε τους πασσάλους, διαφορετικά ακολουθήστε το παρακάτω έξυπνο τρικ: Σκάψτε μια τρύπα με το φτυάρι σας στο χιόνι, σταθεροποιείστε το σκοινί με ένα μικρό κλαδί τυλίγοντας την άκρη του σκοινιού γύρω από το κλαδί και τοποθετείστε το οριζόντια μέσα στην τρύπα και στη συνέχεια καλύψτε την τρύπα με χιόνι.  Κάντε συμπαγές το χιόνι, πατώντας το.

 

  1. Δημιουργία μιας παγίδας για το κρύο

Δείτε ένα τέχνασμα που προέρχεται από τα ιγκλού: συχνά, το τούνελ στην είσοδο έχει σχήμα U, με ένα πέρασμα που είναι χαμηλότερο από το εσωτερικό δάπεδο. Η ιδέα είναι ότι ο κρύος αέρας κάθεται στο κατώτατο σημείο και εμποδίζει οποιοδήποτε ρεύμα που θα άφηνε τον ζεστό αέρα να φύγει από το εσωτερικό. Κάνοντας μια μικρή τάφρο μπροστά από την είσοδο της σκηνής σας, κρατάτε τον ψυχρότερο αέρα χαμηλά και ταυτόχρονα τον εμποδίζετε στο να εισέλθει στην είσοδο της σκηνής σας που βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο. Είναι πρακτικό επίσης – κάθεστε στο σκαλοπάτι που έχει δημιουργηθεί, ώστε να βάλετε και να βγάλετε τις μπότες σας με ευκολία, ενώ παράλληλα έχετε την πλάτη σας μέσα στο στεγνό εσωτερικό.

 

  1. Τρικ για το στρώμα

Είναι σημαντικό να επενδύσετε σε ένα καλό στρώμα αέρος, γιατί αυτό το τμήμα του αέρα είναι αυτό που θα σας προσφέρει ένα μαλακό στρώμα για να κοιμηθείτε, αλλά ταυτόχρονα χρησιμεύει ως μονωτικό από το κρύο έδαφος που βρίσκεται από κάτω. Σε πολύ κρύα περιβάλλοντα, βοηθά επίσης να τοποθετήσετε μια κουβέρτα έκτακτης ανάγκης κάτω από το στρώμα για να μπλοκάρει το κρύο. Σε ακόμη πιο ψυχρές καταστάσεις, προσθέστε ένα επιπλέον στρώμα αφρού στο “combo” στρώμα.

Επένδυσε σε ένα καλό στρώμα / © BEANIE DE LE RUE

 

  1. Περιμετρικό τοίχωμα

Η δημιουργία ενός τοιχώματος από χιόνι γύρω από τη σκηνή σας μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή προστασία από την ορμή του ανέμου, πλην της περίπτωσης που υπάρχει ενημέρωση για μεγάλη χιονοθύελλα, οπότε αυτός ο τοίχος θα συγκεντρώσει το χιόνι αντί να το κρατήσει μακριά. Μια άλλη επιλογή είναι να σκάψετε μεγάλες τρύπες στο χιόνι και να τοποθετήσουμε τη σκηνή μέσα σε αυτές, λύση που συχνά συναντάται σε κατασκηνωτές με μεγαλύτερη διάρκεια εξορμήσεων.

 

  1. Παροχή νερού

Δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας δεξαμενή νερού εάν κάνατε κάμπινγκ στο χιόνι – γύρω σας έχετε όσο νερό μπορεί να χρειαστείτε. Χρειάζεται μια μικρή, αξιόπιστη σόμπα και ένα δοχείο για να λειώσετε το χιόνι. Τοποθετήστε λίγο νερό στο κάτω μέρος για να μην κάψετε το δοχείο σας. Τα δοχεία με καπάκι και τα μονωμένα δοχεία είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά.

 

  1. Ποτέ μην ξεχνάτε το τυρί

Μην ξεχνάτε ποτέ το όπλο επιλογής σας: ένα ωραίο κομμάτι τυριού. Μαζί με μπύρα, κομμάτια ψωμιού και λουκάνικα, που συνθέτουν το «διαβόητο» fondue μπύρας του Xavier, παίρνετε όλες τις θερμίδες που χρειάζεστε για να παραμείνετε ζεστοί.

Fondue time / © BEANIE DE LE RUE

 

  1. Το νούμερο ένα tip

Η έξοδος από τη σκηνή τη νύχτα όταν σας «καλεί» η φύση είναι λάθος: σκοτάδι, παγετός, ενδεχομένως ολισθηρές επιφάνειες κυριαρχούν. Γι’ αυτό, δείτε το tip για να μη βγείτε έξω: κρατήστε ένα άδειο μπουκάλι κοντά σας. Για τις κυρίες, περιηγηθείτε σε ειδικά sites με αναλώσιμα υλικά για να βρείτε βοηθητικά χαρτονιά, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εσείς το μπουκάλι.

 

  1. Στεγνώστε τις επενδύσεις/πάτους από τις μπότες σας

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να φοράς βρεγμένες, κρύες ή ακόμα και παγωμένες  μπότες το πρωί. Στεγνώστε τις επενδύσεις και τους πάτους σας, βγάζοντας τα έξω και βάζοντάς τα μέσα στον υπνόσακο. Ενώ η ζεστασιά του σώματός σας θα τα στεγνώνει, η οσμή που θα δημιουργηθεί θα σας βοηθήσει να έχετε ένα χαλαρωτικό ύπνο.

 

  1. Mπόνους tip: Βολική ζεστασιά

Χρησιμοποιήστε το κανονικό μπουκάλι με το πόσιμο νερό για να το γεμίσετε με βραστό νερό, ως αυτοσχέδιο μπουκάλι ζεστού νερού. Σας κρατά ζεστούς όλη τη νύχτα, και το πρωί, θα έχετε ακόμα ζεστό νερό για το τσάι σας. Προσοχή, βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι βιδωμένο σωστά και ότι το μπουκάλι είναι τοποθετημένο σε ασφαλή θέση - ένα λίτρο χυμένου νερού μετατρέπει τη βέλτιστη ζεστασιά του υπνόσακου σε ένα χάος που δεν μπορεί να «μονωθεί», μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο.

 

Πηγή: επίσημο site της Red Bull (www.redbull.com)

 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ