SALEWA Sella Durastretch Hybrid Jacket - Υβριδική προστασία!

Τα παλιά τα χρόνια στον χώρο του outdoor η λέξη «εξειδίκευση» ήταν άγνωστη. Με το πέρασμα των χρόνων, οι ανάγκες της κοινότητας ορεινών αθλημάτων άρχισαν να αυξάνονται. Στον ρουχισμό, ο χρυσός κανόνας της στρωμάτωσης (layering), το τρίπτυχο θερμοεσώρουχο, μονωτικό στρώμα, αδιάβροχη μεμβράνη, ήταν αδιαπραγμάτευτο. Να όμως που οι ανάγκες έφεραν απαιτήσεις για κάτι το οποίο θα ήταν ακόμα πιο ευέλικτο. Στα ορεινά αθλήματα υψηλής έντασης, ένα από αυτά είναι και το ορειβατικό σκι, οι αθλητές δεν θέλουν να αλλάζουν layers με το παραμικρό. Αναζητούν κάτι «υβριδικό» το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να κινούνται απροβλημάτιστα ωρίς στάσεις σε όλες (ή τουλάχιστον στις περισσότερες), καιρικές συνθήκες. Κάπου εδώ έρχονται jackets, όπως το εκπληκτικό SALEWA Sella Durastretch Hybrid το οποίο είναι αυτό που ακριβώς που λέει το όνομά του. Ένα υβριδικό αθλητικό jacket που έρχεται να καλύψει αρκετές από τις ανάγκες όσων θέλουν να κινούνται γρήγορα στο βουνό.

Πρόκειται για ένα μπουφάν που δεν είναι εντελώς αδιάβροχο όπως μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά έχει υδατοαπωθητική επεξεργασία, δηλαδή DWR και όλο το μπροστινό μέρος του είναι αδιάβροχο, με θερμοκολλημένα φερμουάρ και προφανώς με υψηλή αντιανεμική ικανότητα..

Σωστά, ένα αδιάβροχο μπουφάν σε ορισμένα μέρη και σε άλλα απλά με επεξεργασία DWR.

 



Συνολικά, αυτό το Salewa Sella DST HYB JCKT είναι ένα εντυπωσιακό ρούχο. Οι φωτογραφίες το μαρτυρούν άλλωστε. Σχεδιαστικά άλλωστε στα ρούχα της η SALEWA είναι απλά κορυφαία.

Το έχουμε χρησιμοποιήσει ως δεύτερη στρώση, πάνω από ένα κοντομάνικο μπλουζάκι για λίγο πιο δροσερές μέρες και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και αφού περπατήσαμε σε λίγο πιο χαμηλές θερμοκρασίες βάλαμε ένα φλις από κάτω και το χρησιμοποιήσαμε ως επιπλέον πηγή θερμότητας και αντιανεμικό και συνέχισε να λειτουργεί πολύ καλά.

 

 

Είναι ένα jacket που έχει κανονικό μέγεθος, δεν είναι μεγάλο, η γενική του εφαρμογή είναι σχετικά αθλητική αφού προορίζεται για έντονη άσκηση. Σχεδιασμένο να παρέχει προστασία από τον άνεμο σε γρήγορες δραστηριότητες όπως γρήγορη πεζοπορία, αναρρίχηση που μας επιτρέπει να κινούμαστε ή σκι αντοχής. Λίγο βαρύ για αγώνες υπεραπόστασης στο βουνό, ειδικά για Ελλάδα, αφού φτάνει τα 476 γραμμάρια. Δεν θα ήταν απαγορευτικό όμως για κάποιον που θα τρέξει / περπατήσει σε τέτοιον αγώνα σε πιο αλπικές περιοχές...

Από την άποψή μας, η Salewa δεν σταματά ποτέ να εντυπωσιάζει, να βελτιώνει και να δημιουργεί προϊόντα πολύ καλής ποιότητας και με πολύ καλά υλικά. Αυτό το μπουφάν Sella DST HYB δεν θα ήταν κάτι λιγότερο από αυτό.



Αυτό που χαρακτηρίζει βέβαια αυτό το jacket, κάνει τη διαφορά και τραβάει τη μεγαλύτερη προσοχή, συνδυάζοντας προστασία (από νερό, άνεμο, τριβή κ.λπ.) στο μπροστινό μέρος και στους ώμους του (Hardshell, POWERTEX 3L 40D 20k/20k) με το υπόλοιπο ύφασμα που βρίσκεται στην πλάτη, στη κουκούλα και τα μανίκια, το οποίο είναι softshell, με υδατοαπωθητική ικανότητα και μεγάλη ελαστικότητα και άνεση.

Το Durastretch εδώ που χρησιμοποιεί η SALEWA αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς. Είναι μια σύνθεση από το κύριο ύφασμα SOFTSHELL DURASTRETCH, εσωτερικά όμως υπάρχει επένδυση με 22% μαλλί μερινό, σαν ένα πολύ λεπτό στρώμα «φλις», που δίνει εξαιρετική αναπνοή, ζεστασιά και εντυπωσιακό έλεγχο υγρασίας. Εκτός από προσαρμοστικότητα στο σώμα, σε άλλα ρούχα που έχουμε τοποθετήσει από κάτω και μεγάλη ελευθερία κινήσεων χάρη στο ελαστικό ύφασμα.

 

 

Όσον αφορά ύφασμα στο στήθος και τους ώμους, είναι ύφασμα POWERTEX τριών στρώσεων. Είναι πολύ ελαφρύ για τις ιδιότητες που έχει, με αρκετά εντυπωσιακή αντιανεμική και αδιάβροχη ικανότητα, ολοκληρώνοντας όλα αυτά με τα θερμοκολλημένα φερμουάρ του για να διατηρεί τη προστασία ενάντια στον αέρα και το νερό για συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως έχουμε ξαναπεί, όπως αναρρίχηση, γρήγορη πεζοπορία ή σκι στο βουνό.



Ως επιπλέον χαρακτηριστικό θα θέλαμε να αναφέρουμε ένα μικρό κομμάτι διαφορετικού υφάσματος στην περιοχή του αριστερού καρπού που δεν βρήκαμε να αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του jacket. Αυτό το τριγωνικό σκούρο γκρι ύφασμα που βλέπετε παρακάτω, χρησιμοποιείται για να καθαρίσουμε τα γυαλιά ή τη μάσκα μας αν έχει θολώσει ή βραχεί, με μία απλή κίνηση. Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά ...

 

 

Μπροστά θα συναντήσουμε δύο πολύ μεγάλες κεντρικές τσέπες. Η δεξιά είναι κανονική, με θερμοκολλημένα φερμουάρ, η αριστερή όμως είναι μια τσέπη με διπλό άνοιγμα. Αν το ανοίξετε από πάνω προς τα κάτω (με το κανονικό κορδόνι) είναι μια κανονική τσέπη, επίσης πολύ ευρύχωρη, αλλά αν την ανοίξετε από κάτω προς τα πάνω (λωρίδα στην οποία γράφει Direct Access ) θα φτάσουμε στο εσωτερικό του μπουφάν για να έχετε πρόσβαση στο ARVA, στη ζώνη ή σε άλλα εσωτερικά ρούχα.

 



Το κεντρικό φερμουάρ φτάνει μέχρι πολύ ψηλά δίνοντας απόλυτη προστασία, η κουκούλα είναι ελαστική και σφίγγει όσο χρειαζόμαστε με κορδόνια ενώ κορδόνια υπάρχουν βέβαια και στη μέση για να αφήσουμε τον αέρα έξω από το σώμα μας.

Είναι σίγουρα ένα εξειδικευμένο jacket, δεν θα το φορέσεις για βόλτα στη πόλη. Στην ιστοσελίδα της η SALEWA το προορίζει για ορειβατικό σκι ή σκι αντοχής. Άλλωστε και το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τη Sella Ronda, μια δημοφιλής διαδρομή ορειβατικού σκι γύρω από τον ορεινό όγκο Sella στους Δολομίτες. Εμείς όμως θα το προτείναμε σε όσους θέλουν να κινούνται γρήγορα στο βουνό (εξαιρώντας τους αγώνες ορεινού τρεξίματος μικρής και μέσης διάρκειας) σε ευμετάβλητες συνθήκες. Άλλο ένα εντυπωσιακό ρούχο από τη SALEWA !

Χαρακτηριστικά

  • Μπροστινό ύφασμα: POWERTEX 3L 40D 20k/20k PFC FREE 110 g/sqm (100% Polyamide)
  • Υφασμα στη πλάτη, κουκούλα, μανίκια: DURASTRETCH WOOL PFC FREE BLUESIGN 180g/sqm (68% Polyamide 22% Virgin Wool 10% Elastane)
  • Βάρος: 465gr
  • Τιμή: 290€
Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ